:

Hur räknar man ut kostförmån?

Innehållsförteckning:

  1. Hur räknar man ut kostförmån?
  2. Vad är en kostförmån?
  3. Vad är skillnaden på Kostavdrag och kostförmån?
  4. När får man kostförmån?
  5. Vad betyder Måltidsavdrag inkl kostförmån?
  6. Är kostförmån pensionsgrundande?
  7. Är frukost en förmån?
  8. Vilka förmåner kan man förhandla om?
  9. Vilka förmåner är pensionsgrundande?
  10. Får man bjuda sina anställda på lunch?
  11. Vad är skattefria förmåner?
  12. Får man pension på förmånsvärde?
  13. Är fikabröd avdragsgillt?
  14. Får man köpa frukost till sina anställda?
  15. Vad får arbetsgivaren bjuda på?

Hur räknar man ut kostförmån?

Förmånsbeskattning är när en anställd får en eller flera förmåner genom sitt jobb som han eller hon måste betala skatt för.

 Lästips: Bilförmån, vad är det? Förmånsbeskattning av bil

All form av ersättning för arbete som den anställde får i annat än kontanter och som bekostar en privat levnadskostnad, utgör enligt Skatteverket förmåner (på engelska benefits). Exempel på sådana förmåner kan vara jobbmobil, tjänstebil eller motionsförmåner. Förmåner på jobbet är som huvudregel skattepliktiga, men en del viktiga undantag finns.

En skattepliktig förmån ska normalt värderas till sitt marknadsvärde, vilket ska motsvara vad den anställde hade fått betala om den köpt förmånen på den lokala orten. Detta kallas förmånsgrundande pris eller förmånsgrundande belopp. I vissa fall beräknas den skattepliktiga förmånens storlek efter schabloner, till exempel för kost- och bilförmån.

Om den anställde betalar med sina beskattade pengar till arbetsgivaren för att få en skattepliktig förmån, ska förmånens värde sättas ned med det belopp som den anställde betalat.

Förenklat kan man säga ett förmånsvärde motsvarar den besparing den anställde gör genom att få förmånen genom jobbet jämfört med att köpa den privat. Det är denna mellanskillnad som kan bli skattepliktig. Vi brukar kalla det för den uteblivna privata levnadskostnaden.

Fastän det är den anställde som förmånsbeskattas, är det arbetsgivaren som betalar in förmånsskatten åt den anställde till Skatteverket. Förmånen registreras på den anställdes lönespecifikation och ökar den anställdes skatt. Dessutom ökar underlaget för arbetsgivaravgiften, som ju är arbetsgivarens kostnad.

Vad är en kostförmån?

Kostförmån, vad är det? Foto: Roland Magnusson/Mostphotos

Fråga:Jag har fått min första lönespecifikation på mitt jobb och då står det »Kostförmån 51 kr« och »Kostavdrag -47 kr«. Att jag får ett avdrag på 47 kronor för personalmaten förstår jag. Men varifrån kommer detta med en förmån på 51 kronor? Vad innebär det?

Vad är skillnaden på Kostavdrag och kostförmån?

Hej på er! Jag tog tillslut klivet och sa upp mig från mitt jobb och körde vidare för egen låda, man kunde inte önska en bättre start, har haft fullt upp med intressanta uppdrag sen dag ett och största skräcken med bokföringen försvann fort när man hittade bra hjälp.

Jag reser väldigt mycket i tjänsten och det blir således mycket luncher och middagar som jag äter ute. Hur ska man tänka här? Har lite svårt att få ihop siffrorna. Var går brytpunkten för när det är mest fördelaktigt att betala middagen från det privata kontot och låta företaget betala traktamente kontra låta företaget stå för allt för att sedan göra avdrag på traktamente + betala kostförmån. Har en marginalskatt på 54%. Ligger ju även visst värde i att slippa hantera kvitton om man bara plockar traktamente.

När får man kostförmån?

Det kan uppstå en skattepliktig förmån om du bjuder dina anställda på exempelvis lunch. Den anställde ska alltså beskattas för förmånen om måltiden inte är skattefri. Som arbetsgivare behöver du därför tänka på att fri eller subventionerad kost till en anställd är en skattepliktig kostförmån. Oavsett om den anställde får förmånen varje dag eller vid enstaka tillfällen ska personen beskattas för fri kost. Det spelar ingen roll om den anställde får kosten av dig som arbetsgivare eller om någon annan betalar.

Låt säga att den anställde ska beskattas för måltiden, då värderas kostförmånen schablonmässigt. För inkomstår 2022, enligt Skatteverket, är detta schablonvärdet:

  • Fri lunch eller middag: 100 kronor/dag

  • Fri frukost: 50 kronor/dag

  • Helt fri kost (minst tre måltider): 250 kronor/dag

Vad betyder Måltidsavdrag inkl kostförmån?

Traktamente är ersättning för dina ökade levnadskostnader som du har när du är på tjänsteresa. Tjänsteresan måste innebära övernattning och vara utanför den vanliga verksamhetsorten för att traktamente ska utbetalas. Traktamentet är skattefritt.

Om tjänsteresan påbörjas kl. 12:00 eller senare utbetalas halvt traktamente.

