:

Kan man gifta sig utan hindersprövning?

Innehållsförteckning:

 1. Kan man gifta sig utan hindersprövning?
 2. Vad kontrolleras vid hindersprövning?
 3. Kan man boka vigsel innan hindersprövning?
 4. Hur mycket kostar en hindersprövning?
 5. Vad krävs för att en vigsel ska vara giltig?
 6. När får man inte gifta sig?
 7. Måste man ha vittnen när man gifter sig?
 8. Hur mycket kostar en vigsel?
 9. Kan man gifta sig spontant?
 10. Hur lång tid brukar hindersprövning ta?
 11. Vad är en hindersprövning?
 12. Hur lång tid tar det att få tillbaka hindersprövning?
 13. Kan man gifta sig med sin farbror?
 14. Hur lång är en vigselakt?
 15. Vad sägs vid vigsel?

Kan man gifta sig utan hindersprövning?

Hindersprövning är en statligt genomförd undersökning för att säkerställa att två personer kan ingå äktenskap. Under en hindersprövning undersöks ifall de som ska gifta sig är över 18 år, inte redan är gifta, samt att de inte är nära släkt. En hindersprövning görs enligt lag alltid innan giftermål i Sverige.

Är två personer släkt i rakt upp- eller nedstigande led får de inte lov att gifta sig enligt svensk lag.

Är de däremot halvsyskon är giftermål tillåtet, dock inte utan särskilt tillstånd från Länsstryrelsen. Kusiner får däremot lov att gifta sig utan att ansöka om annat än hindersprövning.   

Ni bör ansöka om hindersprövning senast en månad innan bröllopet men gärna så tidigt som möjligt. Ni kan som tidigast ansöka om hindersprövning 4 månader innan bröllopet eftersom intyget inte är giltigt längre än så.

Anledningen till att ni bör söka åtminstone en månad innan vigseln är främst på grund av skatteverkets handläggningstider (som kan variera något).

Dessutom vill vissa anordnare av vigslar, till exempel kommuner, ha in intyget om hindersprövning en tid (vanligtvis 14 dagar) innan den planerade vigseln om ni tänker gifta er borgerligt.

Det finns ett par olika sätt att ansöka om hindersprövning hos skatteverket. 

Vad kontrolleras vid hindersprövning?

Hej! Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga. Du och din pojkvän vill gifta er borgerligt i Sverige. Jag kommer att gå igenom vad man behöver göra för att gifta sig, och avslutningsvis kommer jag att ge råd om vad du ska göra nu. Jag kommer att göra några hänvisningar för vad som gäller för vigsel i Stockholms statshus, även om jag inte vet var någonstans du och din pojkvän har tänkt gifta er.

Vad innebär hindersprövning?

Kan man boka vigsel innan hindersprövning?

Hindersprövning är ett intyg som visar att det inte finns några juridiska hinder för er att gifta er.

Hur mycket kostar en hindersprövning?

Om ni båda är svenska medborgare och ska gifta er i Sverige gäller följande:

Innan man får gifta sig ska Skatteverket göra en hindersprövning. Syftet är att kontrollera att det inte finns några hinder för er att gifta er. Det finns tre äktenskapshinder:

Vad krävs för att en vigsel ska vara giltig?

En vigsel är den ceremoni då ett juridiskt giltigt äktenskap ingås. Vigseln kan vara kyrklig eller borgerlig. Bröllopet är vigseln och den tillhörande festen. Ofta används orden som synonymer till varandra.

När får man inte gifta sig?

Det finns en lag som heter äktenskapsbalken. I den står vad som gäller för att få gifta sig:

 • Du måste ha fyllt 18 år.
 • Du och den du gifter dig med måste båda vilja gifta er med varandra.
 • Du får inte gifta dig om du redan är gift. I så fall måste du skilja dig först.
 • Du får inte gifta dig med din förälder, morförälder eller farförälder eller ditt helsyskon. Ibland kan halvsyskon få gifta sig, men då behövs ett särskilt tillstånd.

Måste man ha vittnen när man gifter sig?

Ni vill ingå äktenskap med varandra. Äktenskapet bygger på kärlek och tillit. Genom att ingå äktenskap lovar ni att respektera och stötta varandra. Som makar är ni två självständiga individer som kan hämta styrka ur er gemenskap.

Eftersom ni har förklarat att ni vill ingå äktenskap med varandra, frågar jag:

Vill du N.N. ta denna/denne N.N. till din hustru/man att älska henne/honom i nöd och lust? (Svar: Ja.)

Hur mycket kostar en vigsel?

Förrättning av borgerlig vigsel är kostnadsfri. Efter vigseln får ni ett vigselbevis.

Om ni har särskilda önskemål kring er vigselceremoni bör ni kontakta er vigselförrättare i förväg.

Kan man gifta sig spontant?

Foto: Ulrika Robsarve /Ikon

Störst av allt är kärleken och att fira den behöver varken kosta särskilt mycket tid eller pengar. Fria till din partner, få ett JA, beställ hindersprövning och kom till ett av de tillfällen där våra församlingar anordnar drop-in-vigsel. Svårare är det inte.

Hur lång tid brukar hindersprövning ta?

Skrivet av Väldigt anonym just nu!!! Ev funderar vi på att gifta oss innan en resa som börjar på Arlanda ... . Hur lång tid tar det med alla papper som hindersprövning mm? Svar på tråden: Hur snabbt kan man förbereda en vigsel?

Vad är en hindersprövning?

Innan man gifter sig måste skattekontoret göra en hindersprövning. Syftet är att kontrollera att det inte finns några hinder för brudparet att gifta sig. Det finns tre äktenskapshinder:

Hindersprövning begärs gemensamt av paret som skriftligen försäkrar att det inte finns något äktenskapshinder. Försäkran lämnas på en särskild blankett till det lokala skattekontoret. Tillsammans med blanketten ska blanketten ”Anmälan om makars efternamn” lämnas.

Hur lång tid tar det att få tillbaka hindersprövning?

Kontrollera först om uppgifterna om era civilstånd har antecknats i befolkningsdatasystemet. Ni kan kontrollera detta i tjänsten Kontrollera dina uppgifterLänk till en annan webbplats, Öppnas i en ny flik eller genom att kontakta oss. 

Kan man gifta sig med sin farbror?

 • Drömmarens skydd och överlägsenhet: Drömmen om att gifta sig med en farbror anses vara en symbol för drömmarens överlägsenhet i hans liv.Det indikerar att han kan nå stor framgång på sin professionella eller personliga väg.
 • Lycka till och goda nyheter: En dröm om att gifta sig med sin farbror för en gift kvinna anses vara ett tecken på lycka.Det kan vara en indikation på att få goda nyheter snart eller uppnå finansiell stabilitet.
 • Finansiell stabilitet och skulder: Om du har några skulder kan en dröm om att din farbror ska gifta sig vara bevis på ekonomisk trygghet och återbetalning av dessa skulder.Du kan bli fastighetsägare eller njuta av ekonomisk stabilitet.
 • Tolkningen av att se en farbror i en dröm anses vara en positiv vision som förebådar lycka och godhet i livet.En dröm om en farbror kan indikera tröst och trygghet i livet. Att se en farbror i en dröm ger en indikation på närvaron av välsignelse, lycka och mycket godhet i livet.En farbror kan ses i en dröm som en symbol för att uppnå mål och framgång i det praktiska livet.

  Om en man ser sin farbror i sin dröm, indikerar detta närvaron av välsignelse, lycka och godhet i hans liv.Om han ser att han skakar hand hjärtligt och klappar honom på axeln är det en symbol för att fly från ett problem.Att se en farbror i en mans dröm indikerar att bli av med svårigheter och problem i hans liv.Om denna vision åtföljs av positiva känslor av säkerhet, så är detta ett bevis på att han har erhållit trygghet, oavsett den specifika tolkningen.

  تعتبر رؤية العم في المنام للعزباء والمتزوجة والحامل شيئاً جيدًا.Denna vision indikerar överflöd av pengar, god hälsa och lycka.Det är värt att notera att att drömma om en farbror i en dröm också indikerar styrkan i familjeband och drömmarens vilja att komma närmare sina familjemedlemmar och stärka relationerna med dem.

  Att se en kusin i en dröm anses vara en vision med positiva konnotationer, eftersom det symboliserar en stark relation och kontinuerlig kommunikation med familjemedlemmar.Att se en kusin i en dröm kan också indikera samarbete och sammanhållning mellan individer i familjen.Denna vision kan vara en indikation på harmoni och kärlek bland familjemedlemmar.

  Hur lång är en vigselakt?

  Hitta till RådhusetAdressen till Rådhuset är Gustaf Adolfs torg 1. Karta

  TolkOm någon av er inte förstår svenska eller engelska måste ni ha egen tolk med er. Tolken kan även vara vittne.

  Vad sägs vid vigsel?

  Ordningen nedan är en grundritual.  Vid P läser prästen. Vid F läser alla (församlingen) tillsammans. NN står för namnen/namnet.