:

Måste man betala skatt om man säljer guld?

Innehållsförteckning:

  1. Måste man betala skatt om man säljer guld?
  2. Måste man deklarera att man är guld?
  3. Hur mycket guld får man ha hemma?
  4. Var ska jag sälja mitt guld?
  5. Hur mycket kan jag sälja guld för?
  6. Hur mycket kan man sälja guld?
  7. Hur mycket kan man sälja guld för?
  8. Kan man spara guld i banken?
  9. Är det smart att investera i guld?
  10. Var får jag mest betalt för guld?
  11. Är det enkelt att sälja guld?
  12. Var får man bäst betalt för sitt guld?
  13. Hur mycket pengar får man för 1 kg guld?
  14. Vad händer med guldpriset vid inflation?
  15. Hur mycket guld bör man ha i portföljen?

Måste man betala skatt om man säljer guld?

En ETF ger dig rättighet till fysiskt guld, du köper alltså ett löfte om att du har rätt att hämta ut din råvara fysiskt. Detta system bygger på förtroende, att du som ägare av en ETF verkligen tror på att det finns guld bakom löftet. Det är dock bevisat att det finns mer pappersguld än vad det finns fysiskt guld i världen, vilket innebär att ifall alla ska hämta ut allt sitt guld samtidigt kommer det inte finnas tillräckligt för att täcka alla löften. Huruvida påståendet om pappersguld stämmer eller inte blir för långt för att ta upp i denna artikel.

En vanlig missuppfattning är att man helt kommer undan denna risk genom att köpa fysiskt uppbackade ETF:er. Alltså att det finns en guldtacka öronmärkt till dig och som du kan hämta ut. Det många missar är att det ställs krav för att kunna hämta ut guldet fysiskt. Ett exempel är världens största fysiskt uppbackade ETF; SPDR Gold Trust (GLD). Ska man hämta sitt guld fysiskt av dem krävs det att du är en “Authorized Participant” och har en så kallad “Basket” (100,000 andelar vilket motsvarar $15,9 miljoner). Det finstilta villkoren (som ingen läser) styrker detta, här är två citat ur villkoren.

“Baskets may be created or redeemed only by Authorized Participants. Each Authorized Participant must (1) be a registered broker-dealer or other securities market participant such as a bank or other financial institution which is not required to register as a broker-dealer to engage in securities transactions, (2) be a participant in DTC, or DTC Participant, (3) have entered into an agreement with the Trustee and the Sponsor, or the Participant Agreement, and (4) have established an unallocated gold account with the Custodian, or the Authorized Participant Unallocated Account. The Participant Agreement provides the procedures for the creation and redemption of Baskets and for the delivery of gold and any cash required for such creations or redemptions. A list of the current Authorized Participants can be obtained from the Trustee or the Sponsor.”

Måste man deklarera att man är guld?

Jag får huvudvärk när jag skall försöka förstå Skatteverket och hur de ser på skatt för vinster vid försäljning av ädelmetaller, har varit i långa samtal med dem via telefon utan att bli klokare.

Ädelmetallsinvesteringar kan genomföras olika sätt, detta är mina preferenser:

Hur mycket guld får man ha hemma?

Fick följande fråga på mejl:

Hej Jan! Funderade på att inför skaffa fysik guld som ska förvaras i hemmet.

Var ska jag sälja mitt guld?

Guld är en ädelmetall som alltid är aktuell att bära, även om vissa smycken kanske förr eller senare blir omoderna. Om du har gammalt skrotguld som bara ligger och samlar damm i någon byrålåda är det bättre att du kommer in till oss med det. Vi ger dig bra betalt för dina gamla halsband, armband, örhängen och ringar och smälter ner dem och gör nya smycken av dem igen. På så sätt kan ditt gamla guld återanvändas och glädja någon annan igen!

Låt inte dina guldsmycken ligga oanvända och ta plats i byrålådan - vi köper ditt guld till ett bra pris.

Hur mycket kan jag sälja guld för?

