:

Hur beskattas lön i enskild firma?

Innehållsförteckning:

  1. Hur beskattas lön i enskild firma?
  2. Vad räknas som lön i enskild firma?
  3. Vad behöver du fakturera för lön?
  4. Hur bokför man lön i enskild firma?
  5. Måste man ta ut lön i enskild firma?
  6. Kan enskild firma ta ut lön?
  7. Hur mycket får man behålla enskild firma?
  8. Hur räknar man ut lön på faktura?
  9. Kan man ta ut lön i enskild firma?
  10. Måste en enskild firma gå med vinst?
  11. Vad ska jag fakturera per timme?
  12. När lönar det sig med enskild firma?
  13. Vad ska jag ta betalt i timmen?
  14. Vilka är nackdelar med enskild firma?
  15. Vad är nackdelar med enskild firma?

Hur beskattas lön i enskild firma?

I Sverige finns det runt 800 000 företagare som driver enskild firma, trots det är det många som inte vet vilka skatteregler som gäller för enskild firma och de flesta skatteexperter är också inriktade på aktiebolag. Urban Rydin, skattechef på skogsfastighetskonsulten Ludvig & Co, är dock specialiserad på skatter för enskild firma och svarar här på några frågor.

Först och främst, hur uppstår ett resultat i enskild firma? Du startar din verksamhet och får intäkter för uppdrag som du fakturerar och du har även lite kostnader. Intäkterna minus kostnaderna blir ditt resultat och det är det du som utgångspunkt skattar för om du inte använder dig av de planeringsinstrument som skattereglerna fullt lagligt ger.

Vad räknas som lön i enskild firma?

SpeedLedger e-bokföring det mest omtyckta bokföringsprogrammet på marknaden enligt Trustpilot. Nu ger de dig som nystartad 50% rabatt första året. 

Bokföring och fakturering så enkel att du kan klara det själv

  • Bokföringen skapas automatiskt från din bank
  • Färdiga förslag - godkänn med ett klick!
  • Gratis rådgivning och steg-för-steg guider

Vad behöver du fakturera för lön?

Fråga: Jag har precis skaffat en enskild firma och ett entreprenadföretag ska hyra in mig för ett speciellt projekt. Ägaren till företaget vill betala mig så att jag i slutändan får en ”lön” som är i linje med hans anställda, 25 000 kronor per månad. Eftersom jag kommer att få betalt per timme undrar jag vilken timpenning jag ska fakturera?

Svar från juristen: Heltidsarbete innebär ett snitt på 173 timmar per månad eftersom man räknar med att en månad består av 21,7 arbetsdagar med åtta arbetstimmar. En månadslön på 25 000 kr innebär då en timlön på ca 145 kr. Anställda tjänar in semesterlön, du bör därför lägga på ca 12 procent så att du kan vara ledig motsvarande de anställdas semester.

Hur bokför man lön i enskild firma?

En redovisningsenhet betalar ut och har utgifter för löner till tjänstemän och företagsledare för att få prestationer utförda under en viss period till nytta för näringsverksamheten.

Tjänstemän och företagsledare är fysiska personer med administrativ, akademisk eller teknisk kompetens som omfattas av ett kollektivavtal som har tecknats mellan en arbetstagarorganisation (fackförening) för tjänstemän och en arbetsgivare.

Måste man ta ut lön i enskild firma?

Nu har vi gått igenom de viktigaste parametrarna som påverkar när du räknar ut din lön i en enskild firma. Beroende på ålder och lönens storlek påverkas lönekostnaden för ditt företag. Här är ett konkret exempel på hur en uträkning kan se ut:

Stina har intäkter på 100 000 SEK och utgifter på 20 000 SEK. Hon vill dessutom spara 30 000 SEK i företaget som buffert. Pengarna som finns kvar vill hon ta ut i lön. Stina är 32 år gammal och bosatt i Stockholm. Stina tar ut olika mycket lön varje månad, baserat på vinsten i sin enskilda firma per månad

Kan enskild firma ta ut lön?

Egna uttag ska bokföras som kapitaluttag och ska inte beskattas, utan det är resultatet i din verksamhet som du blir beskattad för. Du blir alltså beskattad för ett resultat där du inte får några avdrag för lön till dig själv. I gengäld ska du inte deklarera någon lön från din enskilda näringsverksamhet. Du kan läsa mer om bokföring av egna uttag i broschyren Bokföring, bokslut och deklaration del 1 (SKV 282).

Hur mycket får man behålla enskild firma?

Nu finns verktyget Lönekalkylatorn som räknar ut lön och hur mycket du behöver lägga undan till skatt och egenavgifter när du driver en enskild firma. Fyll i din ålder, ungefär vad du har för intäkter och kostnader under en månad. PANG så är det uträknat och klart!

Hur räknar man ut lön på faktura?

När en arbetsgivare betalar dig lön är denne även skyldig att dra av preliminär A-skatt och betala sociala avgifter på lönen. Detta är den egentliga innebörden av A-skatt, att uppdragsgivaren/arbetsgivaren har ansvaret för dina skatter och sociala avgifter.

Alternativet är om du har F-skatt, dvs om du driver ett företag. Då fakturerar du ett arvode till uppdragsgivaren, men sedan är du själv ansvarig för att betala in dina skatter och sociala avgifter. Ofta får du då även ta hand om andra saker själv, t ex semester och pension.

Nedan använder vi för enkelhetens skull ordet ”arvode” när vi menar ”fakturerat arvode”, även om ”arvode” egentligen innebär ersättning för ett tillfälligt arbete, som antingen kan betalas ut som lön eller faktureras.

Nja, för konsultuppdrag fakturerar man medan för anställningar får man lön, enkelt uttryckt. Var går då gränsen? Kan man alltid kalla ett arbete för konsultuppdrag och skicka faktura? Detta är en gränsdragningsfråga som vi inte går in på här. Men Skatteverket brukar tycka att om det ”råder ett anställningsförhållande” är vanlig lön är det rätta. Och det finns specifika domar som säger att t ex styrelsearvoden inte kan faktureras.

Nedan tittar vi bara på räkneexemplet att omvandla lön till arvode.

Vi ska alltså titta på att konvertera en bruttolön på X kr till fakturerat arvode, så det blir ”samma sak” (så långt det går) för betalare och mottagare. Nedan använder vi ett exempel med en bruttolön på 30000 kr.

Kan man ta ut lön i enskild firma?

Ja, det är möjligt att sälja en enskild firma. Vid försäljningen överlåts företagets tillgångar och skulder till köparen. Det rekommenderas att göra en korrekt värdering av företaget innan försäljningen för att fastställa ett lämpligt pris.

En möjlig plattform för att sälja en enskild firma är Bolagsplatsen.se, Sveriges största webbplats för företagsförmedling. På Bolagsplatsen kan man lägga upp en annons med information om företaget och dess verksamhet samt det pris man vill sälja företaget för. Potentiella köpare kan sedan kontakta säljaren via webbplatsen för att diskutera vidare.

Beskattningen vid försäljning av en enskild firma kan variera beroende på försäljningspriset och det skattemässiga värdet på verksamheten.

Om försäljningspriset överstiger det skattemässiga värdet, vilket är värdet som anges i deklarationen för det år företaget grundades, så beskattas skillnaden som en vinst. Denna vinst beskattas med inkomstskattesatsen på samma sätt som övrig inkomst, vilket innebär att du kan behöva betala en högre skattesats om vinsten är hög.

Om försäljningspriset är lägre än det skattemässiga värdet så kan du göra avdrag för förlusten. Avdraget dras från din totala inkomst för året och kan därmed sänka din totala skattesats.

Måste en enskild firma gå med vinst?

Som enskild näringsidkare är du inte anställd i din egen näringsverksamhet och kan därför inte ta ut någon lön i vanlig mening. Därför ska kontanta uttag för ”lön”, pensionssparande och liknande inte redo­visas som kostnader, utan som egna uttag. Egna uttag av varor och tjänster från verksamheten ska redovisas som om en försäljning gjorts till mark­nadsvärdet.

Vill du få full koll på skattereglerna för enskild firma och tips på hur du kan minska din skatt rekommenderas boken Enskild firma.

Vad ska jag fakturera per timme?

Vad skall jag fakturera per timma för att få önskad månadslön som konsult år 2022? Använd denna kalkylator för att enkelt räkna timpris som konsult:

kr / timma exkl. moms.

När lönar det sig med enskild firma?

Att starta enskilda firman är perfekt för en trevande start. Men när det blir snurr på verksamheten kan det finnas många fördelar med aktiebolag.

Det är lättare och billigare att dra i gång en firma. Men med ett aktiebolag blir riskerna mindre. Det betyder att det ofta är en fördel att starta med enskild firma.

Vad ska jag ta betalt i timmen?

Att jobba som frilansare och företagare skiljer sig på många plan från att vara anställd. Lön och arvode är en typisk sådan sak, som dessutom är svår att jämföra mellan frilansare och anställda.

När du är anställd står din arbetsgivare för allt. Som frilansare och företagare faller alla kostnaderna på dig. Till exempel: kontor, utrustning, programvara, utbildningar, försäkring, pension och semester.

Utöver det är det också du som ansvarar för allt. Du har ingen skild ekonomiavdelning eller marknadsföringsavdelning – du gör allt och det ska också vara inräknat i ditt pris.

Vilka är nackdelar med enskild firma?

En enskild näringsverksamhet, ofta kallad enskild firma, är en företagsform som är uppbyggd på så sätt att företaget och personen är samma person. Detta innebär att en enskild firma inte är, till skillnad från många andra företagsformer, en egen juridisk person. Ägarens personnummer är i denna företagsform även företagets organisationsnummer. Du som ägare ansvarar på grund av detta för allt som du gör i firmans namn, om firman exempelvis tar ett banklån är det du som har ansvar för att skulden betalas tillbaka till banken. Detta innebär att det kan vara svårt att separera din personliga ekonomi från företagets, gränsen mellan dig som driver företaget och själva företaget är med andra ord svårare att dra. I en enskild firma där verksamheten växer sig större och företaget har att göra med stora affärer kan det därför vara bra att fundera på att omvandla företaget till en annan företagsform, till exempel ett aktiebolag.

Om man jämför med andra verksamhetsformer finns det flera saker som är enklare med att starta och bedriva en enskild firma. Som utgångspunkt finns till exempel inget krav på att ha en revisor i en enskild firma. Om verksamheten däremot har utvecklats till ett större företag kan det krävas en revisor, de allra flesta enskilda näringsidkare uppkommer dock ej till dessa nivåer. Vidare har företaget endast en ägare och inget formellt startkapital behövs.

Vad är nackdelar med enskild firma?

En enskild firma kan du ha om du som privatperson vill driva ett företag. Många väljer att påbörja sin företagskarriär med att starta en enskild firma. Det finns både för- och nackdelar med att driva ett företag som enskild firma.

En enskild firma kan du ha om du som privatperson vill driva ett företag. Många väljer att påbörja sin företagskarriär med att starta en enskild firma. Det finns både för- och nackdelar med att driva ett företag som enskild firma.