:

Vad är en stationeringsort?

Innehållsförteckning:

  1. Vad är en stationeringsort?
  2. Vad är placeringsort?
  3. Var är mitt tjänsteställe?
  4. Vad räknas som ordinarie arbetsplats?
  5. Kan man ha två Placeringsorter?
  6. Vad är en utstationering?
  7. Kan arbetsgivaren ändra placeringsort?
  8. Vem bestämmer tjänsteställe?
  9. Har man rätt till fem minuters rast per timme?
  10. Måste man ta rast efter 5 timmar?
  11. Får man vara anställd på två ställen samtidigt?
  12. Hur länge får man vara utstationerad?
  13. Hur länge kan man vara utstationerad?
  14. Kan man få sänkt lön vid omplacering?
  15. Vad är godtagbara skäl för omplacering?

Vad är en stationeringsort?

Anställningsvillkoren i URA, som regleras i utlandskontraktet, är av tre olika slag:

  • sådana som ska regleras och för vilka det anges hur det ska ske, till exempel pension och försäkringar,
  • sådana som ska regleras utan att det närmare anges hur de ska regleras, till exempel lön,
  • sådana som kan regleras - till exempel ersättning för kostnader för bostad, flyttning och semesterhemresor - och för vilka avtalet har riktlinjer för hur detta kan ske.

Under tjänstgöring enligt URA har arbetstagaren sitt tjänsteställe på en angiven stationeringsort utomlands.

Om en utländsk medborgare utan anknytning till Sverige anställs av en svensk juridisk person tillämpas inte svensk arbetsrätt (till exempel LAS och MBL). Några särskilda bestämmelser som reglerar om de här lagarna ska tillämpas utomlands finns inte. Förarbetena till nämnda lagar ger viss vägledning. När URA ska tillämpas på arbetstagare som inte omfattas av svensk sociallagstiftning, svensk pension, svenskt tjänstegruppliv med mera kan arbetsgivaren överväga om detta ska kompenseras och i så fall ska det framgå i kontraktet.

Vad är placeringsort?

Mellan Do Step AB, org.nr. 559266-7181 (”Arbetsgivaren”) och den egenanställde, vars namn, personnummer och kontaktinformation framgår av dennes personliga konto (den “Egenanställde”) träffas följande

Avtal – Visstidsanställning

Var är mitt tjänsteställe?

Hemarbetet för kontorsanställda har gått från att vara en rekommendation från regeringen till att bli ett etablerat och mer flexibelt arbetssätt. Vilka blir de skattemässiga konsekvenserna för arbetsgivare och arbetstagare när hemarbetet fortsätter efter att restriktionerna har hävts?

Var en anställd har sitt så kallade tjänsteställe påverkar bland annat bedömningen om vad som är tjänsteresa eller arbetsresa. Som huvudregel avgörs frågan av var den anställde arbetar flest dagar under en längre period, vanligtvis en tvåårsperiod, men även andra faktorer kan ha betydelse. Om den anställde till exempel arbetar två dagar hemifrån och tre dagar på arbetsgivarens kontor räknas kontoret som tjänstestället. Om hemarbetet i stället överväger kan det bland annat ha betydelse för bedömningen hur arbetsplatsen i bostaden är utformad och om arbetsgivaren bekostat någon utrustning i hemmet eller ingått ett särskilt avtal med den anställde om distansarbete.

Vad räknas som ordinarie arbetsplats?

Enligt arbetstidslagen får den ordinarie arbetstiden vara högst 40 timmar per vecka. Om arbetets natur eller arbetsförhållandena i övrigt kräver det får de 40 timmarna i veckan beräknas som ett genomsnitt under fyra veckor. Veckan räknas från och med måndag, om inte annan beräkning tillämpas på arbetsplatsen.

Det finns ett veckoarbetstak på 48 timmar sammanlagd arbetstid i genomsnitt per vecka, under fyra månader. Förutom ordinarie arbetstid, räknas också eventuell jourtid, mertid (fyllnadstid), övertid och nödfallsövertid in i den sammanlagda arbetstiden. Däremot räknas inte eventuell beredskapstid in i de 48 timmarna.

Vissa kollektivavtal innehåller regler som innebär att den sammanlagda maximala arbetstiden ska beräknas på en längre tid än fyra månader, ibland upp till 12 månader.

Kan man ha två Placeringsorter?

Om annonsören

Den som vill annonsera på Blocket Jobb måste bedriva yrkesmässig verksamhet, exempelvis genom ett bolag eller en förening. Privatpersoner får inte annonsera på Blocket Jobb.

Vad är en utstationering?

