:

Hur beskattas utdelning på ISK?

Innehållsförteckning:

  1. Hur beskattas utdelning på ISK?
  2. Hur mycket är skatten på aktieutdelning?
  3. Hur mycket skatt på 100 000 ISK?
  4. Hur beskattas utdelning från USA?
  5. Är utdelning på ISK skattefritt?
  6. Vad är nackdelen med ISK?
  7. Är utdelning skattepliktig?
  8. När ska skatten på aktieutdelning betalas?
  9. Vad blir skatten på ISK 2023?
  10. Hur hög är skatten på ISK 2023?
  11. Är utdelning skattefritt?
  12. Får man utdelning på aktier i ISK?
  13. När är utdelning skattefri?
  14. När slutar ISK vara lönsamt?
  15. Är utdelning bättre än lön?

Hur beskattas utdelning på ISK?

Investerings­sparkonto (ISK) är en av de mest populära konto­typerna för aktie­handel och sparande. På ett ISK-konto kan du förvara de flesta värde­papperstyper, till exempel noterade aktier, värde­pappers­fonder och special­fonder.

ISK-konton har blivit populära eftersom det har många fördelar men som med allt annat finns det även vissa nackdelar:

  • Ingen skatt på försäljningar, vinst och utdelning. En årlig schablonskatt på ISK baseras på beloppet på kontot.
  • Beskattningen sköter sig själv. Den årliga schablonskatten dras utan att du behöver göra något.
  • Bra alternativ för långsiktigt sparande. Eftersom skatten är relativt låg på ett ISK-konto är det ett bra alternativ för långsiktigt sparande.
  • Enkelt att handla med aktier och fonder eftersom du inte behöver deklarera försäljning, vinster, omkostnads­belopp m.m.

Hur mycket är skatten på aktieutdelning?

Skatt på aktieutdelning är ett ämne i många mejl som vi får i januari, så därför skriver vi denna bloggpartikel. För aktiebolag som vill dra nytta av de potentiella skattefördelarna med aktieutdelning är det viktigt att förstå mer om vad som gäller för beskattning av aktieutdelning. I Sverige kan beskattningen av aktieutdelningar variera beroende på typen av aktiebolag och storleken på erhållen utdelning. Det här blogginlägget kommer att täcka grunderna för aktieutdelning i aktiebolag som klassas som fåmansbolag, ge en översikt över regler och förordningar och hur man säkerställer att utdelningar beskattas korrekt. Vi kommer också att titta på de potentiella skattebesparingarna som kan göras genom att gör a utdelning. Detta är ett ämne av avgörande betydelse för småföretagare i Sverige som vill säkerställa maximal avkastning från sitt företag.

Aktieutdelning är en utbetalning av fritt eget kapital till aktieägare i ett aktiebolag, vanligtvis i form av ackumulerad vinst bolaget. Utdelningar betalas i normalfallet ut till delägarna i proportion till sina andelar i förtaget. Om aktiebolaget har olika aktieslag kan utdelning hanteras olika för de olika slagen av aktier, men det är väldigt ovanligt för mindre företag. Aktieägare måste betala skatt på de utdelningar de får, och skattesatsen är 20 % för de flesta aktieägarna i fåmansbolag. Hur mycket skatt man skall betala och till vilken skattesats stys av de så kallade 3:12-reglerna.

Hur mycket skatt på 100 000 ISK?

Nästa år kommer skatten på ISK mer än fördubblas. Det är därmed hög tid att rulla tillbaka tidigare års försämringar som infördes i en tid med låg inflation, låga räntor och stigande börs. Skatten 2023 landar på 0,882% jämfört med 0,375% som vi haft senaste två kalenderåren.

Statslåneräntan (SLR) som ligger till grund för schablonbeskattningen på investeringssparkonto (ISK) och kapitalförsäkring (KF) fastställts och nivån landade på 1,94%. Det är en bra bit över golvnivån om 1,25% som infördes för ett antal år sedan. Som lök på laxen dras vi fortfarande med 1%-enhet pålaga från en svunnen tid då politikerna ville säkerställa skatteintäkterna, fullt rimligt.

Hur beskattas utdelning från USA?

Sedan den svenska skattereformen på 1990-talet är det idag vanligt att bolagsinnehav i Sverige ägs genom holdingbolag – ofta med underliggande dotterbolagsstruktur. Fördelen med skattefrihet för näringsbetingade andelar i kombination med reglerna för fåmansföretag (3:12-reglerna) kan antas vara en bidragande faktor till denna utveckling av ägarstruktur i Sverige.

Till skillnad från Sverige och till följd av diverse skandaler (UBS, Panama , etc.) har utvecklingen kring ägarstrukturer utifrån ett amerikanskt perspektiv gått i en annan riktning. Sett ur ett amerikanskt perspektiv är det vanligt förekommande, och ofta mer förmånligt, att äga bolagsinnehav direkt. Bakgrunden till detta ligger i att USA vill motverka att amerikanska aktieägare startar bolag i länder med låg bolagsskatt och att inkomsterna på så vis undgår löpande amerikansk beskattning. Således har de amerikanska controlled foreign corporation (”CFC”) reglerna tillkommit och utvecklats.

Är utdelning på ISK skattefritt?

Med ett investeringssparkonto betalar du ingen skatt på de vinster du gör när du säljer aktier, fonder och andra tillgångar, och inte heller på räntor och utdelningar. Du kan inte heller göra avdrag i deklarationen om du gör förlust när du säljer värdepapper. Istället betalar du en schablonskatt på hela kapitalet varje år. Schablonskatten baseras på statslåneräntan och för 2023 är schablonskatten 0,882 %. 

Skatten på ISK baseras på en så kallad schablonintäkt. Det är en tänkt årlig avkastning som redovisas med automatik i deklarationen. Schablonintäkten beräknas genom att ett kapitalunderlag räknas fram (läs mer nedan) som sedan multipliceras med statslåneräntan den 30 november året innan, plus ett tillägg. Schablonintäkten får inte vara lägre än 1,25 % av kapitalunderlaget.

Vad är nackdelen med ISK?

Visst är investeringssparkonto, ISK, bra, men det är inte lika förmånligt som det ofta framställs. Sett i backspegeln har sparande på depåkonto periodvis varit bättre, när räntorna klättrat och börsen svajat.

Nu har räntorna stigit så pass mycket att ISK-skatten, om ränteläget står sig, kommer att dubblas och mer därtill. Det är något investerare bör ha i beaktande vid valet av sparform.

Är utdelning skattepliktig?

Själva aktiebolaget betalar skatt på vinsten från verksamheten. Från 2021 är bolagsskatten 20,6%. På den lön eller utdelning som du som delägare tar ut från bolaget blir det lönebeskattning/utdelningsbeskattning.

Aktiebolaget är ett självständigt skattesubjekt. Det betyder bland annat att bolaget självt skattar för sin vinst och lämnar en egen deklaration (inkomstdeklaration 2).

När ska skatten på aktieutdelning betalas?

Om du som företagare ska ta ut lön eller utdelning beror på en mängd olika faktorer. Det kan låta lockande att ta utdelning med 20 procent och betala 20 procent i skatt, men det är inte alltid fördelaktigast.

Som företagare kan du påverka hur hög lönen från ditt AB ska vara för ditt arbete och därmed årets resultat i ditt AB. Lönen (arbetsinkomsten) är grunden för rätt till och beräkning av sjukpenning, föräldrapenning, a-kassa m.m. och du tjänar in till din allmänna pension på arbetsinkomsten. Dessutom krävs det att du tagit ut lön för att t.ex. premier till tjänstepension ska vara avdragsgilla för ditt AB och du ska få använda lönebaserat utrymme vid beräkning av årets gränsbelopp enligt huvudregeln. 

Eftersom grundavdraget (som gör att du inte betalar skatt på första delen av din arbetsinkomst) blir högre med inkomst upp till viss nivå och den statliga inkomstskatten börjar tas ut vid viss högre inkomst är beskattningen av arbetsinkomster progressiv [1]. Detta gör att för låginkomsttagare (särskilt pensionärer som har ett högre grundavdrag) eller den som inte har arbetsinkomster från annat håll kan ha fördel av att ta ut lön både för att det ger mer kvar i handen och för att förmåner tjänas in socialförsäkringssystemet. 

Vad blir skatten på ISK 2023?

Beräkningen av skatten på ISK görs i två steg.

Steg 1: Schablonintäkten beräknas. Den räknas fram genom att kapitalunderlaget (genomsnittligt innehav på kontot under året) multipliceras med statslåneräntan den 30 november föregående år plus en procentenhet, procentsatsen kan dock aldrig bli lägre än 1,25%.

Steg 2: Nu kan skatten beräknas. Den får vi genom att multiplicera schablonintäkten med 30%.

Hur hög är skatten på ISK 2023?

Beräkningen av skatten på ISK görs i två steg.

Steg 1: Schablonintäkten beräknas. Den räknas fram genom att kapitalunderlaget (genomsnittligt innehav på kontot under året) multipliceras med statslåneräntan den 30 november föregående år plus en procentenhet, procentsatsen kan dock aldrig bli lägre än 1,25%.

Steg 2: Nu kan skatten beräknas. Den får vi genom att multiplicera schablonintäkten med 30%.

Är utdelning skattefritt?

Beskattningen av arbetsinkomst omnämns vanemässigt som hög medan kapitalinkomst som t.ex. utdelning ofta anses vara lågt beskattad. Fåmansföretagare har dessutom en uppsättning särskilda skattebestämmelser att ta hänsyn till där viss del av utdelningsinkomst inte beskattas som kapital utan som lön. Ur denna snårskog av bestämmelser för fåmansföretagare har det vuxit fram ett antal tumregler som inte sällan hanteras som absoluta sanningar. Jag ska försöka bena ut dessa ”sanningar” då det börjar närma sig bolagsstämma och beslut om utdelning för många företagare.

En vanlig ”sanning” är att ägaren istället för lön ska ta utdelning som ryms inom aktiens gränsbelopp* men inte mer. Ett sådant förfarande kan vara rationellt, men långt ifrån en absolut sanning. Om man tar sig tid och räkna på det kan resultatet bli en överraskning.

Får man utdelning på aktier i ISK?

Kapitalvinstberäkning i samband med försäljning av värdepapper ska göras på särskilda blanketter och i de flesta fall på blanketten K4. Den som haft aktier och liknande värdepapper och sålt dessa med vinst (kapitalvinst) måste betala skatt för vinsten. Skatten i inkomstslaget Kapital är i dag 30 procent, oavsett hur länge värdepapperna ägts och hur stora övriga inkomster är.

När är utdelning skattefri?

Företaget får 960 kr i utdelning [8210] på sina aktier (anläggningstillgång). Pengarna sätts in direkt på företagets bankkonto [1930].

Utdelning på kapitalplaceringsaktier eller lageraktier som företaget äger är skattepliktig. Däremot är utdelning på aktier och andelar i onoterade bolag (näringsbetingade andelar), t ex dotterbolagsaktier, skattefri.

När slutar ISK vara lönsamt?

Dagens kostnadsbaserade reseavdrag gäller året ut, alltså även för år 2022.

  • Du kan få avdrag för arbetsresor om arbetsplatsen ligger så långt från din bostad att du behöver använda ett transportmedel (12 kap. 26 § IL)
    • … men bara till den del dina kostnader överstiger 11 000 kr/år (12 kap. 2 § IL)
    • … och om allmänna transportmedel saknas (12 kap. 28 § IL)
    • Men om allmänna transportmedel finns (12 kap. 27 § IL)
      • Ska arbetsplatsen ligga minst 5 km från hemmet
      • Och du ska vinna minst 2 timmar på att använda egen bil i stället för allmänna transportmedel (minst 2 timmar ”per dag” enligt Skatteverkets hemsida)
    • Avdrag medges för trängselskatt, väg-, bro- och färjeavgifter samt driftkostnader (12 kap. 27 § IL)
      • Driftkostnader, egen bil (12 kap. 27 § IL): 18:50/mil
      • Driftkostnader, förmånsbil (12 kap. 29 § IL): 6:50/mil (diesel) eller 9:50/mil (övriga drivmedel)

Det finns ytterligare regler om när egen bil används även i tjänsten (12 kap. 27 §), för personer som behöver använda bil på grund av ålder, sjukdom eller funktionshinder (12 kap. 30 § IL), samt för andra typer av fordon och drivmedel (Skatteverkets hemsida).

Är utdelning bättre än lön?

Äger du aktier i ett fåmansföretag som går med vinst har du i huvudsak två olika alternativ för att plocka ut ersättning från bolaget – utdelning och lön. Vad du väljer kommer bland annat påverka hur mycket skatt du får betala samt din framtida pension, varpå det kan vara viktigt att fundera igenom beslutet noga. Svaret på vilket alternativ som är mest fördelaktigt är inte svart eller vitt, utan det är flera olika aspekter som behöver vägas in. Vi går igenom de två alternativen på djupet så att du enklare kan anpassa ersättningen efter just din situation.

Den stora skillnaden mellan att plocka ut ersättning i form av utdelning eller lön ligger i beskattningen samt i olika tryggheter och förmåner. Utdelning är möjligt att plocka ut lågbeskattat upp till en viss gräns, ett så kallat gränsbelopp, till en skattesats på 20%. Hur stort gränsbeloppet är varierar och bestäms av 3:12-reglerna, som är ett regelverk för hur ägare av fåmansföretag blir beskattade vid utdelning och kapitalvinst från det egna bolaget.