:

Kan man få avbetalningsplan med Skatteverket?

Innehållsförteckning:

  1. Kan man få avbetalningsplan med Skatteverket?
  2. Vad händer om man inte kan betala Skatteverket?
  3. När ska restskatt betalas 2023 för att slippa ränta?
  4. Kan man betala skatt senare?
  5. Kan man göra avbetalning på skatteskuld?
  6. Kan man göra avbetalning på Restskatt?
  7. Kan man betala skatt på avbetalning?
  8. Har inte råd att betala skatten?
  9. När är sista datum för inbetalning av restskatt?
  10. Hur länge kan man få anstånd med skatten?
  11. Hur länge kan man ha skatteskuld?
  12. Hur gör man en avbetalningsplan?
  13. Hur kan jag slippa betala skatt?
  14. Hur mycket minus kan man ha på skattekontot?
  15. Kan man betala restskatt på avbetalning?
  16. Hur betalar du skatt till Skatteverket?
  17. Kan Skatteverket tillgodoräkna en inbetalning?
  18. Kan du betala mer skatt än vad arbetsgivaren drar av och betalar in?
  19. Hur betalar du skatt till Skatteverket?
  20. Kan Skatteverket tillgodoräkna en inbetalning?
  21. Kan du betala mer skatt än vad arbetsgivaren drar av och betalar in?

Kan man få avbetalningsplan med Skatteverket?

Om ditt företag drabbas av likviditetsproblem på grund av följderna av coronapandemin, så har du möjligheten att ansöka om tillfälligt anstånd med betalning. Anstånd innebär att du skjuter upp betalningen av din skatt och i stället betalar den senare. Du betalar en kostnadsränta och en anståndsavgift på anståndsbeloppet. 

Du som är registrerad som arbetsgivare eller registrerad för moms (mervärdesskatt) kan ansöka om tillfälligt anstånd. Du kan få anstånd med följande skatter och avgifter:

Du kan få anstånd för redovisningsperioder januari 2020−januari 2021, oktober till december 2021, samt april till juni 2022. Med det menas moms som du redovisar för de här månaderna. Den första månaden du kan få anstånd för är januari 2020, det vill säga den moms du redovisade senast 12 mars (om du redovisar varje månad). Det är alltså inte när skatten och avgifterna betalas som avgör om du kan få anstånd med den, utan vilken månad den avser.

Vad händer om man inte kan betala Skatteverket?

Du ska betala skatten inom 90 dagar från att du får ditt slutskattebesked. Datumet står på slutskattebeskedet. De flesta som har skatt att betala ska göra det senast den 12 september 2023. Om vi ändrar något i din deklaration får du ditt slutskattebesked tillsammans med ändringsbeslutet.

Skatteverket drar pengarna från ditt skattekonto på förfallodagen, om vi inte gjorde det vid uttaget av ditt slutskattebesked. Du kan välja att betala skatten innan. Fördelen är att du blir färdig med din deklaration och du kan också undvika att behöva betala kostnadsränta på skatten.

Den 1 augusti 2023 höjdes den låga kostnadsräntan från 3,75 procent till 5 procent. Samtidigt höjdes den höga kostnadsräntan från 18,75 procent till 20 procent.

När ska restskatt betalas 2023 för att slippa ränta?

Alla som får deklaration från Skatteverket är skyldiga att deklarera. Syftet med deklarationen är att räkna fram den verkliga skatten du är skyldig att betala på dina inkomster. Har du betalat för mycket i preliminärskatt under inkomståret kommer du att få återbäring. Om du däremot betalat för lite får du så kallad restskatt.

I denna artikel får du lära dig mer om restskatt, vad det är och när den ska betalas. Likvidum tipsar också om vad du kan göra för att undvika restskatt helt.

Den främsta anledningen till att du får restskatt är att skatten som har dragits på din lön under förra året är lägre än slutskatten du får med din deklaration. Slutskattebeskedet du får gäller förutsatt att du inte ska göra ytterligare ändringar som kan påverka beräkningen av den slutliga skatten.

Kan man betala skatt senare?

Möjligheten med anstånd är till för dig som någon enstaka gång får tillfälliga betalningssvårigheter som du inte orsakat själv. Genom en kortare tids anstånd får du tillfälle att skaffa fram pengar genom att till exempel kräva eventuella kunder på betalning eller sälja tillgångar.

Du ansöker genom att fylla i blanketten Ansökan, Anstånd om betalning av skatt pga. tillfälliga betalningssvårigheter.

Kan man göra avbetalning på skatteskuld?

I samband med ett fordonsköp är det viktigt att kontrollera att det inte finns obetalda fordonsrelaterade skulder för det fordon som du tänker köpa.

Den som bäst kan lämna information om eventuella obetalda fordonsrelaterade skulder är fordonets säljare. Vi rekommenderar därför köparen att diskutera frågan med säljaren i samband med affären.

Varken Transportstyrelsen eller Kronofogden kan lämna en fullständigt uppdaterad bild över alla fordonsrelaterade skulder som finns för ett visst fordon. Det beror på att det tar tid innan vissa skulder uppdateras eller registreras i vägtrafikregistret. Till exempel fattas inte skattebeslut om trängselskatter förrän månaden efter att passagerna är gjorda. I vissa fall tar det cirka en vecka innan en parkeringsanmärkning registreras i vägtrafikregistret efter att den har utfärdats.

Kan man göra avbetalning på Restskatt?

I beslutet om återbetalning står det vilket datum du senast ska betala (förfallodagen). Om du inte kan betala tillbaka hela beloppet på en gång kan du få hjälp att dela upp betalningen. Hela skulden måste betalas tillbaka inom tolv månader.

Om du inte betalar senast på förfallodagen får du en betalningspåminnelse. Om du fortfarande inte betalar så lämnar vi skulden till Kronofogden, om du inte har ansökt om att dela upp betalningen.

Kan man betala skatt på avbetalning?

För största delen av privatpersonerna infaller förfallodagarna för kvarskatt i augusti och oktober eller i september och november. Betalningsraterna är två om kvarskatten är 170 euro eller mera.

Kvarskatt påförs inte om beloppet är mindre än tio euro.

Om du eller din make eller maka gjorde ändringar i skattedeklarationen ändras förfallodagarna för kvarskatten. Även kvarskattebeloppet kan ändras. Vi skickar dig ett nytt beskattningsbeslut med nya betalningsuppgifter före utgången av oktober.

Har inte råd att betala skatten?

För största delen av privatpersonerna infaller förfallodagarna för kvarskatt i augusti och oktober eller i september och november. Betalningsraterna är två om kvarskatten är 170 euro eller mera.

Kvarskatt påförs inte om beloppet är mindre än tio euro.

Om du eller din make eller maka gjorde ändringar i skattedeklarationen ändras förfallodagarna för kvarskatten. Även kvarskattebeloppet kan ändras. Vi skickar dig ett nytt beskattningsbeslut med nya betalningsuppgifter före utgången av oktober.

När är sista datum för inbetalning av restskatt?

I Sverige betalar vi preliminärskatt på våra inkomster varje år. Det innebär att en ungefärlig skatt dras baserat på hur mycket du kommer att tjäna under hela året. Vid deklarationen sammanställs sedan dina inkomster för hela året och Skatteverket kan räkna ut exakt hur mycket skatt du ska betala.

Vanligt är att du betalat för lite skatt och att du får pengar tillbaka genom skatteåterbäring. Men det motsatta kan också hända, alltså att du betalar för lite pengar i skatt under året. Då ska du i stället betala tillbaka pengar till staten – och det är det som kallas restskatt eller kvarskatt.

Restskatt och kvarskatt är olika ord för samma sak. I folkmun är nog restskatt det vanligaste ordet, men kvarskatt är det Skatteverket normalt använder. Det formella begreppet är nå “kvarstående skatt”.

Att få beskedet under våren att man ska betala ännu mer i skatt känns såklart inte så kul. Men förklaringen ligger då i att du skattat mindre än du egentligen skulle ha gjort tidigare under året.

Att du får betala restskatt kan ha flera förklaringar. Här är några vanliga.

Hur länge kan man få anstånd med skatten?

Tidigare var det möjligt att söka anstånd med inbetalning av avdragen preliminär skatt på lön, arbetsgivaravgifter och mervärdesskatt som redovisats månadsvis eller kvartalsvis för redovisningsperioder som infallit under januari 2020 – januari 2021. Anstånd med inbetalning av nu aktuella skatter och avgifter kan sedan februari 2022 även beviljas för redovisningsperioder som infaller under oktober–december 2021.

Hur länge kan man ha skatteskuld?

Vi gör ingen automatisk bedömning av om en skuld är preskriberad eller inte när sökanden skickar en ansökan om att vi ska driva in en skuld (verkställighet). Om du eller ditt företag anser att skulden är preskriberad måste du alltså invända mot kravet.

Hur gör man en avbetalningsplan?

När du ska reda ut en dålig ekonomisk situation så är det vissa saker som hjälper dig på vägen ut ur skuldfällan. Naturligtvis bör du först och främst fokusera på att begränsa dina utgifter så mycket som möjligt. När du är redo att börja betala av skulderna kan du tänka på det här:

  • Bestäm en strikt budget och håll dig till den. Din budget bestämmer hur mycket pengar per månad du behöver spendera på saker som mat, boende, räkningar och nöje. För att få så mycket som möjligt över till att betala tillbaka dina lån är det viktigt att du håller dig inom ramarna.
  • Kapa kostnaderna. Se över dina abonnemang, utnyttjar du verkligen alla streamingtjänster och medlemskap? Gymkortet är en av de utgifter som för många tickar på med höga kostnader utan att vi faktiskt använder oss av det. Använd pengarna som blir över till återbetalning av lånen.
  • Gör dig av med små skulder först. Om ett lån inte återbetalas i tid, tillkommer en inkassoavgift som du är skyldig att betala. Därför är det bra ju färre lån du har. Dessutom är det är enklast att betala ett litet lån och du får en boost av självförtroende för varje skuld som försvinner.
  • Fortsätt beta av krediter – och ansök om att slå ihop resten av lånen. Det kommer bli allt lättare att betala av dina lån när skuldsumman minskar och därmed räntan. Ansök om att slå samman dina lån på banken. Då minskar din månadskostnad och det blir enklare att hålla koll på pengarna.

Hur kan jag slippa betala skatt?

Om du tjänar olika mycket olika månader, till exempel för att du bara arbetar ibland, ska arbetsgivaren oftast dra mindre i skatt än vad som framgår av skattetabellen. Då kan du begära att Skatteverket ändrar den skatt som din arbetsgivare drar från din lön varje månad. Det kallas för jämkning. Om du inte jämkar får du tillbaka det du har betalat för mycket först nästa år.

  • Om jämkning och hur du gör för att begära jämkning

Hur mycket minus kan man ha på skattekontot?

Det är viktigt att du betalar det belopp som behövs när du har fått en uppmaning eller ett krav från Skatteverket. Skulden kan i vissa fall lämnas över till Kronofogden för indrivning.

Den här informationen vänder sig till dig som är privatperson, dig som betalar SA-skatt (särskild A-skatt) eller dig som är delägare i ett handelsbolag. För företag (även dig som har enskild firma) gäller andra beloppsgränser.

Kan man betala restskatt på avbetalning?

Du ska betala skatten inom 90 dagar från att du får ditt slutskattebesked. Datumet står på slutskattebeskedet. De flesta som har skatt att betala ska göra det senast den 12 september 2023. Om vi ändrar något i din deklaration får du ditt slutskattebesked tillsammans med ändringsbeslutet.

Skatteverket drar pengarna från ditt skattekonto på förfallodagen, om vi inte gjorde det vid uttaget av ditt slutskattebesked. Du kan välja att betala skatten innan. Fördelen är att du blir färdig med din deklaration och du kan också undvika att behöva betala kostnadsränta på skatten.

Den 1 augusti 2023 höjdes den låga kostnadsräntan från 3,75 procent till 5 procent. Samtidigt höjdes den höga kostnadsräntan från 18,75 procent till 20 procent.

Hur betalar du skatt till Skatteverket?

Du som är privatperson har normalt en arbetsgivare som drar skatt från din lön varje månad och betalar in den till Skatteverket. Om du av någon anledning vet att du behöver betala mer skatt än vad arbetsgivaren drar av och betalar in kan du när du vill göra en inbetalning till Skatteverket, en så kallad extra inbetalning.

Kan Skatteverket tillgodoräkna en inbetalning?

Det finns en risk för att Skatteverket inte kan tillgodoräkna dig en inbetalning om du har angett någon felaktig uppgift vid inbetalningen, till exempel fel personnummer, fel organisationsnummer eller fel OCR-nummer (identifikationsnummer). I värsta fall kan en inbetalning tillgodoräknas en annan person eller bolags skattekonto.

Kan du betala mer skatt än vad arbetsgivaren drar av och betalar in?

Om du av någon anledning vet att du behöver betala mer skatt än vad arbetsgivaren drar av och betalar in kan du när du vill göra en inbetalning till Skatteverket, en så kallad extra inbetalning. Skatteverket tillgodoräknar dig inbetalningen på ditt skattekonto så snart vi fått den.

Hur betalar du skatt till Skatteverket?

  • Du som är privatperson har normalt en arbetsgivare som drar skatt från din lön varje månad och betalar in den till Skatteverket. Om du av någon anledning vet att du behöver betala mer skatt än vad arbetsgivaren drar av och betalar in kan du när du vill göra en inbetalning till Skatteverket, en så kallad extra inbetalning.

Kan Skatteverket tillgodoräkna en inbetalning?

  • Det finns en risk för att Skatteverket inte kan tillgodoräkna dig en inbetalning om du har angett någon felaktig uppgift vid inbetalningen, till exempel fel personnummer, fel organisationsnummer eller fel OCR-nummer (identifikationsnummer). I värsta fall kan en inbetalning tillgodoräknas en annan person eller bolags skattekonto.

Kan du betala mer skatt än vad arbetsgivaren drar av och betalar in?

  • Om du av någon anledning vet att du behöver betala mer skatt än vad arbetsgivaren drar av och betalar in kan du när du vill göra en inbetalning till Skatteverket, en så kallad extra inbetalning. Skatteverket tillgodoräknar dig inbetalningen på ditt skattekonto så snart vi fått den.