:

Måste man dela allt vid skilsmässa?

Innehållsförteckning:

  1. Måste man dela allt vid skilsmässa?
  2. Vad delar man på vid en skilsmässa?
  3. Hur mycket kostar det att skilja sig?
  4. Hur gör man när man tar ut skilsmässa?
  5. Vem har rätt till bilen vid skilsmässa?
  6. Vem betalar vad vid skilsmässa?
  7. Vad Delar man inte vid skilsmässa?
  8. Vem ska flytta vid skilsmässa?
  9. Vem har rätt att bo kvar i huset vid skilsmässa?
  10. Vem har mest rätt till huset?
  11. Får jag behålla huset vid skilsmässa?
  12. Vad förändras efter en skilsmässa?
  13. Vem får behålla huset vid separation?
  14. Hur många ångrar sin skilsmässa?
  15. Måste man sälja huset vid skilsmässa?

Måste man dela allt vid skilsmässa?

När ni an­sö­ker om skils­mäs­sa och an­sö­kan god­känts är ni inte längre gifta. Genom en bo­del­ning­en delar ni sedan upp er egen­dom, och efter bo­del­ning­en kan ingen av er hävda att ni har rätt till egen­dom som den andra har.

Vid bo­del­ning­en delar ni upp egen­do­men som ni hade vid tid­punk­ten ni an­sök­te om skils­mäs­sa. Hu­vud­re­geln är att ni delar lika på all er egen­dom, oav­sett vem som är ägare och vem som köpt eller be­ta­lat mer för egen­do­men.

💡 Visste du att även värdet av aktier, fö­re­tag, arv och gåvor ska delas lika? Genom att skriva ett äk­ten­skaps­för­ord kan ni på­ver­ka hur egen­do­men för­de­las.

En bo­del­ning ska göras när ni skil­jer er, men en bo­del­ning ska även göras vid ena makens döds­fall och om sambor se­pa­re­rar och en av sam­bor­na vill att deras sam­bo­e­gen­dom ska delas lika vid en bo­del­ning. Den här ar­ti­keln be­hand­lar bo­del­ning vid skils­mäs­sa.

Enligt lagen måste en bo­del­ning göras vid en skils­mäs­sa, men det finns inget exakt datum för när bo­del­ning­en senast måste ske. Vi re­kom­men­de­rar därför att ni gör en bo­del­ning redan när ni lämnat in den första skils­mäs­so­an­sö­kan.  

Vad händer om en bo­del­ning inte görs? Om en bo­del­ning inte görs kan ex­ma­ken långt senare kräva att en bo­del­ning görs. Det är be­tyd­ligt enkla­re att dela upp er egen­dom i sam­band med att ni skil­jer er och inte fem eller tio år senare.

Om ni inte gör en bo­del­ning kan det leda till att ni för­lo­rar rätten att dela er egen­dom, vilket kan leda till att den ena maken får be­hål­la mycket mera egen­dom än den andra maken.

Högsta dom­sto­len har ansett att en bo­del­ning kan göras ännu 10 år efter skils­mäs­san, om det finns en god an­led­ning till att en bo­del­ning inte gjor­des genast i sam­band med skils­mäs­san. En god­tag­bar an­led­ning är att en bo­del­ning inte gjor­des ef­tersom det var det bästa för omyn­di­ga barn.

Det går bra att göra bo­del­ning­en redan när ni skic­kat in de första skils­mäs­so­pap­per­na.

Vi re­kom­men­de­rar att ni gör en bo­del­ning direkt när ni skic­kat in den första an­sö­kan ef­tersom många i sam­band med det flyt­tar isär och ni då sam­ti­digt kan gå igenom vem som äger vilken egen­dom.  

Vad delar man på vid en skilsmässa?

Bodelning kan göras under pågående skilsmässa eller efter en skilsmässa. Inför en snart kommande skilsmässa kan makarna i förväg bestämma hur den kommande bodelningen ska göras genom ett så kallat föravtal. Detta bekräftas sedan av de före detta makarna efter skilsmässan eller då talan om skilsmässa väckts hos domstolen. Ett bodelningsavtal ska vara skriftligt och skrivas under av makarna. En bodelning behövs inte om inget så kallat giftorättsgods finns då makarna endast har enskild egendom och ingen av dem begär att få överta bostad eller möbler, köksutrustning och liknande från den andra maken.

