:

Hur får man reda på anskaffningsvärdet på aktier?

Innehållsförteckning:

  1. Hur får man reda på anskaffningsvärdet på aktier?
  2. Kan jag sälja Swedish Match?
  3. Vad är verkligt omkostnadsbelopp?
  4. Vad händer med aktier i Swedish Match?
  5. Hur räknar man ut anskaffningsvärde?
  6. Hur beräknas man anskaffningsvärde?
  7. Är det värt att köpa Swedish Match?
  8. När ska Swedish Match säljas?
  9. När lönar sig schablonmetoden?
  10. När avnoteras Swedish Match?
  11. Hur deklarera försäljning av Swedish Match?
  12. Vad menas med anskaffningsvärdet?
  13. Vad ingår i anskaffningsvärdet?
  14. Vad händer om man inte säljer sina Swedish Match?
  15. Kan man använda schablonmetoden på inlösenaktier?

Hur får man reda på anskaffningsvärdet på aktier?

När du ska deklarera aktieaffärer gjorda i en depå ska du först räkna fram om du gjort en vinst eller förlust. Det beräknar du genom att ta försäljningspriset - omkostnadsbeloppet = vinst eller förlust.

För att räkna fram omkostnadsbeloppet finns två metoder: genomsnittsmetoden och schablonmetoden. Kortfattat kan man säga att genomsnittsmetoden innebär att du skattar för den faktiska vinsten medan schablon­metoden är en beräkning av skatten på ett fiktivt värde. Även om du känner till det verkliga omkostnads­beloppet får du använda schablon­metoden om du vill. Det är förmånligare att använda schablon­metoden om dina aktier har ökat mer än 400 procent i värde.

Vinsten eller förlusten ska du sedan deklarera i något som kallas en K4-blankett. Om du sålt aktier från en depå under året kommer det stå på din deklaration att du ska fylla i en kompletterande K4-blankett. Om du gjort en förlust kan du kvitta den mot de aktier du sålt med vinst under året. När du deklarerar dina aktier brukar detta räknas ut automatiskt av Skatteverket. De har mer information om hur du kvittar förluster mot vinster (Skatteverket).

Kan jag sälja Swedish Match?

På swedishmatch.se kan man bara handla som konsument, inte med syfte att sälja vidare inköpta produkter. Informationen på den här sidan är till för återförsäljare som redan säljer våra produkter eller åteförsäljare som vill börja sälja våra produkter.

Vad är verkligt omkostnadsbelopp?

Vi rekommenderar att du alltid använder programmets kalkyl för Fåmansbolag för att ta fram de uppgifter som ska lämnas på blankett K10. I så fall sker en överföring av nödvändiga uppgifter mycket enkelt direkt till K10-blanketten, och denna komplicerade beräkningsbilaga behöver överhuvudtaget inte användas.

I kalkylen Fåmansbolag ges dessutom hjälp med att planera uttag av lön, utdelning etc ur fåmansbolag. Kalkylen hanterar de allra flesta situationer i ett fåmansbolag som ska redovisas på K10 utom i några rena undantagsfall.

Vad händer med aktier i Swedish Match?

I dag, fredag, går den förlängda acceptperioden för Philip Morris bud på Swedish Match ut, det rapporterar Dagens Industri.

Philip Morris äger nu 86 procent av Swedish Match men har som mål att nå en ägarandel på 90 procent så att de kan avnotera aktien från Stockholmsbörsen.

Hur räknar man ut anskaffningsvärde?

Har du någon gång slitit ditt hår i stycken när det är dags att deklarera dina aktieaffärer? Du är inte ensam. Få saker är så krångliga, snåriga och allmänt jobbiga som att försöka få ihop en aktiedeklaration. Boven i dramat stavas ofta anskaffningsvärde.

När du säljer en aktie får Skatteverket reda på ditt försäljningspris men det dom vill ha av dig är ditt inköpspris, anskaffningsvärdet. Har du köpt din aktie genom en digital mäklare och förvarat aktien hos dom en kort tid är det värdet oftast lätt att få tag i, det syns i mäklarens avräkningsnotor som du har i din depå eller fått hem i brevlådan.

Hur beräknas man anskaffningsvärde?

Anskaffningsvärde är priset du betalar för en aktie eller fond. Köper du flera aktier är anskaffningsvärdet den totala summan för alla aktier plus courtageavgift. Det är viktigt att ha koll på anskaffningsvärdet om du säljer en aktie eller en fond eftersom det måste redovisas till Skatteverket. 

Vid en försäljning får Skatteverket automatiskt information om försäljningspriset på aktien eller fonden som du har sålt av aktiemäklaren som genomförde affären. För att Skatteverket ska kunna räkna ut vad du ska betala i skatt på din försäljning måste du kunna uppge anskaffningsvärdet. Om du har köpt flera aktier av samma sort vid olika tidsperioder till olika summor är anskaffningsvärdet den genomsnittliga kostnaden för alla aktier.

Är det värt att köpa Swedish Match?

Snusbolaget Swedish Match bekräftar att de förhandlar med Philip Morris International om uppköpsbud på bolaget. Därför blev det kursrally och jag sålde trefjärdedelar av mina Swedish Match-aktier idag på förmiddagen den 10 maj.

När ska Swedish Match säljas?

none id="readability-page-1" class="page">

Du ska deklarera dina aktieaffärer om du sålt aktier, om du ägt aktier i ett bolag som gått i konkurs eller om du haft aktier som lösts in under förra året.

När lönar sig schablonmetoden?

none id="readability-page-1" class="page">

Du ska deklarera dina aktieaffärer om du sålt aktier, om du ägt aktier i ett bolag som gått i konkurs eller om du haft aktier som lösts in under förra året.

När avnoteras Swedish Match?

Enligt beslut av Nasdaq Stockholm kommer Swedish Match AB att avnoteras från Nasdaq Stockholm. Sista handelsdag i aktien blir fredag, den 30 december, 2022.

___________   

Hur deklarera försäljning av Swedish Match?

Swedish Match ursprung härstammar ur två stora historiska företag. Det statsägda företaget Svenska Tobaksmonopolet som grundades 1915 och Svenska Tändsticks AB som grundades 1917 med Ivar Kreuger som verkställande direktör.

Vad menas med anskaffningsvärdet?

Den största delen av anskaffningsvärdet är själva priset på det du köper, till exempel en bostad. Utöver kostnaden av själva bostaden så tillkommer kanske kostnader som inteckning, mäklararvode och renoveringskostnader. Även dessa kostnader ingår i anskaffningsvärdet för din nya bostad.

Vad ingår i anskaffningsvärdet?

Om en åtgärd är klassificerad som anskaffning av tillgång (investering) skall ett anskaffningsvärde identifieras. Anskaffningsvärdet utgör det avskrivningsbara beloppet och påverkas således storleken på avskrivningskostnaderna.

Huvudregeln är att alla utgifter som är direkt hänförliga till att få den specifikatillgången på plats och för att kunna utnyttjas för sitt ändamål skall ingå i anskaffningsvärdet.  (RKR, Rek 11.4 Materiella anläggningstillgångar och 4 kap. 3 § ÅRL, BFNAR 2012:1, Kap. 17.6 och 17.7)

Vad händer om man inte säljer sina Swedish Match?

Jag har funderat lite kring SM erbjudandet. PM bjuder 106kr per aktie, vilket resulterade i en uppgång på SM från ca 75kr. För att affären ska gå igenom vill PM ha minst 90% ägande (antar för att tvångsinlösa resterande).

Då är min tankegång så här: Är det minst risk att sälja av nu på 104-105ish? Om affären inte går igenom borde väl rimligen kursen tanka ner till ca 75 igen? Kan PM komma tillbaka med ett ännu högre bud om de är väldigt intresserade? Finns det då risk/chans att folk sitter kvar så kursen inte går ner om affären inte blir av med nuvarande bud?

Kan man använda schablonmetoden på inlösenaktier?

Linköping – 19 december, 2022 – Årsstämman i medicinteknik- och cybersäkerhetsföretaget Sectra (STO: SECT B) beslutade om ett inlösenprogram som innebar att 1 krona per aktie överfördes till aktieägarna under oktober 2022. När en aktieägare löser in inlösenaktier i ett bolag anses aktieägaren ha sålt aktierna. Därför behöver kapitalvinst och anskaffningsutgiften för inlösenaktiernas beräknas vid den årliga skattedeklarationen. Förvaltas aktierna på ett investeringssparkonto gäller andra regler.

Anskaffningsutgiften för inlösenaktierna kan beräknas på något av följande sätt: