:

Är trading lagligt?

Innehållsförteckning:

 1. Är trading lagligt?
 2. Hur spekulerar man i valuta?
 3. Vad är det trading?
 4. Kan man handla med valutor på Avanza?
 5. Vem är Sveriges bästa trader?
 6. Hur tjänar man pengar på trading?
 7. Hur mycket skatt på trading?
 8. Vilken valuta är bäst att betala i?
 9. Är trading lönsamt?
 10. Kan man investera i valutor?
 11. Vad kostar ett valutakonto?
 12. Hur skattar man som trader?
 13. Kan man bli rik på trading?
 14. Kan man köpa aktier för 100 kr?
 15. Måste man skatta på trading?

Är trading lagligt?

Daytrading har blivit ett av de mest populära sätten för privata investerare att tjäna pengar på upp- och nedgångarna i finansiella instrument som aktier, forex, index och CFD:er (Contracts for Difference).

Om du funderar på att ge dig in i daytrading är det som nybörjare viktigt att du har den information du behöver för att komma igång på första parkett och lyckas. I den här guiden får du lära dig vad det är, juridiken, hur det fungerar, hur du kommer igång, strategier och vad du behöver tänka på när du börjar.

Daytrading är processen att köpa och sälja finansiella instrument inom en enda handelsdag - mellan 9:30 och 16:00 när man handlar med Nasdaq-indexet, till exempel.

Daghandel gör det möjligt för handlare att tjäna pengar på intradagens prisrörelser, i motsats till att spekulera i långsiktiga prisökningar eller prisminskningar. Den exakta tid som näringsidkaren innehar värdepapperen kan vara allt från några sekunder till många timmar.

På grund av de korta tidsperioderna handlar daytraders sällan på fundamentala faktorer, utan baserar i stället sina affärer på teknisk analys. Detta innebär att förutse när priserna kommer att stiga eller sjunka med hjälp av verktyg som oscillatorindikatorer eller glidande medelvärden, eller att handla baserat på nyhetsmeddelanden från företag, i motsats till att använda sig av analyser på medellång till lång sikt baserade på ekonomiska data, sociala trender eller politiska förändringar.

Hur spekulerar man i valuta?

Hej!

Jag kan inget om börsen, jag har däremot erfarenhet av att ha haft dollar liggandes på konto vilket varit lönsamt under det året de legat.

Vad är det trading?

Innan du börjar måste du läsa på om instrumentet som du har tänkt använda för att få exponering. Hos oss kan du välja börshandlade produkter som Turbo24 för att gå lång eller kort på den underliggande tillgångens marknadsrörelse.

CFD:er är också ett populärt instrument som ger traders exponering mot underliggande tillgångar med hävstång. När du handlar CFD:er ingår du ett kontrakt om att utbyta skillnaden mellan priset när du öppnar kontraktet och när du stänger det.

Kan man handla med valutor på Avanza?

Valutahandel innebär spekulation i att en valuta ska öka eller minska i värde i förhållande till en annan valuta. Enklast sker handeln via derivat (värdepapper) som följer underliggande valutas värde. Därmed behöver man inte äga den valuta som investering ska ske i. 

Valutahandeln omsätter ungefär 220 miljarder dollar – per timme. Det betyder att valutahandel är världens största finansiella marknad. Man beräknar att ca 90 % består av spekulering och den största delen av handeln sker av företag, institutioner och stater. Främst sker valutahandel mot USD, Euro och Yen.

Vem är Sveriges bästa trader?

Olika mäklare passar för olika situationer. Den mäklare du väljer för att investera långsiktigt är troligen inte samma som den du använder som kortsiktig trader. 

Det är viktigt att hitta en mäklare som passar just dig. Testa gärna de olika mäklarna genom att öppna demokonto hos dem du tycker verkar intressanta. Det finns många faktorer att ta hänsyn till när du bedömer vilken mäklare som är den bästa för dig. Avgifter, support och produktutbud är viktiga för att lyckas med din trading. 

Aktieskolan rekommenderar eToro eftersom deras sociala nätverk är en stor fördel.

Det finns många olika mäklare för trading att välja emellan. De som erbjuder aktiv handel i valuta, råvaror, och index är ofta internationella aktörer. Det finns många faktorer att tänka på när du skall välja den bästa mäklaren för dig. 

Självklart är deras utbud av produkter viktigt att jämföra. Det kan vara vilka olika valutapar eller råvaror som de erbjuder handel i. Deras villkor i form av avgifter och spreadar är också av stor betydelse. 

Du vill också självklart bedriva din handel hos en tradingmäklare som har bra support och en bra webbplattform. Vår favorit bland mäklarna är eToro.

eToro är en tradingmäklare med ursprung i Israel. De har idag kontor i USA, Storbritannien, Cypern och Australien. eToro är en global aktör med kunder i mer än 140 olika länder. 

eToro har en social plattform där man kan följa och automatiskt kopiera andra traders. Det är en unik funktion och ett bra sätt att lära sig mer om trading. Läs gärna vår eToro recension om du vill veta mer om mäklaren.

