:

Kan man få ersättning för resa till jobbet?

Innehållsförteckning:

  1. Kan man få ersättning för resa till jobbet?
  2. Vad gäller vid resor i tjänsten?
  3. Vad krävs för att få reseersättning?
  4. Vad är resekostnadsersättning?
  5. Är resa arbetstid?
  6. Kan arbetsgivaren betalar resor till och från arbetet?
  7. Vad är rimligt att ta ut i milersättning?
  8. Är reseersättning skattefri?
  9. Vad ingår i resekostnader?
  10. Är rast betald arbetstid?
  11. När ska arbetsgivaren betala reseersättning?
  12. Måste arbetsgivaren betala milersättning?
  13. Vad är en rimlig milersättning 2023?
  14. Hur många mil för att få milersättning?
  15. Hur mycket kan man ta i reseersättning?

Kan man få ersättning för resa till jobbet?

Du får i vissa fall dra av kostnader för resor med egen (privat) bil mellan bostaden och arbetsplatsen med ett schablonbelopp som inkomståret 2022 är 18,50 kr/mil. För inkomståret 2023 får man dra av 25 kr/mil. Utöver schablonbeloppet får du även dra av de faktiska kostnaderna för väg-, bro- och färjeavgifter.

Du som beskattas för bilförmån får inkomståret 2022 dra av 9,50 kr per mil (gäller även el-bilar) och 6,50 kr för dieselbilar för resor till och från arbetet. För inkomståret 2023 får man dra av 9,50 kr/mil för elbilar och 12 kr/mil för övriga bilar.

Vad gäller vid resor i tjänsten?

Om en arbetstagare behöver använda egen bil i tjänsten ska arbetsgivaren ersätta den anställde för de kostnader som det medför. I första hand ska arbetstagaren bli tillhandahållen en tjänstebil eller hyrbil om det är så att en bil behövs för att den anställde ska kunna utföra sina arbetsuppgifter. Men om det i unika fall uppstår att den anställde behöver använda sin egen bil är det viktigt att ersätta detta. Du som arbetsgivare ska ersätta din anställda med minst 18,50kr per körd mil i tjänsten skattefritt. Detta är ett schablonbelopp som Skatteverket har fastställt och som är tänkt att täcka utgifter för bensin och andra kostnader som tillkommer, exempelvis slitage. Vissa arbetsgivare väljer att betala ut en högre milersättning, unionen rekommenderar bland annat en ersättning på 19,50kr per körd mil. Vissa företag väljer att reglera kostnadsersättningar i ett resereglemente för att alla anställda ska vara väl medvetna om vad som gäller på just ert företag.

Vad krävs för att få reseersättning?

Du får i vissa fall dra av kostnader för resor med egen (privat) bil mellan bostaden och arbetsplatsen med ett schablonbelopp som inkomståret 2022 är 18,50 kr/mil. För inkomståret 2023 får man dra av 25 kr/mil. Utöver schablonbeloppet får du även dra av de faktiska kostnaderna för väg-, bro- och färjeavgifter.

Du som beskattas för bilförmån får inkomståret 2022 dra av 9,50 kr per mil (gäller även el-bilar) och 6,50 kr för dieselbilar för resor till och från arbetet. För inkomståret 2023 får man dra av 9,50 kr/mil för elbilar och 12 kr/mil för övriga bilar.

Vad är resekostnadsersättning?

Genom Villkorsavtal-T kapitel 10 har du rätt till ersättning för vissa kostnader som uppkommer som i samband med ditt arbete, bland annat resekostnadsersättning och traktamente. I vissa falls finns lokala avtal som ersätter ALFA-T i dessa frågor, kontakta din lokala fackliga företrädare för mer information om vad som gäller vid ditt lärosäte.

Ersättning vid tjänsteresa och förrättning Som statligt anställd har du rätt till resekostnadsersättning och traktamente. Dessa beräknas med hänsyn till det faktiska färdsättet och din faktiska bortavaro från tjänsteställe/bostad/annan plats där tjänsteresa börjar eller slutar. Den som begär det ska kunna få förskott på resekostnadsersättning och traktamente.

Är resa arbetstid?

Sista september löper det centrala kollektivavtalet för myndighetsanställda ut. Enligt STs förhandlingschef Åsa Erba Stenhammar pågår intensiva förhandlingar för att ett nytt avtal ska vara klart första oktober. ”Vi jobbar dygnet runt för att få det på plats” säger hon.

Kriminalvården och Arbetsförmedlingen ändrar formerna för sitt samarbete kring klienterna. I fortsättningen ska arbetsförmedlarna utgå från frivårdskontoren, och inte längre arbeta på anstalterna.

Kvinnor har gått om män när det gäller ledande befattningar i staten, om man räknar bort Försvarsmakten.

Myndighetschefer bör kunna vara kvar på sin post lika länge som andra anställda, det vill säga till 69 års ålder. Det skriver regeringen i budgetpropositionen. 

Trots kriget i Ukraina fortsätter STs samarbete med sin systerorganisation i landet. Nyligen genomfördes en utbildning för unga fackliga ledare i Uzhgorod, på gränsen till Slovakien och Ungern.

Av de drygt hundra lokförare på MTR som stämts inför Arbetsdomstolen för sin vilda strejk i våras blir det bara tio som får stå till svars. MTR drog tillbaka stämningar för att hålla trafiken igång. ”Att man väljer ut personer slumpmässigt på det här sättet och att det bygger på att de råkar vara lediga väcker frågor kring rättssäkerhet”, säger STs ombudsman Christian Camitz till Arbetsvärlden.

Kan arbetsgivaren betalar resor till och från arbetet?

Det finns olika typer av ersättningar som kan vara aktuella i samband med att du gör en tjänsteresa. Din arbetsgivare ska till exempel betala kostnader för flyg, tåg, taxi och för hotellövernattning i samband med att du reser i tjänsten. De flesta företag där det förekommer tjänsteresor har någon form av resereglemente eller reseavtal. Det reglerar vad som gäller om du behöver resa i tjänsten och vilka ersättningar du har rätt till.

Om det finns ett resereglemente på ditt företag som reglerar hur du ska boka resor och övernattningar samt till vilka kostnader, är det viktigt att du följer dessa för att du ska kunna få ut ersättning.

På Skatteverkets webbplats hittar du mer information om regler vid resa i tjänsten.

Vad är rimligt att ta ut i milersättning?

Milersättning är en form av ersättning för dig som kör privat bil i tjänsten. Oavsett om det gäller dig som anställd eller dig som egenföretagare så finns det möjligheter att få ersättning för sin tjänstebilskörning i den privata bilen. Däremot kan det vara svårt att veta hur man som bilförare ska gå tillväga för att få denna milersättning. Vad säger egentligen Skatteverket om milersättning? Och vad är det som gäller vid utbetalning?

Enligt skatteverket har du som kör bil till och från jobbet rätt att få den så kallade milersättningen. Detta kan exempelvis vara vanligt för de som jobbar som försäljare, eller även i andra yrkesroller där man vanligtvis är i behov av att ta sig till olika platser och kunder. 

Har du som anställd, eller egenföretagare, då inte en specifik företagsbil kan det i många fall vara nödvändigt att man tar sig fram med sin egen privata bil. Det är just i sådana situationer som det kan bli tal om milersättning, även kallat bilersättning. Gäller det en företagsbil kan det även där finnas rättigheter för milersättning. 

Med en elektronisk körjournal från MiniFinder registreras din milersättning automatiskt. Luta dig tillbaka och fokusera på det du är bra på – MiniFinder löser resten. Begär en offert från MiniFinder eller skaffa elektronisk körjournal direkt.

Är reseersättning skattefri?

När man kör bil i tjänsten medges avdrag med schablonbelopp. Avdragsschablonen gäller även för resor med bil i tjänsten som görs helt eller delvis utanför Sveriges gränser.

Av lagstiftningen eller förarbetena framgår inte närmare vilken typ av bilar som ska omfattas av avdragsschablonen, men Skatteverkets uppfattning är att det är personbilar. En personbil är en bil som är inrättad huvudsakligen för personbefordran, dock för högst åtta passagerare plus förare (2 § lag [2001:559] om vägtrafikdefinitioner).

Skatteverket anser att även husbil innefattas i begreppet personbil, vilket innebär att avdragsschablonen innefattar husbilar. Schablonbeloppen är olika för egen bil och förmånsbil.

Avdrag medges med 12,50 kr per mil för körning med motorcykel i tjänsten. Det är samma belopp som medges för arbetsresor (SKV A 2022:38). Avdrag för tjänsteresor med mopedbil kan medges med belopp motsvarande schablonbeloppet för motorcykel.

Avdrag medges med 6 kr per mil för körning med moped i tjänsten. Det är samma belopp som medges för arbetsresor (SKV A 2022:38).

Alternativt kan avdrag medges med faktiska styrkta kostnader för drivmedel, reparation och underhåll hänförliga till milen körda i tjänsten.

Vad ingår i resekostnader?

En fråga som dyker upp väldigt ofta är om hur man fakturerar vidare kostnader till sin kund eller gör utlägg för sin kund, speciellt ur momshänseende. Enkelt uttryckt har vi tre varianter.

Det vanligaste fallet: du utför ett uppdrag för en kund och har under uppdraget kostnader som du kommit överens med din kund om att denne ska ersätta. Det kan t ex vara resekostnader, budkostnader, material mm. Men det rör sig alltså om dina kostnader, även om kunden ska ersätta dig för dem. Om kostnaderna har fakturerats till dig så står det ditt (företags) namn på fakturan. Du bokför kostnaden och lyfter ev ingående moms i din bokföring.

Är rast betald arbetstid?

Du har rätt till minst 30 minuters rast efter högst 5 timmars arbete. Rasten ska finnas inlagd i ditt personliga arbetsschema och ska inte förväxlas med elevernas rast. 

Under din rast har du inte betalt och du behöver inte vara kvar på arbetsplatsen. Du ska inte behöva använda delar av rasten till att avsluta lektionen innan eller förbereda lektionen efter. 

Ibland händer det oförutsedda saker som gör att rasten behöver avbrytas i förtid. Då kan det vara bra att du och din chef redan i förväg bestämt hur sådana situationer ska kompenseras för, exempelvis genom övertidsersättning. Allra bäst är det förstås om verksamheten är planerad så risken är låg för att behöva avbryta rasten.  

Till skillnad från rast räknas paus som arbetstid. Arbetsgivaren ska organisera arbetet så att du kan ta de pauser som behövs utöver rasterna. Det är en god idé att planera in pauser i schemat. 

Det finns inga regler om exakt hur många eller långa pauser du har rätt till, utan det beror på verksamheten och individuella behov. Det skulle kunna vara att ta fem minuter per timme eller en fikastund på förmiddagen och en på eftermiddagen. 

När ska arbetsgivaren betala reseersättning?

Har du använt bil i ditt arbete i minst 60 dagar under året och kört minst 300 mil i tjänsten har du rätt till reseersättning för privat bil i tjänsten. Läs mer om hur det fungerar nedan.

  • Om du har använt egen bil för tjänsteresor kan arbetsgivaren betala en skattefri bilersättning med 18,50 kronor per mil. Har du fått en högre ersättning ska du deklarera det överskjutande beloppet som lön.
  • Har du fått en lägre ersättning än 25 kronor, ska du ta upp ersättningen i deklarationen. Du drar sedan av dina utgifter för tjänsteresor med 25 kronor per mil.

Måste arbetsgivaren betala milersättning?

Begreppen milersättning och bilersättning betyder samma sak och innebär att när du reser med egen bil i tjänsten kan din arbetsgivare betala ut en skattefri milersättning till dig genom ett traktamente eller kostnadsersättning. Om du inte har fått ersättning från arbetsgivaren kan du göra avdrag i din deklaration.

Bilersättning är skattefri upp till vissa schablonvärden som är fastställda av Skatteverket. Tanken är att bilersättningen ska stå för den förslitning och förbrukning av drivmedel som uppkommer vid körning i tjänsten.

Utgifter för parkering, vägavgifter, broavgifter, färjeavgifter och trängselskatt osv. omfattas inte av bilersättningen utan ersätts separat.

Skattefri bilersättning och maxavdrag betalas per mil, förutsatt att den anställde betalar drivmedlet. Ersättningens storlek beror på om du äger bilen själv eller om det är en förmånsbil.

Vad är en rimlig milersättning 2023?

Sedan 2008 har milersättningen legat på 18,50 kr/mil. Och visst kan det kännas lite konstigt att den skattefria milersättningen inte justerats på så pass många år. Speciellt när kostnaderna för både tjänstebil och drivmedel ökat markant. Men nu är det alltså dags att slänga ut det gamla och ta in det nya. 

Från och med den 1 januari 2023 ökar den skattefria milersättningen från 18,50 kr/mil till 25 kr/mil, oavsett drivmedel. Detta gäller alltså för dig som använder din privata bil för tjänsteresor. Och för dig med förmånsbil landar milersättningen på 12 kr/mil med undantag för elbilar som blir 9,50 kr/mil. 

Hur många mil för att få milersättning?

Äntligen har de skattefria beloppen för milersättningen höjts! Beloppen har legat på samma nivå sedan 2009 (18,50 kronor per mil), trots att drivmedelspriserna har gått upp mycket sedan dess. De höjda drivmedelspriserna har gjort användningen av egen bil i jobbet till en förlustaffär. Att beloppet för milersättning inte hängt med i utvecklingen har förstås varit ett problem, och många har engagerat sig för att snabba på höjningen av beloppen. 

Nivåerna för ersättningsbeloppen ser olika ut beroende på om tjänstebil eller egen bil används.

  • För tjänsteresor med egen bil kan arbetsgivare betala ut ett skattefritt schablonbelopp på 25 kronor per mil.
  • För tjänsteresor med tjänstebil där medarbetaren betalar drivmedlet privat, kan arbetsgivare betala ut ett skattefritt schablonbelopp på 12 kronor per mil (diesel, bensin eller etanol). 
  • Ingen förändring har skett vad gäller avdragsrätten för förmånsfordon som drivs med el. Beloppet står kvar vid 9,50 kronor per mil.
  • Egenföretagare kan ta ut ovan nämnda skattefria schablonbelopp som privat ersättning.

Hur mycket kan man ta i reseersättning?

Jag kör bil till mitt arbete. Vilket avdrag kan jag få?

Om du reser till och från ditt arbete med bil kan du få avdrag om: