:

Måste man göra ett förenklat årsbokslut?

Innehållsförteckning:

  1. Måste man göra ett förenklat årsbokslut?
  2. Vad är reglerna för förenklat årsbokslut?
  3. När ska man lämna in förenklat årsbokslut?
  4. Vad är skillnaden mellan årsbokslut och förenklat årsbokslut?
  5. Vilka får göra förenklat årsbokslut?
  6. Vad bestämmer om mitt företag ska välja årsbokslut eller årsredovisning?
  7. Måste ett årsbokslut för en enskild firma undertecknas?
  8. Vad händer om man inte lämnar in årsredovisningen i tid?
  9. Vilka företag behöver inte göra årsbokslut?
  10. Vad är det för skillnad på årsbokslut och årsredovisning?
  11. Kan ett aktiebolag göra ett förenklat bokslut?
  12. Vad ska man tänka på vid årsbokslut?
  13. Vad händer om man är sen med årsredovisningen?
  14. Vad händer om man håller årsstämma för sent?
  15. Vilka företag ska upprätta årsbokslut?

Måste man göra ett förenklat årsbokslut?

Under maj månad (datum varierar från år till år) ska du som har ett litet företag ha lämnat inkomstdeklarationen för ditt företag. Det sker ofta i samband med att du lämnar in din egen deklaration. Men redan i januari/februari någon gång börjar det bli dags att bokföra klart föregående år för dig som har ett vanligt räkenskapsår som bokslutsår. Du som har brutet räkenskapsår har lite andra datum att ta hänsyn till.

Att bokföra klart föregående räkenskapsår inför deklaration innebär att du har bokfört alla händelser från föregående år och lämnat in momsen. Momsen brukar vara den stora pucken med att göra klart året.

Som enskild firma kan du göra ett så kallat förenklat årsbokslut.

Vad är reglerna för förenklat årsbokslut?

I de flesta fall kan du inte öppna den ifyllnadsbara blanketten i webbläsaren. Du måste ladda ner den och själv spara den på din dator. Öppna den sedan i en pdf-läsare, exempelvis Acrobat Reader. Vissa webbläsare gör detta automatiskt men om det inte fungerar behöver du göra det själv.

När ska man lämna in förenklat årsbokslut?

Varje räkenskapsår ska alla verksamheter avsluta bokföringen med ett bokslut, vilket också är en skyldighet enligt bokföringslagen (BFL 1999:1078) för de som bedriver näringsverksamhet. Enskilda näringsidkare och handelsbolag med fysiska delägare samt ideella föreningar och registrerade trossamfund med en omsättning som understiger 3 miljoner kronor har rätt att upprätta ett så kallat förenklat bokslut. Däremot finns det inget som hindrar en verksamhet som omsätter mindre än 3 miljoner kronor att upprätta ett vanligt årsbokslut eller en årsredovisning.

 Bokslut - vad är det? Läs allt om bokslut här

Vad är skillnaden mellan årsbokslut och förenklat årsbokslut?

Alla företag ska varje räkenskapsår avsluta den löpande bokföringen med ett bokslut. Bokslutet kan vara antingen i form av en årsredovisning, ett årsbokslut eller ett förenklat årsbokslut. Reglerna skiljer sig åt mellan olika företagsformer, men även storleken på verksamheten har betydelse.

En årsredovisning är en offentlig sammanställning av ett företags räkenskaper och förvaltning för ett räkenskapsår. En årsredovisning ska bestå av en balansräkning, en resultaträkning, noter och en förvaltningsberättelse. Om årsredovisningen gäller ett större företag ska även en kassaflödesanalys ingå. 

Vilka får göra förenklat årsbokslut?

Alla företag ska varje år göra ett bokslut. Men vad innebär det egentligen? Vi reder ut begreppet och ger dig svar på tre vanliga och viktiga frågor. 

Alla företag, både enskilda firmor och aktiebolag, ska efter ett räkenskapsår göra ett bokslut. Det är en sammanställning av bokföringen, det vill säga de affärshändelser som bokförts under året, det som berättar hur det gått för företaget och hur ekonomin ser ut vid räkenskapsårets slut. Det är sedan bokslutet som ligger till grund för hur mycket skatt företaget ska betala. 

Vad bestämmer om mitt företag ska välja årsbokslut eller årsredovisning?

I alla firmor, aktiebolag och föreningar görs bokslut varje år. Här berättar vi vad bokslut är och tipsar om hur du gör bokslut snabbare och enklare. För både proffs och nybörjare!

Ett bokslut är en sammanställning av ett företags eller en organisations bokföring vid räkenskapsårets slut.

Måste ett årsbokslut för en enskild firma undertecknas?

En enskild näringsidkare ska antingen avsluta sin löpande bokföring för räkenskapsåret med ett årsbokslut eller med en årsredovisning. Årsbokslutet kan även upprättas i förenklad form. Hur den enskilda näringsidkaren ska avsluta den löpande bokföringen beror på företagets storlek (6 kap. 1 och 3 §§ BFL). Vilken normgivning som den enskilda näringsidkaren kan använda beror på om en årsredovisning eller ett årsbokslut upprättas vid räkenskapsårets utgång.

En enskild näringsidkare som vill upprätta en årsredovisning kan inte använda BFNAR 2016:10 Årsredovisning i mindre företag (K2). Fysiska personer och dödsbon inte får använda det allmänna rådet (BFNAR 2016:10 punkt 1.1).

En enskild näringsidkare som är ett mindre företag ska avsluta den löpande bokföringen för räkenskapsåret med ett årsbokslut. Om nettoomsättningen normalt uppgår till högst tre miljoner kronor kan den löpande bokföringen för räkenskapsåret avslutas med ett årsbokslut i förenklad form (6 kap. 3 § BFL). Om den enskilda näringsidkaren är moderföretag i en koncern kan företagaren också använda de internationella redovisningsreglerna.

Vad händer om man inte lämnar in årsredovisningen i tid?

Årsredovisningar som upprättas för sent är landets allra vanligaste dömda ekobrott. Många företagare anmäls varje år – undvik att bli en av dem!

Enligt Ekobrottsmyndigheten anmäldes under 2014 fler än 17 000 misstänkta bokföringsbrott. Den vanligaste formen av bokföringsbrott är att årsredovisningen upprättas för sent, eller inte upprättas alls. Många företagare blir dömda trots att de bara har slarvat eller inte haft den kunskap som krävs – för att dömas för bokföringsbrott krävs nämligen inte uppsåt, det räcker med oaktsamhet. Mellan dessa två begrepp finns en markant skillnad – och därför är det oerhört viktigt för dig som driver eget att känna till när årsredovisningen eller årsbokslutet senast ska vara upprättat.

Vilka företag behöver inte göra årsbokslut?

Hur funkar det här med årsredovisning? I den här filmen går vi igenom vad du behöver göra i sex olika steg. (Längd: 4:03 minuter.)

ska ta fram en årsredovisning och lämna in den till Bolagsverket. När årsstämman har fastställt balans- och resultaträkningen har du en månad på dig att lämna in årsredovisningen till Bolagsverket. Det innebär att årsredovisningen ska finnas hos Bolagsverket senast sju månader efter räkenskapsårets slut. Du kan välja att lämna in din årsredovisning digitalt till Bolagsverket eller skicka den med posten.

Vad är det för skillnad på årsbokslut och årsredovisning?

  • Årsbokslut för enskild näringsverksamhet
  • Årsredovisning för aktiebolag
  • Årsbokslut eller årsredovisning för handelsbolag eller kommanditbolag
  • Årsredovisning för ekonomisk förening

Kan ett aktiebolag göra ett förenklat bokslut?

Alla företag ska varje år göra ett bokslut. Men vad innebär det egentligen? Vi reder ut begreppet och ger dig svar på tre vanliga och viktiga frågor. 

Alla företag, både enskilda firmor och aktiebolag, ska efter ett räkenskapsår göra ett bokslut. Det är en sammanställning av bokföringen, det vill säga de affärshändelser som bokförts under året, det som berättar hur det gått för företaget och hur ekonomin ser ut vid räkenskapsårets slut. Det är sedan bokslutet som ligger till grund för hur mycket skatt företaget ska betala. 

Vad ska man tänka på vid årsbokslut?

Det säger sig självt – har man inte samlat underlagen under året har man en del arbete framför sig nu. Du vill så klart få in allt i bokföringen som bolaget ska betala – alla kvitton och  leverantörsfakturor – och du vill ju dessutom se till att alla fakturor är skickade till kund och bokförda som de ska. 

Som företagare har du en skyldighet att se till att allt som har skett på företagets bankkonto styrks av ett kvitto eller en leverantörsfaktura. Gå därför igenom ditt bankkonto och din bokföring så att det inte saknas underlag till någon händelse där. Om det saknas underlag? Då har du inte rätt att dra momsen från den varan eller tjänsten utan får bokföra det som en ren kostnad.

Vad händer om man är sen med årsredovisningen?

Som vi tidigare skrivit om i artikeln ”Datumen alla måste ha koll på och som ingen vill missa” finns det en mängd deadlines att hålla reda på för dig som är ekonomiansvarig i ett aktiebolag. Om du missar någon deadline innebär det ofta påföljder som är negativa för bolaget. Nedan presenteras kortfattat några av påföljder som i värsta fall skulle kunna bli aktuella för just ditt bolag och vad de i praktiken innebär.

Förseningsavgifter Om bolagets årsredovisning lämnas in för sent till Bolagsverket får bolaget en förseningsavgift på 5000 kr. Vid ytterligare två månaders försening så drabbas bolaget av ytterligare 5000 kr i förseningsavgift och efter två månader ytterligare (totalt fyra månaders försening) blir det 10 000 kr till i förseningsavgift. En årsredovisning som lämnas in fyra månader för sent kostar alltså bolaget totalt 20 000 kr. Precis som om årsredovisningen lämnas in för sent får bolaget också förseningsavgifter om inkomstdeklarationen lämnas in för sent. 6250 kr kostar det bolaget om inkomstdeklarationen lämnas in för sent. Efter tre månader tillkommer ytterligare en förseningsavgift på samma belopp och efter totalt fem månader drabbas bolaget av en tredje förseningsavgift. Bolaget kan också bli skönstaxerat vilket innebär att Skatteverket gissar vilket inkomst har haft eftersom bolaget själv inte deklarerat detta. Notera att förseningsavgifterna är per bolag och om du arbetar i en koncern med många bolag så kan det bli riktigt dyrt. Förseningsavgifter på grund av sen årsredovisning eller inkomstdeklaration är dessutom inte avdragsgilla.

Vad händer om man håller årsstämma för sent?

Vi ska försöka besvara ett antal frågor kring hur man kallar till föreningens årsstämma, till extrastämma, och andra omständigheter kring detta. Reglerna finns i Lag om ekonomiska föreningar, Bostadsrättslagen, och i resp. bostadsrättsförenings stadgar.

  (uppdaterad feb.2018)

Vilka företag ska upprätta årsbokslut?

Informationen gäller följande företagsformer:

Från och med räkenskapsår som påbörjas efter den 31 december 2016 ska alla företag som upprättar årsredovisning tillämpa ett K-regelverk.