:

Hur deklarera Kinnevik inlösen?

Innehållsförteckning:

  1. Hur deklarera Kinnevik inlösen?
  2. Är det värt att köpa Kinnevik?
  3. Hur deklarerar man inlösen av aktier?
  4. Varför sjunker Kinnevik?
  5. Får man använda schablonmetoden på inlösenaktier?
  6. Varför inlösen istället för utdelning?
  7. Varför faller Kinnevik aktien?
  8. Är det värt att spara i aktier?
  9. Vad gör man med inlösenaktier?
  10. Vad händer med inlösenaktier?
  11. Vilka bolag äger Kinnevik?
  12. När får man inte använda schablonmetoden?
  13. Kan man använda schablonmetoden på inlösenaktier?
  14. När kommer utdelningen från Kinnevik?
  15. Hur många har över 1 miljon?

Hur deklarera Kinnevik inlösen?

– En del av anskaffningsvärdet från dina befintliga Kinnevik-aktier flyttas till inlösenaktierna. Skatteverket har tagit fram en rekommendation hur fördelningen ska göras och anskaffningsvärdet har justerats enligt denna rekommendation på din depå:

  • Av ursprungliga anskaffningsvärdet i Kinnevik A bör 81 procent hänföras till kvarvarande aktie och 19 procent till inlösenaktien
  • Av ursprungliga anskaffningsvärdet i Kinnevik B bör 79 procent hänföras till kvarvarande aktie och 21 procent till inlösenaktien

Är det värt att köpa Kinnevik?

Att göra aktieinvesteringar handlar i grund och botten om att göra förutsägelser om framtiden. Därför går det inte med säkerhet att säga vilket investmentbolag som är bäst att köpa just nu. Däremot går det att dra vissa slutsatser utifrån historiska data.

Några av de bolag som väl stått emot tidens tand, och genererat fantastisk avkastning över flera decennier är Investor och Latour. Över de senaste 15 åren har Latour gett en totalavkastning på över 1400% och Investor har över samma tidsperiod, med återinvesterad utdelning, gett över 800%.

Historiskt har aktier i investmentbolag många gånger varit väldigt bra investeringar. En portfölj bestående av enbart investmentbolag på Stockholmsbörsen har historiskt presterat bättre än börsens generella index.

Det finns även investmentbolag som har haft en sämre utveckling. Ett skräckexempel på senare tid är bolaget Ratos som har haft en stadigt negativ trend sedan andra halvan av 2011. Om ett investmentbolags strategi ligger i osynk med rådande marknadstrender, eller helt enkelt innehåller för många innehav som inte lever upp till förväntningarna kan ett investmentbolag underprestera mot börsens index.

Investmentbolag kan ha lite olika inriktningar för sina investeringar och även skilja sig åt i riskprofil. Även om investmentbolag tenderar att ha en diversifierad portfölj finns det alltid en risk med aktieinvesteringar.

Att köpa aktier i ett investmentbolag innebär en automatisk riskspridning, då du indirekt blir delägare i hela investmentbolagets portfölj. Det kan handla om en mängd noterade bolag, men även om onoterade mindre bolag som ett investmentbolag är med och stöttar, både ekonomiskt och genom ledning.

Att vara med och äga andelar i ett aktiebolag påminner på många sätt om att äga andelar i en fond. Istället för fondavgifter tillkommer då istället vanliga företagskostnader, såsom löner till anställda i investmentbolaget och andra omkostnader som krävs för att verksamheten ska fungera.

Även om investmentbolag har en inneboende riskspridning på grund av sina diversifierade innehav, kan risken variera mellan olika bolag. De stora svenska jättebolagen som Investor och Latour har många välkända storföretag i sin portfölj och kan sägas vara lättare att bedöma risken för. Andra bolag som till exempel Vostok New Ventures, inriktar sig helt och hållet på onoterade bolag, ofta på tillväxtmarknader, vilket gör riskbedömningen mycket svårare. Det är viktigt att hela tiden göra sin egen riskbedömning och ett sätt att minska risken för sig själv är genom att ha flera olika investmentbolag i sin portfölj.

Hur deklarerar man inlösen av aktier?

Banker och kreditinstitut lämnar kontrolluppgift när du sålt sälj-, inlösen-, tecknings- eller uniträtter. På kontrolluppgiften får du information om ersättningen för rätterna efter avdrag för försäljningsprovision (courtage), hur många sälj-, inlösen-, tecknings- eller uniträtter du sålt och namnet på rätterna.

Varför sjunker Kinnevik?

Kinnevik är ett investmentbolag. Bolaget innehar idag fokus på att bygga digitala konsumentverksamheter. Affärsidén är att långsiktiga äga sina innehav genom aktiv delaktighet i den globala diversifierade portföljen av bolag. Kinneviks innehav är uppdelade i affärssegmenten e-handel & marknadsplatser, Kommunikation, underhållning och finansiella tjänster. Bolaget har sitt huvudkontor i Stockholm.

Som alltid när det kommer till investeringar finns det inget givet rätt eller fel, utan det beror helt på vad du är för typ av investerare, om du investerar på lång sikt eller handlar aktivt (trading), vad du har för risktolerans osv. På denna sida vill vi ge dig som är intresserad av att köpa aktier i Kinnevik en bättre möjlighet att lära dig mer om bolaget, följa nyhetsflödet samt tipsa om aktörer som vi själva gillar för att fortsätta analysera och handla aktier i Kinnevik.

Vi understryker att alla investeringar är förenade med risk och att historisk avkastning inte är någon garanti för framtida avkastning. Gör alltid din egen analys!

Får man använda schablonmetoden på inlösenaktier?

Genomsnittsmetoden är ett sätt att räkna ut omkostnadsbeloppet. För att kunna använda genomsnittsmetoden behöver du alla avräkningsnotor från dina köp och försäljningar. En avräkningsnota är den nota som du fick av banken när du köpte värdepappret. Du måste räkna ut ett omkostnadsbelopp för varje slags aktie, till exempel ett för Ericsson A-aktier och ett för Ericsson B-aktier.

Du behöver inte göra en beräkning med genomsnittsmetoden om du har köpt alla dina aktier i ett bolag vid ett tillfälle och sedan sålt alla vid ett tillfälle. Då använder du avräkningsnotorna från köp och försäljning. Detta gäller under förutsättning att det inte inträffat någon händelse i bolaget som påverkar omkostnadsbeloppet. Information om händelser för dina aktier finns i Aktiehistorik.

Varför inlösen istället för utdelning?

Det var kanske någon Volvo-aktieägare som hickade till i början av april när aktien sjönk nära 9 procent på en dag. Eftersom det rörde sig om att den handlades exklusive utdelning plus extrautdelning var det ingen fara på taket.

Också några av skogsjätten Holmens aktieinnehavare satte kanske morgonkaffet i strupen den 29 mars i år. Även då rörde de sig om att aktien sjönk motsvarande utdelningen plus extrautdelningen.

Varför faller Kinnevik aktien?

Investmentbolaget Kinnevik redovisar ett substansvärde vid utgången av andra kvartalet på 191,93 kronor per aktie. Det motsvarar en nedgång med 3 procent jämfört med föregående kvartal. Aktien ligger i botten av börsens storbolagsindex efter rapportsläppet.

På måndagen stängde Kinnevik-aktien på 139,55 kronor. Substansvärdet minskade 12 procent jämfört med samma tidpunkt för ett år sedan. Totalt var substansvärdet 54,0 miljarder kronor.

Är det värt att spara i aktier?

En fond kan enkelt beskrivas som en korg av investeringar och aktier. När du köper en fond tar en professionell förvaltare hand om att välja olika investeringar åt dig, fondförvaltaren väljer investeringarna utifrån fondens specifika inriktning och bestämmelser. Till exempel kommer en Sverigefond att innehålla investeringar i svenska aktier. Fonder passar därför bra för dig som vill spara, men föredrar att anlita en expert.

Allt du behöver göra är att bestämma vilken inriktning du vill att ditt sparande ska ha, såsom Sverige, globalt eller kanske tillväxtmarknader. Därefter tar en expert hand om att hitta lämpliga investeringar inom dessa områden. Det kan vara en bra idé att köpa flera fonder med olika inriktningar för att uppnå en god riskspridning.

Vad gör man med inlösenaktier?

Split med  inlösen innebär att bolaget delar upp sin aktie i en ordinarie aktie och en obligatorisk inlösenaktie, där den senare per automatik löses in till en förutbestämd kurs. En split med inlösen kan ses som en typ utdelning. Anledningen till att man vill göra en inlösen av aktier istället för, eller utöver, en vanlig kontant utdelning är att det kan vara skattemässigt mer fördelaktigt för vissa aktieägare. Det gynnar framförallt utländska investerare givet att de säljer inlösenaktierna på marknaden i stället för att låta dem gå till inlösen. Att låta dem gå till inlösen innebär annars att de måste betala svensk kupongskatt på hela inlösenbeloppet, alltså att den beskattas som en svensk utdelning. För att ta reda på villkoren för inlösenaktierna får man läsa bolagets egna informationsbroschyr.

Exempel Kinnevik gjorde en split med inlösen under 2020. Ägde man Kinnevik-aktier på avstämningsdagen 26e augusti 2020 så fick man också en Kinnevik IL (inlösenaktie) per Kinnevik-aktie inbokad på kontot. Inlösenaktien handlades på Stockholmsbörsen under en begränsad tidsperiod: 27e augusti till 10e september 2020. Inlösenaktien löstes sedan in mot pengar, 7 kronor/inlösenaktie. Nordnet justerar GAV-kursen automatiskt för split med inlösen, enligt skatteverkets rekommendationer. I Kinneviks fall 2020 så var skatteverkets anvisningar: "Av anskaffningsutgiften för en ursprunglig aktie av serie A eller B i Kinnevik AB bör 97,9 procent hänföras till kvarvarande aktie i samma serie och 2,1 procent till inlösenaktien."

Vad händer med inlösenaktier?

Om ett bolag har en stark finansiell ställning kan det vara en idé att anpassa balansräkningen till en mer effektiv kapitalstruktur, vilket kan göras genom att köpa tillbaka sina egna aktier.

En inlösen av aktier kan ses som en typ av utdelning till aktieägarna. Anledningen till att man vill göra en inlösen av aktier istället för, eller utöver, en vanlig kontant utdelning är att det kan vara skattemässigt mer fördelaktigt för vissa aktieägare. Det gynnar framförallt utländska investerare givet att de säljer inlösenaktierna på marknaden i stället för att låta dem gå till inlösen. Att låta dem gå till inlösen innebär annars att de måste betala svensk kupongskatt på hela inlösenbeloppet, alltså att den beskattas som en svensk utdelning.

Skillnaden mellan att göra inlösen av aktier och återköp av aktier är att vid det senare är det enbart de aktieägare som säljer sina aktier som deltar, medan en inlösen innebär att samtliga aktieägare deltar. Om syftet är att bolagets aktieägare ska få sin andel av det likvida belopp som skiftas ut, är det viktigt att alla deltar.

Vilka bolag äger Kinnevik?

Kinnevik bildades som ett investeringsbolag 1936 av Robert von Horn, Wilhelm Klingspor och Hugo Stenbeck. Inledningsvis var de viktigaste innehaven Mellersta Sveriges Lantbruks AB, Lidköpings Konfektyr Industri AB och Korsnäs Sågverks AB. Bolaget växte snabbt med aktieköp och förvärv av bland annat chokladtillverkaren Nordiska Suchard och Halmstads Järnverk.[2]

De offensiva förvärven av svenska industribolag fortsatte under Kinneviks första decennier. Ägarbilden i investmentbolaget förändrades när Hugo Stenbeck successivt ökade sitt ägande.[3]

Georgi Ganev utsågs till vd för Kinnevik i januari 2018[17] och James Anderson valdes till styrelseordförande i Kinnevik vid årsstämman 2021.[18]

I november 2019 delades Kinneviks innehav i Millicom ut till Kinneviks aktieägare och Kinnevik är inte längre delägare i Millicom.

2018 uttryckte Kinnevik sitt stöd för samgåendet mellan Tele2 och Comhem,[19] senare samma år distribuerade Kinnevik sina aktier i MTG till dess aktieägare.[20] Under 2018 utökade Kinnevik sitt innehav i Livongo[21] och investerade i Kolonial.no,[22] Karma, Budbee, Pleo, Deposit Solutions, Cedar och Monese.[23]

När får man inte använda schablonmetoden?

Omkostnadsbeloppet är den totala summan du betalar när du köper aktier. I den summan inkluderas priset för aktien, alltså den kurs du köper aktien till, samt courtaget.

Oftast är det bara aktiens pris och courtaget som räknas in i omkostnadsbeloppet. Men om det tillkommer några andra avgifter, som till exempel valutapåslag eller stämpelskatt, ska även dessa inkluderas i omkostnadsbeloppet.

Omkostnadsbeloppet är bra att räkna ut så att du vet exakt hur mycket du har betalat för dina aktier totalt. På så sätt kan du lättare veta om du gör vinst eller förlust om du skulle vilja sälja aktierna.

Omkostnadsbeloppet är även viktigt att känna till i de fall du ska deklarera dina aktieaffärer, om du har sålt aktier med vinst. Skatteverket vill då veta vad du betalade när du köpte aktierna, och vad du fick när du sålde dem.

Kan man använda schablonmetoden på inlösenaktier?

Deklaration av värdepapper är ett av de områden som upplevs som mest problematiskt bland svenska deklaranter, och det är oftast omkostnadsbeloppet som ställer till det enligt Skatteverket.

När du säljer aktier får Skatteverket i de flesta fall reda på ditt försäljningspris eftersom din bank rapporterar in det, däremot får de inte uppgifter om vad du köpte aktierna för.

När kommer utdelningen från Kinnevik?

Tips:Öppna konto gratis hos Avanza.se och Etoro.com/sv så kan du handla aktier courtagefritt. Hos Avanza får du ha max 50 000 kr på ditt konto för att handla aktier courtagefritt men hos Etoro är det obegränsat. Hos Etoro kan du dessutom handla med & utan hävstång i råvaror, index, valutor osv på stora delar av världens marknader.

Disclaimer: Etoro erbjuder bland annat CFD-handel. 74% av privatpersoner som handlar via Etoro förlorar pengar när de handlar med CFD:s. Du bör överväga om du förstår hur CFD:s fungerar och om du har råd att ta den höga risken att förlora dina pengar.

Hur många har över 1 miljon?

När vi jämför inkomster tittar vi här på medianinkomsten. Det betyder den mittersta inkomsten när alla inkomster sorterats i stigande ordning. År 2021 var medianbeloppet för den sammanräknade förvärvsinkomsten i åldersgruppen 20–64 år 325 500 kronor för kvinnor och 390 400 kronor för män.

För alla personer i åldrarna 20–64 år var medianinkomsten 356 900 kronor. Kvinnors inkomster ligger därmed på 83 procent av mäns inkomster. Sedan år 2000 har inkomsten för kvinnor ökat med 47 procent fram till 2021, medan männens inkomster har ökat med 35 procent samma period. Då har vi räknat bort effekterna av inflationen, vilket innebär att vi tänker oss att den allmänna prisnivån har varit konstant under perioden.

Tittar man på hur skillnaderna ser ut mellan könen i olika åldrar så är skillnaderna minst för 20-åringar, där kvinnor har 6 procent högre inkomst än män. Mellan 20–29 år ökar medianinkomsten snabbt, men mer för män än för kvinnor, vilket leder till ökade inkomstskillnader. I åldrarna kring 30 år ligger kvinnors inkomst på cirka 78 procent av mäns inkomst. Skillnaderna minskar därefter successivt fram till 60 års ålder, då andelen ligger på 86 procent. Därefter ökar skillnaden igen.