:

Hur gör man adressändring för barn?

Innehållsförteckning:

  1. Hur gör man adressändring för barn?
  2. Vart ska barnet stå skrivet?
  3. Måste man göra flyttanmälan och adressändring?
  4. Måste man göra en flyttanmälan till Skatteverket?
  5. Hur registrerar man ett nyfött barn?
  6. Kan man vara folkbokförd på en adress och bo på en annan?
  7. Vem ska köra barnet om en har flyttat?
  8. Kan en förälder flytta med barnet?
  9. Hur lång tid tar det innan flyttanmälan registreras?
  10. Kan man vara skriven på två olika adresser?
  11. Vad händer om man inte gör en flyttanmälan?
  12. Vad kostar en flyttanmälan?
  13. Måste man registrera sitt barn?
  14. Vad ska man göra när man fått barn?
  15. Kan ett barn vara skriven på två adresser?

Hur gör man adressändring för barn?

Hej! Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga. Jag utgår ifrån att både du och barnens mamma står som vårdnadshavare för dottern. Ni har därför gemensamt rätt att bestämma i frågor som rör henne, men ska också i takt med hennes stigande ålder ta större hänsyn till vad hon själv vill (se 6 kap 11 § och 13 § Föräldrabalken).

Flyttanmälan när man är över 16 år

Vart ska barnet stå skrivet?

När föräldrar med barn väljer att separera eller att skiljas är det ofta barnen som hamnar i kläm. Små barn behöver en trygg miljö för att kunna skapa sig en bra grundtrygghet och må bra. Konflikter om vårdnaden av barnen, om var barnen ska bo, kring underhåll och liknande ska därför skötas utan att barnen drabbas och hela tiden med barnens bästa i åtanke.

Kan ni inte komma överens så finns det stöd att få via kommunens familjerättsenhet och i värsta fall kan ni vända er till domstol. När det gäller boendet så är det i första hand föräldrarna som avgör var barnet ska bo. Vid separationen ska föräldrarna ta ställning till var barnet ska ha sin folkbokföringsadress.

Föräldrabalken slår fast att barnet har rätt till en god och nära kontakt med båda föräldrarna. Efter en separation behöver båda föräldrarna ha möjlighet att på lika villkor vara delaktiga och ansvariga i barnets liv, så att de kan fortsätta ha ett gemensamt föräldraskap.

Att lösa boende frågan är inte alltid lätt. Oavsett hur ni väljer att lösa den så kan barnet dock bara vara folkbokfört på en adress, dvs ha en postadress till barnet. Den lokala skattemyndigheten avgör med hjälp av folkbokföringslagen hos vem av er som barnet ska vara skrivet. Om ni är överens om var barnet ska vara folkbokfört beslutar skattemyndigheten utifrån det. Den förälder hos vilken barnet är skrivet kallas för Boföräldern och den andra kallas då för Umgängesföräldern (även vid växelvis boende).

Boföräldern har inte rätt att flytta till annan ort med barnet utan att den andre föräldern godkänner det om föräldrarna har gemensam vårdnad. Gemensam vårdnad innebär att föräldrar skall vara överens i större frågor som rör barnet. Hit hör var barnet skall bo.

Var barnet är folkbokfört ligger till grund för var barnet ska gå på dagis och i skola. Barnbidraget betalas idag ut med lika delar till båda föräldrarna om barnet är fött efter den 1 mars 2014. Har du fått barn tidigare än detta så utbetalas barnbidraget i första hand till mamman (om ni inte anmält en ändring). Detta ändrar man dock enkelt även i efterhand genom att skicka in en blankett om delat barnbidrag. Dagisavgiften beräknas utifrån inkomsten i det hushåll där barnet är skrivet, vilket kan vara fördelaktigt om man har växelvis boende.

Måste man göra flyttanmälan och adressändring?

En flyttanmälan ändrar din folkbokföringsadress, vilket påverkar myndighetsutskick. Det kan exempelvis vara från Pensionsmyndigheten, CSN eller Skatteverket. Din bostadsort påverkar ofta din skatt eftersom du betalar kommunalskatt i kommunen där du bor. Folkbokföringen påverkar också vilken vallokal du ska gå till för att rösta i allmänna val och kan också påverka bostadsbidrag, barnbidrag och liknande.

Måste man göra en flyttanmälan till Skatteverket?

  • Anmäl flytt för dig själv och övriga familjemedlemmar som bor på samma fastighet.

Här kan du se Skatteverkets film om hur du gör en flyttanmälan på webben.

Gör din anmälan innan du ska flytta eller senast en vecka efter att du flyttat. Då gäller din nya adress från den dag du flyttar in. Om du anmäler senare än en vecka efter flytten gäller din nya adress från den dag anmälan kom in till Skatteverket.

Använd tjänsten Flyttanmälan – då tar vi emot din anmälan direkt.

Hur registrerar man ett nyfött barn?

En födelseanmälan visar att du är förälder till ditt barn. 

En födelseanmälan måste göras för att du ska kunna

En födelseanmälan visar att du är förälder till ditt barn. 

En födelseanmälan måste göras för att du ska kunna

  • ansöka om asyl för barnet
  • ansöka om pass för barnet
  • registrera barnet i ett annat land.

Kan man vara folkbokförd på en adress och bo på en annan?

Hem > K > Kan Man Vara Folkbokförd På En Adress Och Bo På En Annan?

Svar: Man ska vara folkbokförd på adressen där man har sin huvudsakliga dygnsvila. Har du flera bostäder kan det räknas som dubbel bosättning, förutsatt att du bor i var och en av bostäderna minst en sjundedel av tiden. Då avgör Skatteverket var du ska vara folkbokförd och bedömningen görs utifrån din livssituation.

Vem ska köra barnet om en har flyttat?

Hej,

Jag och min exman har delad vårdnad. Barnen bor hos honom varannan helg enligt hans vilja. Han testade att ha barnen varannan vecka för jag tyckte det det kunde främja hans umgänge med barnen men det höll i 3 månader och sen ville han inte mer då det var för mycket ansvar enligt honom. Han har förlorat sitt körkort och mår dåligt över det och även skilsmässan. Jag har velat flytta sen 1 år tillbaka då jag i dagsläget pendlar till jobbet och en större stad ökar möjligheterna i min bransch.

Kan en förälder flytta med barnet?

Familj & barn

Hej! Jag och min ex man är separerade sedan ca 2 år tillbaka. Jag har en ny man vid min sida. Vi har två barn med gemensam vårdnad, båda är skriva hos sin pappa. Men de bor varannan vecka hos oss. Jag vill nu flytta ihop med min särbo vilket innebär en flytt om ca 5 min (40) minuter från barnens skola/dagis. Deras pappa vill inte att jag flyttar med motiveringen att det blir för långt för barnen att åka. Barnen ska fortfarande vara skrivna hos sin pappa. Han vill istället dra detta vidare och inte låta mig flytta. Idag bor jag i en liten lägenhet som barnen knappt trivs i. Hade vi kunnat flytta hade det inneburet en bättre miljö, hus med stor tomt, och andra barn runt omkring. Jag vet att han vill försötöra för mig, och undrar hur jag ska kunna gå vidare eller om han ska styra mig hela livet. Jag är lite rädd för att gå vidare via tingsrätt osv, då denna person är mycket duktig att prata för sig och har en stark manipulativ förmåga. Tack på förhand!

Hur lång tid tar det innan flyttanmälan registreras?

Vad är en flyttanmälan? Det innebär helt enkelt att du anmäler om att du har flyttat till en annan adress. Detta är en av de viktigaste sakerna du ska komma ihåg att göra då du flyttar.  Du måste göra en flyttanmälan så att myndigheterna får korrekta uppgifter om var du bor och så att din folkbokföring stämmer. För att underlätta din flytt och bespara dig tid samt huvudvärk har vi samlat ihop all information gällande en flyttanmälan på ett och samma ställe.

Den enda obligatoriska flyttanmälan som måste göras är till Skatteverket och det är du som ansvarar över att den blir gjord. Detta gör du för att få rätt folkbokföringsadress. Vad händer om man inte gör flyttanmälan? Om man bor på en adress över ett år och inte gör en flyttanmälan eller inte bor på den adress man har gjort flyttanmälan till, kan det ses som ett folkbokföringsbrott. Detta kan straffas med böter och i västa fall med fängelse.

Det är gratis att göra en flyttanmälan till Skatteverket. Du hittar blanketten för flyttanmälan på Skatteverkets hemsida. Flyttanmälan ska göras antingen före du flyttar eller senast en vecka efter flytten. Genom att göra det så gäller din nya adress från dagen du flyttar in. Ifall du gör flyttanmälan senare så kommer den nya adressen gälla från den dagen då anmälan kommit in till Skatteverket. När du anmäler flytten blir du även folkbokförd på den nya adressen. Korrekt adress i folkbokföringen innebär att andra myndigheter och aktörer i samhället har din rätta adress. Många undrar hur snabbt flyttanmälan registreras. Svaret på detta är att det varierar från fall till fall men att det kan upp till två veckor.

Flyttar du med barn? Ifall du har barn som också flyttar ska även deras flytt anmälas till Skatteverket.

Du kan också göra flyttanmälan via Adressändring, men då gäller det endast postförsändelser. Om du däremot har behov av att tillfälligt beställa eftersändning av din post, kan du enbart göra detta via Adressändring. Eftersändning innebär att all post som är adresserad till din gamla adress skickas till din nya adress.

Kan man vara skriven på två olika adresser?

Flytta ihop & bli sambo

Hej! Jag och min partner ska flytta ihop och vi skriver i samband med det ett samboavtal där allt vi äger undantas från eventuell framtida bodelning. Jag har sedan tidigare en hyresrätt i stan. Min partner har länge haft en bostadsrätt som hon nu i samband med att flyttar ihop säljer för att istället köpa ett ”hus på landet” i en annan kommun. Hon köper det ju för att vi ska bo där tillsammans, men samboavtalet gör att jag aldrig kan göra anspråk på (del av) det. Jag kommer att stå kvar ensam på hyresrättskontraktet och vara skriven där. Min partner kommer som sagt att vara ensam ägare till huset och kommer att vara skriven där. I praktiken kommer vi dock båda att ”bo stadigvarande” på båda adresserna – på veckorna främst i hyresrätten, på helger och semestrar främst i huset.

Vad händer om man inte gör en flyttanmälan?

Mariam och hennes man fryser i höstregnet. De har precis blivit utkastade från sitt senaste akutboende. Nu är de på väg till tågstationen i skånska Kävlinge med blöta väskor lastade på en cykel. ­Mariam är gravid med parets andra barn. Sedan en tid har de skrivit sig hos en kompis i Malmö. En praktisk detalj som kommer att få enorma konsekvenser. Men det har Mariam ingen aning om just nu. Hon kan bara tänka på var de ska sova i natt. – Jag kände mig så otroligt hjälplös. Min man frågade mig om och om igen: är det så här vi ska ha det? Jag var bara tyst för jag visste inte vad jag skulle svara.

Tjugofem mil norrut, i Göteborg, sitter Fatin på spårvagnen in mot stan. Det är tidig morgon och hon är kallad till förhör på Skatteverket. Dagen innan har hon provåkt sträckan för att vara säker på att hitta rätt. Väl framme tas hon till ett förhörsrum. Två utredare vill veta varför hon har varit skriven på ett postboxkontor och hon försöker förtvivlat förklara sig. Hon ville bara kunna ta emot post. Men det hjälper inte. Utredarna berättar att hon är misstänkt för folkbokföringsbrott. – Jag trodde inte att det var så allvarligt. Jag förstod ingenting. Hela ­tiden tänkte jag: sätter de mig i fängelse nu?

Vad kostar en flyttanmälan?

Med de här enkla stegen beställer du eftersändning och adressändrar när du flyttar. Om du tillfälligt ska bo någon annanstans, till exempel åka till sommarstället eller på en resa, så ska du beställa tillfällig eftersändning.

Måste man registrera sitt barn?

Skatteverket skickar en blankett inom en vecka från att barnet har fötts, efter att födelsen har registrerats i folkbokföringen. Vi skickar blanketten till den som har fött barnet. Du ansöker om både förnamn och efternamn för barnet på samma blankett.

Om du inte ansöker om efternamn inom tre månader från att barnet föddes får barnet samma efternamn som den förälder som har fött barnet.  

Ett förnamn får inte kunna leda till obehag hos den som ska ha det, eller väcka anstöt hos någon annan. Det får inte heller uppfattas som ett efternamn eller vara olämpligt som förnamn av någon annan anledning.

I samband med att du ansöker om förnamn kan du också meddela vilket avnamnen som ska vara barnets tilltalsnamn.

Skatteverket prövar samtliga namn var för sig. Detta innebär att verket kan komma att godkänna ett eller flera namn i en ansökan och samtidigt avslå ett eller flera av de andra sökta namnen. Detta förutsatt att du inte vill att ansökan ska prövas i sin helhet.

Vad ska man göra när man fått barn?

Vårdnad är ett rättsligt begrepp. Den som har vårdnaden om ett barn bestämmer i frågor som rör barnet. Vårdnad ska inte förväxlas med daglig omvårdnad.

Ett barn står under någons vårdnad tills det fyller 18 år.

Kan ett barn vara skriven på två adresser?

Om ett barn har två vårdnadshavare gäller rätten och skyldigheten att bestämma i frågor som rör barnets personliga angelägenheter vårdnadshavarna gemensamt (6 kap. 13 § FB).

En anmälan om flytt för ett barn under 18 år ska göras skriftligen av barnets vårdnadshavare (23 och 30 §§ FOL). För att Skatteverket ska kunna fastställa att en anmälan har gjorts av barnets vårdnadshavare måste den vårdnadshavare som inte gjort flyttanmälan lämna sitt samtycke till den. Ett samtycke kan lämnas via brev, e-post eller e-tjänsten Lämna samtycke. Samtycke till anmälan kan inte lämnas per telefon.

Ett barn som fyllt 16 år har själv rätt att anmäla flytt (30 § FOL). Om flyttanmälan enbart är undertecknad av barnet behöver den inte kompletteras med vårdnadshavarnas samtycke.

Utgångspunkten är att ett barn under 18 år ska folkbokföras enligt samma regler som gäller för vuxna, d.v.s. det avgörande för Skatteverkets bedömning är var barnet regelmässigt tillbringar sin dygnsvila. Frågan om var ett barn ska vara folkbokfört avgörs därmed med utgångspunkt i de faktiska vistelseförhållandena. Exempelvis folkbokförs ett barn hos den förälder som barnet faktiskt bor tillsammans med, även om den andra föräldern är ensam vårdnadshavare. Det finns vissa undantag från huvudregeln i 7 § FOL bland annat när det gäller vård av unga.