:

Hur mycket får jag behålla vid försäljning?

Innehållsförteckning:

  1. Hur mycket får jag behålla vid försäljning?
  2. Hur räknar man ut vinsten vid bostadsförsäljning?
  3. Hur räknar man ut inköpspriset?
  4. Hur mycket får jag ut efter försäljning av hus?
  5. Får man dra av Mäklararvodet på vinstskatten?
  6. Hur räknar man ut marknadsvärdet på en fastighet?
  7. Får man dra av mäklararvodet på vinstskatten?
  8. Hur räknar man ut 22 30 delar?
  9. Hur räknar man ut schablonmetoden?
  10. Hur räknar man ut vinst?
  11. Hur undviker man vinstskatt?
  12. Får man dra av lagfart vid försäljning?
  13. Får man dra av flyttstädning vid försäljning?
  14. Hur räknar man ut marknadsvärdet?
  15. Hur får jag reda på marknadsvärdet på mitt hus?

Hur mycket får jag behålla vid försäljning?

Avdragsgilla kostnader är sådana kostnader som du får räkna bort när du räknar ut vilken vinst/förlust du gjort på bostaden. Spara alltid kvitton och fakturor för avdragsgilla utgifter eftersom skatteverket i efterhand kan begära in underlag för de avdrag du yrkat.

  • Om du gjort en vinst på din bostad kan du alltså minska din skattegrundande vinst med hjälp av dessa avdrag och därmed minska den vinstskatt du skall betala.
  • Om du gjort en förlust på din bostad kan du göra den skattegrundande förlusten ännu större med hjälp av avdragen. Då får du ett större förlustavdrag och kan därmed få tillbaka mer pengar på skatten.

1. Renoveringar/ förbättringarExempel: tapetsering, måla om, byta golv, byta ut vitvaror osv.

Hur räknar man ut vinsten vid bostadsförsäljning?

Reavinst eller realisationsvinst är ett äldre begrepp för kapitalvinst, alltså den eventuella vinst du gör vid en bostadsförsäljning. På kapitalvinsten betalar du en vinstskatt eller en kapitalvinstskatt. Om bostaden istället säljs med förlust blir det en reaförlust. Både vid vinst och förlust ska försäljningen tas upp i inkomstdeklarationen.

Hur räknar man ut inköpspriset?

Försäljningspris, inköpspris, rek pris och moms. Hur ska man tänka för att räkna ut lägsta försäljningspris med vinst om man tar hänsyn till momsen? Hur vet man hur mycket man kan sänka det rekommenderade försäljningspriset med när det anges inkl. moms och inköpspriset är exkl. moms?

Hej undrar om du kan hjälpa mig med en fråga angående moms. Min fråga är när ja köper och säljer med moms hur ska jag räkna på priset så det inte blir att ja förlorar pengar bara för momsen ska betalas när ja redovisar. Tex om ja köper en produkt för inköpspris 1590 exkl moms och rek försäljnings pris 2990 inkl moms, hur mycket kan ja tex dra av på rek priset för att få någon marginal och inte behöver förlora på momsen. Tacksam för tankar och svar.

Hur mycket får jag ut efter försäljning av hus?

Har du sålt en bostad med vinst behöver du betala en vinstskatt. Här kan du läsa om hur du räknar ut vinstskatten och om vilka skatteavdrag du kan få göra.

Om du säljer din bostad till ett högre pris än det du köpte den för gör du en kapitalvinst. Den vinsten måste du betala en vinstskatt på, som ibland även kallas reavinstskatt.

Reavinst, som är en förkortning av realisationsvinst, är ett äldre uttryck för kapitalvinst. Numera säger man oftast just kapitalvinst istället, och bara vinstskatt istället för reavinstskatt.

Får man dra av Mäklararvodet på vinstskatten?

När du har sålt en bostad ska du deklarera försäljningen. Det gäller alla sorters bostäder, till exempel bostadsrätt, villa, radhus och fritidshus. Här är en guide som innehåller det du behöver veta och göra när du säljer en bostad.

Räkna ut om försäljningen gick med vinst eller förlust genom att använda beräkningshjälpen. Ju fler uppgifter du har om din försäljning, desto mer exakt kommer din beräkning att bli. Du behöver veta vad du köpte din bostad för och vad du sålde den för.

Hur räknar man ut marknadsvärdet på en fastighet?

Ett taxeringsvärde är ett samlat värde av en fastighet. Det kan vara både ett tomtvärde och ett byggnadsvärde beroende på hur ägarförhållandena ser ut. Taxeringsvärdet ligger till grund för hur mycket fastighetsskatt eller fastighetsavgift du ska betala. Ju högre taxeringsvärde desto högre avgift. Men äger du ett hus som har ett taxeringsvärde över 1 060 000 kronor betalar du ändå inte mer än takbeloppet för fastighetsavgiften, vilket för inkomståret 2020 är 8 349 kronor för småhus.

Taxeringsvärdet på din fastighet kan också ha betydelse om du behöver ta ett banklån och vill ha din fastighet som säkerhet. Ditt försäkringsbolag kan också titta på taxeringsvärdet om du råkar ut för en skada på huset och de behöver räkna på ersättning. Dessutom använder kommunen taxeringsvärdet när de ska beräkna tomträttsavgälder. Och det används i vissa fall som underlag vid friköp av tomträtter, samt vid en fastighetsvärdering.

Får man dra av mäklararvodet på vinstskatten?

Det finns fem stycken olika kategorier som man kan dela upp avdragen inom:

Du får göra avdrag för de renoveringar som du utfört under försäljningsåret och de senaste 5 kalenderåren innan försäljningsåret (om du sålt bostaden under år 2023 kan du alltså dra av för renoveringar från och med 2018).

Utöver att renoveringen är max 5 kalenderår gammal krävs det även att dina kostnader uppgår till minst 5 000 kr under ett och samma år för att de skall vara avdragsgilla. Du får alltså inte dra av beloppet om du tex målat om hallen och kostnaden inte uppgick till 5 000 kr eller mer. MEN om du under samma år byter toalettstol och den totala kostnaden för dessa två förbättringar uppgår till över 5 000 kr så får du dra av totalkostnaden.

För att du skall få dra av en vanlig renovering krävs det att åtgärden är ”förbättrande”. Det kan man dock nästan alltid hävda att den är (om inte bostaden var ny när du köpte den). Skatteverket nekar väldigt sällan ett sådant påstående.

Om du under din boendetid bygger om och/eller lägger till något som tidigare inte fanns i bostaden så är detta avdragsgillt oavsett ålder så länge kostnaderna för åtgärderna totalt uppgår till minst 5 000 kr under ett och samma kalenderår. Dvs om du bygger en altan och det inte fanns någon altan där tidigare så får du dra av denna kostnad oavsett om altanen är 5, 10 eller 15 år gammal.

För att få göra avdrag i denna kategori krävs det att åtgärden är en grundförbättring för bostaden. Det kan vara ny-, till- och ombyggnad samt nytillskott av utrustning som inte funnits tidigare i bostaden.

Många gör en ”fuling” och drar av sådant som egentligen borde ligga under renoveringar/förbättringar som ny- till- och ombyggnad. Om man exempelvis köpt en ny tvättmaskin som vid försäljningen är över 5 år gammal så kan man ju egentligen inte dra av den kostnaden. Då kan man ju dock köra en ”fuling” och hävda att det inte fanns någon tvättmaskin i bostaden när man köpte den. Då räknas ju tvättmaskinen som ett tillägg till bostaden.

Hur räknar man ut 22 30 delar?

Skatten vid bostadsförsäljning är 22 procent av vinsten. Det första du måste göra är därför att beräkna din vinst eller förlust. Det här beräknas olika för bostadsrätter respektive villa och småhus.

Med hjälp av våra kalkylatorer kan du beräkna beskattningen vid försäljning av bostadsrätt respektive villa/småhus. Olika faktorer påverkar den slutgiltiga skatten beroende på vilken typ av bostad du säljer. Kalkylatorerna fungerar tyvärr inte om du gjort förlust på bostaden.

Hur beskattningen räknas ut för vinst och för förlust förklaras närmare längre ner på sidan. Där kan du också läsa om vilka avdrag som kan bli aktuella.

Den vinst som du har gjort på försäljningen ska kvoteras till 22/30 om det är en privatbostadsfastighet. Det innebär att endast tjugotvå trettiondelar tas upp till beskattning. Den delen beskattas sedan med 30 procent. Det ger en effektiv skatt på 22 procent (30 procent * 22/30 = 22 procent).

Exempel: Daniel säljer en bostadsrätt som han har bott i de senaste 3 åren. Han köpte bostadsrätten för 200 000 kronor och har inte reparerat den under de åren han bott där. Försäljningspriset uppgår till 300 000 kr, vilket innebär att han har gjort 100 000 kr i vinst. Denna summa ska då kvoteras till 22/30, kvar blir då (100 000 * 22/30) = 73 333. På denna summa ska Daniel därefter betala 30 % i skatt vilket blir (30 % * 73 333) = 22 000.

Hur räknar man ut schablonmetoden?

Omkostnadsbeloppet är den totala summan du betalar när du köper aktier. I den summan inkluderas priset för aktien, alltså den kurs du köper aktien till, samt courtaget.

Oftast är det bara aktiens pris och courtaget som räknas in i omkostnadsbeloppet. Men om det tillkommer några andra avgifter, som till exempel valutapåslag eller stämpelskatt, ska även dessa inkluderas i omkostnadsbeloppet.

Omkostnadsbeloppet är bra att räkna ut så att du vet exakt hur mycket du har betalat för dina aktier totalt. På så sätt kan du lättare veta om du gör vinst eller förlust om du skulle vilja sälja aktierna.

Omkostnadsbeloppet är även viktigt att känna till i de fall du ska deklarera dina aktieaffärer, om du har sålt aktier med vinst. Skatteverket vill då veta vad du betalade när du köpte aktierna, och vad du fick när du sålde dem.

Hur räknar man ut vinst?

Mattecentrum och våra samarbets­partners sparar information på din enhet för att kunna erbjuda anpassad funktionalitet och samla in besöks­statistik. Du väljer vilka typer av cookies som du accepterar utöver de nödvändiga som behövs för att webbplatsen ska fungera.

Besöksstatistik

Hur undviker man vinstskatt?

Om du säljer en bostad med vinst måste du betala skatt på hela vinsten. Om du köper en ny bostad har du dock möjlighet att skjuta upp beskattningen. Men hur funkar det egentligen och vad är bra att tänka på?

När du säljer en bostad måste du deklarera försäljningen senast året efter du och köparen kom överens och skrev under ett bindande avtal. Säljer du bostaden med vinst ska du betala så kallad reavinstskatt. Något förenklat kan man säga att reavinstskatten är 22 % på vinsten.

Vill du inte betala skatten på en gång och om du köper en ny bostad går det att skjuta upp beskattningen av hela eller delar av vinsten. Det kallas för att göra uppskov.

Får man dra av lagfart vid försäljning?

När du tar ett bolån för att köpa hus fungerar fastigheten som säkerhet för lånet. Pantbrev är ett värdebevis som används som säkerhet när du ska ta bolån för att köpa hus eller tar ytterligare lån på en fastighet du redan äger. Pantbrevet är med andra ord ett juridiskt bevis på att banken har en säkerhet i den belånade delen av din fastighet, och för att få pantbrevet gör du en inteckning på ett visst belopp i fastigheten.

Ett pantbrev är alltid knutet till en specifik fastighet och tas därför över av den nya ägaren när huset säljs. Kontrollera med mäklaren vilka pantbrev som finns på en fastighet inför ett köp. Om de pantbrev som finns i huset är mindre än det belopp du vill låna, behöver du ansöka om inteckning, för att få ut ytterligare pantbrev.

Kostnaden för pantbrev beror på hur mycket tidigare ägare av fastigheten har tagit i pantbrev. Om den tidigare ägaren har tagit stora pantbrev på huset så kan det betyda att du inte behöver ta ut så mycket och får därför en lägre kostnad. 

Lantmäteriet hjälper till att utfärda nya pantbrev mot en avgift. Kostnaden för att ta ut nya pantbrev är 2 procent av lånebeloppet, en så kallad stämpelskatt. I tillägg tar Lantmäteriet ut en handläggningsavgift som i dagsläget ligger på 375 kronor per pantbrev. 

Räkneexempel:Den förra ägaren har tagit ut pantbrev på 1 miljon kronor och du vill belåna huset med två miljoner kronor. Då behöver du ta nya pantbrev på 1 miljon kronor. Det vill säga: 1 000 000 x 0,02 + 375 = 20 375 kronor.

Får man dra av flyttstädning vid försäljning?

Flyttstädningen är ju en kostnad som du har i samband med din flytt. För dig som säljer en bostad kanske det kan verka som en självklarhet att du ska få dra av för flyttstädning på deklarationen, men så är det inte. Du kan inte dra av för flyttstädning eller flytt på din deklaration. Men det betyder inte att det här ändå är något som är väl värt att investera i.

Hur räknar man ut marknadsvärdet?

En av dödsbodelägaran vill köpa huset. Vad skall dom betala till dödsboet? Denne säger att det är taxeringsvärdet minus 22% skatt och minus ett "fiktivt" mäklararvode på 30000kr stämmer detta? Måste man sälja till dödsbodelägaren om denne kräver detta eller kan det läggas ut på marknaden?

Hej! Av ÄB 20:4 anges att fastigheten skall värderas till marknadsvärdet. Man skall kunna använda taxeringsvärdet för att räkna ut marknadsvärdet då detta skall utgöra 75 procent av marknadsvärdet. Om ett hus till exempel har ett marknadsvärde på 1 000 000 skall taxeringsvärdet avspegla detta och uppgå till 750 000 kr och det är alltså marknadsvärdet som värderingen skall grunda sig på. Gällande arvsskiftet så anges det i ÄB 23:3 att alla har rätt att ta del av alla egendomsslag. Med det menas att du inte kan tvingas att sälja fastigheten till den andra dödsbodelägaren.Om ni inte kommer överens om hur fastigheten skall skiftas kan ni komma att äga fastigheeten med samäganderätt. Då blir Lag om samäganderätt tillämplig där det kan bli aktuellt med en offentlig auktion enligt lagens 6 §. Det ni bör göra om problemen kvarstår är först och främst att begära att tingsrätten förordnar en skiftesman (ÄB 23:5).

Hur får jag reda på marknadsvärdet på mitt hus?

Hej, tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Till att börja med vill jag påpeka att en överlåtelse av en fastighet är att betrakta som gåva om köpeskillingen understiger taxeringsvärdet. Skulle marknadsvärdet understiga taxeringsvärdet görs jämförelsen naturligtvis med marknadsvärdet.