:

Får man tjäna pengar på att hyra ut?

Innehållsförteckning:

 1. Får man tjäna pengar på att hyra ut?
 2. Hur mycket får man ta ut i hyra utan att skatta?
 3. Hur får Skatteverket reda på uthyrning?
 4. Måste jag betala skatt om jag har någon inneboende?
 5. Hur räknar man ut skälig hyra?
 6. Får man sätta vilken hyra man vill?
 7. Hur mycket extra får man ta ut i hyra?
 8. Vad tjänar man mest på att hyra ut?
 9. Vad händer om man inte deklarerar uthyrning?
 10. Kan Skatteverket se Airbnb?
 11. Får man ha inneboende utan tillstånd?
 12. Är det olagligt att vara inneboende?
 13. Hur mycket hyra är rimligt?
 14. Måste man ha tillstånd för att hyra ut?
 15. Hur mycket kan en privat hyresvärd höja hyran?

Får man tjäna pengar på att hyra ut?

En bostad som investering är en ganska säker och konkurrenskraftig investeringsform som oftast har en bra värdeökning med åren. Där man talar om en investeringsbostad gäller det i allmänhet bostäder som köps för att få in hyresinkomster eller göra en vinst vid försäljningen. Om du köper ett hus som du ska bo i själv kan det givetvis också vara en bra investering, men här fokuserar vi på hus som i första hand köps i egenskap av en investeringsbostad.

Det finns flera sätt att att gå tillväga för att göra en husinvestering. De flesta tänker nog på en bostadsinvestering som de köper och hyr ut. Du kan finansiera husköpet med eller utan bostadslån. Om du tar ett lån kan du låna upp till 85 procent av bostadens värde. Den resterande summan, det vill säga kontantinsatsen, behöver du betala kontant.

Hus i alla storlekar kan hyras ut, men oftast är det större efterfrågan på mindre hus under 150 kvm. Det finns dock alltid undantag, exempelvis kan efterfrågan att hyra större hus utomlands vara stor.

Det går även att göra en husinvestering via crowdfunding. Crowdfunding skiljer sig en del från traditionella finansieringsmodeller vid bostadsköp. Crowdfunding innebär att många personer finansierar en verksamhet med små summor. Istället för att köpa en investeringsbostad med eget kapital eller bostadslån så kan du investera i andelar i ett fastighetsprojekt som inte kan genomföras på grund av bristande finansiering.

Plattformen Tessin ger privatpersoner och företag möjligheten att investera i fastigheter genom att köpa andelar. På plattformen väljer du själv vilket fastighetsprojekt du vill investera i samt hur stor summa. Avkastning skapas genom återbetalning av lån jämte ränta. Du brukar få en ränta omkring 7-13% på dina pengar. Efter investeringen får du löpande information från Tessin gällande din investering.

Hur mycket får man ta ut i hyra utan att skatta?

Det som skiljer Airbnb från många andra tjänster för andrahandsuthyrning är att det är smidigt att hyra ut hela eller delar av bostaden under kort tid, exempelvis enstaka dygn.

De flesta andra hyresförmedlingar förmedlar andrahandsuthyrning på lite längre sikt, från en vecka upp till flera månader och ibland även flera år. Med Airbnb kan man till exempel hyra ut sin bostad när man själv är på semester eller bara borta över helgen. Man kan även hyra ut enskilda rum i sin bostad för att tjäna lite extra pengar.

Om du istället vill hyra ut din bostad under lång tid så är hemsidan Samtrygg.se toppenbra med alla de hjälpmedel och trygghetslösningar de erbjuder sina uthyrare och hyresgäster. Samtrygg erbjuder till exempel hyresgaranti, dvs de garanterar att den som hyr ut får sina pengar oavsett om hyresgästen betalar hyran eller inte.

Du får hyra ut ditt hus hur mycket du vill. Det finns inga gränser och du behöver inga tillstånd.

Hur får Skatteverket reda på uthyrning?

Om en bostadsrätt anses vara en privatbostadsrätt, näringsbostadsrätt eller oäkta bostadsrätt beror både på den faktiska användningen av bostaden och på egenskaperna hos bostadsföretaget (till exempel bostadsrättsföreningen). Det i sin tur påverkar hur eventuell vinst beskattas och hur du ska deklarera försäljningen.

