:

Kan jag se min inkomstdeklaration?

Innehållsförteckning:

 1. Kan jag se min inkomstdeklaration?
 2. Hur får jag reda på min årsinkomst?
 3. Är inkomstuppgifter offentliga?
 4. Hur kan man se hur mycket någon tjänar?
 5. Hur mycket är en normal årsinkomst?
 6. Vad är en vanlig årsinkomst?
 7. Hur ser man sin årsinkomst på Skatteverket?
 8. Var hittar jag mina inkomstuppgifter?
 9. Är inkomstdeklarationer offentliga?
 10. Hur mycket skatt betalar man om man tjänar 50 000?
 11. Kan man kolla lön anonymt?
 12. Kan man se vem som sökt på mig på Ratsit?
 13. Är en lön på 40000 bra?
 14. Vad är en bra lön för en 30 åring?
 15. Är årsinkomst efter skatt?

Kan jag se min inkomstdeklaration?

När ska deklarationen lämnas in?Senast den 2 maj. Den 31 maj 2011 om du bor utomlands.

Var och när kan jag lämna min deklarationsblankett?Du kan deklarera via Internet, mobil, sms eller telefon.

Hur får jag reda på min årsinkomst?

I oktober ordnar vi två utbildningar för betalare: 4.10. vårt ämne är vad föreningar borde veta om anmälan av uppgifter och 5.10. hur anmäler du uppgifter på pappersblankett.

Läs mer om utbildningarna och anmäl dig med

Är inkomstuppgifter offentliga?

I Sverige började taxeringskalendrar utges 1905.[1] SAOB belägger ordet först 1923. Två utgivare har varit AB Förenade Kalenderföretagen, ägt av Albert Bonniers förlag, och Kalenderförlaget i Västerås AB.[2] Fram till och med 2008 innehöll taxeringskalendern även förmögenhetsuppgifter, men sedan förmögenhetsskatten avskaffades den 1 januari 2007 finns dessa uppgifter inte längre att tillgå.

Numera utges taxeringskalendern av Kalenderförlaget i Solna. Den är länsindelad och finns representerad i 23 olika utgåvor. Sedan några år innehåller Taxeringskalendern även en topp 100-lista över Sveriges, likväl som varje enskild kommuns största inkomsttagare. Man kan även se genomsnittsinkomsten (uppdelad i olika ålderskategorier) i Sverige, samt genomsnittsinkomsten i respektive kommun. I Taxeringskalendern 2016 introducerades även topplistor för aktiebolag.

Uppgifter i kalendern kommer från Skatteverket som i sin tur får uppgifterna från deklarationer. Alla uppgifter är baserade på det föregående året. 2023 års taxeringskalender är således baserad på deklarationer från 2022, som i sin tur är baserade på inkomster från 2021. Detta kan göra kalendern inaktuell beroende på om personen man läser om har skaffat ett nytt arbete eller fått lönehöjning.

Hur kan man se hur mycket någon tjänar?

Vid tolkning av statistiken bör beaktas att de löner som presenteras för olika yrken är beräknade som ett genomsnittligt värde av de anställda som ingår i undersökningen, utan att hänsyn till faktorer som kan påverka lönen.

En mängd faktorer kan påverka nivån på lönen för en enskild anställd. Exempelvis kan skicklighet, erfarenhet och ansvar vara egenskaper som påverkar lönen. Även företagsspecifika faktorer kan påverka.

Hur mycket är en normal årsinkomst?

Vad som räknas som en låg respektive medel eller hög inkomst beror på vilket lands befolkning man mäter eftersom lönenivåerna skiljer sig kraftigt mellan olika länder. En låg inkomst i Sverige innebär att personen inte tjänar mer än ca 10 000 kr efter skatt. En medelinkomst ligger någonstans mellan 20 000 - 40 000 kr och en hög inkomst räknas som allt över det, men det finns nivåer av hög inkomst också där skatten ökar ytterligare vid en viss gräns. Ju högre inkomst du har desto mer betalar du i skatt varje månad.

Har du en hög inkomst blir det ofta lättare att låna pengar från en bank - så länge din kreditvärdighet är intakt. Men det går även alldeles utmärkt att ansöka om ett litet lån med låg inkomst från oss på saldo. Vi gör en individuell bedömning på varje ansökan genom vårt automatiska ansökningssystem och ger dig ett besked direkt. Pengarna betalas ut samma dag du blivit beviljad.

Vad är en vanlig årsinkomst?

Oftast beräknas årsinkomsten endast utifrån förvärvsinkomster som lön, men det kan också inkludera andra intäkter, såsom:

 • Bostadsförsäljning
 • Ränta
 • Aktieförsäljning
 • A-kassa
 • CSN
 • Föräldrapenning
 • Sjukpenning
 • Lön
 • Pension

Vilka inkomster som ingår när du ska räkna ut din årsinkomst beror på sammanhanget som du ska ange den. Oftast omfattar årsinkomst enbart din förvärvsinkomst, dvs. din lön. I vissa fall kan det variera om du även ska uppge exempelvis utdelning eller räntor, men vanligen är det endast din förvärvsinkomst som årsinkomsten ska inkludera. Bostadsbidrag, barnbidrag, skatteåterbäring räknas inte som inkomst.    