Se skillnaden vid försäljning av 30 gram 18 karat. Läs villkoren kring prisättning innan du väljer guldhandlare.

Priserna är baserade på en försäljning om 30 gram 18 karat. Ovan priser är baserade på de olika aktörernas ordinarie priser på respektive hemsida, 2023-09-07, 12:39. För mer information läs mer på varje aktörs webbplats.

Se skillnaden vid försäljning av 30 gram 18 karat. Läs villkoren kring prisättning innan du väljer guldhandlare.

Priserna är baserade på en försäljning om 30 gram 18 karat. Ovan priser är baserade på de olika aktörernas ordinarie priser på respektive hemsida, 2023-09-07, 12:39. För mer information läs mer på varje aktörs webbplats.

Hur mycket kan man sälja guld?

Vi köper ditt guld till ett högt pris! Guldbrev har funnits sedan 2009 och har över 100 000 nöjda kunder i hela Sverige. Hos oss säljer du ditt guld helt försäkrat, med fritt porto och till ett högt pris.

Hur mycket kan man sälja guld för?

Vi har en branschledande process för värdering av ädelmetaller för din trygghet. En av de särskiljande faktorerna hos oss är vår oöverträffade värderingsprocess som utförs i våra egna lokaler här i Malmö, och det bästa av allt är att den genomförs framför dina egna ögon. Vi lägger stor vikt vid full transparens för att du ska känna dig trygg och förtroendeingivande medan vi värderar dina ädelmetaller.

Med våra branschledande metoder kan du vara säker på att du får en noggrann och rättvis värdering av dina ädelmetaller. Vi strävar alltid efter att använda de bästa och mest pålitliga teknikerna för att fastställa värdet på dina ädelmetaller.

Vi värderar guldet på ankomstdagen genom vår unika process. Alla våra värderingar är kostnadsfria oavsett om du väljer att sälja ditt guld eller inte.

I artikel från Sydsvenskan berättar Guldcentrum hur du gör för att sälja guld.

Kan man spara guld i banken?

Ni kan öppna ett bankfack och förvara era värdesaker där för ökad trygghet. Tänk på att kolla upp vilka regler den enskilda banken har för sina bankfack. Vissa bankfack är exempelvis endast försäkrade på upp till 400 000 kronor.  En del väljer att förvara sitt fysiska guld hos en tredjepart. Ett exempel är leverantören BullionVault, vilket är en av världens största mäklare av guld. 

För er som hellre har full kontroll över ert egna guld, köp ett värdeskåp att ha hemma. Välj ett värdeskåp med kombinationslås och nyckel samt att skåpet är certifierat och säkerhetsklassat mot brand och inbrottsförsök. För att minska risken för inbrott bör ni även installera säkerhetsdörrar.

Är det smart att investera i guld?

Hej Jan! Jag har 100000 som jag tänker mig att investera på lång sikt är då guld ett alternativ i dagsläget.

apr '17

Var får jag mest betalt för guld?

Har du guld som du vill sälja? Här hittar du svenska guldhandlare som vill köpa ditt guld. Jämför priser, avgifter och se var du får bra betalt för ditt guld just nu.

Låt bankerna tävla om din ansökan!Ansök om privatlån

Är det enkelt att sälja guld?

Sälj guld för höga priser till oss på Guldexperten. Med över 30 års erfarenhet av branschen kan du vara säker på att du alltid får en rättvis värdering av ditt guld, som är utförd av en kunnig och kompetent värderare. Vi ger dig alltid vårt högsta guldpris och det tillkommer aldrig några dolda avgifter eller prisavdrag. Vi tar gladeligen emot allt från guldmynt och guldtackor till skrotguld och guldsmycken. Tänk på att du kan få extra bra betalt för designsmycken och exklusiva smycken som kan säljas vidare!

Sälj guld för höga priser till oss på Guldexperten. Med över 30 års erfarenhet av branschen kan du vara säker på att du alltid får en rättvis värdering av ditt guld, som är utförd av en kunnig och kompetent värderare. Vi ger dig alltid vårt högsta guldpris och det tillkommer aldrig några dolda avgifter eller prisavdrag. Vi tar gladeligen emot allt från guldmynt och guldtackor till skrotguld och guldsmycken. Tänk på att du kan få extra bra betalt för designsmycken och exklusiva smycken som kan säljas vidare!

Vår smarta prisgaranti innebär dessutom att om du hittar någon annan aktör som erbjuder ett högre pris än oss så matchar vi det. Vi tål att jämföras när du vill sälja guld till höga priser!

En värdering av guld är alltid helt gratis hos oss. Våra professionella värderare kontrollerar guldets renhet och skick och återkommer sedan med ett bud till dig. Det är inget säljtvång så du kan i lugn och ro bestämma dig för om du vill sälja eller avvakta.

Var får man bäst betalt för sitt guld?

För att fortsätta vara det trygga, snabba och prisvärda alternativet när du säljer guld, och för att ge dig som kund en transparent bild, jämför vi oss löpande med andra aktörer på marknaden. Det skickas in samma mängd guld till alla aktörer i samma karathalt, samma dag. Företagen har med andra ord samma förutsättningar. Och resultaten är tydliga – Finguld ger dig mer pengar för ditt guld! 

Hur mycket pengar får man för 1 kg guld?

Tavex har den stora glädjen att erbjuda guldtackan på 1000 gram från schweiziska Valcambi. Tillverkad av Valcambi ... läs mer

Vi Säljer Vi Köper Spread

Vad händer med guldpriset vid inflation?

Inflation har blivit den viktigaste sökningen på Google. Från Fed till mellanhanden, alla pratar om inflation och oroar sig ständigt för det.

Trots denna miljö kunde vi inte förstå varför guldmarknaden inte har rört sig lite. Priset på ädelmetallen ligger platt på året, vilket, om vi räknar inflationen, betyder att guld tappade en hel del i värde i år. Vi bestämde oss för att gå tillbaka i historien för att kontrollera att guld verkligen är en säkring av inflationen. Genom att noggrant titta på vad som hände tidigare drog vi slutsatsen att det inte är exakt sant, i den meningen att inflationen inte är den primära finansiella faktorn som flyttar guld.

I det första avsnittet av denna artikel kommer vi att studera inflationens inverkan på guldpriset under stora ekonomiska perioder: 70- och 2000-talen.

Mer exakt än inflation kommer vi att studera realräntorna (realränta=inflation minus den riskfria räntan som betalas av centralbankerna). Detta är grundläggande eftersom guld konkurrerar med obligationsmarknaden (som är den största finansiella marknaden i världen). Om du har lite pengar, och du kan tjäna en ränta på det, genom att köpa en obligation, varför skulle du äga guld?

Det finns ingen anledning till det. Du föredrar att behålla obligationen och tjäna räntan. Men om den reala räntan är negativ och din obligationsposition förlorar pengar eftersom inflationen är högre än vad din obligation ger dig, så skulle du hellre äga guld.

I diagrammet nedan kan vi se guldpriset och realräntorna i USA under hela 70-talet. Vi kan se den stabila perioden på 60-talet. Guld var knutet till dollarn och realräntorna pendlade i ett intervall på 2 procent. I början av 70-talet, efter oljechocken 1973, kan vi se att realräntorna kollapsade till negativt territorium på grund av rasande inflation.

Fed låg ständigt bakom kurvan fram till 1980, och under hela 70-talet gick guldet upp. Vi kan tydligt se en stark korrelation mellan priset på guld och den negativa realräntan i diagrammet nedan. Guld steg när kurserna var negativa, och så fort de blev positiva 1980 hade guldet en kraftig korrigering och gick inte upp efter det.

Hur mycket guld bör man ha i portföljen?

Tips på intressant artikel från GoldSilver.com 3 idag:

Några höjdpunkter från artikeln och presentationen från CPM Group de referar 3 till: