:

Vad händer med Brighter aktier?

Innehållsförteckning:

 1. Vad händer med Brighter aktier?
 2. Vad gör Brighter?
 3. Är det smart att investera i aktier?
 4. När ska man sälja aktier som går dåligt?
 5. Hur får jag 10 000 kr att växa snabbt?
 6. Vilka aktier ska man satsa på 2023?
 7. Hur mycket pengar har en 50 åring?
 8. Hur mycket pengar för att kunna leva på avkastning?
 9. Vilka aktier har gått sämst 2023?
 10. När ska man köpa aktier igen?
 11. Hur många har 100 000 på banken?
 12. Vad räknas som en förmögenhet?
 13. När är man rik på pengar?
 14. Vad är 4% regeln?
 15. Vad bör man satsa på 2023?

Vad händer med Brighter aktier?

Dansk Bank sänker rekommendation för dagligvarujätten Axfood till sälj. I analysen pekar banken på tuffa jämförelsetal, sjunkande inflation och ökad konkurrens som skäl för beslutet.

Danske Bank uppger i analysen att de räknar med att gapet, där Axfood har utvecklats klart bättre än andra dagligvarubolag, gradvis kommer att stängas.

Vad gör Brighter?

The internal threat of employees accessing CSAM is real and growing. Changes to ways of working, widespread distribution of corporate technology and the rise of frictionless image sharing platforms, encrypted networks and chatforums have combined to increase the risk of illegal activity. Exposure to CSAM has serious, real-world consequences for your business and wider society.

Är det smart att investera i aktier?

 • Introduktion: Vad innebär det att investera / spara i fonder eller aktier?
 • Att spara i fonder och aktier innebär att du investerar en del av dina pengar på börsen. Det vanligaste är att öppna ett konto hos Avanza eller Nordnet, som är de största nätmäklarna i Sverige. Idag är det både snabbt och enkelt att investera i olika aktier och fonder, antingen genom datorn eller mobilen.

  Pengarna som du investerar kan både öka och minska i värde, både vad gäller fonder och aktier. Men tittar man på historisk avkastning på börsen har värdet på pengarna i allmänhet ökat för folk som investerat i aktier och fonder. Investeringarna ger dig därmed chans till högre avkastning än vad du får på till exempel ett vanligt sparkonto med ränta.

  Man brukar räkna med att börsen stiger i genomsnitt cirka 7 till 8 procent per år. Med ett smart urval av aktier, fonder, eller båda, så finns därmed potential att tjäna mycket på ditt sparande!

  När ska man sälja aktier som går dåligt?

  Den främsta anledningen till det senaste humörskiftet på börserna var nya inflationssiffror från USA som var värre än förväntat. Det gjorde att räntorna steg och trissade upp förväntningarna på centralbankens åtstramningar än mer. Mindre än en vecka efter inflationssiffrorna, höjde Federal Reserve räntan med 0,75 procentenheter. En så stor räntehöjning har inte Fed gjort sedan 1994 och det kan jämföras med ”vanliga” räntehöjningar som brukar vara 0,25 procentenheter åt gången.

  Det enkla och uppenbara svaret här är naturligtvis att varken vi eller någon annan vet vad börsens nästa steg kommer att bli. Den centrala frågan för utsikterna är vad som händer med konjunkturen. I och med de stora och snabba räntehöjningar som pågår och väntas från världens centralbanker under det närmaste året, ökar risken för att konjunkturen så småningom viker ned sig.

  Hur får jag 10 000 kr att växa snabbt?

  Vilket är bästa sättet att spara pengar? Vi kan inte ge dig ett svar – utan 50! Oavsett om du bara behöver lite spartips i vardagen, eller vill skapa en långsiktig plan för ditt sparande, kan den här listan få dig på rätt köl.

  Här följer våra bästa spartips 2023, indelade i sex kategorier. Fonder eller sparkonton, bakning eller storkok – vilka sparknep funkar bäst för dig?

  • Bank & Ekonomi
  • Mat & Hem
  • Teknologi, hushåll och fasta kostander
  • Shopping, nöjen och resor
  • Bil- och resekostnader
  • Och så 5 klassiker…

  Vilka aktier ska man satsa på 2023?

  Här är en lista med aktier som kan vara köpvärda med potential. Gemensamt för dessa bolag är att de går med vinst. De har en rimlig skuldsättning och uppvisar stabil tillväxt (läs mer i avsnittet om tillväxtaktier). Den typen av aktier är ofta köpvärda på lång sikt. Tips – klicka på företagsnamnet för att läsa mer om aktien hos Avanza.

  Ett sätt att hitta köpvärda bolag är genom att leta efter de billigaste aktierna. Det är viktigt att påpeka att ”billiga aktier” inte alls handlar om hur många kronor och ören en aktie kostar. Istället handlar det om aktiens värdering.

  Hur mycket pengar har en 50 åring?

  Nedan bedömer jag som de viktigaste punkterna som är väl värda att komma ihåg.

  Denna artikel berör eller kan beröra information om att placera pengar i finansiella instrument. Historiskt har ett långsiktigt sparande enligt forskningen varit ett bra sätt att få sina pengar att växa. Det finns mycket som talar för att det kommer vara så även i framtiden, men ingen kan förutsäga framtiden och det finns tyvärr inga garantier.

  Allt sparande innebär en risk och du kan både tjäna och förlora pengar. I värsta fall är det inte ens säkert att du får tillbaka pengarna du satt in. Därför vill vi, för undvikande av missförstånd, påminna om att:

  • investeringar kan och kommer i perioder att både öka och minska i värde,
  • i värsta fall kan du förlora det hela placerade kapitalet,
  • investera därför aldrig mer än du har råd att förlora,
  • historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning,
  • det är viktigt att själv sätter dig in i det som du investerar i och inte investerar i något du inte förstår, och
  • ta kontakt med en oberoende finansiell rådgivare (lista här) om du är osäker och vill ha tips kring din egen personliga situation.

  I RikaTillsammans-forumet finns det en specifik tråd där vi diskuterar det här avsnittet. Där kan du läsa andras kommentarer och funderingar till avsnittet samt naturligtvis dela med dig av dina egna.

  I forumet kan du även ställa en fråga, få svar, hjälpa andra och träffa likasinnade. Välkommen. 🙂

  Precis som vanligt så kan du lyssna på hela den här artikeln som ett poddavsnitt via din poddspelare. Avsnittet finns där poddar finns t.ex. iTunes, Acast, Spotify eller SoundCloud. Du kan även titta på den tillhörande videon via Youtube.

  Hur mycket pengar för att kunna leva på avkastning?

  Vill du sluta jobba och istället leva på avkastningen från ditt sparande? Vi bad vår privatekonom Anders Stenkrona förklara hur mycket pengar du behöver för att göra verklighet av dina drömmar.

  Många drömmer om att bli ekonomiskt oberoende och leva på avkastningen och räntan från ett sparande istället för att jobba. För att det ska vara möjligt behöver du ta hänsyn till tre saker: 

 • hur mycket pengar du behöver för att klara dig varje månad
 • hur stor avkastning du kan förvänta dig från dina investeringar 
 • Vilka aktier har gått sämst 2023?

  Dessa aktier är listade på Stockholmsbörsen (Large Cap, Mid Cap, samt Small Cap). Jag har filtrerat ut vissa preferensaktier och aktier med låg volym.

  När ska man köpa aktier igen?

  Läser du den här guiden är du förmodligen redan intresserad av att börja med aktier. Men kanske känner du dig fortfarande tveksam över om det är värt att lära dig mer? I så fall börjar vi med att lista några bra anledningar till varför du kan tjäna på att komma igång med aktier:

  • Du har kontroll över dina investeringar. Du väljer själv vilka olika branscher och företag som du vill köpa aktier i, till exempel hållbarhet, fastigheter eller gaming.
  • Låga kostnader jämfört med till exempel vissa fonder.
  • Du har möjlighet att lära dig mer om olika branscher och intressanta bolag.
  • Du får utdelningar, som du dessutom kan återinvestera för att uppnå ränta-på-ränta effekt.
  • Att spara i aktier är oftast ett av de mest lönsamma sätten att investera dina pengar på lång sikt. Sprider du ut dina innehav och har en längre tidshorisont har du god chans till att se pengarna växa!

  Vilka är de bästa aktierna för nybörjare? Och hur gör man för att investera i aktier? När du ska köpa dina första aktier kan marknaden verka som en djungel. Men att köpa aktier i bolag är egentligen inte så krångligt!

  Genom att investera dina pengar på börsen har du möjlighet till bättre avkastning än många andra sparformer. Lär dig mer om aktier genom att läsa vidare i guiden. Du får tips på olika bolag att investera i och i slutet hittar du svar på många vanliga frågor för nybörjare till aktier.

  Vi startar denna guide med att kika på de senaste årets svenska "vinnaraktier". “Behåll vinnarna och sälj förlorarna” eller “Vattna blommorna och rensa ogräset” är deviser som man ofta stöter på inom börsens värld.

  Det finns givetvis undantag till varje regel, men generellt sett kan det vara värt att fokusera på de aktier som belönas av aktiemarknaden då det oftast rör sig om bolag vars underliggande verksamhet presterar. Som nybörjare är det oftast en bättre idé att fortsätta addera till vinnarna, snarare än att “snitta ner sig” i förloraraktierna.

  Hur många har 100 000 på banken?

  SBAB: En av tio hushåll uppger att de har mer än 1 miljon kronor i banksparande. En stor majoritet har mer än 100 000 kronor. Samtidigt har 7 procent av alla hushåll mindre än 10 000 kronor på banken.

