:

Hur snabbt måste begravning ske efter dödsfall?

Innehållsförteckning:

  1. Hur snabbt måste begravning ske efter dödsfall?
  2. Vilken veckodag brukar man ha begravning?
  3. Hur många dagar innan begravning?
  4. Hur kan jag få reda på när en begravning ska ske?
  5. Måste anhöriga betala begravning?
  6. Får man köra kistan själv?
  7. Vilken dag är vanligast för begravning?
  8. Måste man ta ledigt för begravning?
  9. Hur mycket kostar det att begravas?
  10. Har man rätt att vara ledig vid nära anhörigs bortgång?
  11. Hur lång tid tar det innan dödsfall registreras?
  12. Kan man skippa begravning?
  13. Vad ska betalas först vid dödsfall?
  14. Är det tillåtet att tömma dödsbo innan bouppteckning?
  15. Har man kläder på sig i kistan?

Hur snabbt måste begravning ske efter dödsfall?

Idag, imorgon eller om några veckor när allt har lagt sig?

Att förlora någon man älskat eller hållit av är smärtsamt. Döden har för vana att linda in oss i en bottenlös känsla av tomhet. Den matar oss med förtvivlan samtidigt som den översköljer oss med sorg. Att i denna situation ta tag i en begravning kan för många kännas övermäktigt. Nästan omöjligt.

Vilken veckodag brukar man ha begravning?

Absolut på en fredag och inte gärna före lunch! Det är den lämpligaste tidpunkten för en begravning om svenskarna får välja. Och många anhöriga verkar vara beredda att vänta länge på en passande begravningstid. Så länge att Sverige blivit det land i världen där längst tid förflyter mellan död och begravning.

Vardagsrutinerna får ej brytas-Det är en tydlig trend i samhället, dödsfall och begravningar har inte längre särskilt hög prioritet. Det verkar som om vardagen inte får ändras – även vid dödsfall ska det flyta på som vanligt, säger Ulf Lernéus, förbundsdirektör för SBF, Sveriges Begravningsbyråers Förbund.

Hur många dagar innan begravning?

Det är bra om man tänker igenom hur man vill att begravningen ska utformas, innan man gör det första besöket hos begravningsbyrån.

Det är många beslut som behöver tas när man planerar begravningen hos begravningsbyrån. Man bör därför fundera lite innan man besöker byrån, så man kan ta genomtänkta beslut och inte bli överraskad. Det ökar chansen för välgrundade beslut. Alla beslut behöver inte nödvändigtvis tas direkt.

Hur kan jag få reda på när en begravning ska ske?

De flesta personer som avlidit har möjlighet att få en dödsannons och en minnessida. Genom att söka igenom Sveriges största databaser med dödsannonser så kan du enkelt hitta rätt person. Nedan hittar du de vanligaste alternativen för att söka efter en avliden person.

Fonus minnessidor är en digital tjänst som gör det möjligt för användare att skapa en dedikerad webbsida för en avliden person. På minnessidan kan man lägga upp bilder, videoklipp, minnen och kondoleanser från vänner och familj. Minnessidorna är tillgängliga för allmänheten, vilket gör det enkelt för vänner och familj som inte kunde delta i begravningen att delta i sorgearbetet på distans.

Fonus är ett företag som tillhandahåller begravningstjänster till anhöriga, till som har gått bort. De erbjuder en mängd olika tjänster, inklusive skapandet av personliga minnessidor, till minnen av den älskade och bortgångna.

Fonus minnessidor erbjuder en mängd olika tjänster till dem som sörjer. Fonus skapar personliga minnessidor med minnen och foton som kan delas på sociala medier, tidning eller e-post. Sidorna är utformade för att dela livsberättelsen och arvet efter den älskade med vänner, familj och andra sörjande som kanske inte kan närvara vid deras begravning.

Måste anhöriga betala begravning?

Begravningsavgiften, som alla folkbokförda i Sverige betalar, täcker kostnader för kremation, gravsättning, gravplats under 25 år på allmän begravningsplats och vissa transporter. Om den avlidna är medlem i Svenska kyrkan har denna betalat en kyrkoavgift som täcker kostnaderna för begravningsceremoni, präst, organist och kistbärare.

Det är vanligtvis kommunen eller landstinget som står för kostnaden av omhändertagandet och förvaring fram till dess att begravningsbyrån hämtar den avlidna för kistläggning och svepning. Men ibland kan transportavgifter tillkomma och det gäller främst transporter från äldreboenden och sjukhem.

Får man köra kistan själv?

När ett dödsfall inträffar på sjukhus är det sjukvården som ansvarar för att den döde förs till bårhuset. Det sker så snart ansvarig läkare har utfärdat dödsbevis och ID-märkt den avlidne, och utförs i regel av sjukhusets vaktmästare eller någon annan i personalen. Innan man för den avlidne till bårhuset brukar man i allmänhet kontakta de anhöriga för att de ska få möjlighet till att ta farväl.

På äldreboenden och hospis finns inte alltid ett kylrum. Då behöver man ordna med transport till bårhus. Vissa kommuner står för den kostnaden medan andra tar ut en avgift. Det är vanligt att man har avtal med en begravningsbyrå som tar hand om transporten till bårhuset. Observera att man väljer själv vilken begravningsbyrå som ska ta hand om begravningen, oavsett vilken byrå som utför transporten till bårhuset.

Om döden inträffar i hemmet kan man ringa larmnumret 112 eller till en begravningsbyrå för att ordna så att den avlidne kommer till bårhuset. Det händer att man låter den avlidne stanna i hemmet ett litet tag, och låter anhöriga ta farväl, innan den avlidne hämtas på bår och körs till bårhuset.

Det är inte alltid man måste transportera den avlidne till bårhuset. I vissa fall kan man köra den avlidne med begravningsbilen direkt till krematorium, om man ska hålla ceremonin med urna. Det förekommer också att man kör kistan direkt till bisättningslokalen, vilket kräver att man bestämt var ceremonin skall hållas och vilken typ av begravning det ska vara.

Det innebär också att man måste ta ett snabbt beslut i valet av kista och urna (om den avlidne ska kremeras). Dessförinnan ska en läkare också ha utfärdat ett dödsbevis.

Vilken dag är vanligast för begravning?

Absolut på en fredag och inte gärna före lunch! Det är den lämpligaste tidpunkten för en begravning om svenskarna får välja. Och många anhöriga verkar vara beredda att vänta länge på en passande begravningstid. Så länge att Sverige blivit det land i världen där längst tid förflyter mellan död och begravning.

Vardagsrutinerna får ej brytas-Det är en tydlig trend i samhället, dödsfall och begravningar har inte längre särskilt hög prioritet. Det verkar som om vardagen inte får ändras – även vid dödsfall ska det flyta på som vanligt, säger Ulf Lernéus, förbundsdirektör för SBF, Sveriges Begravningsbyråers Förbund.

Måste man ta ledigt för begravning?

Det finns vissa regler som gäller för ledighet vid dödsfall i Sverige. Enligt lagen har du rätt till ledighet från ditt arbete, men inte rätt till betald ledighet (s.k. ”permission”) enligt lagen om rätt till ledighet av trängande familjeskäl.

Många arbetsgivare beviljar dock betald ledighet när någon nära anhörig avlider av naturliga skäl. Givetvis är arbetstagaren ytterst ofokuserad på arbetet vid denna tid, samt ytterst sårbar. Flera arbetsgivare medger idag betald ledighet i upp till 10 dagar efter anhörigs bortgång och begravning. Det finns givetvis inget som hindrar längre ledighet, eller uttag av semester i samband med detta. I vissa fall kan arbetstagaren även komma att sjukskrivas.

Vilka som anses vara ”nära anhöriga” regleras oftast i kollektivavtalet. Vanligen räknas maka, make, sammanboende, registrerad partner, barn, barnbarn, syskon, föräldrar, mor- och farföräldrar samt svärföräldrar som nära anhöriga.

Hur mycket kostar det att begravas?

Det är en hel del olika val du skall göra när du planerar en begravning. Valen avgör hur kostsam begravningen blir. Innan du börjar planera bör du bestämma dig för vilken budget du har för begravningen.

Vanligtvis betalar dödsboet för begravningen. Om du är arvinge så är det ditt arv som pengarna dras från.

Har man rätt att vara ledig vid nära anhörigs bortgång?

I många av våra avtal så finns det ett stycke om permission vid bland annat nära anhörigs bortgång. Det är olika villkor i våra olika avtal och du hittar villkoren i just ditt avtal om du loggar in på Mina sidor. 

Det är viktigt att känna till att du inte har rätt att ta ledigt, utan arbetsgivaren bestämmer om du har möjlighet att få ledigt. Och är du i behov av längre restid så behöver du prata med din arbetsgivare om hur ni löser detta med andra typer av ledigheter. 

Hur lång tid tar det innan dödsfall registreras?

Du får veta den avlidnes namn (i vissa fall yrke), ålder eller födelsedatum, hemort, anhörig, ur vilket arkiv originaluppgifterna är hämtade, tidpunkt för dödsfallet och begravningen samt dödsorsaken.

Källan är kyrkans död- och begravningsbok. Dödboken är en i datum kronologisk förteckning över avlidna personer i församlingen. Registret innehåller uppgifter från församlingar i Gotlands, Jämtlands och Västernorrlands län. Observera att en del av församlingarna kan förekomma i mer än ett register.

Kan man skippa begravning?

”Stockholms billigaste begravning. Pris: 4 700 kronor. Vi har specialiserat oss på direktkremering/begravning utan ceremoni. Hög kvalité till lägsta kostnad i varje led. För att hålla kostnaden nere sker kontakten mellan kund och begravningsbyrån via hemsida och e-mail.”

Orden är hämtade från begravningsbyrån Caelums hemsida. Klickar man sig vidare kommer man till ett formulär där man kan fylla i namn på den avlidne, dödsdatum, var den avlidne finns nu och vad man som beställare heter.

Vad ska betalas först vid dödsfall?

När en person dör övergår alla tillgångar och skulder som personen hade till ett dödsbo. 

Här hittar du grundläggande information om dödsbon och om hur du gör med kontakten med banker och försäkringsbolag, frågor som vi är specialiserade på.

Mer omfattande information om dödsbon kan du bland annat hitta hos Skatteverket och i Efterlevandeguiden. Behöver du hjälp med att ta hand om ett dödsbo eller har frågor som gäller bouppteckningar och arvskiften med mera kan du behöva kontakta en jurist som arbetar med arvsfrågor.

Är det tillåtet att tömma dödsbo innan bouppteckning?

Hej, tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Här är lite mer allmän info och råd

Har man kläder på sig i kistan?

Det vanligaste är att lägga ner enklare föremål i kistan såsom fotografier, blommor, brev, smycken eller en favoritägodel. Föremål som kan orsaka skada eller förstöra ugnen, exempelvis explosiva föremål, glas, batterier och stora metallföremål såsom tyngdtäcke, är inte lämpligt att lägga ner.

Om ni ska ordna en begravning och önskar hjälp med vilka föremål som ni får lägga i kistan är ni varmt välkommna att kontakta er lokala Fonusbyrå.