Hur tjänar man pengar på trading?

Daytrading innebär att man öppnar och stänger positioner inom en och samma handelsdag. Man stänger alltså alla sina positioner vid slutet av varje dag och börjar på nytt igen följande dag. Daytraders köper och säljer flera tillgångar inom loppet av en dag, eller till och med flera gånger under samma dag, för att utnyttja små marknadsrörelser.

Daytrading intradag är inget för deltidstraders, eftersom det kräver mycket tid, fokus och engagemang samt ett särskilt tankesätt. Daytrading förutsätter att man fattar snabba beslut och gör många affärer som ger en relativt liten vinst varje gång. Det anses i allmänhet vara motsatsen till de flesta investeringsstrategier där man försöker dra nytta av prisrörelser under längre tidsperioder.

Hur mycket skatt på trading?

När det gäller skatt på all CFD-handel så ligger hela ansvaret på dig att redovisa dina vinster eftersom skatteverket inte inhämtar kontrolluppgifter från utländska banker, depåer, värdepappersinstitut eller mäklare. Du ska redovisa varje affär som du gjort, varje gång. Därmed kan listan över affärer bli riktigt lång, eftersom du även ska visa upp de affärer som även lett till förluster. Du får enligt gällande regelverk inte baka ihop summan av vinsterna till en enda summa.

När det gäller optioner så är det något klurigare. Du beskattas nämligen under det år som optionen förfaller. Om du gör en vinst så skall du betala skatt och det är helt och hållet ditt ansvar att redovisa det i din deklaration. Om optionen förfaller eller om du gjort ett återköp så kan du befrias från dina förpliktelser.

Vilken valuta är bäst att betala i?

Många semestersvenskar drar sitt kort och betalar sina köp utan att fundera över vilken valuta de betalar i. Är du en av dem riskerar du att gå miste om hundratals kronor.

När du är på resa, oavsett vilket land du är i, ska du alltid betala i den lokala valutan. Det gäller både när du betalar med kort och tar ut pengar i bankomat. I nästan alla fall är det billigare än att betala i svenska kronor.

När du använder kortet utomlands finns ofta en tjänst där valutakursen redan är bestämd vid köptillfället. Du får då ett kvitto med beloppet fastställt i svenska kronor. För många ses detta som något positivt eftersom det är lätt att få en överblick över vad saker och ting kostar. Men faktum är att tjänsten inte är så bra som den verkar. Betaltjänstföretaget bakom tjänsten kan nämligen själva sätta en egen valutakurs som är mycket högre än om du handlat i lokal valuta. När du handlar i lokal valuta är det din svensk bank som sköter växlingskursen.

Är trading lönsamt?

”Jag har funderat på att bli daytrader.” Just den meningen har synts ett otal gånger i Facebook-grupper med aktieinriktning, och intervjuerna med nyblivna, framgångsrika daytraders i media har duggat tätt i år. Det är lätt att tolka som en signal för att börsen gått väldigt bra under en lång tid.

I verkligheten är det dock ett väldigt litet antal personer som lyckas med att leva på sina intäkter som daytrader över tid, eftersom det helt enkelt är svårt att tjäna så pass mycket pengar att det ska vara värt det. Man kan också anta att det är vanligt att man underskattar det hårda arbete som det faktiskt krävs för att ha aktiehandel som levebröd.

Kan man investera i valutor?

Virtuella valutor är av flera skäl inte någon lämplig investering för konsumenter – varken på kort eller lång sikt. Nu varnar FI och de europeiska tillsynsmyndigheterna för sådana investeringar.

Ett utmärkande drag för virtuella valutor är att deras värde varierar kraftigt. Dessutom saknas konsumentskyddande regler för sådana investeringar och den information som lämnas vid försäljningen kan vara missvisande. Det kan också vara svårt att sälja de virtuella valutor som köpts. Ett annat problem är att pristransparensen är bristfällig – både som köpare och säljare kan det vara svårt att veta om man har fått ett rättvisande pris när man handlar med en virtuell valuta. Slutligen är tekniken känslig för olika typer av avbrott.

Vad kostar ett valutakonto?

Euro Privat är ett konto för dig som behöver ett transaktionskonto i euro, det vill säga har både utgifter och inkomster i form av lön eller pension i euro. Kontot passar även dig som äger ett boende inom EU-land. Du hanterar kontot i internetbanken där du enkelt kan göra överföringar och betalningar från. Tänk på att kontot inte hanterar kontanter i euro. Kontot följer det allmänna ränteläget. 

Hur skattar man som trader?

När det gäller skatt på all CFD-handel så ligger hela ansvaret på dig att redovisa dina vinster eftersom skatteverket inte inhämtar kontrolluppgifter från utländska banker, depåer, värdepappersinstitut eller mäklare. Du ska redovisa varje affär som du gjort, varje gång. Därmed kan listan över affärer bli riktigt lång, eftersom du även ska visa upp de affärer som även lett till förluster. Du får enligt gällande regelverk inte baka ihop summan av vinsterna till en enda summa.