  Sedan förmögenhetsstatistiken togs bort är det svårt att via officiell statistik bilda sig en uppfattning om fördelningen av hushållens totala finansiella sparande och specifikt banksparande. SBAB har därför via Sifo Kantar frågat drygt 1800 hushåll om hur stort banksparande de har på ett eller flera bankkonton.

  Vad räknas som en förmögenhet?

  I propositionen lämnas förslag till en lag om beräkning av förmögenhet vid fastställande av de förmåner inom socialförsäkringen och studiestödet som prövas mot förmögenhet. Förslaget innebär att förmögenhetsprövningen för dessa förmåner från och med den 1 januari 2010 ska kopplas till denna lag, som ska benämnas lag om förmögenhet vid beräkning av vissa förmåner.

  I propositionen föreslås också att förmögenhetsprövningen ska slopas i fråga om underhållsstöd.

  Regeringen föreslår att riksdagen antar regeringens förslag till

  1. lag om förmögenhet vid beräkning av vissa förmåner,

  2. lag om ändring i lagen (2001:761) om bostadstillägg till pensionärer m.fl.,

  När är man rik på pengar?

  Om man är rik eller inte beror på vem du frågar. Förr kallade man ofta förmögna människor för miljonärer och för de allra flesta är en miljon kronor fortfarande mycket pengar. Men idag räcker inte pengarna till lika mycket som de gjorde tidigare. Om man kan leva på sin förmögenhet under en längre tid är ett annat sätt att avgöra om en person är rik eller inte. 

  Att vara rik kan också definieras utifrån möjligheten att leva det liv man vill. Vill du till exempel kunna resa utomlands flera gånger per år eller äga flera boenden? Eller känner du dig rik så länge du har tak över huvudet och din familj och vänner nära?

  Det finns flera olika sätt att bygga en förmögenhet, exempelvis genom att ha en hög lön, driva eget, göra flera lyckade bostadsaffärer eller ärva pengar. För dig som vill satsa på ett eget sparande ligger hemligheten i att göra det regelbundet och på lång sikt. Rent konkret innebär det att du bör  

  • börja spara på en gång 
  • spara regelbundet
  • diversifiera ditt sparande.

  Vad är 4% regeln?

  Om regeln används för att besvara frågan ”hur mycket pengar behövs för att bli ekonomiskt oberoende” så är svaret:

  Du är ekonomiskt oberoende när du sparat samman minst 25 gånger ditt årsbehov av pengar, eller 300 (25×12) gånger ditt månadsbehov.

  Fyraprocentsregeln gör det också möjligt att räkna ut hur lång tid det kommer ta för dig att bli ekonomiskt oberoende baserat på din sparkvot.

  Vi som vill bli fria tittar framåt medan fyraprocentsregeln baseras på historiska amerikanska data. Historien bestämmer inte framtiden, men genom att jobba med historiska siffror kan vi förhoppningsvis lära oss mycket även om framtiden.

  Historien ger en god förståelses för de mekanismer som finns i marknaden och din portfölj, som avgör om dina pengar räcker länge eller inte.

  Olika typer av portföljsammansättningar (aktier/statsobligationer: 100/0, 75/25, 50/50, 25/75, 0/100) har presterat olika bra under olika tidsintervall. Det är endast en fördelning (50/50) som alltid lyckats få sin portfölj att räcka 30-år oberoende av hur ekonomin utvecklats.

  En kort kommentar innan vi fortsätter. Vi pratar i det här inlägget om vilken avkastning vi kan anta att en portfölj kan ge över tid. Men vi pratar inte om att avkastningen bör komma i en speciell form, exempelvis genom utdelning.

  Det är vanligt att försöka uppnå fyra procents avkastning genom att välja en portfölj med aktier som ger en utdelning – direktavkastning – på fyra procent. Genom att leva på utdelningsaktier så är tanken att man ska uppnå en rad fördelar, bland annat ska man vara mer oberoende för börsens svängningar.

  Fyraprocentsregeln kommer från en studie som kallas Trinitystudien. Den analyserar förmögenhetsutvecklingen på den amerikanska marknaden under en lång tidsperiod – cirka hundra år – för portföljer sammansatta på olika vis.

  Det är andelen säkra räntepapper – amerikanska statsobligationer – och andelen aktier – i form av indexfonder (S&P 500) – man varierat i portföljen.

  Där kan vi se att den säkraste portföljen – på kort sikt – innehåller en hög andel statsobligationer.

  Vad bör man satsa på 2023?

  Evolution Gaming är svenskt företag som producerar livecasinospel. Om du någonsin spelat livecasino på nätet så har du med all säkerhet stött på spel ifrån Evolution Gaming.

  Bolaget grundades 2006 av bland annat den svenske miljardären Jens von Bahr och erbjuder bland annat roulette, blackjack, baccarat och poker i sin spelbok.