:

Hur hög kan fastighetsskatten bli?

Innehållsförteckning:

  1. Hur hög kan fastighetsskatten bli?
  2. Hur mycket betalar man i fastighetsavgift?
  3. Vad menas med takbelopp?
  4. Hur beräknas kommunal fastighetsavgift?
  5. Var hittar jag underlag för fastighetsavgift?
  6. Vilket parti tog bort fastighetsskatten?
  7. När ska fastighetsskatten betalas 2023?
  8. Kan man slippa fastighetsskatt?
  9. När behöver man inte betala fastighetsskatt?
  10. Vad är din andel av takbeloppet?
  11. Hur räknar man ut sin fastighetsskatt?
  12. Är fastighetsskatten på väg tillbaka?
  13. Måste man köpa en dyrare bostad för att få uppskov?
  14. Hur undviker man vinstskatt?
  15. När tog man bort fastighetsskatten?

Hur hög kan fastighetsskatten bli?

Hittills är det bara Vänsterpartiet som fastslagit hur de vill förändra fastighetsskatten. De vill införa en extra fastighetsskatt på 1,5 procent på den del av taxeringsvärdet som överstiger fyra miljoner kronor och där den kommunala fastighetsavgiften finns kvar i botten. Samtidigt inför Vänsterpartiet en begränsningsregel på fyra procent av inkomsten.

Förslaget har sin udd riktad mot framför allt ett antal kommuner i Stockholms län. Om hänsyn inte tas till begränsningsregeln, kommer skatten i Vaxholm i snitt att öka med cirka 11 000 kronor per år, i Täby och Sollentuna cirka 21 000 kronor, Stockholm 25 000 kronor, Nacka 30 000 kronor, Sundbyberg 33 000 kronor, Solna 41 000 kronor, Lidingö 65 000 kronor, och Danderyd 81 000 kronor.

Begränsningsregeln skulle innebära att det hushåll som exempelvis har 50 000 kronor i samlad hushållsinkomst per månad får ett ”tak” på 24 000 kronor per år i fastighetsskatt och den som har en hushållsinkomst på 100 000 kronor per månad skulle få betala 48 000 kronor per år.  

Miljöpartiet är inne på en annan linje. De vill i stället höja taket. Idag finns 1,4 miljoner småhus i kommuner där det genomsnittliga taxeringsvärdet överstiger takbeloppet. Hur mycket taket ska höjas har inte Miljöpartiet uttalat sig om. Men om de höjer det till låt säga 15 000 kronor, kommer det totala skattetrycket på landets småhusägare öka från ca 16 miljarder kronor till 23 miljarder kronor. Miljöpartiets förslag kommer att slå brett och beröra många småhusägare.

Hur mycket betalar man i fastighetsavgift?

Beroende på vilken typ av fastighet du äger kan du behöver betala antingen en kommunal fastighetsavgift eller en statlig fastighetsskatt – eller i vissa fall både och. Här går vi igenom skillnaden mellan de båda avgifterna.

Vad menas med takbelopp?

Du som är elproducent ska betala skatt på överintäkter från el om du framställer elen i Sverige från någon av de här källorna:

  • vindenergi
  • termisk solenergi
  • solcellsenergi
  • geotermisk energi
  • avfall
  • kärnenergi
  • brunkol
  • råpetroleumprodukter
  • torv
  • vattenkraft utan vattenmagasin
  • fasta eller gasformiga biomassabränslen som inte är biometan.

Elen ska ha framställts i en kraftproduktionsanläggning med en sammanlagd installerad generatoreffekt på mer än 1 megawatt – alternativt mer än 1 megawatt växelriktareffekt om det handlar om termisk solenergi eller solcellsenergi.

Du ska betala skatt på överintäkter från el som har överförts till ett koncessionspliktigt nät under så kallade kvalificerade timmar.

En kvalificerad timme är en timme när priset på dagenföremarknaden överstiger 1 957 kronor per megawattimme i elområdet där elen har överförts till ett koncessionspliktigt nät.

Priset på dagenföremarknaden är priset på el som fastställs i förväg av elbörsen Nord Pool. Priset anges i kronor per megawattimme för en viss timme.

Hur beräknas kommunal fastighetsavgift?

Fastighetsavgiften är 0,75% av fastighetens taxeringsvärde, upp till ett maxbelopp som är 9 287 kr för inkomståret 2022 (som deklareras under 2023).

För att räkna ut fastighetsavgiften multiplicerar man fastighetens taxeringsvärde med 0,0075. Överstiger summan årets maxbelopp är det istället maxbeloppet som skall betalas.

Dessa förutsättningar gäller för vanliga hus/villor/småhus. Takbeloppet följer den årliga förändringen av inkomstbasbeloppet. Cirka hälften av alla småhusägare i Sverige betalar maxbeloppet.

Nybyggda småhus är fria från fastighetsavgiften i 15 år från och med värdeåret. Värdeår är vanligtvis det år som huset blir färdigbyggt.

Du hittar värdeåret i ditt senaste beslut om fastighetstaxering eller på Mina sidor på Skatteverket.se

Var hittar jag underlag för fastighetsavgift?

Sist i artikeln finns ett avsnitt om ett utredningsförslag om slopande av taxeringsvärden samt ändrade nivåer för fastighetsavgift alternativt förenklade regler för fastighetstaxering.

Fastighetsskatten och fastighetsavgiften grundas på fastighets­taxeringen och är en viss procent av taxeringsvärdet för mark och byggnader. Vilken procentsats ­beror på vilket slags fastighet det är. För fastighetsavgiften gäller dessutom särskilda takbelopp (se mer om detta längre fram).

Vilket parti tog bort fastighetsskatten?

Dagens ETC.

Den fastighetskatt som borgarna avvecklade var inte konfiskatorisk utan hade just, på initiativ av röda och gröna, blivit både solidarisk och rättfärdig.

När ska fastighetsskatten betalas 2023?

Avgiften är det lägsta av ett krontal per småhus och 0,75 % av taxeringsvärdet för inkomståret.

Maxavgiften för inkomstår 2023 är i krontal 9 287 kr. Ägare av småhus på ofri grund betalar alltid högst en halv avgift.

Kan man slippa fastighetsskatt?

Fastighetsskatt är en typ av skatt som ska betalas av ägare till fastigheter som inte innehåller färdigbyggda bostäder.

Sedan den 1 januari inkomståret 2008 är det kommunal fastighetsavgift på bostäder som gäller i stället för statlig fastighetsskatt. Alla bostäder i hyreshus, ägarlägenheter och småhus har en kommunal fastighetsavgift .

Statlig fastighetsskatt betalas dock fortfarande för obebyggd tomtmark och för bostadsbyggnader som är under byggnation.

LÄS MER: Stora guiden till att köpa villa eller lägenhet 2018

När behöver man inte betala fastighetsskatt?

Sist i artikeln finns ett avsnitt om ett utredningsförslag om slopande av taxeringsvärden samt ändrade nivåer för fastighetsavgift alternativt förenklade regler för fastighetstaxering.

Fastighetsskatten och fastighetsavgiften grundas på fastighets­taxeringen och är en viss procent av taxeringsvärdet för mark och byggnader. Vilken procentsats ­beror på vilket slags fastighet det är. För fastighetsavgiften gäller dessutom särskilda takbelopp (se mer om detta längre fram).

Vad är din andel av takbeloppet?

När du sålt en bostad måste du betala skatt för din vinst. Därför måste du räkna ut om din försäljning innebär en vinst eller en förlust.

Nu när uppskoven dessutom är gratis och ger dig en kostnadsfri skattekredit med upp till 660.000 kr, samtidigt som bolåneräntorna ökar, bör du se vad du kan få i uppskov också. Det är just för att uppskoven är så fördelaktiga som politikerna var tvungna att maximera dem till en reavinst på upp till 3 Mkr per bostad.  

Här får du hjälp att beräkna vinst eller förlust eller uppskov på Skatteverkets hemsida: Beräkningshjälp för din bostadsförsäljning 

Så här räknar du ut vinst eller förlust för fastighet (dvs villa):

Försäljningspriset  − försäljningsutgifter  − inköpspris och lagfartskostnad m.m.  − förbättringsutgifter / reparationer / underhåll  + återföring av uppskov  = vinst eller förlust

 Så här räknar du ut vinst eller förlust för bostadsrätt

Hur räknar man ut sin fastighetsskatt?

Sedan den 1 januari 2008 är det kommunal fastighetsavgift som gäller för bostäder i stället för statlig fastighetsskatt. Alla bostäder i hyreshus, ägarlägenheter och småhus har en kommunal fastighetsavgift. Statlig fastighetsskatt är en skatt som ägare till skattepliktiga fastigheter som inte innehåller färdigbyggda bostäder ska betala.

Är fastighetsskatten på väg tillbaka?

När marknaden utmanar många traditionella investeringsformer växer intresset för ett tillgångsslag med hög avkastning och låg volatilitet: säkerställda fastighetslån.

– Alla våra lån är säkrade med pant, och ger investerarna månadsvisa ränteutbetalningar under en löptid på i snitt tolv månader, säger Sebastian Harung, vd och grundare för Kameo.

Måste man köpa en dyrare bostad för att få uppskov?

Denna kalkylator hjälper dig att räkna ut om du uppfyller reglerna för att göra uppskov eller inte.

Om du uppfyller reglerna för slutligt eller preliminärt uppskov kan du använda kalkylatorn nedan för att räkna ut hur stort uppskov du kan göra.

Denna kalkylator räknar ut hur stort uppskov du kan göra och hur mycket du måste betala i skatt om du inte kan skjuta upp hela vinsten.

OBS, tänk på att din vinst + eventuellt gammalt uppskov måste uppgå till minst 50 000 kr för att du skall få göra uppskov.

Tänk även på att taket för uppskov är 3 miljoner kr per bostad. Om du äger din nya bostad ihop med någon annan måste du alltså ta hänsyn till att ni totalt kan göra uppskov på max 3 miljoner kr per person.

💡 OBS!Tänk på att skilja på uttrycken ”vinsten” och ”skatten” när du läser denna artikel. När man räknar och deklarerar uppskov är det vinsten man räknar på. Skatten på den vinsten är 22%. Om du vill betala av ditt uppskov i framtiden är det alltså bara skatten (22% av uppskovsbeloppet) som skall betalas.

✔️ Ett uppskov kan man skjuta framför sig så länge man vill och så länge man man inte säljer sin bostad och flyttar till en hyresbostad. Man kan skjuta vinstskatten framåt i tiden ända fram tills man dör, då får dödsboet betala av skatteskulden.

✔️ Man kan göra uppskov hur många gånger man vill så länge man uppfyller kraven. Du kan alltså flytta hur många gånger du vill och ändå skjuta med dig ditt uppskov.

Hur undviker man vinstskatt?

Hur dina aktier beskattas beror på vilket konto du har dina aktier i. På ett aktie- & fondkonto betalar du 30 % i skatt varje gång du säljer med vinst eller vid utdelningar (kapitalvinstskatt), medan på ISK och kapitalförsäkring betalar du en procentsats per år som är baserad på kontots värde (schablonskatt), det vill säga inte vid varje försäljning du gör.

Läs om beskattning för respektive konto i följande avsnitt:

  • 1 Beskattning för VP-konto, depå och aktie- och fondkonto
  • 2 Beskattning för ISK
  • 3 Beskattning för kapitalförsäkring

När tog man bort fastighetsskatten?

Vänsterpartiet är i dag det enda parti som vill se ett återinförande av fastighetsskatten och har lagt fram ett förslag. Det skulle innebära att man tar fastighetsskatt på småhus med höga taxeringsvärden. I Sverige är fyra av tio småhusägare låg- eller medelinkomsttagare och förslaget skulle omfatta var tionde ägare. Resten av partierna vill inte återinföra fastighetsskatt men finansminister Magdalena Andersson (S) säger att man inte vill stänga några dörrar. 

Det finns ett antal andra aktörer som också också vill återinföra skatten: