:

Hur fungerar SJ Årskort?

Innehållsförteckning:

 1. Hur fungerar SJ Årskort?
 2. Får man göra avdrag för SL-kort?
 3. Kan man få ersättning för busskort?
 4. Hur använder man SJ Årskort Silver?
 5. Var gäller SJ Årskort?
 6. Hur får jag rabatt på SJ?
 7. Vad krävs för att få reseavdrag?
 8. När lönar det sig att köpa SL kort?
 9. Hur vet jag om jag har rätt till ersättning?
 10. Vad kan jag få för bidrag?
 11. Hur mycket kostar ett årskort på SJ?
 12. Hur får man billigare SJ biljetter?
 13. När är det billigast att köpa SJ biljetter?
 14. Hur mycket kan man få tillbaka på reseavdrag?
 15. Hur mycket får man dra av i resekostnader?

Hur fungerar SJ Årskort?

Du kan även lägga till Resplus, som är ett samarbete mellan oss och den lokala och regionala kollektivtrafiken inom respektive län. I Resplus ingår 50 000 orter och du kan resa hela vägen på en biljett.

SJ Årskort finns i tre olika nivåer: Silver, Silver Plus och Guld. Du kan köpa ditt årskort här på sj.se, i SJ Lounge eller hos din resebyrå. Kortet är personligt och kan endast återbetalas före första giltighetsdagen.

Kom ihåg att du alltid måste boka plats i förväg om du reser med SJ Snabbtåg, SJ Nattåg och SJ EuroNight!

Får man göra avdrag för SL-kort?

Ändrad den: Mån, 10 Maj, 2021 vid 12:34 E.M.

Om företaget bekostar ett periodkort (vanligtvis månadskort) i lokaltrafiken uppstår oftast en skattepliktig förmån.

Kan man få ersättning för busskort?

Jag åker kollektivt till mitt arbete. Vilket avdrag kan jag få?

Om du reser till och från ditt arbete med kollektivtrafik kan du få avdrag om avståndet mellan din bostad och din arbetsplats är minst två kilometer. I deklarationen redovisar du hela din kostnad för resorna men du kan bara få avdrag för den del av dina utgifter som är högre än 11 000 kronor. Det gäller för inkomståret 2022 och 2023.

Hur använder man SJ Årskort Silver?

maj 14, 2017

Jag får ofta frågor om SJs årskort, vad dom kostar, var man kan resa med dom och hur man gör när man reser med kortet.

Var gäller SJ Årskort?

Här kommer världens töntigaste inlägg i ett backpacking forum där alla berättar om sina resor till osannolika, farliga och coola ställen utan pengar, pass och vaccinationer.

Jag har köpt mig ett Årskort Guld på SJ som gäller för obegränsat antal resor i 1:a klass under ett år på SJ och Resplus nät! [

Hur får jag rabatt på SJ?

Som Coop-medlem får du 10 % rabatt på tågresor med SJ. Gäller bokningar som görs 10 dagar före avresa. Du kan också betala resan med Coop-poäng.

Vad krävs för att få reseavdrag?

Reseavdraget är en skattereduktion för resor till, från och i jobbet.

Det finns liknande avdrag i andra länder men med lite olika utformningar.

Det svenska reseavdraget gäller resor till och från arbetet samt för tjänsteresor. Det kan dock bara göras om den totala kostnaden för resorna överstiger 11 000 kronor per år.

Hur mycket du kan dra av för dina resor till, och i jobbet, beror på vilket transportslag du använder. För bilresor gäller ett annat belopp än för t ex cykel (se de exakta beloppen).

 • Dina totala reseutgifter måste också vara högre än 11 000 kr under året. Dessutom är det endast delen som överstiger 11 000 som slutligen dras av.
 • För att du ska ha rätt till avdraget ska sträckan du reser vara minst fem kilometer.

Ett annat krav, som många missar, är att du ska spara in minst två timmar per dag för resan till och från jobbet. Detta är om du tar bilen jämfört med kollektiva resealternativ som buss och pendeltåg.

När lönar det sig att köpa SL kort?

När man åter får komma tillbaka till kontoret finns indikationer på att många kommer välja att inte göra det på heltid. Enligt en rapport från Fastighetsägarna Stockholm uppger fyra av fem stockholmare att de inte önskar vara på kontoret varje arbetsdag, rapporterar DN.

Frågan är nu: Hur många dagar i veckan måste jag jobba för att det ska vara ekonomiskt gynnsamt att köpa ett månadskort av SL?

Dagens Nyheter har gjort en beräkning, både utifrån rådande priser och de som gäller efter den 1 januari och skriver att brytpunkten sker vid dag tre. Åker man kollektivt tre eller fler dagar i veckan lönar sig alltså ett månadskort.

Hur vet jag om jag har rätt till ersättning?

Vi vill att det ska vara enkelt för dig att ha kontakt med oss och att ansöka om ersättning. Därför har vi e-tjänster, beräkningsverktyg och guider på vår webbplats. Där kan du också läsa om vilka ersättningar du kan ha rätt till i olika livssituationer.

Det finns många sätt att kontakta oss. Du kan till exempel ställa frågor till oss i sociala medier eller få personligt stöd av en handläggare på flera språk – via telefon, chatt eller i ett bokat möte. Du kan också få hjälp om du besöker ett servicekontor.

Vad kan jag få för bidrag?

Det finns flera former av ekonomiska stöd och bidrag du kan söka i Sverige. Du måste uppfylla vissa krav för att ha rätt till ersättning.

Försäkringskassan är en statlig myndighet som ansvarar för stora delar av det svenska trygghetssystemet. För de flesta ersättningarna gäller att du är försäkrad i Sverige.

Hur mycket kostar ett årskort på SJ?

Redan samma dag gick första resan med kvällståget till Stockholm och vidare med nattåget till Malmö.

– Det har funkat jättebra, bara några mindre förseningar. Det är jätteroligt att vara ute, jag trivs ju på tågspåren, säger Hannes.

För att tjäna ihop till guldkortet har han pantat burkar och hjälpt till i trädgårdar. Dessutom har människor från olika delar av Sverige, som bor för långt bort för att kunna erbjuda honom extrajobb, swishat bidrag.

Hur får man billigare SJ biljetter?

Den här sidan uppdaterades för en längre tid sedan. Tänk därför på att informationen kan (men behöver inte) vara inaktuell.

Genom att boka biljetten hos rätt operatör, boka i rätt tid eller genom att söka fram en annorlunda sträcka så kan du spara pengar på din tågresa! Detta beror på olika sätt att prissätta.

Du sparar upp till 50% genom att boka rätt tåg på rätt sida/app.

Ska du köpa en enkelbiljett på en sträcka där någon av länstrafikbolagen (till exempel Västtrafik, SL eller Skånetrafiken) trafikerar med sina tåg? Du kanske av vana använder din SL-app eller Västtrafik-app?

Har du tur passerar det även ett fjärrtåg som stannar på samma station, från till exempel SJ. Då kan du komma billigare undan. 

När är det billigast att köpa SJ biljetter?

Den här sidan uppdaterades för en längre tid sedan. Tänk därför på att informationen kan (men behöver inte) vara inaktuell.

Genom att boka biljetten hos rätt operatör, boka i rätt tid eller genom att söka fram en annorlunda sträcka så kan du spara pengar på din tågresa! Detta beror på olika sätt att prissätta.

Du sparar upp till 50% genom att boka rätt tåg på rätt sida/app.

Ska du köpa en enkelbiljett på en sträcka där någon av länstrafikbolagen (till exempel Västtrafik, SL eller Skånetrafiken) trafikerar med sina tåg? Du kanske av vana använder din SL-app eller Västtrafik-app?

Har du tur passerar det även ett fjärrtåg som stannar på samma station, från till exempel SJ. Då kan du komma billigare undan. 

Hur mycket kan man få tillbaka på reseavdrag?

För den som reser till och från arbete eller gör tjänsteresor kan ha rätt till reseavdrag som är en skattereduktion. Det är endast de utgifter som överstiger 11 000 kronor som kan användas för avdrag. När du beräknar restiden och avståndet måste privata ärenden räknas bort. Själva avdraget görs i din årliga deklaration till Skatteverket. Hela avdraget är inte ett belopp du får tillbaka utan ger i stället en skatteminskning eftersom det sänker inkomsten som din skatt sedan beräknas på.

Kraven och schablonbeloppen som kan räknas som utgifter beror på transportsättet. Om man har använt flera olika transportsätt räknas dessa ihop så länge man uppfyller kraven för varje.

Hur mycket får man dra av i resekostnader?

Många svenskar gör avdrag för resor till och från jobbet men närmare hälften av dessa blir fel. Här får du tips på hur du enkelt gör rätt reseavdrag i din deklaration.

Många utnyttjar rättigheten att göra avdrag för resor till och från jobbet. Avdraget är populärt men blir ofta fel. Så många som hälften av alla reseavdrag bedöms som felaktiga enligt Skatteverket.