När det gäller optioner så är det något klurigare. Du beskattas nämligen under det år som optionen förfaller. Om du gör en vinst så skall du betala skatt och det är helt och hållet ditt ansvar att redovisa det i din deklaration. Om optionen förfaller eller om du gjort ett återköp så kan du befrias från dina förpliktelser.

Kan man bli rik på trading?

Hur skulle ditt liv förbättras av att ha mer pengar? Handlar det om att kunna spendera tid på det du verkligen tycker om, jobba mindre eller helt enkelt om trygghet? Det finns många olika skäl till varför människor strävar efter att bli finansiellt rika. Här är några vanliga motiv:

 • Ekonomiskt oberoende: Att ha tillräckligt med pengar för att kunna göra vad man vill gör att många får en känsla av frihet. Läs vår guide om hur du kan bli ekonomiskt oberoende här för inspiration och tips.
 • Trygghet: En stabil ekonomisk grund kan ge trygghet och stabilitet i livet, och minska stressen över ekonomiska problem. Man slipper oroa sig för om pengarna ska räcka.
 • Uppnå mål i livet: Det går enklare att uppnå vissa mål i livet med mycket pengar, som att resa, köpa hus, starta företag eller satsa helhjärtat på en hobby.
 • Status: Det kan vara viktigt för vissa att visa upp sin framgång, kanske genom att äga en sportbil, klä sig i exklusiva märkeskläder och bo lyxigt. Prestigen i att tjäna mycket pengar blir därmed en drivkraft.
 • Ta tidig pension och sluta jobba: Idag är FIRE ett vanligt begrepp – Financial Independence and Retire Early. Målet är alltså att bli ekonomiskt oberoende och kunna sluta jobba tidigare i livet.
 • Arv: Att bygga upp en stor förmögenhet kan också vara en del av en plan för att kunna ge mer pengar i arv till sina barn.

De allra flesta drivs kanske av en kombination av flera saker. Det viktigaste är att fundera på varför du vill bli finansiellt rik, och vilka extra fördelar som det ger dig.

Hur kommer man då igång med att bli rik? Det finns olika sätt som du kan använda för att få mer pengar på kontot. De här 10 stegen kommer hjälpa dig på vägen mot att bygga en förmögenhet. Läs mer om varje steg längre ner, där vi förklarar närmare.

1. Sätt upp mål för din ekonomi.2. Skapa en plan för att nå ditt ekonomiska mål.3. Gör en månadsbudget.4. Betala av dyra skulder.5. Minska på utgifterna.6. Öka dina inkomster.

 • Skaffa ett extrajobb.
 • Sälj saker på nätet.
 • Förhandla om din lön.
 • Byt jobb.

Kan man köpa aktier för 100 kr?

Aktier är ägarandelar i ett bolag. För att du ska kunna köpa aktier i ett bolag måste det vara noterat på börsen som kan vara till exempel Stockholmsbörsen vilken är den största handelsplattformen i Sverige för börsnoterade bolag. Priset för en aktie kan gå upp eller ned eftersom marknadens efterfrågan på aktien kan variera. Ju större efterfrågan, desto mer går priset upp för aktien.  Ju mindre efterfrågan, desto mer går priset ner för aktien. En stor efterfrågan på en aktie behöver inte betyda att det är ett bolag med goda finansiella ställningar, utan stora förväntningar och uppmärksamhet i media kan dra upp intresse och förväntningar.

Du får inte bara pengar enbart genom kurstillväxt utan det kan även ske i form av utdelning. Utdelning är del av vinsten som bolaget delar ut oftast en gång om året. Det är alltså pengar som går rakt ner i din ficka. Utdelningen är inget måste för bolagen utan är mer som en förmån för aktieägarna. Oftast är det bolag som varit på börsen ett tag med vinst sedan några år tillbaka som delar ut. Det är inte bland ”unga” bolag som inte gått med vinst de senaste åren du hittar bolag med utdelning. Bra nyckeltal för att se om utdelningarna är uthålliga är att utdelningshistoriken senaste åren samt utdelningsandel av vinsten.

Om du köper en fond då köper du ett paket med flera aktier i. Då väljer någon annan vilka aktier som ska ingå och fonden påverkas då av hur alla dessa aktier går. En fond kan också vara en sammansättning av till exempel räntor och råvaror.

Måste man skatta på trading?

Kryptovalutainvesteringar erbjuds av eToro (Europe) Ltd. och är mycket volatila och inte lämpliga för alla investerare. Ditt kapital löper risk. För kunder från Tyskland tillhandahålls förvaring av kryptovalutatillgångar av eToro Germany GmbH.

eToro (Europe) Ltd., ett finansiellt tjänsteföretag auktoriserat och reglerat av Cyprus Securities Exchange Commission (CySEC) under licensen # 109/10. Registrerat på Cypern under företagsnummer HE 200585. Registrerat kontor: 4 Profiti Ilia Str., Kanika Business Centre, 7th floor, Germasogeia, 4046, Limassol, Cypern.