:

Vad ska stå på fakturan Vid omvänd byggmoms?

Innehållsförteckning:

  1. Vad ska stå på fakturan Vid omvänd byggmoms?
  2. Hur ska en faktura med omvänd moms se ut?
  3. Hur bokför man faktura med omvänd moms?
  4. Vem betalar momsen vid omvänd moms?
  5. Hur redovisar man omvänd byggmoms?
  6. Vad ska stå på fakturan?
  7. Vad gäller vid omvänd byggmoms?
  8. Vad är momspliktiga inköp vid omvänd skattskyldighet?
  9. Hur redovisar man omvänd moms?
  10. Måste momsen stå på fakturan?
  11. Hur bokför man omvänd betalningsskyldighet?
  12. Måste det stå godkänd för f-skatt på fakturan?
  13. När gäller omvänd betalningsskyldighet?
  14. När ska man fakturera med omvänd moms?
  15. Hur fungerar omvänd betalningsskyldighet?

Vad ska stå på fakturan Vid omvänd byggmoms?

Med hjälp av Faktum Faktura är det enkelt att skriva fakturor vid försäljning som omfattas av den omvända byggmomsen.

En faktura med omvänd byggmoms är en vanlig faktura där ingen moms inkluderas. Fakturan märks också med köparens momsnummer samt en text för att visar att omvänd byggmoms gäller.

Information om hur du skapar en vanlig faktura finns i kapitlet “Skapa en ny faktura” i handboken. Börja med att läsa det kapitlet om du inte redan vet hur man skapar en vanlig faktura med hjälp av Faktum Faktura.

Hur ska en faktura med omvänd moms se ut?

Omvänd moms innebär att det är köparen som ska redovisa den utgående momsen på det fakturerade beloppet.

Omvänd moms kallas även för omvänd skattskyldighet och är något som förekommer inom byggbranschen. Normalt är det företaget som skickar ut fakturan som lägger på momsen, men inom byggbranschen finns det alltså undantag. Det här undantaget gäller endast vid försäljning av byggtjänster till byggföretag. Försäljningen är fortfarande momspliktig men momsredovisningsskyldigheten förs över till köparen istället för säljaren. Syftet med omvänd moms är att motverka skattefusk, enligt Skatteverket.

Hur bokför man faktura med omvänd moms?

Om reglerna för omvänd skattskyldighet skall tillämpas vid en försäljning av varor och tjänster till en momsregistrerad person i Sverige så skall säljaren inte ta ut någon moms på fakturan.

Omvänd skattskyldighet inom Sverige tillämpas bland annat vid försäljning av byggtjänster, mobiltelefoner, integrerade kretsanordningar, spelkonsoler, pekdatorer och bärbara datorer.

Vem betalar momsen vid omvänd moms?

Med omvänd momsskyldighet menas att du som säljare inte lägger på någon moms på fakturan. Det är istället köparen som ska redovisa den utgående momsen på det fakturerade beloppet. Har köparen rätt att lyfta momsen på fakturan redovisar han samma belopp som avdragsgill ingående moms.

Det är alltså inte fråga om momsfri försäljning, utan handlar enbart om att momsredovisningsskyldigheten förs över på köparen. 

Hur redovisar man omvänd byggmoms?

Enligt Skatteverket ska du använda omvänd byggmoms när följande två villkor uppfylls:

  • Du säljer särskilt angivna byggtjänster, byggstädning eller hyr ut arbetskraft för dessa tjänster, i Sverige.
  • Köparen av tjänsterna är en näringsidkare som under vissa förutsättningar säljer sådana byggtjänster.
  • Vad ska stå på fakturan?

    Varje faktura ska ha ett unikt löpnummer. Löpnumret ska skrivas i en obruten nummerserie under hela företagets räkenskapsår. Till exempel 2014-1, 2014-2, 2014-3 och så vidare.

    Det är inte giltigt att bara ha datum som fakturanummer. Om datum används som fakturanummer måste ett löpnummer läggas till eftersom det är vanligt att flera fakturor skrivs ut under samma dag.

    Tänk på att en kreditfaktura eller en påminnelsefaktura också ska ha ett unikt fakturanummer.  

    Normalt skapar du en faktura och daterar den i anslutning till att du har levererat en vara eller slutfört en tjänst.

    Fakturera gärna så fort som möjligt efter att varorna är levererade eller tjänsten utförd, på så sätt får du betalningen snabbast möjligt.  

    Kundadress är kundens adress som du skickar fakturan till. Ange kundens namn och adress, tänk på att förkortningar inte godkänns utan hela namnet på kunden ska skrivas ut.

    Vad gäller vid omvänd byggmoms?

    Enligt Skatteverket ska du använda omvänd byggmoms när följande två villkor uppfylls:

  • Du säljer särskilt angivna byggtjänster, byggstädning eller hyr ut arbetskraft för dessa tjänster, i Sverige.
  • Köparen av tjänsterna är en näringsidkare som under vissa förutsättningar säljer sådana byggtjänster.
  • Vad är momspliktiga inköp vid omvänd skattskyldighet?

    Med omvänd momsskyldighet menas att du som säljare inte lägger på någon moms på fakturan. Det är istället köparen som ska redovisa den utgående momsen på det fakturerade beloppet. Har köparen rätt att lyfta momsen på fakturan redovisar han samma belopp som avdragsgill ingående moms.

    Det är alltså inte fråga om momsfri försäljning, utan handlar enbart om att momsredovisningsskyldigheten förs över på köparen. 

    Hur redovisar man omvänd moms?

    Som säljare är du skyldig att följa reglerna om omvänd skattskyldighet, du kan således inte själv avgöra när omvänd skattskyldighet ska tillämpas eller inte. Det är således säljare som måste veta när köparen och inte säljaren ska redovisa momsen. Köparen måste vid omvänd skattskyldighet redovisa momsen.

    I Sverige gäller omvänd skattskyldighet i följande fall:

    • Vid omsättning av de flesta byggtjänster till företag inom byggsektorn
    • Vid omsättning av guldmaterial eller halvfärdiga produkter med minst 325 tusendelars finhalt
    • Vid omsättning av investeringsguld när du som säljare är frivilligt skattskyldig för omsättningen. Trots att du som säljare är frivilligt skattskyldig ska köparen redovisa och betala momsen
    • Vid omsättning av avfall och skrot av vissa metaller
    • Vid omsättning av utsläppsrätter för växthusgaser
    • Utländska företagares omsättning vid försäljning av el, gas, värme och kyla till momsregistrerade köpare i Sverige
    • Utländska företagares omsättning vid försäljning av varor eller av tjänster som avser fastighet i Sverige till momsregistrerade köpare i Sverige. Detta gäller endast om den utländske företagaren inte har begärt att vara skattskyldig för försäljningen. För byggtjänster som omsätts till företag inom byggsektorn ska alltid omvänd skattskyldighet tillämpas.
    • Vid försäljning av en tjänst enligt huvudregeln till en beskattningsbar person i ett annat EU-land (då anses tjänsten omsatt, och ska beskattas, i det land där köparen är etablerad).

    Måste momsen stå på fakturan?

    Det är såklart väldigt viktigt att en faktura blir rätt. Vi frågar helt enkelt lagen. Mervärdesskattelagen berättar vilka uppgifter en faktura måste innehålla och vi fyller på med resten. Det finns egentligen två typer av fakturor; en fullständig faktura och en förenklad faktura. Men eftersom den fullständiga fakturan är vad som anses vara en vanlig faktura är det den vi fokuserar på.

    Vi beskriver vad som måste finnas med på en faktura och vad man ska tänka på vid specifika situationer så som RUT och ROT.