Med privatbostad menas en bostad vars yta till mer än 50 procent används eller är avsedd att användas av dig som ägare eller dina närstående för permanent boende eller som fritidsbostad. Uppfylls inte kraven är bostaden en så kallad näringsbostadsrätt. Bedömningen av om bostadsrätten är en privatbostad eller inte görs alltid på försäljningsdagen.

En privatbostadsrätt eller näringsbostadsrätt måste vara en del i ett privatbostadsföretag (till exempel en äkta bostadsrättsförening), annars är det en oäkta bostadsrätt, det vill säga en andel i ett oäkta bostadsföretag.

Om du har sålt en privatbostadsrätt kan du använda tjänsten för att beräkna vinst och förlust på din bostadsförsäljning samt hur mycket skatt du behöver betala för din eventuella vinst.

Du räknar ut vinst eller förlust så här:

Försäljningspris- försäljningsutgifter- inköpspris- förbättringsutgifter- kapitaltillskott- andel av inre reparationsfond vid försäljningen+ andel av inre reparationsfond vid köpet+ återföring av uppskovsbelopp= vinst eller förlust

Måste jag betala skatt om jag har någon inneboende?

Bostad & Fastighet

Hejsan! Folkbokföra sig som inneboende hos min kompis bostadsrätt. Hon påstod att jag inte skulle kunna folkbokföra mig där, stämmer det? Jag kommer att bo mestadels i lägenheten då hon kommer att pendla.

Hur räknar man ut skälig hyra?

När du hyr en bostadsrätt eller villa i andrahand kan en annan lag gälla än när du hyr en hyresrätt i andrahand. Vad som är en rimlig andrahandshyra skiljer sig också åt beroende på vilket boende du har. Här förklarar vi hur reglerna ser ut när uthyrningen inte gäller en hyresrätt.

Hur hyran sätts beror på om du hyr en hyresrätt eller en bostadsrätt i andra hand. Hur mycket får man ta i hyra? Jo, den som hyr ut en hyreslägenhet får ta ut en skälig hyra, i princip bara samma hyra som den själv betalar för lägenheten. Om lägenheten är möblerad kan en mindre summa för möblerna läggas på, max 15% av hyran.

Får man sätta vilken hyra man vill?

Din personliga guide i hyresdjungeln. Här kan du läsa och bli uppdaterad om det senaste inom andra hand. Vi informerar om allt från lagar och regler till spännande reportage och nyheter – allt du behöver veta om andrahandsmarknaden på ett och samma ställe!

Hyresvärdar

Hur mycket extra får man ta ut i hyra?

Funderar du på att hyra ut din lägenhet i andrahand? En viktig del av uthyrningen är att sätta rätt hyra, men vilken hyra som är rimlig att ta ut beror bland annat på om det är en hyres- eller bostadsrätt du hyr ut. Här får du reda på allt du behöver veta för att sätta rätt hyra

Du som hyr ut din lägenhet i andra hand kan inte helt själv bestämma vad du sätter för pris på andrahandshyran. Oavsett om det är en hyresrätt eller en bostadsrätt så måste hyran vara skälig. Vad det innebär räknar man ut på lite olika sätt.

Vad tjänar man mest på att hyra ut?

Hyresvärdar

Skräckhistorier om vandaliserade lägenheter och bordellverksamheter i samband med uthyrning har blivit vardagsnyheter. Siffrorna visar att hyra ut kan innebära stora risker om du inte är på din vakt. Med tjänster som AirBnb har allt fler svenskar lockats av att kunna tjäna pengar på att hyra ut sin bostad men inser inte hur förödande konsekvenserna kan bli. Slipp ta onödiga risker när du ska hyra ut – vi har listat de bästa tipsen hur du tjänar pengar & undviker problem när du hyr ut din bostad. 

Vad händer om man inte deklarerar uthyrning?

1 september 2022 kl 13:00

Nyheter Trots generösa avdragsregler för inkomster via andrahandsuthyrning misstänker Skatteverket utbrett skattefusk. Ingen vet hur stort svinnet är och mycket av uthyrningen sker via forum där kontrollen bygger på människors ärlighet. "Vi har inte resurser att kontrollera", säger en expert på Skatteverket.

Kan Skatteverket se Airbnb?

Om du säljer eller hyr ut något via en app eller hemsida, till exempel om du hyr ut en bostad via Airbnb, så kommer du att krävas på nya uppgifter.

Bakgrunden är nya regler för så kallade digitala plattformsföretag som började gälla 1 januari. 

Får man ha inneboende utan tillstånd?

Att hyra rum som inneboende kan vara allt från att hyra en säng i vardagsrummet, till att ha ett eget rum, till att ha en större del av bostaden helt för sig själv. Innan du börjar söka är det bra om du har en bild av vilken typ av boende du är ute efter

 • Vill du hyra ett rum och dela resten av bostaden? Det vanligaste alternativet är att du hyr ett rum av en privatperson som har ett rum ledigt för uthyrning i sin bostad. Då delar du resten av bostaden med hyresvärden, såsom kök, badrum och vardagsrum.
 • Vill du hyra en större del i en bostad? I vissa fall kan det vara så att bostadsägaren hyr ut en större del av sin bostad till en inneboende. Det kan exempelvis vara att du som inneboende får hyra två rum och badrum med toalett i en större bostad.
 • Vill du hyra rummet möblerat eller inte? Om du planerar att bara hyra som inneboende under en begränsad tid kan det underlätta om du slipper ordna med egna möbler.

Tänk på! Om den del av bostaden som hyrs ut har eget kök och egen ingång är det troligt att rummet kan behöva hyras i andra hand med tillstånd, i stället för att räknas som inneboende. Kontrollera därför om hyresvärden har koll på vad som gäller.

När du har en bild av vilken typ av boende du är ute efter är det dags att börja söka. Ett tips är att höra med vänner och bekanta om de känner någon som hyr ut till inneboende. Kanske finns det också personer i din närhet som inte har tänkt på att ha en inneboende tidigare, men börjar överväga möjligheten när frågan ställs.

Du kan också hitta rum bland bostadsannonser på nätet, t.ex. Samtrygg. Du kan också göra en egen annons där du skriver att du söker ett rum som inneboende och berättar lite om dig själv.

Är det olagligt att vara inneboende?

Jag hyr en lägenhet i andra hand och vill ha inneboende. Är det okej? I kontraktet står inget om det och hur mycket är jag skyldig att berätta?

Ja, du kan ha en inneboende och behöver inte tala om det för förstahandshyresgästen. Men jag kan tycka att det hör till god ton att tala om det och kanske även fråga om förstahandshyresgästen har något emot det.

Hur mycket hyra är rimligt?

 • Hyran måste vara skälig och inte avvika för mycket mot liknande lägenheter i samma område som också hyrs ut i första hand.  

 • Det är okej att hyran avviker med cirka 4–5 procent jämfört med en likvärdig lägenhet. 

 • Om du anser att din hyra är för hög är det bra att i första hand informera hyresvärden om det. Skulle ni inte vara överens om hyran kan du vända dig till Hyresnämnden för att få en prövning av frågan.

Måste man ha tillstånd för att hyra ut?

Det som skiljer Airbnb från många andra tjänster för andrahandsuthyrning är att det är smidigt att hyra ut hela eller delar av bostaden under kort tid, exempelvis enstaka dygn.

De flesta andra hyresförmedlingar förmedlar andrahandsuthyrning på lite längre sikt, från en vecka upp till flera månader och ibland även flera år. Med Airbnb kan man till exempel hyra ut sin bostad när man själv är på semester eller bara borta över helgen. Man kan även hyra ut enskilda rum i sin bostad för att tjäna lite extra pengar.

Om du istället vill hyra ut din bostad under lång tid så är hemsidan Samtrygg.se toppenbra med alla de hjälpmedel och trygghetslösningar de erbjuder sina uthyrare och hyresgäster. Samtrygg erbjuder till exempel hyresgaranti, dvs de garanterar att den som hyr ut får sina pengar oavsett om hyresgästen betalar hyran eller inte.

Du får hyra ut ditt hus hur mycket du vill. Det finns inga gränser och du behöver inga tillstånd.

Hur mycket kan en privat hyresvärd höja hyran?

Med förskottshyra eller hyresförskott avses hyra som betalats på förhand. Det är inte samma sak som hyresgarantin.

Förskottshyra kan avtalas om endast när hyresavtalet ingås, inte senare under hyresförhållandet. Förskottshyra kan endast krävas av särskilda skäl och även då för högst tre månader. Ett särskilt skäl kan till exempel vara att förskottshyran används för reparationer i bostaden. Om hyresvärden uppbär förskottshyra, bör man samtidigt komma överens om hur betalningen ska beaktas i de senare hyresbetalningarna under hyresförhållandet.