Du räknar ut din årsinkomst beroende på om du har tim-, vecko- eller månadslön eller en oregelbunden månadslön. 

Hur ser man sin årsinkomst på Skatteverket?

Taxerad inkomst betyder ”fastställd beskattningsbar inkomst”. Ordet taxering betyder att ”fastställa ett pris” och i detta sammanhang innebär det att Skatteverket fastställer hur mycket inkomst en person har haft under föregående år. 

Det är sedan den taxerade inkomsten som ligger till grund för den skatt som en person förväntas betala. 

Var hittar jag mina inkomstuppgifter?

Ansöka och anmäla om de flesta ersättningar, till exempel sjukpenning, bostadsbidrag, aktivitetsstöd och föräldrapenning.

Se vad som hänt i ditt ärende, till exempel att vi tagit emot din anmälan, fått ditt läkarintyg eller att du har fått ett beslut.

Se när pengarna kommer och hur mycket du får. För vissa ersättningar kan du både se den kommande utbetalningen och preliminära framtida utbetalningar.

Är inkomstdeklarationer offentliga?

Detta gäller dig som bor i ett annat nordiskt land och arbetar i Sverige för en offentlig arbetsgivare och tar bara upp beskattningen av denna arbetsinkomst.

Du har en offentlig arbetsgivare när du är anställd av staten, region/landsting, en kommun, en offentligrättslig institution eller motsvarande förvaltningsmyndighet i någon av de övriga nordiska länderna. Statliga universitet och högskolor i andra länder än Finland, ses som offentlig arbetsgivare. De finska universiteten ses som privat arbetsgivare. Ett bolag som ägs av staten eller en kommun m.fl. anses inte som en offentlig arbetsgivare. Staten, kommun m.fl anses inte heller som en offentlig arbetsgivare när verksamheten bedrivs som affärsverksamhet.

Har du inte en offentlig arbetsgivare, ska du beskattas enligt reglerna som är beskrivna under "Bor du i ett annat nordiskt land och arbetar i Sverige för en privat arbetsgivare".

Hur mycket skatt betalar man om man tjänar 50 000?

Som sommarjobbare finns det dock anledning att titta över hur mycket man kommer tjäna under året. I Sverige behöver man inte betala skatt på inkomst under 22 208 kronor per år (gäller för 2023). Det betyder att om du till exempel tjänar 22 000 kronor på ditt sommarjobb så kommer du inte behöva betala någon skatt utan du kan få hela beloppet utbetalt på ditt bankkonto. Läs mer hos Skatteverket.

Du måste fylla i blanketten intyg för utbetalning av lön utan skatteavdrag och lämna till din arbetsgivare. Annars kommer arbetsgivaren automatiskt att dra av cirka 30% av din lön i skatt. Dessa pengarna får du då först tillbaka i samband med att man gör en deklaration cirka ett år senare. Var därför mycket noga med att lämna in denna blankett så att du får hela lönen du har förtjänat direkt!

Kan man kolla lön anonymt?

 • Sök upp personen du vill Lönekolla
 • Klicka på ”Kolla lön anonymt”
 • Följ instruktionerna och betala smidigt med Klarna Checkout
 • Se lönen direkt på skärmen. Dina Lönekollar sparas under Mina sidor.

Kan man se vem som sökt på mig på Ratsit?

I menyn nedan har vi samlat de vanligaste frågorna och svaren om Ratsit och våra produkter. Skulle du mot förmodan inte få svar på din fråga ber vi dig kontakta vår kundservice.

Är en lön på 40000 bra?

En lön på 40 000 kr per månad är högre än genomsnittet i Sverige. Enligt SCB (Statistiska Centralbyrån) var medianlönen i Sverige 35 000 kr per månad 2020, vilket innebär att 50% av arbetstagarna tjänade mindre än så, medan de andra 50% tjänade mer. En lön på 40 000 kr per månad är därför högre än vad majoriteten av arbetstagarna tjänar i Sverige.

De vanligaste yrkena med en lön på 40 000 kr per månad i Sverige är oftast yrken som kräver hög utbildning eller specialkompetens. Exempel på sådana yrken är:

Det beror på personliga preferenser och levnadssätt, men generellt sett är en lön på 40 000 kr per månad tillräcklig för att leva ett bra liv i Sverige. Men vad innebär ett ”bra liv” egentligen?

Vad är en bra lön för en 30 åring?

Du som är ny på arbetsmarknaden kan använda de här löneintervallen med ingångslöner när du ska begära lön, till exempel för ditt första jobb. Läs gärna mer om att förhandla lön vid ny anställning.

Lönerna är olika inom olika verksamhetsområden, men med hjälp av intervallen och en "plus- och minuslista" kan du tänka kring vilken lön du vill begära.

Om det finns på den arbetsplats där du söker jobb, så finns det också en fastställd lägsta lön (minimilön) som arbetsgivaren inte får gå under.

Är årsinkomst efter skatt?

Bruttolön, nettolön, preliminärskatt.. många begrepp finns det. Men vad får man egentligen i plånboken när lönen kommer? Ta reda på det här!

Arbetsgivaren betalar totalt kr