:

När blir samfälligheter momspliktiga?

Innehållsförteckning:

  1. När blir samfälligheter momspliktiga?
  2. Måste en samfällighetsförening betala moms?
  3. Är det moms på samfällighetsförening?
  4. Hur momsregistrera samfällighetsförening?
  5. När behöver man inte redovisa moms?
  6. Hur beskattas en samfällighetsförening?
  7. Måste föreningar betala moms?
  8. När är man momspliktig?
  9. När är en verksamhet momspliktig?
  10. Är Samfällighetsföreningar skattepliktiga?
  11. Hur vet jag om min verksamhet är momspliktig?
  12. Vilka verksamheter är inte momspliktiga?
  13. Är föreningar momsbefriade?
  14. Är en förening momspliktig?
  15. Kan en förening vara momspliktig?

När blir samfälligheter momspliktiga?

En samfällighetsförening ska vara momsregistrerad om föreningen uppför och förvaltar en gemensamhetsanläggning mot att medlemmarna betalar sin andel av kostnaderna för anläggningen. En samfällighetsförening kan till exempel förvalta en parkeringsplats, lekplats, småbåtshamn eller en väg. Föreningen omsätter då varor och tjänster och bedriver ekonomisk verksamhet.

Medlemmarna ska betala sin andel av samfällighetens kostnader. Andelen finns angiven i samfällighetens debiteringslängd. Beloppet som varje medlem ska betala beslutas på årsstämman och kallas uttaxerade belopp eller debiterade belopp. Föreningen ska sedan ta ut moms med utgångspunkt från det totala uttaxerade eller debiterade beloppet. I beloppen ingår till exempel löpande driftskostnader för anläggningen, räntor, amorteringar och arvoden.

Föreningen ska även ta ut moms på andra ersättningar. Det kan till exempel vara:

  • separata betalningar som görs av medlemmarna för föreningens förvaltning
  • betalningar för varor och tjänster som föreningen köper in och säljer vidare till medlemmarna, till exempel försäljning av vatten.

Måste en samfällighetsförening betala moms?

Bakgrunden är en EU-dom från december 2020. En tysk samfällighetsförening, som försåg både medlemmar och en extern energidistributör med el, ville att båda delarna av verksamheten skulle ses som momspliktig ekonomisk verksamhet. Detta var inte förenligt med nationell lag, men EU-domstolen ansåg att leveransen till medlemmarna mot ersättning var föremål för momsbeskattning.

Är det moms på samfällighetsförening?

EU-domen blev vägledande för Skatteverket som omtolkade svensk praxis och gjorde samfällighetsföreningar momsskyldiga.

En oenig Skatterättsnämnd (med 4 för och 3 emot) har nu gått på Skatteverkets linje i momsfrågan genom två förhandsbesked. Samfällighetsföreningar som har en omsättning som överstiger 80 000 kronor per år ska därmed momsregistreras och debitera moms på uttaxeringar som sker till medlemmar.

Hur momsregistrera samfällighetsförening?

  • namn på föreningen
  • information om vilken gemensamhetsanläggning som föreningen tar hand om (förvaltar)
  • gemensamhetsanläggningens ändamål
  • styrelsens sammansättning
  • firmatecknare
  • stadgar
  • postadress
  • organisationsnummer

Om du ännu inte har bildat en samfällighetsförening så kan du läsa mer på sidan Bilda en samfällighetsförening.

Din samfällighetsförening ska vara momsregistrerad om den uppför och förvaltar en gemensamhetsanläggning mot att medlemmarna betalar sin andel av kostnaderna för anläggningen.

Läs om moms i en samfällighetsförening på Skatteverkets webbplats (nytt fönster).

När behöver man inte redovisa moms?

Har du ett en beräknad omsättning på högst 1 miljoner kronor, rekommenderar Skatteverket att du redovisar din moms en gång per beskattningsår. Du får även redovisa kvartalsvis eller månadsvis, om du hellre skulle vilja det. Årsmoms används i allmänhet av små- eller mikroföretag som har en låg omsättning varje månad.

Fördelen med att redovisa moms en gång per år är självklart att du slipper lämna in en momsredovisning så ofta. Nackdelen är att det kan vara svårt att hålla reda på vad som hände i början av året. Det blir lite knepigare att komma ihåg vad som hände i början av momsperioden helt enkelt.

Att redovisa moms årsvis innebär också att momsinbetalningen sker endast en gång per år. Det är ju skönt, då slipper du tänka på det så ofta. Men kom ihåg – du behöver ha koll på att du har tillräckligt med kapital på kontot i slutet av redovisningsperioden för att betala in momsen.

Om du har en beräknad omsättning mellan 1-40 miljoner kronor rekommenderar Skatteverket att du redovisa moms kvartalsvis. Du får även välja att redovisa månadsvis, men du får inte redovisa årsvis när din beräknade omsättning överstiger 1 miljon kronor.

När du redovisar moms kvartalsvis går du alltid enligt kvartalen jan-mars, april-juni, juli-september och oktober-december, oavsett om du har ett brutet räkenskapsår eller inte.

Att ha kvartalsmoms och brutet räkenskapsår kan ibland vara lite krångligt, speciellt om bokslutsdatumet (sista dagen på ditt räkenskapsår) är i mitten av ett kvartal. Du behöver då föra in momsen som en ingående balans i nästkommande räkenskapsår. Av den anledningen tycker i varjefall vi på supporten att det är enklare att ha månadsmoms, även fast du får redovisa endast per kvartal.

Hur beskattas en samfällighetsförening?

Om er samfällighet är föreningsbeskattad görs deklarationen i Inkomstdeklaration 2. Vill föreningen lämna deklarationen digitalt behöver föreningen registrera en firmatecknare eller ett deklarationsombud hos Skatteverket.

I deklarationen ska ni ta upp alla intäkter och kostnader, exempelvis räntor och försäljning. Driftsbidrag från medlemmarna ska deklareras som skattepliktiga intäkter, däremot inte anläggningsbidragen.

Ni kan också göra olika avdrag och avsättningar till periodiseringsfond. Avdrag kan till exempel göras för utdelning till medlemmarna och vid försäljning av skog.

Måste föreningar betala moms?

I den samhälleliga debatten betraktas icke-vinstdrivande allmännyttiga samfund ofta som aktörer i den så kallade tredje sektorn. Med hjälp av frivilliga bedriver allmännyttiga samfund flera olika slags allmännyttig verksamhet utan att sträva efter vinst. Å andra sidan producerar en del av de allmännyttiga samfunden avgiftsbelagda tjänster för den offentliga sektorn eller marknaden på motsvarande sätt som aktörer i den privata sektorn. Till antalet är största delen av de allmännyttiga samfunden föreningar. En annan betydande grupp av allmännyttiga samfund utgörs av stiftelser.

Allmännyttig verksamhet har befriats både från inkomstskatt för samfund och mervärdesskatt. Befrielsen har genomförts så att mervärdesskattelagen har en direkt hänvisning till inkomstskattelagen vad gäller definitionen av ett allmännyttigt samfund och verksamhet som befriats från mervärdesskatten. Syftet med denna anvisning är att förtydliga situationer som hänför sig till momsbeskattningen av allmännyttiga samfund. Bland annat frivillig ansökan om momsskyldighet i olika situationer har förtydligats med exempel. Anvisningen behandlar även avdrag inom momsbeskattningen samt anskaffning av tjänster och produkter från utlandet, eftersom allmännyttiga samfund ofta har en exceptionell ställning jämfört med företag även i internationella situationer.

Det bör beaktas att begreppen rörelsemässig verksamhet och näringsverksamhet som nämnts i denna anvisning skiljer sig från varandra och ska inte förväxlas med varandra. Med rörelsemässig verksamhet avses rörelsemässig verksamhet enligt mervärdesskattelagen. Näringsverksamhet är ett begrepp i inkomstskattelagen. Vad gäller allmännyttiga samfund har förståelsen av den innehållsliga skillnaden mellan dessa begrepp praktisk betydelse till exempel då ett samfund beslutar att ansöka om frivillig momsskyldighet.

Enligt 1 § i mervärdesskattelagen ska mervärdesskatt betalas på all rörelsemässig verksamhet. Ett allmännyttigt samfund som avses i inkomstskattelagen är emellertid enligt 4 § i mervärdesskattelagen skattskyldigt endast för inkomster av näringsverksamhet enligt inkomstskattelagen. Därmed gäller den exceptionella bestämmelsen i mervärdesskattelagen med en direkt hänvisning till inkomstskattelagen allmännyttiga samfund. I vissa situationer kan allmännyttiga samfund momsfritt sälja sådana produkter och tjänster som utan den ovannämnda bestämmelsen i 4 § i mervärdesskattelagen skulle vara momspliktiga.

Ett allmännyttigt samfund och inkomst av näringsverksamhet är begrepp i inkomstskattelagen, men de tillämpas även i momsbeskattningen. I denna anvisning går man inte igenom vad ett allmännyttigt samfund är eller vad som utgör inkomst av näringsverksamhet som avses i inkomstskattelagen. Skatteförvaltningen har gett en Beskattningsanvisning för allmännyttiga samfund där det beskrivs när ett samfund är allmännyttigt samt när det är fråga om näringsverksamhet för ett allmännyttigt samfund. Beskattningsanvisningen bör läsas tillsammans med denna anvisning.

När är man momspliktig?

Om faktureringsföretaget betalar lön till dig är du inte momsskyldig. Momsskyldigheten gäller alltså endast arbetsersättningar. Kontrollera i ditt avtal om faktureringsföretaget betalar lön eller arbetsersättning till dig.

När är en verksamhet momspliktig?

Företag som utnyttjar möjligheten att inte momsregistrera sig ska inte ta ut moms på sin försäljning, men får inte heller dra av moms på sina inköp.

Om ett företag har mycket moms att få tillbaka så kan det vara en fördel att ingå i momssystemet. Då kan företaget välja att registrera sig för moms även om årsomsättningen understiger 80 000 kr (prop. 2021/22:110 s. 5).

Är Samfällighetsföreningar skattepliktiga?

Om er samfällighet är föreningsbeskattad görs deklarationen i Inkomstdeklaration 2. Vill föreningen lämna deklarationen digitalt behöver föreningen registrera en firmatecknare eller ett deklarationsombud hos Skatteverket.

I deklarationen ska ni ta upp alla intäkter och kostnader, exempelvis räntor och försäljning. Driftsbidrag från medlemmarna ska deklareras som skattepliktiga intäkter, däremot inte anläggningsbidragen.

Ni kan också göra olika avdrag och avsättningar till periodiseringsfond. Avdrag kan till exempel göras för utdelning till medlemmarna och vid försäljning av skog.

Hur vet jag om min verksamhet är momspliktig?

Du som har en försäljning på under 30 000 kronor om året är inte skyldig att vara momsregistrerad. Vi förklarar vad momsbefrielse innebär, hur du räknar ut beloppsgränsen och vad som är viktigt att tänka på.

Reglerna innebär att organisationer eller företag som är etablerade i Sverige, och har en försäljning inom landet som uppgår till högst 30 000 kronor, inte behöver vara registrerade för moms. De nya reglerna för momsbefrielse trädde i kraft 2017. Befrielsen gäller om skyldigheten att betala moms uppkommit från den 1 januari 2017 eller senare. 

Vilka verksamheter är inte momspliktiga?

Vid köp av produkter och tjänster betalas en särskild skatt som i vardagligt tal kallas för moms. När privatpersoner köper produkter och tjänster är momsen vanligtvis inkluderad i priset. Det innebär att företaget som man handlar ifrån ansvarar för att deklarera och betala in momsen.

Är föreningar momsbefriade?

- I vår kontakt med stöter vi ofta på situationer där organisationen förvärvat varor och/eller tjänster från utlandet, vilket medför en skyldighet att momsregistrera sig och redovisa moms på förvärvet här i Sverige. Detta är något som många inte känner till och om Skatteverket upptäcker att momsredovisning inte gjorts, blir resultatet att organisationen påförs utgående moms och även skattetillägg om 20 procent på den ej redovisade momsen, berättar Annika Nordqvist, auktoriserad skatterådgivare på Grant Thornton.

Så här säger reglerna: 

Är en förening momspliktig?

Som tidigare nämnt kan ideella föreningar som även bedriver ekonomisk verksamhet behöva redovisa moms för den specifika delen av verksamheten.

Enligt Skatteverket är ”ekonomisk verksamhet” när föreningen producerar eller handlar med varor och tjänster. Detta gäller även jordbruk, gruvdrift eller motsvarande aktiviteter samt utnyttjade av materiella eller immateriella tillgångar för att få ekonomiska intäkter till verksamheten.

Du som har försäljning på högst 30 000 kronor under ett beskattningsår kan välja att vara undantagen från momsskyldighet, även om du normalt sett är att betrakta som skattskyldig.

För att åberopa momsbefrielse krävs dock att beskattningsunderlaget för aktuellt beskattningsår understiger 30 000 kronor samt att beskattningsunderlaget för de föregående två beskattningsåren också understiger 30 000 kronor.

Med beskattningsunderlag menas nettobeloppet som momsen läggs på. Om momssatsen på din försäljning är 25 procent kan du alltså sälja för 37 500 kronor utan att ta ut moms. Med momssats på 12 procent blir försäljningssumman 33 600 kronor och är satsen 6 procent ska försäljningen inte vara högre än 31 800 kronor.

Kan en förening vara momspliktig?

Moms och skatter Moms är ett annat ord för Mervärdesskatt. Moms är en skatt som näringsidkare tillför kostnaden för en vara eller tjänst. I Sverige är momsen 25 procent av priset på de allra flesta varor. Det vill säga att en näringsidkare lägger på 25 procent av kostnaden av en vara eller tjänst, på priset. De 25 procent av varan eller tjänsten går sedan till staten.

Föreningar med ideell verksamhet har inkomster som inte är skattepliktiga. Sådana inkomster är medlemsavgifter, bidrag och gåvor som avser den ideella verksamheten. Allmännyttiga ideella föreningar beskattas bara för fastighets- och rörelseinkomster. Förutom den ideella verksamheten är även kapitalinkomster som räntor, utdelningar och kapitalvinster skattefria.