:

Vad är svarta arbeten?

Innehållsförteckning:

 1. Vad är svarta arbeten?
 2. Vad är straffet för att jobba svart?
 3. Är det straffbart att anlita svart arbetskraft?
 4. Får jag jobba svart?
 5. När räknas det som svartjobb?
 6. Hur vet man om man jobbar svart?
 7. Hur mycket svarta pengar får man tjäna?
 8. Vad händer om man anställer någon svart?
 9. Hur mycket Swish kan man ta emot utan att skatta?
 10. När kollar Skatteverket Swish?
 11. Kan Skatteverket kolla privata bankkonton?
 12. Vad händer om man får för mycket Swish?
 13. Hur mycket får man sälja svart?
 14. Kan man swisha en miljon?
 15. Har Kronofogden koll på mitt bankkonto?

Vad är svarta arbeten?

Med svart arbete och lön avses vanligen arbetstagarens lön eller del av den som inte deklareras för myndigheterna och på vilken förskottsinnehållning och socialförsäkringsavgifter inte betalas. Svart lön betalas i allmänhet kontant och ingen anmälan om den lämnas till inkomstregistret. Då det görs en korrekt anmälan om ett arbete garanteras arbetstagaren rätt till ändamålsenlig lön, arbetstider och arbetssäkerhet samt social trygghet, vilket bland annat garanterar ersättning för sjukfrånvaro och bidrar till intjänad pension. Med de lagstadgade avgifter som betalas för arbete finansieras också samhällets verksamhet och offentlig service.

Svart arbete kan också vara förknippat med missbruk av den sociala tryggheten. För att den som utför svart arbete ska kunna förklara sin utkomst i beskattningen är det möjligt att personen måste söka olika förmåner. Det är också fråga om missbruk om en person arbetar svart för att inte förlora de sociala förmåner som lyfts samtidigt.

Vad är straffet för att jobba svart?

Jessica Löfström, Expanderamera. Foto: Pax Engström

DEBATT Gapet mellan svart och vitt aldrig varit så stort som det är nu. De organiserade kriminella nätverken tjänar miljarder på illegala arbetare och den största kunden är svenska staten. Det måste bli kännbara straff för dem som anlitar svart arbetskraft, skriver entreprenören Jessica Löfström.

Är det straffbart att anlita svart arbetskraft?

Är det olagligt att som privatperson betala exempelvis en hantverkare svart, och var kan man i så fall läsa det?

Hej, Det är olagligt att inte betala skatt för en tjänst som en hantverkare utför i exempelvis ditt hem. Lagöverträdelsen heter skattebrott och återfinns i 2 § Skattebrottslagen (1971:69). Det innebär att man medvetet undandrar intäkter som skulle tillfalla staten, eller hjälper någon annan att göra det. Om brottet är att betrakta som ringa, det kanske t.ex. rör sig om en mindre summa pengar, blir brottet istället att betrakta som skatteförseelse 3 § SBL. Straffet vid skattebrott är fängelse i högst två år, medan straffet vid skatteförseelse är böter. Jag vill även uppmärksamma dig på att vissa försäkringar kräver garantier för att vara täckande. Exempel på det kan vara arbeten utförda i våtutrymmen. Det kan göra det hela mer komplicerat om du har anlitat svart arbetskraft och någonting går sönder eller om arbetet är utfört på ett undermåligt sätt. Konsekvensen kan i värsta fall bli att det kostar mer än det smakar att anlita svart arbetskraft. Lycka till!

Får jag jobba svart?

Genom att jobba svart förlorar du många av dina rättigheter som ett vitt jobb innebär. Om du jobbar svart saknar du ett riktigt anställningsbevis, verkliga arbetsrättigheter och löneskydd.

När räknas det som svartjobb?

Genom att jobba svart förlorar du många av dina rättigheter som ett vitt jobb innebär. Om du jobbar svart saknar du ett riktigt anställningsbevis, verkliga arbetsrättigheter och löneskydd.

Hur vet man om man jobbar svart?

Hej!

Arbetar man svart så begår man ett skattebrott genom att uppsåtligen uppge oriktiga uppgifter eller genom att underlåta att lämna uppgifter till myndighet och på så vis ger upphov till en risk för att skatt undandras det allmänna eller felaktigt tillgodoräknas eller återbetalas till personen själv. Gör man detta kan man bli dömd för skattebrott. Skattebrottet består av att en person utfört arbete men underlåtit att ta upp ersättningen för arbetet som inkomst i sin deklaration.

Hur mycket svarta pengar får man tjäna?

Om du har en hobby som kan ge dig pengar finns det inget som hindrar att du tjänar en hacka på det du kan. Det kan till exempel handla om hemslöjd, biodling – eller något helt annat.

För att det du gör ska räknas som en hobby ska det vara:

Vad händer om man anställer någon svart?

Visst kan det locka att tjäna extra på svartjobb. Eller att anlita billig svart arbetskraft. Men det kan stå dig dyrt. Förutom skador riskerar du både skattesmäll och brottsåtal.

Tjänar du under 20 431 kronor på ett år, exempelvis för att du studerar, behöver du inte betala skatt. En 500-lapp för att passa grannens hund är alltså inte svartjobb om du inte gör det regelbundet.

Om du anlitar en privatperson för mindre än 1 000 kronor på ett år, behöver du inte heller göra något skatteavdrag, betala arbetsgivaravgift eller lämna kontrolluppgift till Skatteverket. 

Troligen inte. Det dras visserligen ingen skatt på din lön, men ofta behåller arbetsgivaren pengarna själv. Om du jobbar svart missar du också många trygghetssystem. Du kan inte sjukskriva dig om du blir sjuk och får inte a-kassa. Pensionen blir också lägre och det blir svårare att låna pengar eller hyra lägenhet. 

Hur mycket Swish kan man ta emot utan att skatta?

När du tar emot pengar via Swish finns det ingen automatisk skatteavdrag. Det är ditt ansvar som mottagare att redovisa inkomsten till Skatteverket och betala skatt på den om det behövs. Detta gäller oavsett om pengarna är en gåva eller betalning för en tjänst eller vara.

För att redovisa din inkomst från Swish-betalningar kan du använda dig av Skatteverkets tjänst ”Inkomstdeklaration 1”. Där kan du ange beloppet du har tjänat och betala den skatt du är skyldig.

När kollar Skatteverket Swish?

2 mars 2020 — Av Skatteverkets föreskrifter följer vidare en skyldighet att registrera använt betalningsmedel. Detta innebär dock inte nödvändigtvis att …

Ingen kontrollavgift när swishbetalning registrerats i kassaregistret som annat betalningsmedel än Swish | Rättslig vägledning | Skatteverket

Du kan betala med Swish eller bankgiro. En inbetalning med Swish syns på ditt skattekonto inom tre bankdagar, men beloppet bokförs på skattekontot samma dag som …

Kan Skatteverket kolla privata bankkonton?

Hur kan jag kontrollera vilket mottagarkonto som är registrerat för mig?

Om du har deklarerat med säkerhetskoder kan du logga in i e‑tjänsten Inkomstdeklaration 1 och kontrollera uppgifterna om mottagarkonto under menyalternativet Bankkonto.

Vad händer om man får för mycket Swish?

Ett inlägg som varnar för Swish-bedrägerier har fått stor spridning senaste veckan. En mamma berättade om ett misstänkt bedrägeriförsök som hennes dotter råkat ut för och inlägget har delats över 6 500 gånger.

Så här står det:

Hur mycket får man sälja svart?

Blocket, köp- och säljgrupper på Facebook eller mer nischade säljsajter. Idag finns en uppsjö möjligheter att sälja begagnade saker. Sofia Hagelin, pressansvarig på Tradera, ger sina bästa tips på hur man bäst tjänar pengar.

Om man vill sälja av saker för att tjäna pengar, vad ska man tänka på? Tänk utifrån säsong. Sälj barnens urvuxna vinteroveraller och din skidjacka på vintern. Vänta med sommarklänningarna och trädgårdsprylarna tills det börjar bli säsong för det. Sen kan man sälja fler saker än man tror. Märkeskläder i gott skick, läsplattor, mobiltelefoner, böcker, sticklingar och kamerautrustning säljer bra. Och glas, porslin och inredning är jättepopulärt. Men även verktyg, leksaker och samlarsaker som kan vara allt från mynt och frimärken till barbiedockor, smurfar och vinylskivor.

Kan man swisha en miljon?

Den 12 december 2012 lanserades Swish som en betaltjänst för betalningar mellan privatpersoner.

På årets mobilgala vann Swish Guldmobilen för “Årets Mobila Betalning”.

Två och ett halvt år efter lansering har nu Swish över tre miljoner aktiva användare.

Har Kronofogden koll på mitt bankkonto?

Om du har obetalda skulder och Kronofogden har beslutat att ta vidare steg, kan de ansöka om att få tillgång till din bankinformation. De kan då begära ut dina kontoutdrag från banken och få information om dina tillgångar. Detta görs för att Kronofogden ska kunna utmäta pengar från ditt konto för att betala tillbaka skulden.

Det är viktigt att veta att Kronofogden inte kan ta ut alla pengar från ditt bankkonto. De kan bara ta ut det belopp som behövs för att betala tillbaka skulden. Om du har pengar på ditt konto som inte behövs för att betala tillbaka skulden, kommer de att vara säkra på ditt konto. Detta gäller dock inte om Kronofogden beslagtar ditt konto, vilket kan ske om du inte samarbetar med myndigheten.