:

Hur lång tid tar det att få intyg om hindersprövning?

Innehållsförteckning:

  1. Hur lång tid tar det att få intyg om hindersprövning?
  2. Vad är Hindersprövningsintyg?
  3. Hur får man Vigselintyg?
  4. Kan man gifta sig utan hindersprövning?
  5. Hur mycket kostar en hindersprövning?
  6. Vad kostar en hindersprövning?
  7. Kan man skynda på hindersprövning?
  8. Kan man gifta sig innan hindersprövning?
  9. Kan man skicka in hindersprövning digitalt?
  10. Kan man gifta sig spontant?
  11. Vem utfärdar hindersprövning?
  12. Är det lagligt att gifta sig med sin morbror?
  13. Vad händer efter hindersprövning?
  14. När får man inte gifta sig?
  15. Vilka släktingar får man inte gifta sig med?
  16. Hur får man en hindersprövning?
  17. Vilken blankett får man vid hindersprövning?
  18. Hur ska man ansöka om hindersprövning hos Skatteverket?
  19. Hur ska ni ansöka om hindersprövning före vigseln?
  20. Hur får man en hindersprövning?
  21. Vilken blankett får man vid hindersprövning?
  22. Hur ska ni ansöka om hindersprövning före vigseln?

Hur lång tid tar det att få intyg om hindersprövning?

Den som planerar att gifta sig i sommar gör klokt i att ansöka om hindersprövning redan nu. Det kostar ingenting och görs hos Skatteverket. Handläggningstiden är normalt två veckor, men kan bli längre om många söker samtidigt. Intyget om hindersprövning är giltigt i fyra månader.

– Antalet hindersprövningar har ökat kraftigt i vår. Det är nästan 35 procent fler som sökt hindersprövning i april i år jämfört med april i fjol. Många flyttade fram sina bröllop under pandemin, och nu verkar det finnas en uppdämd längtan att gifta sig, säger Vjera Catovic, verksamhetsutvecklare på Skatteverket.

Vad är Hindersprövningsintyg?

Om ni båda är svenska medborgare och ska gifta er i Sverige gäller följande:

Innan man får gifta sig ska Skatteverket göra en hindersprövning. Syftet är att kontrollera att det inte finns några hinder för er att gifta er. Det finns tre äktenskapshinder:

Hur får man Vigselintyg?

Ansök om hindersprövning genom att fylla i Skatteverkets blankett Hindersprövning, Ansökan och försäkran (SKV 7880) och skicka eller lämna blanketten till Skatteverket. Beroende på er situation kan ni också behöva lämna in dokument som bevisar att ni får ingå äktenskap.

Kan man gifta sig utan hindersprövning?

Välkommen till vigsel i Svenska kyrkan och Genarps församling.

Tid för vigsel bokar ni via vår expedition antingen via telefon eller ett personligt besök. Prästen som ska viga er kommer sen att ta kontakt med er för ett så kallat vigselsamtal.

Hur mycket kostar en hindersprövning?

Om du planerar att gifta dig finns det saker du måste göra i god tid. Till exempel beställa hindersprövning och vigselringar. Hindersprövning beställer man hos skatteverket och det kostar ingenting. 

Vad kostar en hindersprövning?

Det kostar vanligtvis inget att gifta sig i Svenska kyrkan i Sverige om minst en av er är medlem i Svenska kyrkan. Bara om ni har särskilda önskemål, som innebär extra kostnader för församlingen, behöver ni bekosta dessa.  

I Svenska församlingar utomlands medför vigseln oftast en kostnad.  Läs mer om att gifta sig utomlands. 

Kan man skynda på hindersprövning?

Hindersprövning är en statligt genomförd undersökning för att säkerställa att två personer kan ingå äktenskap. Under en hindersprövning undersöks ifall de som ska gifta sig är över 18 år, inte redan är gifta, samt att de inte är nära släkt. En hindersprövning görs enligt lag alltid innan giftermål i Sverige.

Är två personer släkt i rakt upp- eller nedstigande led får de inte lov att gifta sig enligt svensk lag.

Är de däremot halvsyskon är giftermål tillåtet, dock inte utan särskilt tillstånd från Länsstryrelsen. Kusiner får däremot lov att gifta sig utan att ansöka om annat än hindersprövning.   

Ni bör ansöka om hindersprövning senast en månad innan bröllopet men gärna så tidigt som möjligt. Ni kan som tidigast ansöka om hindersprövning 4 månader innan bröllopet eftersom intyget inte är giltigt längre än så.

Anledningen till att ni bör söka åtminstone en månad innan vigseln är främst på grund av skatteverkets handläggningstider (som kan variera något).

Dessutom vill vissa anordnare av vigslar, till exempel kommuner, ha in intyget om hindersprövning en tid (vanligtvis 14 dagar) innan den planerade vigseln om ni tänker gifta er borgerligt.

Det finns ett par olika sätt att ansöka om hindersprövning hos skatteverket. 

Kan man gifta sig innan hindersprövning?

Hindersprövning innebär att Skatteverket prövar om det finns några hinder för att ni kan gifta er i Sverige. Enligt svensk lag finns följande hinder mot att få gifta sig:

  • Ålder - den som är under 18 år får inte ingå äktenskap.
  • Släktskap - om ni är nära släkt får ni inte gifta er med varandra.
  • Om någon av er är gift/registrerad partner får ni inte gifta er.

De svenska hindren gäller alltid om ni ska gifta er i Sverige, även om ingen av er är svensk medborgare eller bor i Sverige. Det är viktigt att ni lämnar in er ansökan om hindersprövning i god tid före vigseln.

Kan man skicka in hindersprövning digitalt?

I de flesta fall kan du inte öppna den ifyllnadsbara blanketten i webbläsaren. Du måste ladda ner den och själv spara den på din dator. Öppna den sedan i en pdf-läsare, exempelvis Acrobat Reader. Vissa webbläsare gör detta automatiskt men om det inte fungerar behöver du göra det själv.

Kan man gifta sig spontant?

Wireless network or cellular data may be turned off You may have activated flight mode There may be no Internet connection in your area

Vem utfärdar hindersprövning?

Sommaren är högsäsong för bröllop i Sverige. Hälften av alla som gifter sig i Sverige gör det under sommaren. Viktigt att tänka på är att ansöka om hindersprövning före bröllopet. Det kostar ingenting och görs hos Skatteverket.

– Vi prövar att det inte finns något hinder för personerna att gifta sig och utfärdar intyg om det. Det kostar ingenting om man ansöker direkt hos oss, säger Agneta Carlquist, verksamhetsutvecklare på Skatteverket.

Är det lagligt att gifta sig med sin morbror?

Finns det någon risk med att få barn med en kusin? Kan barnet få något fel? Och är det lagligt att gifta sig med sin kusin?

Ja, risken för att barnet ska få en missbildning eller ärftlig sjukdom ökar om du får barn med en kusin. Risken är ungefär dubbelt så stor om föräldrarna är kusiner, jämfört med när föräldrarna inte är släkt med varandra.

Vad händer efter hindersprövning?

Borgerlig vigsel är en ceremoni utan religiösa inslag som utförs av vigselförrättare utsedda av Länsstyrelsen. Vigseln kan vara i Rådhuset eller på annan plats, efter överenskommelse med vigselförrättaren.

Efter att ni ansökt om hindersprövning kan ni boka vigsel.

För att boka tid för borgerlig vigsel digitalt behöver en av er ha en e-legitimation, som exempelvis bank-id. Du kan även besöka vår reception på Kristallen, Brotorget 1. Ta med legitimation så hjälper vi dig att boka vigsel.

När får man inte gifta sig?

Om ni båda är svenska medborgare och ska gifta er i Sverige gäller följande:

Innan man får gifta sig ska Skatteverket göra en hindersprövning. Syftet är att kontrollera att det inte finns några hinder för er att gifta er. Det finns tre äktenskapshinder:

Vilka släktingar får man inte gifta sig med?

Ansök om hindersprövning genom att fylla i Skatteverkets blankett Hindersprövning, Ansökan och försäkran (SKV 7880) och skicka eller lämna blanketten till Skatteverket. Beroende på er situation kan ni också behöva lämna in dokument som bevisar att ni får ingå äktenskap.

Hur får man en hindersprövning?

Vid hindersprövningen får man en blankett (klicka på bilden t.h. för att ladda ner eller skriva ut) där man intygar på heder och samvete att man är oförhindrad att ingå äktenskap. Skatteverket kontrollerar uppgifterna på blanketten mot sitt register.

Vilken blankett får man vid hindersprövning?

Vid hindersprövningen får man en blankett (klicka på bilden t.h. för att ladda ner eller skriva ut) där man intygar på heder och samvete att man är oförhindrad att ingå äktenskap. Skatteverket kontrollerar uppgifterna på blanketten mot sitt register. Hittar man inga hinder utfärdar man ett intyg om att hindersprövning ägt rum.

Hur ska man ansöka om hindersprövning hos Skatteverket?

Ett par som vill ingå äktenskap genom en svensk vigsel ska gemensamt ansöka om hindersprövning hos Skatteverket. Skatteverket ska pröva om det finns några rättsliga hinder mot att personerna ingår äktenskap med varandra (3 kap. 1 och 2 §§ ÄktB). Reglerna om äktenskapshinder och hindersprövning finns i 2 och 3 kap.

Hur ska ni ansöka om hindersprövning före vigseln?

Före vigseln – hindersprövning Innan ni kan gifta er i Sverige måste ni ansöka om hindersprövning hos Skatteverket. Ni ansöker genom att fylla i en blankett som ni skickar in till Skatteverket. Det är viktigt att ni lämnar in er ansökan i god tid före vigseln.

Hur får man en hindersprövning?

  • Vid hindersprövningen får man en blankett (klicka på bilden t.h. för att ladda ner eller skriva ut) där man intygar på heder och samvete att man är oförhindrad att ingå äktenskap. Skatteverket kontrollerar uppgifterna på blanketten mot sitt register.

Vilken blankett får man vid hindersprövning?

  • Vid hindersprövningen får man en blankett (klicka på bilden t.h. för att ladda ner eller skriva ut) där man intygar på heder och samvete att man är oförhindrad att ingå äktenskap. Skatteverket kontrollerar uppgifterna på blanketten mot sitt register. Hittar man inga hinder utfärdar man ett intyg om att hindersprövning ägt rum.

Hur ska ni ansöka om hindersprövning före vigseln?

  • Före vigseln – hindersprövning Innan ni kan gifta er i Sverige måste ni ansöka om hindersprövning hos Skatteverket. Ni ansöker genom att fylla i en blankett som ni skickar in till Skatteverket. Det är viktigt att ni lämnar in er ansökan i god tid före vigseln.