:

Vad har hänt med Haldex aktier?

Innehållsförteckning:

 1. Vad har hänt med Haldex aktier?
 2. Hur beskattas inlösen av aktier?
 3. Vilka bilar har Haldex?
 4. Kan man bli tvingad att sälja sina aktier?
 5. Hur deklarerar man tvångsinlösen?
 6. Kan jag sälja mina aktier till vem jag vill?
 7. Hur fungerar en Haldex fyrhjulsdrift?
 8. Vad är skillnaden mellan 4WD och AWD?
 9. Hur många aktieägare får ett privat bolag ha?
 10. Kan en delägare få sparken?
 11. Hur lång tid tar tvångsinlösen av aktier?
 12. Hur mycket kan man sälja utan att betala skatt?
 13. Får man ge bort aktier gratis?
 14. Är 4MOTION konstant?
 15. Är fyrhjulsdrift bättre i snö?

Vad har hänt med Haldex aktier?

Hedgefonden Kite Lake Special Opportunities Master Fund har ökat innehavet i det uppköpsaktuella fordonsteknikbolaget Haldex till 4,89 miljoner aktier, från 4,79 miljoner. Innehavet motsvarar därefter 10,05 procent av kapitalet, en så kallad corner.

Hur beskattas inlösen av aktier?

Av 20 kap. 1–2 §§ aktiebolagslagen (2005:551) framgår att aktiekapitalet får minskas bl.a. för återbetalning till aktieägarna och att minskningen kan genomföras med indragning av aktier.

Beslutanderätten ligger primärt hos bolagsstämman (3 §) och utöver visst majoritetskrav (5 §) föreskrivs också ett krav på att ett förslag om minskningen, med visst innehåll, ska upprättas (6–10 §§). Utöver minskningsändamålet ska i förslaget bl.a. anges vilka aktier som ska dras in (7 §) och i förekommande fall uppgift om att inlösta aktier ska betalas med annan egendom än pengar (10 §).

Vilka bilar har Haldex?

Är fyrhjulsdrift en onödig sak som invaggar bilföraren i en falsk säkerhet? Den frågan aktualiserades efter trafikforskaren Matteo Rizzis rapport i måndags om att fyrhjulsdrivna bilar är lika olycksdrabbade som tvåhjulsdrivna. Dessutom är de ofta inblandade i olyckor i höga farter.

- Det här påminner om hur det vara på i slutet av 1980-talet när Bosch lanserade de första ABS-bromsarna. Försäkringsbolagen sänkte då premierna för de bilar som hade ABS-bromsar eftersom de ansågs mer trafiksäkra. Men försäkringspremierna höjdes snabbt igen. ABS-bilarna var inblandade i minst lika många olyckor som bilar utan ABS, helt enkelt för att ABS-förarna invaggades i falsk säkerhet och körde för fort i kurvorna.

Det berättar Ulf Herlin, affärsutvecklingschef på Borg Warner Torq Transfer System AB i Landskrona, för Ny Teknik.

 • I samband med avtalet med Volkswagen 1998 bildades Haldex Traction AB med 30 anställda i Landskrona. I februari 2011 såldes bolaget till amerikanska Borg Warner, som Haldex Traction konkurrerat ut från Europa på 2000-talet. I dag heter företaget Borg Warner Torq Transfer Systems AB och har 350 anställda i Landskrona. Det ursprungliga Haldex finns kvar i Landskrona och är som tidigare specialiserat på bromssystem för tunga fordon.

Kan man bli tvingad att sälja sina aktier?

Hej och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Jag kommer i mitt svar utgå från att du är delägare i ett svenskt aktiebolag. Bestämmelser om svenska aktiebolag finns i aktiebolagslagen.

Hur deklarerar man tvångsinlösen?

Banker och kreditinstitut lämnar kontrolluppgift när du sålt sälj-, inlösen-, tecknings- eller uniträtter. På kontrolluppgiften får du information om ersättningen för rätterna efter avdrag för försäljningsprovision (courtage), hur många sälj-, inlösen-, tecknings- eller uniträtter du sålt och namnet på rätterna.

Kan jag sälja mina aktier till vem jag vill?

Jag har en fråga om att sälja delägarskap i aktiebolag. Jag är styrelseledamot och delägare i ett aktiebolag och vill sälja mina aktier och säga upp min roll som ledamot. Nu när jag vill sälja aktierna och ge över min roll som ledamot till en person jag känner så undrar jag hur jag ska gå till väga?

Svar: Om det gäller mer än 25 % av aktierna i ett aktiebolag, ska överlåtelsen bli registrerad hos Skatteverket. Där ska den nye delägaren bli registrerad som ”verklig huvudman”.

Hur fungerar en Haldex fyrhjulsdrift?

Hur fungerar fyrhjulsdriften på en skoda? är den aktiv konstant? kan man byta däck, säg till ett reservhjul utan att det strular?

Medlem

Vad är skillnaden mellan 4WD och AWD?

Fyrhjulsdrift (4WD) och All-Wheel Drive (AWD) är ganska dyra alternativ på många fordon. Huruvida kostnaden för båda alternativen är motiverad beror på nödvändigheter din ansökan. Historia

Fyrhjulsdrift, först utnyttjas på fyrhjuliga elektriska nav motorfordon har funnits nästan lika länge som bilen själv. Fyrhjulsdrift var uppfunnen av AMC i slutet av 1960 och var först på AMC Eagle vagn 1972. Addera TC vs VCD

Hur många aktieägare får ett privat bolag ha?

Aktiebolag kan vara antingen privata eller publika. Ett publikt aktiebolag har möjlighet att sälja sina aktier på den öppna marknaden medan andra aktiebolag – det vill säga de som inte erbjuder aktier på den öppna marknaden – kallas privata.

När du startar ditt aktiebolag får du själv välja om det ska vara publikt eller privat. Sedan kan bolagsstämman bestämma om detta ska ändras i framtiden. 

För aktiebolag finns många övergripande regler som gäller alla aktiebolag. Men det finns några viktiga skillnader som är bra att ha koll på när det gäller publika och privata bolag. Här under har vi samlat det allra viktigaste! 

Kan en delägare få sparken?

HallandEn 41-årig delägare i ett Falkenbergsföretag blev helt plötsligt utsparkad av sin kompanjon utan förklaring. Hans mobil spärrades, hans bankkort likaså, och han avstängdes från arbetsplatsen.

Uppdaterad för 1 årtionde sedan 23:09 - 28 feb, 2009

Hur lång tid tar tvångsinlösen av aktier?

Vill en eller flera aktörer köpa upp ett bolag från börsen och avnotera det behöver de lägga ett bud på hela bolaget. Budet går ut till alla aktieägare som då har möjlighet att antingen acceptera eller tacka nej till erbjudandet. För att aktieägarna ska vara intresserade av att acceptera brukar man erbjuda en viss premie (dvs. budet är högre än den nuvarande aktiekursen).

De aktieägare som tackar ja säljer alltså sitt innehav till budgivaren. Och när beslutsperioden är slut kollar man hur många procent av aktierna som budgivaren har fått ihop. Äger budgivaren 90 procent av aktierna vid det tillfället kan de genomföra tvångsinlösen. Och det sker då till det pris som budet var på.

Aktierna som tillhör de aktieägarna som valt att tacka nej till budet (eller inte besvarat alls) riskerar att bli av med sina aktier genom tvångsinlösen, förutsatt att budgivaren har 90 procent av aktierna. Har de inte fått ihop 90 procent kan de välja att lägga ett nytt bud för att på så vis locka fler att acceptera erbjudandet.

Hur mycket kan man sälja utan att betala skatt?

29 juli, 2020 08:19

Nyheter Skogarna runt om i landet är nu fulla av blåbär, svamp och andra bär. Den som plockar och säljer bär kan tjäna upp till 12 500 kronor utan att betala skatt.

Får man ge bort aktier gratis?

Skattehuset hjälper redovisningskonsulter och företagare med skatteexpertis och delägaren Jan-Åke Jernhem förser regelbundet Visma Spcs kunder med aktuell skatteinformation. 

– Aktiebolagslagen styr vad ett aktiebolag får göra och inte göra i olika situationer. Trots det råder stor oklarhet hos många om vad som gäller för gåvor. När kan egentligen ett aktiebolag ge bort pengar eller andra tillgångar till olika mottagare utan att få något tillbaka? Det här krävs för att något skattetekniskt ska få kallas gåva:

Är 4MOTION konstant?

Thinking of buying or selling a previously-owned Volkswagen? Then Kvdcars is the place for you. At our auctions last year we sold 26 000 cars and 5,400 of them were Volkswagens. At Kvdcars we make it simple and easy for you to sell your Volkswagen. We take care of everything from inspection to washing your car and detailing the interior, advertising and marketing, showing your car to potential buyers, sales transaction, registration, final payment to you and delivery to the buyer.

Är fyrhjulsdrift bättre i snö?

Att fyrhjulsdrift ger bättre drivförmåga på halt underlag är ingen nyhet för läsarna på den här sajten. Och alla vet också att man inte har...

Att fyrhjulsdrift ger bättre drivförmåga på halt underlag är ingen nyhet för läsarna på den här sajten. Och alla vet också att man inte har någon nytta av 4WD när det är dags att bromsa.