    Hur bokför man omvänd betalningsskyldighet?

    Omvänd skattskyldighet innebär att köparen är skyldig att betala in moms till staten.

    Vanligtvis är det den part som säljer varor eller tjänster som måste betala in momsen från försäljningen till staten, men det finns tillfällen då köparen istället har denna skyldighet. Detta kallas för omvänd skattskyldighet och i Sverige används det främst vid omsättning av byggtjänster till företag inom byggsektorn, men också bland annat vid omsättning av investeringsguld där säljaren är frivilligt skattskyldig, vid omsättning av guldmaterial, vid omsättning av utsläppsrätter för växthusgaser och vid omsättning av skrot och avfall av vissa metaller. Omvänd skattskyldighet kan även gälla i länder inom och utanför EU, men tillfällena när detta används kan då skilja sig åt.

    Måste det stå godkänd för f-skatt på fakturan?

    Om du inte deklarerar eller betalar dina skatter kan ditt godkännande för F-skatt återkallas. Det kan innebära problem för dig att få nya uppdrag. Många företag anlitar bara uppdragstagare med F-skatt. Även kreditgivare kan kolla F-skatten i samband med låneansökningar eftersom den visar att man skött sina skattebetalningar.

    När det gäller verksamhet som bedrivs av en fysisk person

    ska tre villkor vara uppfyllda för att det ska vara näringsverksamhet. Villkoren är självständighet, vinstsyfte och varaktighet. Om något av dessa villkor inte är uppfyllt är det i stället fråga om inkomst av tjänst i form av uppdragsinkomster eller hobby.

    När gäller omvänd betalningsskyldighet?

    Rådet arbetar med ett förslag till rådsdirektiv om ett allmänt förfarande för omvänd betalningsskyldighet för moms vid inhemska transaktioner mellan företag när det gäller fakturor för varor och tjänster på mer än 10 000 euro. Förfarandet ska kunna tillämpas under vissa villkor.

    Med förfarandet för omvänd betalningsskyldighet flyttas ansvaret för rapportering av en momstransaktion över från säljaren till köparen av en vara eller tjänst.

    När ska man fakturera med omvänd moms?

    I normala fall ställs en faktura ut med momsen specificerad – men inte alltid. Vid internationell handel och i vissa fall även vid nationell handel, exempelvis när byggtjänster säljs till ett annat byggföretag, gäller istället omvänd skattskyldighet. Idag svarar skatterådgivaren Thomas Borg på några frågor om omvänd moms och varför det används.

    – Kort beskrivet kan det förklaras som ett verktyg för att flytta skyldigheten att redovisa utgående moms, från säljaren till köparen. Det används framför allt i två olika fall: vid internationell handel och vid försäljning av byggtjänster till byggföretag. Då kallas det ofta för byggmoms eller omvänd byggmoms. Med omvänd moms, eller omvänd skattskyldighet som det också heter, tas beskattningen ut där köparen finns. Köparen hanterar då både den utgående och den ingående momsen i sin bokföring och deklaration. Det handlar alltså inte om momsfri försäljning utan det är köparen som redovisar den utgående momsen, istället för säljaren som i vanliga fall. Sedan bedöms köparens rätt att dra av momsbeloppet som ingående moms på samma sätt som när köparen får en faktura med moms. Tanken är att momsen inte ska bli en kostnad så länge som inköpen används i en momspliktig verksamhet.

    Hur fungerar omvänd betalningsskyldighet?

    Med omvänd momsskyldighet menas att du som säljare inte lägger på någon moms på fakturan. Det är istället köparen som ska redovisa den utgående momsen på det fakturerade beloppet. Har köparen rätt att lyfta momsen på fakturan redovisar han samma belopp som avdragsgill ingående moms.

    Det är alltså inte fråga om momsfri försäljning, utan handlar enbart om att momsredovisningsskyldigheten förs över på köparen.