:

Vad är Milersättningen per mil 2023?

Innehållsförteckning:

  1. Vad är Milersättningen per mil 2023?
  2. När höjs milersättning 2023?
  3. Vad är Milersättningen 2023 Skatteverket?
  4. Vad är rimligt att ta ut i milersättning?
  5. Hur länge har det varit 18 50 i milersättning?
  6. Är det värt att ha förmånsbil 2023?
  7. Hur mycket får man ge i milersättning?
  8. Vad får man milersättning för?
  9. Vad är en vanlig milersättning?
  10. Vad är rimligt att fakturera i milersättning 2023?
  11. Hur mycket är Milersättningen per mil?
  12. Kan man ha förmånsbil utan att ta ut lön?
  13. Hur mycket är en tjänstebil värd i lön?
  14. Hur räknar man ut sin reseersättning?
  15. Vad tar en hantverkare i milersättning?

Vad är Milersättningen per mil 2023?

Milersättning, även känd som bilersättning, är en form av ersättning som arbetsgivare kan ge för kostnader som uppstår när man kör bil i arbetet, såsom slitage och bränslekostnader. Det är avsett att hjälpa till att täcka de extra kostnaderna och gäller för alla typer av företag.

Om man inte fått ersättning från arbetsgivaren kan man göra avdrag i deklarationen för att få tillbaka pengar för kostnaderna. Observera att milersättning inte ersätter andra kostnader såsom parkeringsavgifter, böter eller trängselskatter.

Oftast så har man också rätt till traktamente på en tjänsteresa. Traktamente - vad gäller?

När höjs milersättning 2023?

Från och med 1 januari 2023 höjdes schablonbeloppet för resor till och från arbetet, vilket Riksdagen har beslutat. Det är schablonbeloppen som får dras av för kostnader för arbetsresor med egen bil eller förmånsbil som höjts. Avdraget höjs från 18,50 kr till 25 kr per mil för arbetsresor, tjänsteresor och hemresor med egen bil. Även avdraget för resor med förmånsbil höjs, från 6,50 kr (diesel) respektive 9,50 kr (laddhybridbil som drivs med både el och diesel) till 12 kr per mil. För förmånsbil som helt drivs på elektricitet är beloppet dock fortsatt 9,50 kr per mil.

Höjningen började gälla 1 januari 2023 och gäller deklarationen som du lämnar in under 2024.

Vad är Milersättningen 2023 Skatteverket?

Milersättning, även känd som bilersättning, är en form av ersättning som arbetsgivare kan ge för kostnader som uppstår när man kör bil i arbetet, såsom slitage och bränslekostnader. Det är avsett att hjälpa till att täcka de extra kostnaderna och gäller för alla typer av företag.

Om man inte fått ersättning från arbetsgivaren kan man göra avdrag i deklarationen för att få tillbaka pengar för kostnaderna. Observera att milersättning inte ersätter andra kostnader såsom parkeringsavgifter, böter eller trängselskatter.

Oftast så har man också rätt till traktamente på en tjänsteresa. Traktamente - vad gäller?

Vad är rimligt att ta ut i milersättning?

Behöver du en bil för att utföra dina arbetsuppgifter, ska din arbetsgivare i första hand tillhandahålla en tjänstebil eller en hyrbil. Det finns ingen skyldighet för dig att ställa din bil till arbetsgivarens förfogande om ni inte specifikt har kommit överens om detta när du blev anställd.

Om du har gått med på att använda egen bil i tjänsten, så är det viktigt att det är tydligt vilken ersättning du ska ha för de kostnader som uppkommer på grund av detta. Det är vanligt att sådana kostnadsersättningar är reglerade i ett resereglemente på företaget. Om det inte finns något sådant är det viktigt att du själv kommer överens med arbetsgivaren om ersättningen.

Ersättningar när du använder bil i tjänsten finns vanligtvis inte reglerade i .

Arbetsgivaren kan ersätta dig med 25 kronor per körd tjänstemil skattefritt. Detta är ett schablonbelopp som skatteverket har fastställt och som är tänkt att täcka utgifter för bensin och andra kostnader som tillkommer, till exempel slitage.

Bilen kostar dock mer än så, och de som kör mycket i tjänsten med egen bil bör förhandla om en högre milersättning. På större företag finns det ofta resebestämmelser om ersättningar.

Unionen rekommenderar att arbetsgivaren betalar minst 19:50 kronor per körd tjänstemil utöver den skattefria delen.

Hur länge har det varit 18 50 i milersättning?

Det är hög tid att regeringen höjer den skattefria ersättning som anställda får när de använder egen bil i tjänsten. Beloppet är oförändrat sedan 2007.

Den skattefria ersättning som en anställd kan få för användande av egen bil i tjänsten är 18,50 kronor/mil. Belopp är oförändrat sedan 2007 då en höjning skedde från 18 kronor. Under samma tid har bensinpriset inklusive skatter (genomsnitt enligt SPBI) höjts med 3,43 kronor. Även andra bränslen och övriga bilkostnader har stigit och det är uppenbart att det nu är dags att höja den skattefria ersättningen. Som det nu är har företagen en extra utgift för en högre bilersättning inklusive skattekompensation för till exempel säljare eller montörer som använder egen bil. Alternativt får den anställde inte full kompensation för sina kostnader.

Är det värt att ha förmånsbil 2023?

I och med dagens besked från Riksgälden att den ränta som sätts sista fredagen i november kommer vara 1,94% kan vi med hjälp av det Prisbasbelopp som regeringen fastställde redan i somras till 52 500 kr för 2023 räkna ut bilförmånen för nästa år.

Förmånsvärdet blir högre då både ränta och basbeloppet höjts, ränta har höjts från 0,5% (golvnivån) till 1,94% och basbeloppet höjts med 4 200 kr.

Hur mycket får man ge i milersättning?

Skattefri bilersättning och maxavdrag betalas per mil, förutsatt att du som anställd själv betalar drivmedlet.

Ersättningens storlek varierar också beroende på om du äger bilen själv eller om det är en förmånsbil.

Vad får man milersättning för?

Har du använt bil i ditt arbete i minst 60 dagar under året och kört minst 300 mil i tjänsten har du rätt till reseersättning för privat bil i tjänsten. Läs mer om hur det fungerar nedan.

  • Om du har använt egen bil för tjänsteresor kan arbetsgivaren betala en skattefri bilersättning med 18,50 kronor per mil. Har du fått en högre ersättning ska du deklarera det överskjutande beloppet som lön.
  • Har du fått en lägre ersättning än 25 kronor, ska du ta upp ersättningen i deklarationen. Du drar sedan av dina utgifter för tjänsteresor med 25 kronor per mil.

Vad är en vanlig milersättning?

Äntligen har de skattefria beloppen för milersättningen höjts! Beloppen har legat på samma nivå sedan 2009 (18,50 kronor per mil), trots att drivmedelspriserna har gått upp mycket sedan dess. De höjda drivmedelspriserna har gjort användningen av egen bil i jobbet till en förlustaffär. Att beloppet för milersättning inte hängt med i utvecklingen har förstås varit ett problem, och många har engagerat sig för att snabba på höjningen av beloppen. 

Nivåerna för ersättningsbeloppen ser olika ut beroende på om tjänstebil eller egen bil används.

  • För tjänsteresor med egen bil kan arbetsgivare betala ut ett skattefritt schablonbelopp på 25 kronor per mil.
  • För tjänsteresor med tjänstebil där medarbetaren betalar drivmedlet privat, kan arbetsgivare betala ut ett skattefritt schablonbelopp på 12 kronor per mil (diesel, bensin eller etanol). 
  • Ingen förändring har skett vad gäller avdragsrätten för förmånsfordon som drivs med el. Beloppet står kvar vid 9,50 kronor per mil.
  • Egenföretagare kan ta ut ovan nämnda skattefria schablonbelopp som privat ersättning.

Vad är rimligt att fakturera i milersättning 2023?

Eftersom kostnaden per körd mil anses vara högre än 25 kronor kan det vara värt att fakturera kunden för bilkostnaderna i ett specifikt uppdrag. Att köra en ny bil kan kosta uppemot 80 kronor per mil när man även räknar in kostnader för skatt, försäkring, reparationer och värdeminskning. Av dessa 80 kronor kan du fortfarande ta ut 25 kronor från ditt företag som en skattefri milersättning om du kör med egen privat bil. Nettot, det vill säga övriga 55 kronor, räknas som en intäkt i företaget. 

Hur mycket är Milersättningen per mil?

Milersättning är en form av ersättning för dig som kör privat bil i tjänsten. Oavsett om det gäller dig som anställd eller dig som egenföretagare så finns det möjligheter att få ersättning för sin tjänstebilskörning i den privata bilen. Däremot kan det vara svårt att veta hur man som bilförare ska gå tillväga för att få denna milersättning. Vad säger egentligen Skatteverket om milersättning? Och vad är det som gäller vid utbetalning?

Enligt skatteverket har du som kör bil till och från jobbet rätt att få den så kallade milersättningen. Detta kan exempelvis vara vanligt för de som jobbar som försäljare, eller även i andra yrkesroller där man vanligtvis är i behov av att ta sig till olika platser och kunder. 

Har du som anställd, eller egenföretagare, då inte en specifik företagsbil kan det i många fall vara nödvändigt att man tar sig fram med sin egen privata bil. Det är just i sådana situationer som det kan bli tal om milersättning, även kallat bilersättning. Gäller det en företagsbil kan det även där finnas rättigheter för milersättning. 

Med en elektronisk körjournal från MiniFinder registreras din milersättning automatiskt. Luta dig tillbaka och fokusera på det du är bra på – MiniFinder löser resten. Begär en offert från MiniFinder eller skaffa elektronisk körjournal direkt.

Kan man ha förmånsbil utan att ta ut lön?

Hej,

Har ett AB där jag varit verksam inom senaste 7 åren. Där har jag bl.a. en förmånsbil där det återstår ca: 10 månader på leasingperioden. Nu har jag precis tagit anställning i ett annat bolag och beställt en ny förmånsbil men leveranstiderna är ganska långa.

Hur mycket är en tjänstebil värd i lön?

Fråga:

I dag använder jag en poolbil som ägs av företaget vid mina tjänsteresor. Reser ca 30–60 dagar per år och kör 2 000 mil i tjänsten och 1 500 mil privat. Jag har tagit upp en diskussion om tjänstebil och min arbetsgivare värderar den till 5 000 kronor per månad i löneavdrag. Då betalar de drivmedlet. Vad är en tjänstebil värd i lön?

Hur räknar man ut sin reseersättning?

Milersättning är en form av ersättning för dig som kör privat bil i tjänsten. Oavsett om det gäller dig som anställd eller dig som egenföretagare så finns det möjligheter att få ersättning för sin tjänstebilskörning i den privata bilen. Däremot kan det vara svårt att veta hur man som bilförare ska gå tillväga för att få denna milersättning. Vad säger egentligen Skatteverket om milersättning? Och vad är det som gäller vid utbetalning?

Enligt skatteverket har du som kör bil till och från jobbet rätt att få den så kallade milersättningen. Detta kan exempelvis vara vanligt för de som jobbar som försäljare, eller även i andra yrkesroller där man vanligtvis är i behov av att ta sig till olika platser och kunder. 

Har du som anställd, eller egenföretagare, då inte en specifik företagsbil kan det i många fall vara nödvändigt att man tar sig fram med sin egen privata bil. Det är just i sådana situationer som det kan bli tal om milersättning, även kallat bilersättning. Gäller det en företagsbil kan det även där finnas rättigheter för milersättning. 

Med en elektronisk körjournal från MiniFinder registreras din milersättning automatiskt. Luta dig tillbaka och fokusera på det du är bra på – MiniFinder löser resten. Begär en offert från MiniFinder eller skaffa elektronisk körjournal direkt.

Vad tar en hantverkare i milersättning?

  • När du anlitar en hantverkare gäller konsumenttjänstlagen. Hantverkaren ska enligt lagen utföra sitt arbete på ett fackmässigt sätt.

  • För vissa arbeten i din bostad har du rätt att klaga på fel i upp till tio år. 

  • En del arbeten får du enligt lag inte göra själv. Om du utför el- och VVS-arbeten själv kan det bli försäkringsproblem om det uppstår en skada. 

  • Det är viktigt med skriftliga avtal. Se till att pris, vad som ska göras och när arbetet ska vara klart finns i skrift. Länk till färdiga mallar och avtal hittar du längre ned på sidan. 

  • Har du fått ett fast pris gäller det priset och får inte överstigas. Har du fått ett ungefärligt pris får det max överstigas med 15 procent om inte annat framgår av avtalet.