:

Kan man låna pengar av sitt eget företag?

Innehållsförteckning:

 1. Kan man låna pengar av sitt eget företag?
 2. Vad är ett kommersiellt lån?
 3. Kan man låna pengar mellan bolag?
 4. Vilka får aktiebolag inte låna pengar till?
 5. Vad menas med kommersiell?
 6. Är det olagligt att låna ut pengar?
 7. Hur mycket får jag låna eget företag?
 8. Hur plocka ut pengar från aktiebolag?
 9. Vad är ett kommersiellt avtal?
 10. Hur värderar man en kommersiell fastighet?
 11. Är lånade pengar skattefritt?
 12. Kan man polisanmäla om man lånat ut pengar?
 13. Hur mycket måste man tjäna för att få låna 4 miljoner?
 14. Vad tittar banken på vid företagslån?
 15. Kan ett aktiebolag låna ut pengar till en privatperson?

Kan man låna pengar av sitt eget företag?

Som delägare i ett aktiebolag får du plocka ut pengar ur bolaget i form av lön, utdelning eller som återbetalning när du gjort egna utlägg eller satt in eget kapital i bolaget. Du får däremot inte låta bolaget låna ut pengar till dig som privatperson. Ett sådant lån kallas nämligen “förbjudet lån” och kan bestraffas med böter eller till och med fängelse.

En fördel med att driva aktiebolag istället för enskild firma är att bolagets ekonomi och den privata ekonomin hålls åtskilda. På så sätt behöver du aldrig oroa dig för att du som privatperson ska riskera att hamna i ekonomiska trångmål om bolaget skulle gå dåligt. 

Vad är ett kommersiellt lån?

Att driva företag är en spännande och rolig del av livet, men det kan också kännas krångligt och jobbigt att hålla koll på det juridiska runt om företaget. Kanske har du som företagare funderat på att ta ett lån för att få verksamheten att växa, eller till och med övervägt att låna ut pengar från bolaget. Och kanske har du stannat upp i dina lånetankar när allt på nätet har känts förvirrande och snårigt. 

Därför har vi på Jurio tagit fram ett enkelt verktyg. När du skapar ett kommersiellt låneavtal med oss slipper du lägga för mycket tid på juridiken – så att du istället kan fokusera på din passion och din firma! 

Kan man låna pengar mellan bolag?

Genom att låna pengar mellan bolag så kan bolaget som lånar ut pengar själv sätta räntan. Denna ränta kan ibland vara densamma som hos andra långivare, så det finns anledning att se över möjligheterna till ett traditionellt företagslån också

Vilka får aktiebolag inte låna pengar till?

Funderar du på att låna pengar från ditt eget företag (aktiebolag)? Får man göra det eller får man inte göra det? Vi hjälper till och reder ut snabbt vad som gäller när du vill låna pengar från ditt eget företag (aktiebolag).

Bolagsalliansen hjälper företagare på många sätt och vi får ofta frågan om det är möjligt att låna pengar från sitt eget aktiebolag. Svaret är både ja och nej. Låt oss förtydliga. Att låna pengar från sitt eget aktiebolag kommer med viss reglering och här nedan beskriver vi lite kort vad som gäller för dig som har planer på att låna pengar från ditt företag.

Vad menas med kommersiell?

Sett till sin synonym betyder kommersiell ungefär affärsmässig, lite längre upp på sidan hittar du hela listan med synonymer till kommersiell. Vår databas innehåller även två böjningar av kommersiell, fem exempelmeningar på hur ordet kommersiell kan användas i en mening, en engelsk översättning samt information kring ordets popularitet på internet.

Här nedan hittar du olika grammatiska böjningar av ordet kommersiell.

Är det olagligt att låna ut pengar?

Trygga min framtid

Hej, Jag har en summa pengar som jag har sparat och vill nu låna ut ungefär 50,000 kr till en privat person. Summan och cirka 2000 i avkastning ska betalas tillbaka efter drygt en månad från lånedatumet. Hur gör jag för att försäkra min rätt att få tillbaka pengarna i den bestämda tiden?

Hur mycket får jag låna eget företag?

Hur mycket tjänar du?

Här anger du din lön eller pension före skatt. Bidrag och provision räknas inte. Tänk på att lånebeloppet kan påverkas av andra regelbundna inkomster, exempelvis aktieutdelning från eget företag. Om du planerar att gå ner i arbetstid fyll i din blivande inkomst.

Hur plocka ut pengar från aktiebolag?

Jag har ett AB med bra vinst och en del tillgångar som jag tänkt använda som lön för att gå i pension tidigare och att ha som säkerhet vid behov.

Jag har ett rätt stort lån på min bostad och har alltid tänkt att jag kan plocka ut en del pengar från bolaget om räntorna skulle bli höga. Frågan är vid vilken räntenivå som det kan vara värt att göra det?

Vad är ett kommersiellt avtal?

De huvudsakliga egenskaperna hos kommersiella kontrakt kommer att bero på vad syftet med kontraktet är, men de kan påpekas:

Hur värderar man en kommersiell fastighet?

För att fullt ut förstå en investering så bör man ha en ungefärlig uppfattning om värdet på fastigheten. Det finns tre grundläggande metoder som alla kan förstå, och tillämpa, för att bilda sig en uppfattning om vad värdet är eller kan bli.

1. Försäljningar av jämförbara objekt

Är lånade pengar skattefritt?

Det är inte heller tillåtet att ta ut för hög ränta på pengarna man lånar ut till sitt företag. Ett krav är att räntan är marknadsmässig. Således bör man ta en räntesats i paritet med räntan som en bank hade erbjudit. I dagens läge rör det sig om runt 4-8% i ränta. Denna kan dock vara olika hög för olika bolag då man måste beakta risk mm. Kontakta oss på Innecta om du funderar på att låna ut pengar till ditt aktiebolag och behöver rådgivning.

Precis som när du har tagit en utdelning från ditt aktiebolag behöver du skicka in en kontrolluppgift till Skatteverket när du har betalt ut ränta från ditt egna aktiebolag.

Kan man polisanmäla om man lånat ut pengar?

Nu kommer ett tråkigt och standardiserat juristsvar: skriv ett avtal. Avtalet är sällan så viktigt som när du har lånat ut pengar. Varför? Den största anledningen är att du vill säkra bevismedel om det uppkommer några problem. Vad händer t.ex. om den du har lånat ut pengar till helt plötsligt påstår att pengarna var en gåva? Avtalet bör innehålla åtminstone dessa punkter:

 • Vem har lånat ut pengar och vem har tagit emot pengarna?
 • Vilken räntesats gäller?
 • När ska lånet återbetalas? Om lånet ska återbetalas i omgångar bör detta också specificeras.
 • Vad händer om återbetalningsplanen inte följs? Om en återbetalningsplan har avtalats och denna inte följs är det lämpligt att avtala om att hela lånebeloppet förfaller till betalning om dröjsmålet pågår under en viss förbestämd tid.

Hur mycket måste man tjäna för att få låna 4 miljoner?

Hur mycket pengar du kan låna av en bank eller långivare beror på många olika faktorer och varierar mycket beroende på vilket slags lån du vill ta. De tre vanligaste låneformerna är bolån, privatlån och snabblån. Så här ser det ut för de olika låneformerna

Svenska banker har både skärpt amorteringskraven och maxbeloppet för hur mycket pengar du får låna baserat på din inkomst. Som vi nämnde tidigare kan du få låna maximalt 6 gånger din årsinkomst, förutsatt att den räcker för att alls få ta ett lån.

De flesta banker har egna bolånekalkyler på sina hemsidor, där du snabbt kan få en preliminär bedömning. Där fyller du i hur mycket du kan betala i kontantinsats samt hur mycket du tjänar, och får då en fingervisning om hur mycket du kan låna hos banken.

Vad tittar banken på vid företagslån?

Ett lån innebär att du ingår ett avtal

med banken. Banken kräver amorteringar (återbetalning) på lån och andra krediter. Långivaren vill även ha betalt för att låna ut pengar. Du betalar därför löpande ränta och i många fall även en expeditionsavgift varje gång du betalar av på ditt lån. På kontokrediter tillkommer en avgift för att du får rätten att disponera upp till ett visst belopp.

Det är viktigt att banken har förtroende för dig som kund, och bedömer att du har förmåga att betala tillbaka lånet. Din privatekonomi kan påverka dina chanser att få ett bra lån. Jobba även igenom din affärsplan så du har en bra grund att stå på när du ska presentera ditt företag.

Idag är det många banker som dessutom frågar om företagets hållbarhetsarbete. På så sätt kan de bedöma företagets möjlighet till tillväxt och hur väl företaget är medvetet om eventuella risker. En del banker erbjuder lägre ränta för hållbara investeringar

Kan ett aktiebolag låna ut pengar till en privatperson?

Som delägare i ett aktiebolag får du plocka ut pengar ur bolaget i form av lön, utdelning eller som återbetalning när du gjort egna utlägg eller satt in eget kapital i bolaget. Du får däremot inte låta bolaget låna ut pengar till dig som privatperson. Ett sådant lån kallas nämligen “förbjudet lån” och kan bestraffas med böter eller till och med fängelse.

En fördel med att driva aktiebolag istället för enskild firma är att bolagets ekonomi och den privata ekonomin hålls åtskilda. På så sätt behöver du aldrig oroa dig för att du som privatperson ska riskera att hamna i ekonomiska trångmål om bolaget skulle gå dåligt.