:

Vad är skillnad mellan samordningsnummer och personnummer?

Innehållsförteckning:

  1. Vad är skillnad mellan samordningsnummer och personnummer?
  2. När blir samordningsnummer personnummer?
  3. Hur får jag reda på mitt samordningsnummer?
  4. Kan man folkbokföra sig med samordningsnummer?
  5. Måste man ha samordningsnummer för att arbeta i Sverige?
  6. Varför får man ett samordningsnummer?
  7. Får man jobba i Sverige utan samordningsnummer?
  8. Kan man anställa någon utan samordningsnummer?
  9. Kan man betala ut lön utan samordningsnummer?
  10. Kan man anställa någon med samordningsnummer?
  11. Kan man få personnummer utan uppehållstillstånd?
  12. Vad krävs för att få personnummer?
  13. Kan man börja jobba utan samordningsnummer?

Vad är skillnad mellan samordningsnummer och personnummer?

Samordningsnummer är en identitetsbeteckning för personer som inte är eller har varit folkbokförda i Sverige, men som ändå har behov av att ha kontakt med svenska myndigheter eller andra delar av samhället, exempelvis vid passansökan hos ambassaden.

Ett samordningsnummer behåller du livet ut, men om du folkbokförs i Sverige byts samordningsnummer ut och du får istället ett personnummer.

När blir samordningsnummer personnummer?

Personnumren räcker inte till för alla som ska ha dem. Det är framför allt för födelsetider den 1 januari eller den 1 juli vissa år under 1950- och 1960-talen som födelsenummer saknas. Totalt saknas födelsenummer för åtta födelsetider, samtliga avseende män. Sjutton födelsetider har färre än 50 lediga nummer. För att komma till rätta med denna brist föreslår regeringen i denna proposition att Skatteverket, om det saknas födelsenummer att tilldela för en viss födelsetid, får möjlighet att i stället ange en födelsedagen närliggande dag i samma månad vid fastställande av personnummer. Följden av förslaget blir att ett antal personer kommer att få personnummer där födelsetiden avviker från den verkliga födelsedagen med en eller högst ett par dagar. Möjligheten till avvikelse kommer emellertid enbart att behöva utnyttjas vid tilldelning av personnummer till vissa personer som är äldre än 30–40 år. Yngre personer kommer däremot alltid att få uppgiften om den verkliga födelsedagen som en del av personnumret eftersom det inte saknas några födelsenummer för dessa födelsetider. Avvikelsen kommer därför inte innebära några avgörande problem för den enskilde och inte heller ha någon särskild betydelse för de myndigheter eller privata företag som har behov av uppgift om födelsetid. Nackdelen med denna mindre avvikelse måste dessutom ställas mot att personnumrets konstruktion behålls, vilket innebär mycket stora kostnadsbesparingar för samhället jämfört med en mer ingripande förändring där personnumrets konstruktion ändras.

Propositionen innehåller även förslag om att vissa personer som omfattas av regler om immunitet och privilegier ska kunna tilldelas personnummer trots att de inte folkbokförs.

Regeringen föreslår att riksdagen antar regeringens förslag till

I en skrivelse som kom in till Finansdepartementet den 13 mars 2007 hemställde Skatteverket om en ändring i folkbokföringsförordningen (1991:749) så att det i undantagsfall skulle bli möjligt för Skatteverket att tilldela personnummer som inte avspeglade personens födelsedag, dock skulle födelseår och födelsemånad vara de korrekta (dnr Fi2007/1922). Anledningen till hemställan var den akuta bristen på personnummer för vissa födelsetider.

Vidare har olika myndigheter i ett antal skrivelser som kommit in till Finansdepartementet begärt att kretsen myndigheter som får begära tilldelning av samordningsnummer vidgas, så att bl.a. Migrationsverket och Arbetsförmedlingen får denna rätt (dnr Fi2003/2738, Fi2004/3819, Fi2005/2237 och Fi2005/2143).

Genom beslut den 6 september 2007 bemyndigade regeringen chefen för Finansdepartementet att tillkalla en särskild utredare med uppdrag att göra en allmän översyn av folkbokföringslagen (1991:481). Utredningen tog sig namnet Folkbokföringsutredningen. I direktiven (Dir. 2007:123) utpekades särskilt några frågor som skulle omfattas av utredarens översyn. Två av dessa frågor skulle redovisas före de övriga, nämligen dels hur den nuvarande uppbyggnaden av personnumren kunde ändras så att behovet av ett större antal personnummer kunde tillgodoses, dels hur systemet med samordningsnummer fungerade i praktiken och hur det kunde förbättras, varvid bl.a. även den krets myndigheter som har rätt att rekvirera samordningsnummer och för vilka ändamål detta får ske skulle ses över. I det sammanhanget skulle utredaren särskilt beakta situationen för tjänstemän vid utländska beskickningar, konsulat, Europeiska gemenskapen och internationella organisationer i Sverige.

Hur får jag reda på mitt samordningsnummer?

För att få pass eller nationellt id-kort måste du vara svensk medborgare. Detta gäller även provisoriska pass. Alla som ansöker måste personligen komma till polisens passexpedition, det gäller även barn och ungdomar. Pass/nationellt id-kort är de enda handlingar som kan styrka ditt medborgarskap.

Kan man folkbokföra sig med samordningsnummer?

Nyfödda barn och personer som aldrig innehaft svenskt pass, Nationellt identitetskort eller varit folkbokförda i Sverige måste erhålla samordningsnummer innan det är möjligt att söka svenskt pass. Har vårdnadshavarna till ett nyfött barn inte gjort namnanmälan görs detta samtidigt.

Ett samordningsnummer har efter den 18 juni 2021 olika status:

Måste man ha samordningsnummer för att arbeta i Sverige?

I Sverige finns två identitetsbeteckningar som administreras av Skatteverket: personnummer och samordningsnummer. Om du flyttar till Sverige och planerar att bo här i ett år eller mer, ska du normalt vara folkbokförd här. Genom att bli folkbokförd i Sverige får du ett personnummer som identitetsbeteckning. Samordningsnummer är en identitetsbeteckning för personer som inte är eller har varit folkbokförda i Sverige. Statliga myndigheter och vissa privata högskolor har rätt att begära att en person ska få ett samordningsnummer. Information om personnummer och samordningsnummer hos Skatteverket

Som EU-medborgare kan du ha rätt till utbildningen Svenska för invandrare (sfi) om du har uppehållsrätt och bedöms vara bosatt i Sverige, trots att du inte är folkbokförd och därmed inte har personnummer. Som bosatt i Sverige har du rätt till utbildning till följd av EU-rätten, enligt 29 kap. 2 § 3 skollagen (2010:800). Sfi-utbildningen anordnas av kommunen där du är bosatt.Sveriges Kommuner och Regioners förteckning över svenska kommuner

Varför får man ett samordningsnummer?

Från och med 1 september 2021 kan du inte ansöka om samordninsgnummer på ambassaden i Oslo och de svenska konsulaten i Norge. Ansökan görs hos polisen i Sverige.

Samordningsnummer är en identitetsbeteckning för personer som inte är eller har varit folkbokförda i Sverige. Syftet med samordningsnummer är att myndigheter och andra samhällsfunktioner ska kunna identifiera personer även om de inte är folkbokförda i Sverige.

Får man jobba i Sverige utan samordningsnummer?

SINK-ansökan 2023 eller SINK-application 2023 (underskrift av den anställde behövs ej)

  • Anställning med timersättning/Employment with hourly compensationForeign residents (signerat i Edusign av prefekt/chef)

    Anställning med timersättning/Employment with hourly compensationForeign residents

  • Blankett Arvodesräkning- Opponent/Sakkunnig (signerat i Edusign av prefekt/chef)
  • Bankkonto utland (underskriven av den anställde, går bra att scanna in)
  • Blankett Expense Claim för reseutlägg (signerat i Edusign av prefekt/chef)
  • Passkopia

Kan man anställa någon utan samordningsnummer?

SINK-ansökan 2023 eller SINK-application 2023 (underskrift av den anställde behövs ej)

  • Anställning med timersättning/Employment with hourly compensationForeign residents (signerat i Edusign av prefekt/chef)

    Anställning med timersättning/Employment with hourly compensationForeign residents

  • Blankett Arvodesräkning- Opponent/Sakkunnig (signerat i Edusign av prefekt/chef)
  • Bankkonto utland (underskriven av den anställde, går bra att scanna in)
  • Blankett Expense Claim för reseutlägg (signerat i Edusign av prefekt/chef)
  • Passkopia

Kan man betala ut lön utan samordningsnummer?

För att göra en ansökan om samordningsnummer måste du personligen besöka ett av våra servicekontor och identifiera dig. Du ska också fylla i blanketten Ansökan om samordningsnummer (SKV 7540) som finns här på webbplatsen. Det kan du göra innan eller när du besöker servicekontoret.

Det är viktigt att

Kan man anställa någon med samordningsnummer?

Personer som har fått beslut om uppehållstillstånd med tillfälligt skydd enligt massflyktsdirektivet har rätt att arbeta i Sverige, men för att få arbeta måste de även bli skatteregistrerade.

För att bli skatteregistrerad måste den anställde eller arbetsgivaren skicka en anmälan om preliminär A-skatt till Skatteverket. Den anställde får börja arbeta även innan Skatteverket har fattat beslut om preliminär A-skatt.

Kan man få personnummer utan uppehållstillstånd?

Här kan du läsa om arbetstillstånd och uppehållstillstånd i Sverige. Du kan läsa om vilka regler som gäller om du vill stanna och jobba i Sverige som nordisk medborgare, som EU-/EES-medborgare eller som medborgare i ett land utanför EU/EES.

Den gemensamma nordiska arbetsmarknaden är en hörnsten i det nordiska samarbetet. De nordiska länderna ingick 1954 ett avtal om en gemensam nordisk arbetsmarknad som ger nordiska medborgare rätt att fritt kunna arbeta och bosätta sig i ett annat nordiskt land.

Vad krävs för att få personnummer?

I Sverige finns två identitetsbeteckningar som administreras av Skatteverket: personnummer och samordningsnummer. Om du flyttar till Sverige och planerar att bo här i ett år eller mer, ska du normalt vara folkbokförd här. Genom att bli folkbokförd i Sverige får du ett personnummer som identitetsbeteckning. Samordningsnummer är en identitetsbeteckning för personer som inte är eller har varit folkbokförda i Sverige. Statliga myndigheter och vissa privata högskolor har rätt att begära att en person ska få ett samordningsnummer. Information om personnummer och samordningsnummer hos Skatteverket

Som EU-medborgare kan du ha rätt till utbildningen Svenska för invandrare (sfi) om du har uppehållsrätt och bedöms vara bosatt i Sverige, trots att du inte är folkbokförd och därmed inte har personnummer. Som bosatt i Sverige har du rätt till utbildning till följd av EU-rätten, enligt 29 kap. 2 § 3 skollagen (2010:800). Sfi-utbildningen anordnas av kommunen där du är bosatt.Sveriges Kommuner och Regioners förteckning över svenska kommuner

Kan man börja jobba utan samordningsnummer?

För att arbetsgivare ska kunna betala ut lön krävs att det finns ett personnummer alternativt samordningsnummer. Handläggningstiden hos Skatteverket kan vara lång. För att säkerställa att nyanställda får sin lön i rätt tid är det viktigt att ansöka om samordningsnummer i god tid, gärna två månader innan ankomst till Sverige.

Anställda 0-6 månader hanteras enligt befintliga rutiner med SINK-ansökan. Läs mer i Lön och ersättning > Skatteregler för personer som bor utomlands ”SINK-skatt”.