Lönetillägg utgår både vid endagsförrättning och flerdygnsförrättning. Tillägget är skattepliktigt.

Läs mer om lönetillägg i det lokala avtalet Lokalt avtal bilaga 1 

Är kostförmån pensionsgrundande?

Det kan vara så att du har någon form av rörlig lön utöver grundlönen. Provision, och är exempel på olika typer av rörlig lön. Det finns ingen lagstiftning kring . De är något som du och din arbetsgivare kommer överens om.

  • Olika typer av rörlig lön och viktiga förutsättningar för dig som har rörlig lön.

Ersättning för övertidsarbete ges för arbetad tid före och efter ordinarie arbetstid. För att ska betalas ut måste arbetet vara beordrat i förväg eller godkännas i efterhand.

Är frukost en förmån?

info

Den här artikeln är publicerad för mer än ett år sedanVar uppmärksam på att lagar och regler ändras med jämna mellanrum. För att vara säker på att du alltid har korrekt och uppdaterad information tillgänglig rekommenderar vi att du abonnerar på något av våra Expertstöd. Jag vill ta steget mot en enklare arbetsvardag!

Vilka förmåner kan man förhandla om?

De flesta skulle troligen inte arbeta utan lön, men valet mellan olika arbetsgivare avgörs sällan helt av vem som betalar mest. Personalförmåner som försäkringar, friskvård och pensionssparande kan vara avgörande faktorer. Även livsstilsförmåner kan spela stor roll för anställda, exempelvis flexibel arbetstid, hybridkontor och möjlighet att ta med hunden till jobbet.

Valmöjlighet och självbestämmande är något som många gillar på jobbet. Vi människor gillar att kunna påverka hur vår tillvaro ser ut. Det är bra att tänka på när du utformar företagets personalförmåner. Till exempel kan du ge varje anställd en budget och möjlighet att välja sina personalförmåner från ett förbestämt urval.

Vilka förmåner är pensionsgrundande?

Här ser ni vilka löneslag ni ska rapportera inom ITP 1 respektiveITP 2 + ITPK. Har ni ett löneslag som inte passar in i någon av kategorierna nedan är den grundläggande principen att lön och tillägg till lön är pensionsmedförande medan kostnadsersättningar som betalas ut inte är det.

ITP 1

Får man bjuda sina anställda på lunch?

Fråga: Mitt företag har köpt lunch till mina anställda. Är det en kostförmån?

Svar från juristen: När du som arbetsgivare bjuder dina anställda på lunch uppstår normalt en skattepliktig förmån, men det finns undantag. 

Vad är skattefria förmåner?

Förmåner kan tyckas vara ett komplicerat ämne men syftar i grund och botten på en ersättning som sker i annan form än pengar. Det finns många förmåner, såsom tjänstebil, friskvårdsbidrag och personalrabatter. Marie Enander, skatterådgivare och ansvarig för området förmåner och representation på KPMG i Sverige, berättar för Akavia Aspekt att förmåner är ett sätt för arbetsgivaren att vässa sitt anställningserbjudande.

Det är inte supervanligt att man förhandlar sig till eller anpassar förmåner på individnivå, utan det totala förmånserbjudandet används snarare i konkurrenssynpunkt för att vara en attraktiv arbetsgivare, säger hon.

Får man pension på förmånsvärde?

Om arbetsgivaren låter dig använda en tjänstebil privat kallas det förmånsbil.  Att du själv får använda bilen privat räknas som en förmån och du som förare betalar inkomstskatt för förmånen. Håll reda på hur mycket du kör i tjänsten och privat. Tänk på att reglera i avtal vad som ska gälla om du får använda tjänstebilen även för privat bruk.

Arbetsgivaren är ytterst ansvarig för din arbetsmiljö när du använder bilen i tjänsten.

Är fikabröd avdragsgillt?

Begreppet avdragsgill används oftast när man pratar om avdragsgill kostnad, och betyder en kostnad som kan dras av från årets resultat i syfte att få skattemässiga fördelar. Avdragsgill innebär alltså att man, genom att göra avdrag, minskar företagets vinst. Detta leder till att även skatten blir lägre. 

Dock finns det regler för vad ett företag kan räkna som avdragsgill kostnad.

Grundregeln är alltid att ett företag endast får avdrag för kostnader som läggs ner för att företaget ska få inkomster. Den avdragsgilla utgiften ska alltså ha en direkt relation till verksamheten i företaget och vara förenlig med företagets verksamhet. Vad som anses vara avdragsgillt i verksamheten och hur stora belopp det rör sig om, avgörs alltid av Skatteverket. Det kan vara utgifter för till exempel dubbel bosättning, representation, julgåvor, tjänsteresor eller friskvård. 

Får man köpa frukost till sina anställda?

info

Den här artikeln är publicerad för mer än ett år sedanVar uppmärksam på att lagar och regler ändras med jämna mellanrum. För att vara säker på att du alltid har korrekt och uppdaterad information tillgänglig rekommenderar vi att du abonnerar på något av våra Expertstöd. Jag vill ta steget mot en enklare arbetsvardag!

Vad får arbetsgivaren bjuda på?

Förmånsvärdet för en kostförmån beräknas utifrån en schablon. Följande schablonvärden gäller för fri kost: