:

Hur får man reda på lägenhetsnummer?

Innehållsförteckning:

 1. Hur får man reda på lägenhetsnummer?
 2. Hur vet jag Lantmäteriets lägenhetsnummer?
 3. Kan man se vem som äger en lägenhet?
 4. Vad betyder lägenhetsnummer 1102?
 5. Vilken våning är 1402?
 6. Vad betyder lägenhetsnummer 1001?
 7. Kan två lägenheter ha samma lägenhetsnummer?
 8. Vem äger bostaden?
 9. Har inget lägenhetsnummer?
 10. Var finns lägenhetsregistret?
 11. Vilken våning är 1001?
 12. Vad betyder lägenhetsnummer 1301?
 13. Vilken våning är 1101?
 14. Varför har jag två lägenhetsnummer?
 15. Vad betyder lägenhetsnummer 1202?

Hur får man reda på lägenhetsnummer?

I Sverige finns ett nationellt lägenhetsregister som Lantmäteriet ansvarar för och som används som ett underlag för forskning och bostadsplanering. Det är kommunernas ansvar att uppdatera registret och det är fastighetsägarnas ansvar att meddela korrekta uppgifter om lägenheterna till kommunen.

Alla lägenheter som delar entré ska ha ett lägenhetsnummer. Ett lägenhetsnummer består av fyra siffror som beskriver var i fastigheten lägenheten finns. De två första siffrorna anger våningsplanet. Entréplanet har siffran 10 och sedan numreras våningsplanen stigande med 11, 12, 13 och så vidare. Våningsplan under entréplanet numreras fallande med 09, 08, 07 och så vidare. De två sista siffrorna anger var på våningsplanet lägenheten är placerad. Numreringen utgår från trappan. Den första lägenheten till vänster om trappan får nummer 01 och sedan fortsätter numreringen medsols. En lägenhet som ligger på andra våningsplanet och som är den tredje lägenheten från trapphuset har alltså lägenhetsnummer 1203.

Hur vet jag Lantmäteriets lägenhetsnummer?

 • Boende med frågor om lägenhetsnummer? Kontakta fastighetsägaren.
 • Fastighetsägare med frågor om lägenhetsnumrering? Kontakta den kommun som fastigheterna ligger i.
 • Fastighetsägare som behöver en ny förteckning över beslutade lägenhetsnummer? Kontakta den kommun som fastigheterna ligger i.

Kan man se vem som äger en lägenhet?

Du kan själv kontrollera vilka typer av cookies du vill acceptera genom att ta ställning nedan. Läs mer här

Cookies

Vad betyder lägenhetsnummer 1102?

Alla lägenheter har två helt olika lägenhetsnummer:

Det ena, 1), är HSB:s tresiffriga lägenhetsnummer. Numret finns på hyresavierna, i kontraktet och (på vissa dörrar) högst uppe på lägenhetsdörrens utsida.

Vilken våning är 1402?

Skanska GodAffär™ är ett skräddarsytt försäkringspaket som ingår utan extra kostnad för dig som köper en ny bostad från oss. Du får både en försäkring mot dubbla boendekostnader i 12 månader och ett tillträdesskydd.

Upptäck en magnifik gavelfemma högt upp i huset med en generös takterrass i sydvästligt läge och fönster i tre väderstreck. Det här ljusa hemmet har stora sociala ytor som badar i ljus och är perfekt för familjen som gillar att bjuda hem vänner. Alternativa planlösningar gör det möjligt för dig att välja hur du vill ha sovrum och arbetsrum, och här finns gott om förvaring i klädkammare, skjutdörrsgarderob, dressingroom och skafferi. Dubbla badrum, varav ett en suit, gör vardagen bekväm.

Vad betyder lägenhetsnummer 1001?

 • ^ ”Lägenhetsregistret upprättat i hela Sverige”. Fastighetsägarna Sverige. 4 november 2010. Arkiverad från originalet den 5 mars 2016. https://web.archive.org/web/20160305025732/http://www.fastighetsagarna.se/aktuellt-och-opinion/nyheter/nyheter-2010/lagenhetsregistret-upprattat-i-hela-sverige.
 • ^ https://www.lantmateriet.se/globalassets/fastigheter/fastighetsinformation/instruktioner_lagenhetsnumrering.pdf Lantmäteriet: Instruktioner för lägenhetsnumrering, Version 1.1 2014‐03‐03 (läst 2023-06-08)
 • Kan två lägenheter ha samma lägenhetsnummer?

  På denna sida kommer vi förklara skillnaden mellan lägenhetsnummer samt objektsnummer. Kortfattat kan man säga att lägenhetsnumret är bostadens identitet hos skatteverket, medan objektsnumret är bostadens beteckning hos föreningen.

  Lägenhetsnumret är den identifiering av lägenheten som tillhör adressen i folkbokföringsregistret, och alltså ska anges i flyttanmälan. Det är den lägenhet man bor i.

  Vem äger bostaden?

  Har du någon gång sett ett hus som du verkligen inte kan släppa tanken på? Såg du redan vid första ögonkastet att det är där du vill dricka ditt morgonkaffe resten av livet? Har huset det perfekta läget, den perfekta storleken eller helt enkelt ett unikt utseende och charm som fångade dig?

  Problemet är bara att huset inte ligger ute till försäljning, trots att det redan känns som ditt.

  Att rulla tummarna och vänta på att din drömbostad plötsligt ska dyka upp på mäklarsidorna är troligtvis lönlöst. Speciellt om du aktivt letar efter en ny bostad och annars kommer behöva köpa ett annat hus. Ägarna till huset som du drömmer om kanske inte alls går i försäljningstankar – för de har ju ingen aning om att det redan finns en intresserad köpare.

  Så hur får du veta vem som äger DIN fastighet? Boendeuppgifter är såklart ganska lätt att söka upp om du vet vilken adress huset ligger på, men det är tyvärr inte alltid så enkelt. Husägaren kanske hyr ut bostaden, du kan få upp många personer på samma adress utan att förstå vem som faktiskt bor var, och inte minst blir det väldigt svårt när du vill hitta ägaren till en sommarstuga eller fritidshus där ingen står skriven. Om du dessutom är osäker på vilken adress huset egentligen ligger på så blir det såklart ännu mer knivigt.

  Har inget lägenhetsnummer?

  Det kan hända att en lägenhet har flera nummer. Exempelvis kan bostadsrättsföreningen använda en typ av nummer för att hantera sina interna ärenden. Det lägenhetsnummer som är en officiell del av lägenhetens adress är dock alltid fyra siffror. Det gör att lägenhetsnumret är lätt att särskilja från andra nummer som finns kopplade till lägenheten. Utöver det finns lägenhetsnumret alltid tydligt angivet i närheten av lägenheten, exempelvis på ytterdörren.

  Var finns lägenhetsregistret?

  Kommunerna är stora användare av Hushålls- och bostadsstatistik från Statistiska centralbyrån (SCB). För att kvaliteten i statistiken ska kunna upprätthållas och förbättras måste uppdateringen av underliggande register fungera som det är tänkt. 

  Hushålls- och bostadsstatistik framställs av uppgifter i lägenhetsregistret och i folkbokföringen. Statistiken har ersatt folk- och bostadsräkningarna (FoB), som senast genomfördes år 1990. Med "lägenhet" menas i detta sammanhang alla slags bostäder.

  Vilken våning är 1001?

  Välkommen in i din fina, välplanerade fyra. Här möts du av en trivsam hall med skjutdörrsgarderob och klädhängare. Därefter ligger två av sovrummen i fil med köket. Köket är luftigt och byggt i vinkel med matplats. Köket är utrustat med rostfritt kylskåp, frys, diskmaskin, inbyggnadsugn, infälld induktionshäll och mikrovågsugn. Skåpsluckorna är ljusgrå med svarta metallhandtag.

  Från köket öppnar lägenheten upp sig mot vardagsrummet. Där har du ett härligt ljusinsläpp från balkongen. Den ligger i sydvästligt läge, så här har du många utomhustimmar att se fram emot!

  Vad betyder lägenhetsnummer 1301?

  Lantmäteriets lägenhetsnummer I enlighet med en ny bestämmelse samlar nu Lantmäteriet in uppgifter från alla ägare till flerbostadshus. Uppgifterna skall innehålla bla, lägenhetsstorlek, antal rum mm. Lägenheterna får också ett fyrsiffrigt nummer enligt en fastställd register-standard.

  Registret infördes 2009 och omfattar alla bostäder i Sverige. Lägenhetsnumret är 4-siffrigt. Numret 1301 t.ex., betyder att lägenheten ligger på plan 3 och är nummer 1 räknat från vänster till höger när man kommer in genom dörren från trapphuset.

  Vilken våning är 1101?

  Det finns flera förteckningar som styrelsen i en bostadsrättsförening enligt lag måste föra. Lägenhetsförteckningen är en av dem och till skillnad mot medlemsförteckningen är den inte offentlig.

  Lägenhetsförteckningen är ett register över alla lägenheter som är upplåtna med bostadsrätt i föreningen och det är lag på att föreningen måste ha en förteckning med vissa uppgifter och att löpande uppdatera den. Simpleko hanterar föreningens lägenhetsförteckning.

  Det är bara bostadsrättshavaren själv som har rätt att få utdrag ur lägenhetsförteckningen om den lägenhet han eller hon innehar med bostadsrätt. Men medlemmen kan ge fullmakt till exempelvis en mäklare som då har rätt att få utdraget. 

  Varför har jag två lägenhetsnummer?

  För bostadsrätter finns det två olika lägenhetsnummer, dels Lantmäteriets nummer som uppges till myndigheter, till exempel vid flyttanmälan, dels bostadsrättsföreningens lägenhetsnummer enligt den ekonomiska planen. Det kallas ibland också objektsnummer.

  Bostadsrättsföreningens lägenhetsnummer eller objektsnummer som det också kallas, är unikt och det finns bara en lägenhet med det numret i bostadsrättsföreningen. Det är detta nummer som ska uppges på överlåtelseavtalet när en bostadsrätt säljs eller köps, eller till banken vid pantsättning. Det är också detta nummer som mäklaren behöver ha för att få ut ett så kallat registerutdrag/mäklarbild av förvaltaren inför en försäljning.  Numret kommer från den ekonomiska planen som föreningen upprättade vid bildandet. Du kan hitta numret på din avi.

  Vad betyder lägenhetsnummer 1202?

  Alla lägenheter har två helt olika lägenhetsnummer:

  Det ena, 1), är HSB:s tresiffriga lägenhetsnummer. Numret finns på hyresavierna, i kontraktet och (på vissa dörrar) högst uppe på lägenhetsdörrens utsida.