:

Vad kostar det att skriva ett äktenskapsförord?

Innehållsförteckning:

  1. Vad kostar det att skriva ett äktenskapsförord?
  2. Kan banken hjälpa till med äktenskapsförord?
  3. Måste en jurist skriva äktenskapsförord?
  4. Kan man skriva ett äktenskapsförord själv?
  5. När gäller inte ett äktenskapsförord?
  6. Vad händer om man skiljer sig utan äktenskapsförord?
  7. Vem äger huset när man är gift?
  8. När gäller inte äktenskapsförord?
  9. Vad ska man tänka på vid äktenskapsförord?
  10. Vem får huset när man skiljer sig?
  11. Hur gömmer jag pengar i skilsmässa?
  12. Vem ärver sparade pengarna på banken?
  13. Vem ärver huset fru eller barn?
  14. Vem äger huset vid dödsfall?
  15. Måste man dela allt vid skilsmässa?

Vad kostar det att skriva ett äktenskapsförord?

Skriv enkelt äktenskapsförord själv online via våra digitala mallar. Behöver du hjälp finns våra jurister tillgängliga för dig.

Hur oromantiskt ett äktenskapsförord än låter kan det juridiska dokumentet vara det som räddar relationen efter en skilsmässa. Skapa förutsättningar för att komma överens när utgångsläget är det bästa. 

För många är det oromantiskt att diskutera juridiska frågor inför eller under ett äktenskap. Det kan dock vara viktigt att föra ämnet äktenskapsförord på tal eftersom det fyller flera funktioner. 

Bland annat kan man genom äktenskapsförordet undvika bråk om materiella saker och det kan också bidra till en större framtidstrygghet, för vissa saker kan man påverka.

Ring oss på eller fyll i formuläret så återkommer vi så snart som möjligt.

Kan banken hjälpa till med äktenskapsförord?

Ett äktenskapsförord är ett skriftligt avtal mellan dig och din maka/make där ni kan avtala om att all eller viss egendom inte ska ingå i giftorätten. När man gifter sig inträder något som kallas giftorätt. Giftorätten träder i kraft först i samband med skilsmässa eller dödsfall och betyder att parterna ska dela lika på de gemensamma tillgångarna, efter avdrag av eventuella skulder. Under äktenskapet ansvarar respektive make för sina tillgångar och skulder. Ett äktenskapsförord kan inte upprättas ensidigt, det vill säga av ena parten utan båda makarna måste vara överens och förstå innebörden av ett äktenskapsförord.

Måste en jurist skriva äktenskapsförord?

Det har blivit allt vanligare att makar, eller blivande makar, skriver äktenskapsförord. Antalet äktenskapsförord har stadigt ökat under den senaste tioårsperioden, samtidigt som antalet äktenskap har minskat. En av anledningarna till att allt fler par ingår äktenskapsförord är sannolikt att allt fler har kunskap om vad ett äktenskapsförord är för något, och framförallt vad som är möjligt att åstadkomma med hjälp av ett äktenskapsförord.

I ett äktenskap delar man upp tillgångarna i två kategorier – giftorättsgods och enskild egendom. Utgångspunkten och huvudregeln är att alla tillgångar i ett äktenskap är giftorättsgods. Att tillgångarna är giftorättsgods innebär att de ska ingå i en bodelning om makarna skiljer sig, eller någon av dem avlider. Tillgångar som är enskild egendom ska däremot inte ingå i en bodelning,

Kan man skriva ett äktenskapsförord själv?

Hej, jag ska snart gifta mig och har betydligt mer pengar än min blivande fru. Vi har därför pratat om att vi ska skriva ett äktenskapsförord där vissa av mina bankkonton och fonder och en sommarstuga ska hållas utanför en skilsmässa. Kan jag själv skriva vårt äktenskapsförord? /Robert

När gäller inte ett äktenskapsförord?

När ni gifter er blir all er egen­dom gif­to­rätts­gods. Det in­ne­bär att när äk­ten­ska­pet upphör ska värdet av allt gif­to­rätts­gods delas lika mellan er. 

