:

När är sista dagen för att lämna in deklaration?

Innehållsförteckning:

  1. När är sista dagen för att lämna in deklaration?
  2. Hur sent kan man lämna in deklarationen?
  3. Kan man lämna deklarationen direkt till Skatteverket?
  4. Vad händer om man inte lämnar in deklarationen i tid?
  5. Kan man deklarera i Kivra?
  6. Varför har jag inte fått skatteåterbäringen 2023?
  7. Vad händer om man är 1 dag sen med deklarationen?
  8. När skickar man in deklarationen?
  9. Var lämnar jag min Pappersdeklaration?
  10. Måste man skickar in bilagor till Skatteverket?
  11. Kan man deklarera i efterhand?
  12. När betala skatt för att slippa ränta?
  13. Hur vet jag om min deklaration är godkänd?
  14. Får man deklarationen i pappersform?
  15. Varför står det 0 kr på mitt Skattekonto?

När är sista dagen för att lämna in deklaration?

Nu är det snart dags att deklarera för dina inkomster och eventuella avdrag under 2022. Innan du sätter igång kan det vara bra att ha koll på vilka datum som gäller, bland annat för när du ska lämna in fastighetsdeklaration och när du ska betala in kvarskatt.

Senast den 2 maj 2023 måste din inkomstdeklaration finnas hos Skatteverket, men ett gott råd är att inte vänta för länge med att göra din deklaration. Du kanske behöver kolla upp och stämma av en del uppgifter och då kan det vara skönt att vara ute i god tid. Det är också bra att tidigt beräkna om du kommer få kvarskatt. För belopp över 30 000 kronor börjar nämligen en kostnadsränta på 1,25 procent att räknas från och med den 13 februari.

Om du sålt en bostad under året ska du deklarera för vinsten eller förlusten. Vi förklarar allt om hur det går till. 

Hur sent kan man lämna in deklarationen?

Har du enskild firma ska din deklaration och NE-bilagan till din inkomstdeklaration vara inne senast den 2 maj 2022. Om du behöver anstånd en kortare tid (längst till den 31 maj) kan du ansöka om det på Mina sidor på skatteverket.se. Om du behöver anstånd längre tid ska du ansöka om det på blankett SKV 2600.

Redovisar du moms helårsvis gäller inte anståndet momsdeklarationen. Den 12 maj är sista dagen att lämna in den.

Kan man lämna deklarationen direkt till Skatteverket?

Ja, du kan göra ändringar i en deklaration som du har skickat in. Du kan göra ändringar upp till sex år efter inkomståret. Det innebär att du under 2023 kan göra ändringar som gäller inkomståret 2017 eller senare.

Har du ännu inte fått slutskattebeskedet kan du logga in i e-tjänsten Inkomstdeklaration 1 och skicka in deklarationen på nytt efter att du gjort ändringen. Har du redan fått slutskattebeskedet kallas det för att du begär en omprövning. Hur du ska göra beror på vilket inkomstår som ändringen gäller.

Vad händer om man inte lämnar in deklarationen i tid?

Jo – det kan faktiskt svida rätt så hårt i plånboken om man missar slutdatumet för att deklarera. Man riskerar nämligen en förseningsavgift på 1250 kronor – en avgift som kan bli ännu högre om man skulle dröja längre.

Skulle man ha missat att lämna deklarationen tre månader senare får du ytterligare 1250 kronor i förseningsavgift. Skulle du missa med fem månader? Ja – då får du betala sammanlagt 3750 kronor i avgifter. 

Kan man deklarera i Kivra?

Vill du slippa leta i pappershögar? Det finns en enkel lösning – ladda upp och kategorisera allt det där du behöver i Kivra.

Varför har jag inte fått skatteåterbäringen 2023?

Funderar du på när skatteåterbäringen kommer att trilla in på kontot? I den här artikeln går Zensum igenom de vanligaste frågorna och svaren om skatteåterbäring 2023, vilka viktiga datum du behöver ha koll på och när du behöver ha deklarerat för att få tillbaka pengarna vid en viss tidpunkt.‍

Skatteåterbäring är den del av skatten som du får tillbaka om du har skattat för mycket på dina inkomster under föregående år. Det är inte bara privatpersoner som kan få skatteåterbäring, utan även företag.‍

Det som avgör när du får pengarna insatta på kontot är den tidpunkt och på vilket sätt du deklarerar. En annan aspekt som påverkar är om du behöver ändra några uppgifter i deklarationen, så som göra ränteavdrag på bolån, eller om du bara kan godkänna deklarationen och skicka in direkt.‍‍

Vad händer om man är 1 dag sen med deklarationen?

Skatteverket tar inte ut förseningsavgifter för deklarationer som kommer in för sent givet att förseningen inte är för stor.

Många kan nu ha svårt att lämna in deklarationer i tid. Med anledning av det kommer Skatteverket inte ta ut förseningsavgifter. För att det inte ska tas ut förseningsavgift krävs att deklarationen kommer in till Skatteverket inom en månad efter det att deklarationen skulle ha varit inne. Undantaget gäller för deklarationer och periodisk sammanställning med inlämningsdatum mellan den 12 mars och 30 april. Därmed träffar det alltså inte fysiska personers inkomstdeklarationer.

När skickar man in deklarationen?

I Sverige är det viktigt att deklarationen lämnas in i tid för att undvika eventuella böter och förseningar. Det finns ett sista datum för att lämna in deklarationen varje år.

Deklaration är en viktig årlig skyldighet för alla personer som har inkomst eller tillgångar i Sverige. Det är en process där man rapporterar sin inkomst och tillhörande uppgifter till Skatteverket. Deklarationen används för att fastställa den skatt som ska betalas eller återbetalas till staten.

