:

Får man dra av moms på utbildning?

Innehållsförteckning:

 1. Får man dra av moms på utbildning?
 2. Kan företaget betala utbildning?
 3. När är det 6% moms?
 4. Får man dra av utbildning i enskild firma?
 5. Hur bokför jag en utbildning?
 6. Är det moms på coaching?
 7. Är utbildning arbetstid?
 8. Vilka varor har 12 procent moms?
 9. Vad har 25% moms?
 10. Kan man deklarera utbildning?
 11. Vad bokför man på 6590?
 12. Hur bokför man certifiering?
 13. Är konsulttjänster momspliktiga?
 14. Vad är momsbefriad verksamhet?
 15. Kan man få sin utbildning betald?

Får man dra av moms på utbildning?

Skatteverket har samlad information på sin webbplats om vad du kan göra avdrag för i ditt företag och vilka belopp och procentsatser som gäller. Du kan bland annat ta del av ett avdragslexikon för enskild näringsverksamhet

Kan företaget betala utbildning?

En vanlig fråga som vi ofta får är hur utbildning ska bokföras. Då brukar vi börja med att fråga om utbildningen är ok att dra på företaget? Hur vet man egentligen det? Jo, Skatteverket har krav som behöver vara uppfyllda: 

1. Utbildningen har ett samband med den verksamhet som du redan bedriver

När är det 6% moms?

Behöver du snabbt och enkelt räkna ut moms baklänges på ett kvitto som skall redovisas vill vi rekommendera vår momskalkylator.

När du skall göra en snabb & enkel momsberäkning, använd vår momskalkylator, välj momssats som du vill räkna ut och fyll i priset inklusive eller exklusive moms. Klart!

Får man dra av utbildning i enskild firma?

Med avdrag i enskild firma menar man vanligtvis avdragsgilla kostnader, utgifter du kan bokföra som kostnader i den enskilda firman. Anledningen till att företagare är intresserade av att hitta godkända avdrag är att högre kostnader betyder lägre redovisat resultat. Man vill ha så lågt resultat som möjligt eftersom det ligger till grund för skatten i den enskilda firman. Dessutom får du som säljer momspliktiga varor eller tjänster tillbaka momsen när du köper varor och tjänster på företaget. En del utgifter ligger i gråzonen för att vara avdragsgilla, vilket gör att du både kan tjäna pengar och undvika skatteproblem om du har bra koll på dina avdrag. 

Hur bokför jag en utbildning?

Om en ägare av en enskild firma har gått en kurs eller utbildning ska kostnaderna för detta bokföras på konto Övriga avdragsgilla kostnader, 6991.

Att gå en kurs eller utbildning kan vara positivt för verksamheten i fråga om kompetens, utveckling och konkurrenskraft. Idag förändras de flesta branscher i rasande fart och det gäller att hänga med i utvecklingen för att fortsätta att vara aktuell på arbetsmarknaden, både som företag och som individ. Utbildningar kan förutom att utöka den yrkesmässiga kompetensen även vara utformade för att förbättra hälsan eller skapa en ökad motivation. Så länge de räknas som nytta för en redovisningsenhet är det en skattefri förmån. Att den är till nytta för en redovisningsenhet innebär att kursen eller utbildningen kommer att bidra till ett mer effektivt och/eller produktivt arbete hos den som har deltagit. Produktivitet syftar till förmågan att arbeta resurssnålt, medan effektivitet syftar på förmågan att tillgodose externa och interna krav. Det finns mer information på Skatteverkets webbsida om vilka utbildningar som är avdragsgilla.

Är det moms på coaching?

Coaching är ett tydligt och strukturerat sätt att samtala som hjälper klienten att plocka fram vad som är viktigt, hjälper klienten att sätta mål att hitta sina bästa sätt att nå dessa mål. Coaching handlar om att lyfta och utveckla det starka, friska och positiv.