Med ett äk­ten­skaps­för­ord kan ni göra egen­dom till en­skild egen­dom. En­skild egen­dom ska inte delas lika mellan er vid skils­mäs­sa eller döds­fall. 

I äk­ten­skaps­för­or­det skri­ver ni att all egen­dom eller endast viss ut­pe­kad egen­dom ska vara en­skild egen­dom. Genom att skriva ett äk­ten­skaps­för­ord kan ni själva be­stäm­ma det ni tycker är mest rätt­vist för er båda.

Den som ärver dig enligt lag kommer fort­fa­ran­de att ärva dig, även om ni har ett äk­ten­skaps­för­ord. Ett äk­ten­skaps­för­ord på­ver­kar inte när eller om en ef­ter­le­van­de make ärver.

I ex­emp­let ovan kommer den ef­ter­le­van­de maken ärva som­mar­hu­set om inte annat skri­vets i tes­ta­men­te. Det gäller avsett om ni skri­vit ett äk­ten­skaps­för­ord eller inte.

Ett äk­ten­skaps­för­ord på­ver­kar alltså inte vem som ärver, men där­e­mot värdet av den egen­dom som ar­ving­ar­na har rätt till. Äk­ten­skaps­för­or­det på­ver­kar vad som ör den av­lid­nes egen­dom.

Utan äk­ten­skaps­för­ord delas all egen­dom 50/50 mellan er. Den av­lid­na per­so­nens ar­ving­ar har rätt till 50% av all egen­dom. 

Med äk­ten­skaps­för­ord delas er egen­dom enligt vad ni har be­stämt i för­or­det. Den av­lid­nes ar­ving­ar har rätt till all egen­dom som är den av­lid­nes en­skil­da egen­dom enligt äk­ten­skaps­för­or­det och hälf­ten av ma­kar­nas gif­to­rätts­gods.

Vad händer om man skiljer sig utan äktenskapsförord?

  • Ansökan om skilsmässa – vilket formellt kallas äktenskapsskillnad – ska göras vid den lokala tingsrätten. Skilsmässan går igenom först efter sex månaders betänketid. Om båda parter är eniga och det heller inte finns barn under 16 år behövs dock ingen betänketid.
  • Efter äktenskapet upplösts enligt föregående punkt ska i normalfallet en bodelning ske. Bodelningen omfattar det så kallade giftorättsgodset. Giftorättsgods är som huvudregel den egendom som inte är någon av makarnas enskilda egendom. Giftorättsgodset omfattar dock inte kläder och en del annat som har stark personlig karaktär.
  • Makarnas giftorättsgods ska, med avdrag för skulder, delas lika. Fördelningen av giftorättsgodset ska dokumenteras i ett så kallat bodelningsavtal, som ska skrivas under av båda makarna. Det är möjligt att genomföra en bodelning även under bestående äktenskap.
  • Du hittar all juridisk rådgivning på samma plats – nära dig.

    Vem äger huset när man är gift?

    Bostad & Fastighet

    Min fru och jag har bott ihop i 10 år. Huset har stått på henne då jag flyttade in. Vi har gemensam ekonomi. Inget äktenskapsförord. Frågan är hur stor del i huset har jag rätt till?

    När gäller inte äktenskapsförord?

    Äktenskapsförord är ett avtal som skrivs mellan två makar eller blivande makar. I äktenskapsförordet bestämmer ni vilken egendom som ska vara enskild egendom och giftorättsgods. Hur egendom “klassas” är viktigt för hur egendomen kommer fördelas vid en eventuell framtida skilsmässa.

    Utan ett äktenskapsförord ska ni nämligen dela på allt ni äger om ni skiljer er. Genom att skriva ett äktenskapsförord kan ni istället bestämma en annan fördelning av era tillgångar.

    Vad ska man tänka på vid äktenskapsförord?

    Genom ett äktenskapsförord kan makarna bestämma hur det de båda äger ska delas upp vid en bodelning om de skiljer sig. Ett äktenskapsförord är ett avtal mellan makar eller blivande makar där man kan avtala bort hela eller delar av den så kallade giftorätten och göra den till enskild egendom Skrivs inget äktenskapsförord har vardera make rätt till hälften av allt de äger om de skiljer sig. Det spelar ingen roll vem som egentligen äger vad.

    När man gifter sig vill man helst inte tänka tanken att äktenskapet en gång ska upphöra. Trots det händer det alla förr eller senare, antingen vid skilsmässa eller vid dödsfall. Och i båda de här fallen kan mycket gräl och förtvivlan undvikas om man har skrivit ett äktenskapsförord.

    En bodelning kan bli aktuell om makarna skiljer sig eller om någon av dem avlider. Skiljer makarna sig sker bodelningen mellan makarna och avlider någon av makarna sker bodelningen mellan den efterlevande maken och den avlidne makens dödsbo.

    Vem får huset när man skiljer sig?

    Flytta isär, skilja sig & separera

    Utköp ur hus vid skilsmässa! Vi ska skiljas och äger alltså huset idag ihop. Köptes för 10år sedan för 720 är i dag värt i alla fall 1milj(kanske mer men vi säger 1milj). Lån som finns kvar är 450.

    Hur gömmer jag pengar i skilsmässa?

    Hej och tack för din fråga,

    Det är inte tillåtet att sälja saker i smyg för att sedan gömma pengarna inför en skilsmässa eftersom ni båda har redovisningsplikt.

    Vem ärver sparade pengarna på banken?

    Hej! Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

    Jag förstår din fråga som du undrar över om din man kommer ärva dina bankkontoinnehavanden om du avlider först. Regler om bodelning finns i äktenskapsbalken (ÄktB) och regler om arvsrätt i ärvdabalken (ÄB).

    Vem ärver huset fru eller barn?

    När en person dör måste en förteckning över den avlidnes tillgångar och skulder göras, en så kallad bouppteckning. Bouppteckning fungerar som ett underlag för bodelning och arvskifte och måste vara klar inom tre månader från dödsfallet. Om en förälder dör och lämnar efter sig make och barn under 18 år, ska i regel överförmyndaren förordna en god man som ska representera barnet vid till exempel bouppteckningen.

    I regel är efterlevande make, registrerad partner, sambo, arvingar och universella testamentstagare (personer som enligt ett testamente ska få hela eller en viss del av boet) delägare i dödsboet. Delägarna ska gemensamt förvalta den avlidnes egendom under boets utredning.

    Vem äger huset vid dödsfall?

    Hej och tack för din fråga!

    Detta svar beror lite på. Du köpte huset 12 år innan ni gifte er, men det är oklart om du var sambo med din nuvarande man då. Det skulle kunna vara så att huset är ägt genom dold samäganderätt.

    Måste man dela allt vid skilsmässa?

    Enligt lagtexten ska en bodelning ske ”när ett äktenskap upplöses”. Detta innebär konkret att makarna kan göra bodelningen så snart en ansökan om skilsmässa lämnats in till tingsrätten. Beslutar tingsrätten att skilsmässan måste föregås av en betänketid kan makarna göra bodelningen under betänketiden om de så önskar.

    Det finns inte någon ”bortre gräns” för när bodelningen senast måste göras, vilket t.ex. är fallet när ett samboförhållande upphör. Det är därför möjligt för makarna att göra bodelningen flera år efter skilsmässan. Generellt är det oftast bättre att göra bodelningen i så nära anslutning till skilsmässan som möjligt.

    Egendomen i ett äktenskap kan delas upp i giftorättsgods och enskild egendom. Huvudregeln är att makarnas respektive egendom är giftorättsgods om inte a) egendomen gjorts till enskild genom äktenskapsförord mellan makarna eller b) egendomen erhållits i arv eller gåva med villkor om att egendomen ska vara enskild.

    Det är endast giftorättsgods som ingår i bodelningen. Enskild egendom ingår således inte i bodelningen. En make riskerar därför inte i samband med en äktenskapsskillnad att tvingas ”dela med sig” av egendom som är enskild till den andra maken. Är all makarnas egendom enskild och det således inte finns något giftorättsgods överhuvudtaget behöver makarna inte göra någon bodelning.

    Från bodelningen undantas dessutom personliga tillhörigheter. Detta emellertid under förutsättning att värdet av de personliga tillhörigheterna inte står i orimlig proportion till värdet av det sammantagna giftorättsgodset.