Bodelning kan göras under ett pågående äktenskap, för att ändra vem av makarna som som äger vad, om makarna är överens om det. Detta kan göras för att t.ex. trygga den ena maken om den andra maken ska starta ett företag, vilket kan vara riskfyllt då maken kan bli skuldsatt för företagets räkning.

Genom ett bodelningsavtal kommer man överens om hur bodelningen ska sluta och vem som tar över vilka tillgångar/skulder. En bodelning går till så att vardera make redovisar sina ägodelar/tillgångar som ska ingå i bodelningen och de skulder som ska dras av. Giftorättsgods är all makarnas egendom som inte gjorts till enskild genom till exempel äktenskapsförord eller villkor i testamente. Giftorättsgods är den egendom som ska tas med i en bodelning. Är makarna överens har man såklart möjlighet att välja att även egendom som är makes enskilda ska tas med i bodelningen.

Innan bodelningen får var och en i rimlig omfattning ta undan kläder, personliga presenter och andra mer personliga föremål, trots att dessa saker är giftorättsgods. Hit räknas till exempel fritidsutrustning och smycken av mindre värde. Dyrbara hobbyartiklar som till exempel en omfattande kamerautrustning eller dyrbar golfutrustning ingår däremot i bodelningen trots att de kan anses vara personliga tillhörigheter. Likaså saker som t.ex. kapitalplaceringar. Man kan innan bodelningen göra en bouppteckning där man reder ut vilka saker som är giftorättsgods och inte men det behövs i allmänhet bara när makarnas samlade saker och skulder (boet) är omfattande och komplicerat.

Görs bodelningen med anledning av en skilsmässa ska ägodelar som är giftorättsgods och som skaffats efter dagen då ansökan om skilsmässa inkommit till domstolen, inte ingå i bodelningen.

Vardera make har rätt att från värdet av sina ägodelar/tillgångar göra ett avdrag för värdet av sina skulder. Detta gäller endast skulder som hänför till giftorättsgods (t.ex. ett bolån som står på den ena maken, om huset är giftorättsgods). Detta gäller alltså inte skulder som hänför sig till saker som är enskild egendom (t.ex. billån om bilen har gjorts till enskild egendom i ett äktenskapsförord).

Man får inte göra avdrag för skulder för ett belopp som är större än värdet av tillgångar maken har. Maken kan alltså inte gå in i bodelningen med ett minusbelopp, utan som minst noll kr.

Hur mycket kostar det att skilja sig?

Frågan om vad en skilsmässa kostar är en av de vanligaste frågorna vi får här på Endbright. Det är en fråga som oroar många av naturliga skäl. Alla skilsmässor ser olika ut, men det finns generella riktlinjer att gå på.

Vet du inte hur du ska komma vidare? Gör vår enkla Skilsmässoanalys för att få koll på fakta och vilka steg du behöver ta. Du kan också boka en kostnadsfri Divorce Planning för att få en plan för just din separation.

När man går in i en skilsmässoprocess tänker sig många att det enbart är de juridiska frågorna man behöver hjälp med. Man tänker att man är överens och att det inte ska vara några problem med vårdnad och boende. Man tänker att man är stark. Men för många blir kostnaderna en obehaglig överraskning, och kan kännas något som man inte har kontroll över.

Även i de enklare skilsmässorna är ofta behoven av hjälp större än man tror, inom såväl juridik, ekonomi och välmående och det är därför Endbright finns! Med professionell hjälp har man dessutom större chans att gå genom skilsmässan på ett schysst sätt, med bibehållen respekt till varandra och där man kan samarbeta om barnen.

Vi kommer nedan visa på två scenarier – först scenariot där man använder sig av fristående hjälp och sedan scenariot med att använda de möjligheter som Endbright erbjuder.

Hur gör man när man tar ut skilsmässa?

Läs mer genom att välja de alternativ som stämmer för dig.

Välj om du vill se de olika stegen i skilsmässan för gemensam eller enskild ansökan.

Vem har rätt till bilen vid skilsmässa?

Hej, och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga.

All egendom som man har när man är gift är antingen giftorättsgods eller enskild egendom (7 kap. 1 § äktenskapsbalken). För att bilen ska bli din enskilda egendom krävs det att du och den du är gift med upprättar ett äktenskapsförord där ni anger att bilen är din enskilda egendom (7 kap. 2 § första punkten äktenskapsbalken). Detta gäller om du köper bilen själv. Om du får en bil i arv eller gåva kan den bli din enskilda egendom om arvlåtaren eller givaren på något sätt anger (t.ex. i gåvobrev) att bilen ska vara din enskilda egendom. Ett äktenskapsförord ska vara skriftligt, undertecknat av båda makarna samt inskickat till Skatteverket för registrering (7 kap. 3 § äktenskapsbalken).

Vem betalar vad vid skilsmässa?

Principen för att skriva en ansökan om skilsmässa är detsamma som om du ska skriva ett annat juridiskt dokument som t.ex. ett testamente eller ett äktenskapsförord. Dvs, har du tillräckliga kunskaper och vet vad du gör kan du själv skriva dokumentet och det behöver följaktligen inte kosta dig något. I vart fall inte mer än i form av den tid du lägger ner på arbetet.

Är du inte säker på hur man skriver en skilsmässoansökan och t.ex. vilka yrkanden du ska framföra, som t.ex. yrkanden om betänketid, vårdnad eller liknande kan du anlita en advokat för att få hjälp. En konsultation med en advokat som informerar om reglerna och därefter upprättar din ansökan om skilsmässa samt hanterar eventuella kontakter med domstolen innebär sannolikt ett par timmars arbete för advokaten. Anlitar du en advokat kan du i de flesta fall räkna med en kostnad på ett par tusen kronor och uppåt för hjälp med endast själva ansökan om skilsmässa. Kostnaden varierar beroende på var du är bosatt och vilken advokat som du anlitar. Vad avser beräkningen av advokatkostnader följer en mer utförlig redogörelse längre ner under rubriken “Advokatkostnader”.

Du kan även använda dig av en dokumentmall när du ska skriva din ansökan om äktenskapsskillnad. En dokumentmall kan självfallet inte ersätta juridisk kunskap. Men i förening med tydliga instruktioner kan en mall vara en liten hjälp på vägen. Detta gäller framförallt när det är fråga om enklare typer av skilsmässor. En ansökan om skilsmässa när båda makarna är ense om att skilja sig samtidigt som de inte har några barn är betydligt enklare att skriva än om makarna har barn och är oense om det mesta som har samband med skilsmässan.

Vad Delar man inte vid skilsmässa?

Läs mer genom att välja de alternativ som stämmer för dig.

Välj om du vill se de olika stegen i skilsmässan för gemensam eller enskild ansökan.

Vem ska flytta vid skilsmässa?

Mia och Per har bott ihop i en trea i sju år och varit gifta i fem. Enbart Mia står på hyreskontraktet. Hon har nu träffat en annan och Mia och Per vill ha skilsmässa. Vem får bo kvar i lägenheten?

Så säger lagen: Vid skilsmässa får den med störst behov av den gemensamma bostaden bo kvar. För att den som inte står på kontraktet ska få överta det krävs dock att det kan anses skäligt. Per kan alltså bo kvar om han har störst behov av lägenheten, exempelvis om han har svårare att skaffa annan bostad än Mia. Hade paret haft barn som skulle bott hos den ena föräldern hade denne fått bo kvar. Skulle Mia och Per ha svårt att komma överens om vem som ska få bo kvar vid en separation kan de be tingsrätten utse en bodelningsförrättare som avgör vem som är i störst behov av hyreslägenheten. De måste då betala avgift till tingsrätten (900 kr) samt betala hälften var av arvode till bodelningsförrättare.

Vem har rätt att bo kvar i huset vid skilsmässa?

Om man är gifta och skil­jer sig ska all egen­dom som inte ut­tryck­li­gen anses vara en­skild egen­dom på grund av äk­ten­skaps­för­ord, gå­vobrev eller tes­ta­men­te för­de­las genom bo­del­ning. Det gäller även hus och bo­stads­rätt som någon av ma­kar­na äger. 

I de flesta fall spelar det därför i slutän­dan ingen roll vem som står som ägare. Re­sul­ta­tet blir näm­li­gen ofta att båda har rätt till var­de­ra halva av bo­sta­dens värde. Den ska med andra ord delas lika.

Visste du att du kan ha rätt att bo kvar i huset fram till bo­del­ning? Det kallas att ha kvar­sitt­nings­rätt. 

Hand­lar det om en bostad som har varit det pri­mä­ra hemmet men som en av ma­kar­na fort­fa­ran­de har större behov av att ha kvar, så kan det i vissa fall anses att en av ma­kar­na har förtur när det kommer till rätten att be­hål­la bo­sta­den. Detta kallas ibland för förtur vid lott­lägg­ning. 

Denna sorts förtur in­ne­bär hur som helst aldrig att någon får mer än den andra, utan på­ver­kar bara hur saker och ting i slutän­dan ska för­de­las.

Skilj dig schysst. Sköt hela pro­ces­sen hos Aatos.

Vem har mest rätt till huset?

I samband med en separation är en fråga av central betydelse: Vem av parterna har rätt att bo kvar i den gemensamma bostaden?

Frågan ovan kan delas upp i två delar: Den första delfrågan avser vem av parterna som får bo kvar i bostaden i väntan på bodelning? Den andra frågan är vem som faktiskt får bostaden i samband med bodelningen?

Får jag behålla huset vid skilsmässa?

Om man är gifta och skil­jer sig ska all egen­dom som inte ut­tryck­li­gen anses vara en­skild egen­dom på grund av äk­ten­skaps­för­ord, gå­vobrev eller tes­ta­men­te för­de­las genom bo­del­ning. Det gäller även hus och bo­stads­rätt som någon av ma­kar­na äger. 

I de flesta fall spelar det därför i slutän­dan ingen roll vem som står som ägare. Re­sul­ta­tet blir näm­li­gen ofta att båda har rätt till var­de­ra halva av bo­sta­dens värde. Den ska med andra ord delas lika.

Visste du att du kan ha rätt att bo kvar i huset fram till bo­del­ning? Det kallas att ha kvar­sitt­nings­rätt. 

Hand­lar det om en bostad som har varit det pri­mä­ra hemmet men som en av ma­kar­na fort­fa­ran­de har större behov av att ha kvar, så kan det i vissa fall anses att en av ma­kar­na har förtur när det kommer till rätten att be­hål­la bo­sta­den. Detta kallas ibland för förtur vid lott­lägg­ning. 

Denna sorts förtur in­ne­bär hur som helst aldrig att någon får mer än den andra, utan på­ver­kar bara hur saker och ting i slutän­dan ska för­de­las.

Skilj dig schysst. Sköt hela pro­ces­sen hos Aatos.

Vad förändras efter en skilsmässa?

Det är bra att kunna pla­ne­ra och för­be­re­da sig så långt det är möj­ligt inför en skils­mäs­sa. Att se­pa­re­ra blir då inte lika eko­no­miskt på­fres­tan­de. För­has­ta­de beslut in­ne­bär ofta eko­no­miskt dåliga beslut.

Vi för­står att det inte alltid är så enkelt, men det kan vara en am­bi­tion. Bra per­spek­tiv är att titta på vad som händer innan och efter skils­mäs­san. 

  • Sätt dig in i den ge­men­sam­ma eko­no­min idag
  • För att inte ska vara eko­no­miskt bundna till varand­ra måste ni också göra en bo­del­ning. Del­ning­en av eko­no­min är en lika viktig del i en skils­mäs­sa som att begära äk­ten­skaps­skill­nad hos tings­rät­ten. Den eko­no­mis­ka skils­mäs­san sker alltså inte au­to­ma­tiskt och ni måste själva se till att den blir gjord.  

    Utan bo­del­ning har ex-makar fort­fa­ran­de rätt till varand­ras egen­dom. I prak­ti­ken har man fort­fa­ran­de in­flyt­tan­de över varand­ras eko­no­mi och kanske till och med måste god­kän­na den andres bo­stads­af­fär.

    Att göra bo­del­ning in­ne­bär att lista och räkna ihop till­gång­ar och skul­der. Där­ef­ter delar man det som blir kvar på hälf­ten. Den som äger mer ska betala mel­lan­skill­na­den till part­nern som äger mindre. På så vis får båda lika mycket.

    I sam­band med bo­del­ning ska ni skriva ett bo­del­nings­kon­trakt. Kon­trak­tet är ett bevis på att den eko­no­mis­ka för­plik­tel­sen mot varand­ra har upp­hört.

    Om Åsa och Elias istäl­let hade gjort en bo­del­ning i sam­band med skils­mäs­san hade Åsa inte behövt god­kän­na för­sälj­ning. Hon hade heller inte långt senare kunna kräva del av vins­ten.

    Vem får behålla huset vid separation?

    Vi som jobbar med familjerätt och ekonomisk familjerätt i synnerhet får ofta höra den vanliga missuppfattningen att en person som är gift automatiskt också äger allt gemensamt med sin äkta hälft, men det stämmer alltså inte. Under äktenskapet äger ni fortfarande era tillgångar men vid exempelvis en skilsmässa kan era tillgångar komma att delas mellan er genom en bodelning. 

    I en bodelning beräknas makarnas andelar i boet och efter att eventuella skulder har dragits av är huvudregeln att värdet av det sammanlagda giftorättsgodset ska delas lika mellan makarna. Vanligen är giftorättsgodset alla era tillgångar, oavsett om det är fastigheter, fordon, pengar eller värdepapper men det kan också finnas enskild egendom och sådan egendom ska inte vara med i bodelningen. För att något ska bli enskild egendom krävs att makarna avtalar om det i ett så kallat äktenskapsförord eller att maken som äger egendomen har fått den i gåva eller ärvt den med villkor om att det ska vara hans eller hennes enskilda. Det finns alltså en del undantag och omständigheter att beakta och för att veta vad som gäller i just din bodelning rekommenderar vi dig att ta kontakt med en advokat eller en jurist för rådgivning. 

    Hur många ångrar sin skilsmässa?

    Jag förstår inte hur jag ska kunna gå vidare. Jag ältar detta dagligen och har hamnat i en djup depression. Har även legat inlagd på psyk. Under flera år har jag gått och funderat på att separera och tillslut gjorde jag det. Allt var frid och fröjd till en början men efter en månad träffade mitt ex en ny tjej. Och då slog svartsjukan till och jag ångrade mig. Jag har ångrat mig så sjukt så jag kan inte ta mig vidare. Det här har pågått över ett halvår. Mitt ex vill inte tillbaka och han ville aldrig separera från början men nu har han tydligen insett att vi inte hade det så bra. Vi har en son på 9 år som vi har delad vårdnad av. Och nu får jag bara tillbringa hälften av hans uppväxt med honom och det gör så in det gör så jävla ont. Jag kan inte fatta hur jag tänkte. Hur FAN kunde jag välja bort mitt barn??? Och nu har exet blivit värsta superpappan som han inte riktigt var förrut. På det hela har vi båda blivit bättre föräldrar åt våran son och men jag önskar vi kunde vara bättre föräldrar tillsammans. Jag e så jävla svartsjuk på mitt ex nya så jag går sönder. Jag har konstant ångest och gråter hela tiden. Framtiden känns otrygg och ensam. Har förlorat hans sida av släkt och vänner. Och det enda jag tänker är att varför gjorde jag slut? För att jag trodde gräset var grönare på andra sidan?? Jag skulle vilja slå ihjäl mig själv. Fyfan vad jag hatar mig. Jag kommer aldrig komma över det här…

    dec '18

    Måste man sälja huset vid skilsmässa?

    Att gå igenom en skilsmässa kan vara en utmanande och känslomässig process, och det är viktigt att fatta välgrundade beslut, särskilt när det gäller era gemensamma tillgångar. En av de största tillgångarna par delar är ofta familjehemmet. Att köpa ut huset vid skilsmässa kan vara ett alternativ, och det är viktigt att förstå hur detta fungerar.

    För att köpa ut huset vid skilsmässa innebär att en av er tar över hela ägandet av huset och betalar den andra parten sin andel av det. Det innebär också att ta över ansvaret för eventuella befintliga bolån och förhandla fram ett nytt avtal med banken. Processen kan vara komplicerad, men med rätt information och rådgivning kan det vara genomförbart för dig att komma överens med din före detta partner om vad som är bäst för er båda och era eventuella barn. Läs om: Bostaden ett problem vid skilsmässa.