:

Får man göra rotavdrag på solceller?

Innehållsförteckning:

  1. Får man göra rotavdrag på solceller?
  2. Vad gäller för solceller 2023?
  3. Hur mycket rot på solceller?
  4. Hur stort avdrag för solceller?
  5. Vad krävs för att få rotavdrag?
  6. Vem är det bäst att göra rotavdrag på?
  7. Hur mycket ökar Husvärdet med solceller?
  8. Får man el från solceller på vintern?
  9. Hur mycket ROT får man dra av?
  10. Hur mycket skattereduktion solceller?
  11. När gäller inte rot-avdrag?
  12. Vad får man inte rotavdrag för?
  13. Kan man bli nekad rotavdrag?
  14. Hur mycket är ROT avdraget 2023?
  15. När är det lönt att installera solceller?

Får man göra rotavdrag på solceller?

När du installerar solceller blir du berättigad till rotavdrag. Rotavdrag för solceller avser solcellsinstallationen och ingår i något som kallas för det gröna avdraget – ett rotavdrag som gynnar klimatomställningen genom att främja gröna ändamål. I en artikel om rotavdrag och solceller, skriver ECOKRAFT, som är en av Sveriges ledande leverantörer och producenter av solceller, att du kan vara berättigad till rotavdrag för solceller, även om du bor i utlandet. Det kräver dock att du uppfyller alla de krav som ställs på avdrag för rotarbeten.

Vad gäller för solceller 2023?

Nu blir det ännu förmånligare att investera i solceller. 1 januari 2023 ändras reglerna för Grön Teknik som är bidragsystemet för solceller, laddboxar/elbilsladdare och batterier. Förslaget syftar till att stimulera utbyggnaden av specifikt solceller och förslaget kommer från regeringen. Läs mer HÄR. Läs regeringens proposition HÄR.

Nu blir det ännu förmånligare att investera i solceller. 1 januari 2023 ändras reglerna för Grön Teknik som är bidragsystemet för solceller, laddboxar/elbilsladdare och batterier. Förslaget syftar till att stimulera utbyggnaden av specifikt solceller och förslaget kommer från regeringen. Läs mer HÄR. Läs regeringens proposition HÄR.

  • Vad innebär en höjning av Grön Teknik från 15 till 20% för mig? För solceller ökar bidraget från 15 till 20% på solcellsanläggningen. Det betyder att man för en typisk villainstallation kan spara upp till ca 10 000kr ytterligare på att investera i en solcellsanläggning under 2023 jämfört med föregående års bidragsnivå, som var på 15%. 
  • Vad innebär en höjning av Grön Teknik från 15 till 20% för mig? För solceller ökar bidraget från 15 till 20% på solcellsanläggningen. Det betyder att man för en typisk villainstallation kan spara upp till ca 10 000kr ytterligare på att investera i en solcellsanläggning under 2023 jämfört med föregående års bidragsnivå, som var på 15%. 

Hur mycket rot på solceller?

Beslutet, som fattades av Riksdagen den 25 november 2020, innebär att en skattereduktion gäller för arbets- och materialkostnader vid installation av ”grön teknik”.

Hur stort avdrag för solceller?

Som privatperson kan man göra ett så kallat grönt avdrag när man köper solceller. Från och med 1 januari 2023 ligger avdraget på 20% av arbets- och materialkostnaden, alternativt 19,4% av totalkostnaden efter en schablon från Skatteverket. (Skatteverket har gjort en bedömning att 97% av kostnaderna för en solcellsanläggning utgörs av arbets- och materialkostnad.)

Det finns inga bidrag för företag, kommuner och bostadsrättsföreningar som köper solceller.

Vad krävs för att få rotavdrag?

Arturo Arques är privatekonom på Swedbank och sparbankerna. Vi låter honom svara på de vanligaste frågorna om rut och rot.

Det pratas om rot och rut i lite olika sammanhang – men vad står de för egentligen? – Rot är en förkortning för reparation, ombyggnad och tillbyggnad. Rut stod en gång i tiden för "rengöring, underhåll och tvätt". Idag omfattar ju avdraget betydligt mer än så, men de är båda skatteavdrag som man kan få göra för tjänster som utförs i eller i nära anslutning till hemmet.

Vem är det bäst att göra rotavdrag på?

Ett småhus är en byggnad med en eller två bostäder, exempelvis en villa, ett radhus eller ett fritidshus. Det kan även vara en kolonistuga eller byggnad på arrenderad mark som är inredd och utrustad för boende. Komplementhus som garage, förråd och andra mindre byggnader kan höra till småhuset.

Krav för rotavdrag i småhus:

Hur mycket ökar Husvärdet med solceller?

Det är inte bara plånboken som blir glad av lägre löpande utgifter om man har solceller på sitt hustak. Även planeten mår bättre av lägre koldioxidutsläpp vilket är bra för kommande generationer. Att installera solceller höjer dessutom värdet på huset med 135 000 kronor. Det visar en ny analys som SBAB och Booli har gjort.

Under våren 2022 har SBAB och Booli analyserat hur en installation av solceller påverkar värdet på ett hus. Statistik över bostadsförsäljningar, där en stor mängd av husens egenskaper har beaktats, visar att marknadsvärdet skiljer sig åt mellan hus med solceller och hus utan solceller.

Får man el från solceller på vintern?

Solceller absorberar solljus under vintern, även om mängden energi som produceras oundvikligen blir mindre. Solceller kan inte bara producera el från direkt solljus, utan även indirekt solljus. Det innebär att de absorberar ljus när det är molnigt eller när solen reflekteras mot till exempel ett snötäcke eller en annan byggnad.

Hur mycket ROT får man dra av?

Likt rotavdraget är rutavdraget en skattereduktion och innebär att du kan göra ett avdrag på arbetskostnaden när du anlitar företag för att utföra tjänster i ditt hem. RUT står för rengöring, underhåll och tvätt. Rutavdraget täcker, som du säkert genom förkortningen redan listat ut, arbeten inom just rengöring, underhåll och tvätt.  

Exempel på tjänster som du kan använda rutavdraget vid är hushållstjänster som flyttstädning, läxhjälp och trädgårdsarbete. Du kan också använda dig av rutavdraget när du:

  • Anlitar barnvakt
  • Anlitar hjälp för snöskottning samt vid installation
  • Underhåll eller reparation av fiber 

Hur mycket skattereduktion solceller?

  • Det är bara din inkomstskatt som påverkas om du bara har en mikroproduktionsanläggning på din privatbostad och inte bedriver någon näringsverksamhet. Det beror på att din anläggnings installerade toppeffekt sannolikt kommer att ligga lägre än 500 kilowatt. Då behöver du inte betala energiskatt på el.
  • Du behöver inte registrera dig för moms, förutsatt att du inte att har en försäljning på 80 000 kronor eller mer före moms.
  • Du behöver inte heller ansöka om F-skatt, eftersom du varken bedriver näringsverksamhet eller utför ett arbete.

Om du har en näringsfastighet, om du driver företag i enskild näringsverksamhet eller om du har flera anläggningar som producerar el, hittar du information på nedanstående sida:

Med förnybar el menas främst el som framställs från sol, vind och vatten. Det vanligaste för privatpersoner är att installera solceller på fastigheten. Den anläggning som producerar el kallas mikroproduktionsanläggning.

När gäller inte rot-avdrag?

Tänker du genomföra en renovering med totalentreprenad? Rotavdraget kan erbjuda betydande ekonomiska fördelar för ditt projekt. Det är viktigt att välja rätt entreprenör, bestämma din budget, försäkra dig om att du har rätt försäkringar och att upprätta en realistisk tidsplan. Allt detta bidrar till att ditt renoveringsprojekt kan genomföras så smidigt som möjligt. Med rätt information i handen blir det enklare att genomföra ditt renoveringsprojekt på ett framgångsrikt sätt.

Vad får man inte rotavdrag för?

För 2024 höjs ROT-avdraget från 50 000 kr till 75 000 kr per år och person. En höjning med 50% av ROT-avdraget!

Om renovering utförs över årsskiftet kan ROT-avdraget för både 2023 och 2024 användas, till ett totalt avdrag på 125 000 kr per person, om betalning sker enligt reglerna vilket år ROT-avdraget används för.

Kalle och Lisa har anlitat ett företag för en stor renovering i deras villa. Arbetskostnaden är 200 000 kr och materialkostnaden 100 000 kr, dvs total kostnad på 300 000 kr.

Med ROT-avdraget på 30% dras 60 000 kr från arbetskostnaden. Totalkostnaden blir således 240 000 kr. 

Eftersom Kalle och Lisa äger huset tillsammans, där vardera person får göra ROT-avdrag på upp till 50 000 kr per år, kan de utnyttja hela ROT-avdraget på 60 000 kr, och de kommer också att ”få kvar” 40 000 kr i ROT-avdrag för året.

ROT-avdrag är en skattereduktion som privatpersoner får när man använder hantverkstjänster i sin bostad. ROT står för reparation, om- och tillbyggnad. I praktiken innebär det att du får hantverkstjänster tjänster till ett kraftigt rabatterat pris. ROT-avdraget gös direkt på din faktura och vi sköter hanteringen med Skatteverket, så det innebär inget extra besvär för dig att utnyttja ROT-avdraget.

ROT-avdraget är 30 % avdrag på arbetskostnaderna för hantverkstjänster, inklusive moms. Det gäller alltså inte kostnader för material och övriga kostnader som hantverkarna kan ha, såsom resekostnader.

ROT-avdraget är maximalt 50 000 kr per person och år. Det gäller för varje person som är delägare och bor i bostaden. Om ni till exempel är två personer i hushållet så är därmed summan ni kan använda i ROT-avdrag 100 000 kr per år. ROT-avdraget kan fördelas mellan personerna hushållet som ni vill, men max 50 000 kr per person. Om ni vill ändra fördelningen som blev så går det bra att göra det på din skattedeklaration också. 

Kan man bli nekad rotavdrag?

Rotavdraget är en skattereduktion som infördes för att främja renovering och underhåll av hus och lägenheter. ROT är en förkortning av renovering, ombyggnad och tillbyggnad. Rotavdraget gäller alltså bara när du anlitar certifierade företag inom just områden som bygg, måleri, VVS, elinstallation och liknande. Viktigt att komma ihåg är att rotavdrag inte gäller för materialkostnader, bara själva arbetskostnaden. Eftersom att det är från skatten avdraget görs så behöver du också betala in den skatt som krävs för att kunna täcka avdraget som du vill göra. 

Rotavdraget ger dig 30% skattereduktion för tjänster som berör bygg, renovering och underhåll av din bostad upp till 50 000 kronor per person och år. Kombinerar du rotavdraget med rutavdrag ligger det totala maxbeloppet på 75 000 kr. För att kunna få rotavdrag är det viktigt att välja ett certifierat företag med F-skattsedel som är berättigade att erbjuda rotavdrag. Du ska även äga och bo i bostaden där renoveringen ska genomföras. 

Det är inte du personligen som ansöker om avdraget, det gör företaget som utför arbetet och det ska vara avdraget på fakturan när du får den. Det är dock viktigt att du håller koll på hur mycket avdrag du gör varje år så att du inte överskrider maxbeloppet om 50 000 kronor. Är ni två personer som äger bostaden kan ni tillsammans få upp till 100 000 kronor i avdrag. 

Hur mycket är ROT avdraget 2023?

”Rot” står för renovering, ombyggnad och tillbyggnad. Avdraget innebär att du som ägare av en fastighet får skattereduktion för olika sorters renoveringsarbeten.

Här är villkoren du behöver uppfylla för att ha rätt till avdraget:

  • Du måste vara minst 18 år vid beskattningsårets slut.
  • Du äger bostaden under den tid som arbetet utförs.
  • Du bor helt eller delvis i fastigheten där arbetet utförs.
  • Du bor och betalar skatt i Sverige eller bor utomlands och beskattas i Sverige.
  • Du betalar tillräckligt med skatt.
  • Huset är minst 5 år gammalt. Garage eller carport ger rätt till rot om tillbyggnaden byggs ihop med bostadshus. ROT-avdrag gäller inte för nybyggnationer.
  • Sedan 2021 får du även skattereduktion för grön teknik, t ex om du installerar solceller.
  • Om du ska göra om i en bostadsrätt måste arbetet ske inuti bostaden. Yttre underhåll, t e x fönsterbyte och inglasning av balkong är inte giltigt för skattereduktion.
  • Du kan högst få 50 000 kronor i rotavdrag per person och år.
  • För rottjänster kan du dra av upp till 30 procent av arbetskostnaden.
  • Företager du anlitar måste ha F-skatt.

När är det lönt att installera solceller?

  • Solceller till villa har vanligtvis en avkastning på runt 11 procent.
  • Solceller till företag har vanligtvis en avkastning på cirka 15 procent.
  • Med rätt förutsättningar är solpaneler nästan alltid lönsamt.
  • Solcellernas pris och elprisets utveckling påverkar lönsamheten mest.
  • Skulle skattereduktionen på solel försvinna minskar lönsamheten markant.
  • Med solceller tjänar du pengar på två olika sätt. Delvis genom en minskad elräkning, och delvis genom intäkter från elförsäljning.
  • 10,4 kW solceller ger uppskattningsvis en årlig inkomst på 11 000 kronor.
  • Återbetalningstiden för solceller är vanligtvis mellan 10–15 år.

Ja, solceller är en lönsam investering år 2023. Beroende på dina förutsättningar förväntas en investering i solceller avkasta 5–15 % per år. En normalstor anläggning på 10,4 kW ger ungefär 11 000 kronor sammanlagt i besparingar och intäkter per år. Det ger en årlig avkastning på cirka 11,7 procent.