Det är svårt att säga ett recept som passar alla men ofta är det bra med ett par inledande träffar med kortare intervall. I det läget är en vecka lagom. Många gånger händer mycket på en gång när du börjar med coaching. Därför är det bra att du tar tar dig tid inför och efter samtalet och antecknar, reflekterar och funderar över det du upptäckt. Om du upplever att det händer mycket efter en coach-träff kan det vara bra att ha lite längre tid mellan varje träff. Ett lagom intervall kan då vara 2-4 veckor mellan tillfällena.

Enligt skatteverkets regler för friskvårdsavdrag som du kan läsa mer om på Skatteverkets webbplats är Coaching tillämpligt för friskvårdsavdrag. Det förutsätter att din arbetsgivare har det och att syftet är att verka avstressande.

Är utbildning arbetstid?

Vill du läsa vidare och utvecklas på jobbet? Undrar du vilka möjligheter du har? AllaStudier ringde upp två fackförbund för att få svar.

1) Kompetensutveckling

Vilka varor har 12 procent moms?

Välj momskalkylator nedan efter vad du vill räkna ut och vilka värden du redan har på ditt kvitto eller faktura. Ange de två värden du har i rätt kalkylator och kalkylatorn räknar direkt ut de andra två. Vill du till exempel räkna ut moms baklänges så använd första kalkylatorn nedan, där du anger pris inkl. moms samt momssats.

En del av kalkylatorerna nedan är samma, men de är dubblerade för att du enklare ska kunna hitta rätt kalkylator utifrån vad du vill räkna ut och de kända värdena du har.

Vad har 25% moms?

När du säljer vissa varor och tjänster ska du inte ta ut 25 procents moms utan i stället 12 eller 6 procent. I vissa fall ska du inte ta ut någon moms alls.

Här kan du läsa om vilka varor och tjänster det inte är 25 procents moms på.

Kan man deklarera utbildning?

Ja, så länge de uppfyller alla krav för detta. Skatteverket har generellt hårda regler kring avdrag för studier/utbildningar och menar att utbildning måste vara nödvändig för ens yrkesutförande. Du ser skatteverkets kriterier nedan:

– Utbildningen ska vara nödvändig för att kunna behålla det nuvarande arbetet. Lön, motsvarande lön för heltidsarbete, bör utgå från arbetsgivaren.

Vad bokför man på 6590?

Utgifter för köpta tjänster debiteras normalt något av kontona i kontogrupp 65 Övriga externa tjänster (BAS 2023) beroende på vilken slags tjänst det gäller.

Hur bokför man certifiering?

Antingen ser du det som en försäljningskostnad och bokar det i kontogrupp 60. Om det rör sig om återkommande kostnader som du vill kunna se tydligt i redovisningen så kan du skapa ett eget konto för certifiering i gruppen 609X (Övriga försäljningskostnader).

Du kan också se det som en direkt kostnad och då boka det i kontoklass 4 där du även har varuinköp. 

Är konsulttjänster momspliktiga?

I momslagen finns det ingen särskild definition av en konsulttjänst men i begreppet får anses ligga att man anlitar en rådgivande fackman. Reparation och service av vara räknas däremot inte som konsulttjänst. Exempel på yrkeskategorier som normalt säljer konsulttjänster är:

Vad är momsbefriad verksamhet?

Det är viktigt att tänka på att fakturans utformning skiljer sig beroende på om du skickar en faktura till dina kunder eller om du mottar en faktura från någon av dina leverantörer.

Har du momsbefriad verksamhet och skickar faktura till kund så ska ingen moms redovisas på fakturan. När du skapar en faktura i Bokio så väljer du momssats 0% på artikelraderna. Har du redan sparat eller importerat artiklar så går det att ändra momsen på dessa till 0%. Klicka på Lägg till ny rad och välj eller skapa en ny artikel.

Kan man få sin utbildning betald?

Hej! Tack för att du har inkommit med din fråga till Lawline.

Jag tolkar frågan som att du undrar huruvida en arbetsgivare kan begära att man jobbar kvar under 24 månader då man fått en utbildning om tre månader betald av arbetsgivaren. Jag antar dessutom att din frus arbetsgivare inte är knutna till facket genom kollektivavtal.