Deklarationen innehåller information om olika typer av inkomster, såsom lön från anställning, inkomst från näringsverksamhet, kapitalinkomster, bostadsförmån och andra ekonomiska transaktioner. Det är viktigt att rapportera alla inkomster och tillgångar korrekt för att undvika eventuella sanktioner eller straffavgifter.

Förutom att rapportera inkomster kan man också göra avdrag för olika kostnader och utgifter. Det kan vara kostnader för arbetsresor, boende, fackföreningsavgifter och andra specifika avdragsgilla utgifter enligt de svenska skattereglerna.

Var lämnar jag min Pappersdeklaration?

Vi hjälper dig att använda e-tjänster, fylla i blanketter och ansökningar samt ger information om dina pågående ärenden.

(Observera att du inte kan skicka post som brev eller handlingar till denna adress)

Måste man skickar in bilagor till Skatteverket?

När du postar deklarationen behöver du ha ett frimärke på kuvertet. Posta din deklaration tillsammans med eventuella bilagor till adressen:

Kan man deklarera i efterhand?

- Sista dagen att deklarera är den 2 maj, men för att få eventuell skatteåterbäring redan i april behöver du deklarera tidigare än så. Du kanske också behöver kolla upp och stämma av en del uppgifter och då kan det vara skönt att vara ute i god tid för att undvika att hamna i tidsnöd sista dagen, säger Arturo Arques, Swedbank och Sparbankernas privatekonom.

Den som godkänner sin deklaration digitalt senast den 30 mars, utan att göra tillägg eller ändringar, får sin eventuella skatteåterbäring mellan den 5 april och den 6 april. Som ändring räknas till exempel avdrag för resor till och från arbetet eller redovisning av bostadsförsäljning.

När betala skatt för att slippa ränta?

Vid ett underskott på skattekontot beräknas en kostnadsränta efter två olika nivåer, antingen med låg eller hög ränta beroende på hur underskottet uppstått. Den låga räntan uppgår till basräntan (2,5 procent fram till 31 januari 2023 och därefter 3,75 procent) medan den höga räntan är basränta plus 15 procentenheter. 

Låg ränta beräknas bland annat på belopp som: 

  • uppkommer på grund av underskott av slutlig skatt fram till förfallodag
  • Skatteverket har gett anstånd med att betala
  • uppkommit genom omprövningsbeslut av Skatteverket eller beslut av domstol (fram till förfallodagen) 
  • överlämnats till Kronofogden för indrivning.

Hur vet jag om min deklaration är godkänd?

Vi hjälper dig att använda e-tjänster, fylla i blanketter och ansökningar samt ger information om dina pågående ärenden.

(Observera att du inte kan skicka post som brev eller handlingar till denna adress)

Får man deklarationen i pappersform?

6–10 mars 2023: Du som har en digital brevlåda eller skaffar en digital brevlåda senast den 5 mars i år får deklarationen där.

14 mars 2023: Deklarationstjänsten öppnar men den som har e-legitimation kan logga in och se deklarationen redan 10 mars.

15 mars–15 april 2023: Du som inte har digital brevlåda får en hemskickad pappersdeklaration.

För dig som har fonder på fondkonto, depå eller ISK Du som har fondandelar (t.ex. på fondkonto eller depå) och investeringssparkonto (ISK) beskattas för en schablonintäkt som utgör inkomst av kapital. Schablonintäkten beräknas av banken eller fondbolaget. Schablonintäkterna är redan ifyllda i deklarationen. Skattesatsen för kapitalinkomster är 30 procent. Hur schablonintäkten beräknas varierar mellan sparformerna.

  • Schablonintäkten för andelar i fonder är 0,4 procent av värdet av dina fondandelar vid årets ingång.Exempel: Fondvärdet per den 1 januari 2022 var 100 000 kronor. Schablonintäkten blir 400 kronor (0,4 procent av 100 000 kronor) och skatten blir 120 kronor (30 procent av 400 kronor). Det motsvarar 0,12 procent av värdet.
  • Schablonintäkten för ISK är 1,25 procent av ett framräknat kapitalunderlag. Exempel: Beräknat kapitalunderlag för 2022 är 100 000 kronor. Schablonintäkten blir 1 250 kronor och skatten blir 375 kronor (30 procent av 1 250 kronor). Det motsvarar 0,375 procent av kapitalunderlaget.

Skjuta upp, behålla eller skatta fram uppskov? Eftersom det inte längre kostar något att skjuta upp beskattningen av bostadsvinsten kan det vara lönsamt att ansöka om bostadsuppskov. Du kan även göra det i efterhand. Man kan uttrycka det som att du har ett räntefritt lån av staten eftersom du kan skjuta upp skatten på din vinst. Du kan fortfarande välja mellan att skatta av vinsten eller att begära uppskov med beskattningen (under förutsättning att du uppfyller villkoren).

Det är dock viktigt att komma ihåg att du fortfarande har en latent skatteskuld. När du plockar fram din vinst till beskattning är det den vid tillfället gällande skattesatsen som du ska betala.

Skatten på kapital är 30 procent men eftersom det endast är 22/30 av vinsten som beskattas blir den 22 procent. Därför brukar man lite slarvigt säga att skatten på kapitalvinst vid bostadsförsäljning är 22 procent.

Varför står det 0 kr på mitt Skattekonto?

Allow the use of cookies from Facebook on this browser?

We use cookies and similar technologies to help provide and improve content on Meta Products. We also use them to provide a safer experience by using information that we receive from cookies on and off Facebook, and to provide and improve Meta Products for people who have an account.