Den 17 juni fattade riksdagen beslut om ändringar i reglerna om utstationering av arbetstagare. De aktuella ändringarna berör bland annat de arbetsgivare som utstationerar arbetstagare till Sverige, de som är utstationerade och de som tar emot tjänster som utförs av utstationerade arbetstagare. De ändrade reglerna träder i kraft 30 juli 2020. Vi besvarar tre frågor om de nya reglerna.*

Ändringarna av reglerna för utstationerade arbetstagare sker för att stärka skyddet och förbättra villkoren för utstationerade arbetstagare för att på så vis uppnå en större likabehandling mellan utstationerade och lokala arbetstagare. Samtidigt ska de ändrade reglerna underlätta myndigheters och arbetstagarorganisationers arbete för att tillgodose utstationerade arbetstagares rättigheter.

Kan arbetsgivaren ändra placeringsort?

Skriver du på anställningsavtalet och tänker att villkoren enkelt går att omförhandla? Eller att villkor ”egentligen inte gäller”? Tänk då om. Här är åtta punkter som Mikael Brandt, ombudsman på Sveriges Ingenjörer, tycker att alla ska gå igenom – innan de skriver på.

Man kan skriva på anställningsvillkor oftare än man kanske tror. Förutom när man byter jobb så kan man få ett nytt avtal till exempel när man får en ny roll inom organisationen, om företaget får ny ägare (verksamhetsövergång) eller när man slutar efter överenskommelse. Och när du skriver på så gäller det som står.

Vem bestämmer tjänsteställe?

Gör du resor i tjänsten är det viktigt att veta vad ett tjänsteställe är. Här berättar vi när privata resor med tjänstebil börjar att förmånsbeskattas, varför det är viktigt med körjournal och vad som räknas som tjänsteställe om du har skiftande arbetsplatser. I slutet presenterar vi även tre tydliga exempel.

Har man rätt till fem minuters rast per timme?

Hur ser egentligen den lagstadgade rasten ut? Det är något som diskuteras mycket på arbetsplatser idag. Hittills har rasten och pausen lagstadgats olika – där rasten är lagstadgad medan paus är något man får ta när man vill. Paus räknas som en kortare stund för att gå på toa, vila ögonen från skärmen eller något liknande. Rasten räknas som lite längre och kan inkludera en kopp kaffe med sina kollegor.

På café känner man till vikten av en trevlig kafferast. Faktum är att kafferasten räknas som så pass viktig för mänsklig produktivitet att den är lagstadgad. Det ligger med andra ord både i arbetsgivaren och arbetstagarens intresse att raster tas ut. En kafferast ger både vinster för företagets tillväxt och ger också till viss del hälsoeffekter för den anställda, så som:

Måste man ta rast efter 5 timmar?

Hej! Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga

Regler om olika typer av avbrott i arbetet hittar du i arbetstidslag(ATL).

Får man vara anställd på två ställen samtidigt?

Hej! Tack för att du ställer din fråga till Lawline. För att besvara din fråga kommer jag dela upp mitt svar i två delar. Dels kommer jag redogöra för vad följden blir i det fall arbetstiderna krockar och du skulle utebli från ena arbetet, dels möjligheten att arbeta för två olika arbetsgivare.

Vad händer om du uteblir från ena anställningen?

Hur länge får man vara utstationerad?

För att arbeta i Sverige kan man behöva tillstånd. Det är Migrationsverket som ansvarar för frågor om arbetstillstånd.

En utstationerad arbetstagare har samma rätt till en säker och god arbetsmiljö som svenska arbetstagare. Arbetsgivare som utstationerar sina arbetstagare i Sverige ska följa den svenska arbetsmiljölagen och alla Arbetsmiljöverkets föreskrifter.

I Sverige får ingen diskrimineras. Det betyder att ingen får missgynnas på grund av

  • kön
  • könsöverskridande identitet eller uttryck
  • etnisk tillhörighet
  • religion eller annan trosuppfattning
  • funktionshinder
  • sexuell läggning
  • ålder.

Det är Diskrimineringsombudsmannen som ansvarar för frågor om diskriminering.

Hur länge kan man vara utstationerad?

Med utstationering till Sverige menas att en utländsk arbetsgivare sänder en eller flera anställda för att utföra en tjänst i Sverige under en begränsad tid samt att det i Sverige finns en mottagare av dessa tjänster som utförs.

Kan man få sänkt lön vid omplacering?

Hej! Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Eftersom din fråga handlar om din anställning blir lag om anställningsskydd (LAS) tillämplig.

Vad är godtagbara skäl för omplacering?

Kostnadsfri inledande rådgivningRing oss: 0771-333 444Måndag - fredag: 8:00 - 17:00Eller fyll i formuläret så ringer vi upp dig.

Omplacering på arbetsplatsen