:

Vad kostar det att sätta in markis?

Innehållsförteckning:

 1. Vad kostar det att sätta in markis?
 2. Hur fäster man markiser?
 3. Vad ska man tänka på när man köper markis?
 4. Kan man limma Markisväv?
 5. Måste man ha bygglov för markis?
 6. Hur bra är rustas markiser?
 7. Kan man montera markiser själv?
 8. Måste man ha bygglov för markiser?
 9. Kan man rulla in en våt markis?
 10. Hur mycket regn tål en markis?
 11. Får man sätta upp markis på balkong?
 12. Kan markiser tål regn?
 13. Får man sätta upp markis utan bygglov?
 14. Kan man ha markis ute när det regnar?
 15. Är markiser Bygglovspliktiga?

Vad kostar det att sätta in markis?

Priset på montering beror på vilken typ av markis som ska monteras och vilka förutsättningar som finns på monteringsplatsen.

Ska din markis monteras på sommarhuset ute i skärgården eller på din takterrass på 11:e våningen? Oftast kan vi erbjuda dej ett fast pris på montering bara vi får kännedom om vilka förutsättningar som gäller för just din montering.

Hur fäster man markiser?

Det är inte bara färg och mönster på markisväven du bör tänka igenom innan du kontaktar markisförsäljaren. För att få veta om det går att fästa markisen ordentligt bör du dels undersöka fästmöjligheter, dels mäta upp markisbredd och utfall, det vill säga hur långt du vill att den ska kunna vevas ut. Först när du vet detta kan du också få en korrekt prisuppgift.

De absolut bästa fästpunkterna är takstolarna. Om du, liksom i vårt exempel, har en utskjutande takfot, bör du fästa terrassmarkisen under taksprånget och mitt i takstolarna.

Om du har ett rejält taksprång kan du utnyttja detta för att indirekt få större utfall på terrassmarkisen genom att placera den en bit från väggen. Vävrullen får då fortfarande skydd mot väder och vind samtidigt som du får möjlighet till en större sol- och regnskyddad uteplats.

Markiser av den typ vi har idag har funnits i över hundra år. Ända in på 1960-talet monterades markisen ner varje höst för vinterförvaring. Numera är kvaliteten på både markisväv och mekanik så hög att detta inte längre behövs.

Ska du montera markisrullen på en vägg utan regnskydd från hustaket bör du dock komplettera med en så kallad takprofil, som skyddar markisen i upprullat läge.

Vad ska man tänka på när man köper markis?

Du kan köpa markiser i flera olika varuhus, på nätet och hos specialister. Hos företag som specialiserar sig på markiser har du större möjlighet att få råd och skräddarsy markiserna efter just din villas vinklar och vrår, i en färg och tyg som passar fasaden, än om du går till ett varuhus med fast sortiment. Varuhusen säljer inte heller korgmarkiser särskilt ofta, även om sortimentet skiljer sig åt rätt mycket från varuhus till varuhus. Korgmarkiser har rundade kanter, till skillnad från fallarms- /terrassmarkiser som är raka. 

Julas och Hornbachs sortiment av fönster- och terrassmarkiser är betydligt mindre än Bauhaus och Rustas sortiment just nu. I samtliga varuhus och onlinebutiker som Bygghemma och Outl1 hittar vi budgetmodeller. Hos Rusta är dock terrassmarkiserna beställningsvara.

Företag som specialiserar sig på markiser är ofta medlemmar i branschorganisation Svenska Solskyddsförbundet.

En markis med vev är generellt biligare än en med motor som kan sitta inomhus eller utomhus och vara manuellt eller automatiskt styrd. Att ha en markis med motor är dock praktiskt och bekvämt om det blåser mycket eller är väldigt soligt på uteplatsen. Då kan du nämligen köpa till en vind- och solsensor som fäller in och ut markisen beroende på väder och vind när du inte är hemma. 

Markiser med vind- och solsensorer kan fälla ut sig automatiskt när det är soligt, så solen inte skiner in genom fönsterna. Foto: Shuttertock

Kan man limma Markisväv?

Väven på en markis håller i ungefär 10 år om man sköter den på rätt sätt. Med rätt skötsel så menar vi att man dels tvättar den, dels att man fäller in den vid kraftigt regn och att man ser till att man exempelvis har ett skydd där markisen kan vila (i indraget tillstånd). Det senare i form av exempelvis ditt taksprång.

Det som kan ske om man sköter sin markis väl är att konstruktionen kan hålla lite längre än vad väven gör; något som i stort sett gör ett byte onödigt. Fungerar markisen som den ska, men där väven är uttjänt så vill man naturligtvis betala enbart för att byta väv.

Måste man ha bygglov för markis?

Bygglov kan behövas för att sätta upp markiser men en bedömning behöver göras från fall till fall.

Sök bygglov eller gör en anmälan

Hur bra är rustas markiser?

I belastningstestet hängs vikter i markisens ytterkant. Foto: Anna Sigge

Laboratoriet mäter upp vikter inför belastningsprovning. Foto: Anna Sigge

Kan man montera markiser själv?

Börjar tyget på terrassmarkisen se trött och sliten ut? Har impregneringen tappat sin verkan? Eller vill du kanske bara byta kulör för att dona om på altanen? Då är det dags att byta markisväv! Många frågar sig om det är något man kan göra själv, eller om det kräver en installatör. Svaret på den frågan är individuell. En tumregel är att ni är två, och att någon av er är lite händig.

Markiser har i regel lång levnadstid, men de tåls att bytas ut när de börjar se ordentligt tilltagna ut. Livslängden varierar beroende på hur du underhåller markisen. Många leverantörer erbjuder gratis eller överkomliga priser för installation av dina nya markiser, men du kan också göra det själv.

Måste man ha bygglov för markiser?

När man äger en bostadsrätt får man göra väldigt mycket på insidan av lägenheten i form av färg och inredning. Vatten, el och bärande bjälkar brukar vara där gränsen går. Utsidan är däremot mycket mer reglerad. Vill man ändra på något gällande fönster, dörrar eller balkong bör man fråga föreningen om godkännande först.

När det kommer till just markis så kan det finnas förbud mot att sätta upp markiser och annat på husets fasad som ligger bortom föreningens kontroll ifall huset är k-märkt. För markiser som inte bär sig själva och har ben räcker det inte med att fråga föreningen utan man måste även ansöka om bygglov hos kommunen. Markiser som har tryck, exempelvis en företagslogga, räknas som skyltar och för dem gäller andra bestämmelser. Många gånger tillåter föreningen markiser men har strikta regler för hur markisen får se ut och monteras. Det är för att man vill att husets yttre ska ha ett enhetligt utseende.

Kan man rulla in en våt markis?

Solskjermingens oppgave er primært å skjerme for sol og varme, og det er denne funksjonen de er konstruert for å løse optimalt. Siden markiseeiere gjerne vil bruke markisen som helårstak over uteplassen og screenseiere gjerne vil hindre innsyn og/eller dempe vinduenes svarte flater natte- og vinterstid, kan det være greit å vite hva du bør passe på for at produktene skal se fine ut og ha så lang holdbarhet som mulig.

Fra Solskjermingsgruppen AS har vi fått følgende råd om bruk og vedlikehold;

Hur mycket regn tål en markis?

En markis från Engelholms Solskydd håller hög kvalitet och är tillverkad i Norden för nordiska förhållanden. Markisen är främst avsedd att fungera som solskydd, men tål även en viss mängd regn samt vind. Nedan följer en del skötselråd för att markisen ska hålla så länge som möjligt. För ytterligare frågor kring skötsel är ni välkomna att höra av er till oss.

Smuts Markisvävens yta är naturligt smuts- och vattenavvisande och många fläckar kan enkelt spolas bort med trädgårdsslangen. Väven kan vid behov rengöras med en mjuk svamp samt ett milt rengöringsmedel. Högtryckstvätt ska inte användas på markisen då det höga trycket kan skada markisen. Markisen bör få lov att torka innan den rullas in efter rengöring.

Får man sätta upp markis på balkong?

Att ha tillgång till en balkong är för de flesta guld värt. Under den varmare årstiden tillbringar många mycket tid där. Men vad får egentligen medlemmarna göra på sina balkonger? Bostadsrätterna Direkt reder ut vad som gäller.

De som har förmånen att ha en balkong använder den troligen mycket, men kanske på olika sätt. En del planterar blommor och grönsaker, andra vill bara kunna koppla av en stund på sin balkong medan återigen andra mer eller mindre bosätter sig där. Och det har de sin fulla rätt till.

Kan markiser tål regn?

I Norge har terrassemarkiser vært benyttet i flere tiår som avskjerming mot sol, regn og vind. På solfylte dager gir terrassemarkisen god skygge og dekning fra de sterke solstrålene, slik at man kan nyte uteplassen komfortabelt. Dersom markisen er montert ovenfor vinduer vil markisen gi skygge som minsker oppvarmingen av boligen. I Norge kan været fort skifte fra å være en strålende solskinnsdag, til at det plutselig blir en regnskur. Da er det praktisk å ha en terrassemarkise på uteplassen, slik at familiemiddagen ikke blir ødelagt av regnskuren. Våre terrassemarkiser er laget av vanntett stoff, slik at markisen fint kan være ute i slike tilfeller. Solskjermingsgruppen produserer både egne markiser her i Norge, men importerer også terrassemarkiser fra den ledende produsenten Warema fra Tyskland.

Noen av de største fordelene med å velge en terrassemarkise for uteplassen din er at den skjermer godt for både sol og regn, gir fleksibilitet på uteplassen og at den kan trekkes enkelt inn i fasaden. Når markisen er utslått vil det ikke være noen gjenstående konstruksjoner rundt markisen, slik at skjermingen går over et åpent område. Når markisen ikke er i bruk kan den enkelt skjules i en kassett eller dekkbrett. Vi i Solskjermingsgruppen tar stor stolthet i at våre markiser har svært høy kvalitet og er veldig robuste. Dette gjør at våre markiser tåler en del påkjenning og har lang levetid.

Får man sätta upp markis utan bygglov?

Plank och murar kräver generellt bygglov.

Du behöver bygglov för plank med tätare konstruktion än minst två tredjedelar luft mellan spjälorna, om planket är högre än 1,1 meter över mark. Höjden på plank, mur eller staket räknas från befintlig marknivå.

Kan man ha markis ute när det regnar?

Markiser tål mycket, men kan man ha dem ute under vintern eller måste man ta in dem för att skydda från snå, vind och regn?

En modern markis är hållbar. Sköter du om den på rätt sätt kan den hålla upp emot 20-25 år. Dock får du räkna med att den under den tiden förlorar lite i färg, av naturliga orsaker som vind, nederbörd, solljus och luftföroreningar. Markistyg finns i olika kvalitet, och även om en standardmarkis inte är ett regnskydd så tål den fukt bra, och kan stå emot lättare regnväder. Vill du ha en markis som tål ordentliga regn ska du köpa en markis med specialväv som är hundra procent vattentät.

Är markiser Bygglovspliktiga?

Jalusier kallas de säkerhetsgaller eller rullgaller som sätts innanför eller utanför ett skyltfönster eller en entré.

 • Du behöver bygglov om jalusierna är placerade på utsidan av ett fönster eller en dörr eftersom de då räknas som en fasadändring.
 • Du behöver inte bygglov om den är placerad på insidan av glaset eller dörren. Det rekommenderas i områden eller på byggnader med högt kulturhistoriskt värde.