:

Är julgåva avdragsgill?

Innehållsförteckning:

  1. Är julgåva avdragsgill?
  2. Hur mycket är avdragsgillt för julklapp?
  3. Hur mycket får man ge i julgåva?
  4. Är julfest avdragsgill?
  5. Hur bokföra julgåva?
  6. Hur bokför jag julgåva till personal?
  7. Hur mycket är rimligt att lägga på julklappar?
  8. Hur mycket får man ge i julklapp till sina anställda?
  9. Hur mycket pengar får man ge bort skattefritt 2023?
  10. Hur stor summa får man ge bort?
  11. Hur bokför man julgåva?
  12. Hur bokför man Julgåvor till anställda?
  13. Är en gåva avdragsgill?
  14. När är en gåva avdragsgill?
  15. Hur mycket får företag ge i julklapp?

Är julgåva avdragsgill?

Julgåvor till de anställda – vad gäller i år?

Vi närmar oss jul och det är kanske dags för den traditionsenliga julklappen till de anställda. Vad finns det för begränsningar för att gåvan ska vara skattefri för de anställda? Vad gäller för avdragsrätten för arbetsgivaren? Kan arbetsgivaren i stället skänka en gåva till en välgörenhetsorganisation? Eller kan den anställda själv välja att skänka julgåvan till en organisation? Vilka skattekonsekvenser får de olika valen?

Hur mycket är avdragsgillt för julklapp?

Det finns såklart inget krav på att du måste ge julklappar till varken anställda eller kunder, men det är ett fint sätt att visa sin uppskattning i vintermörkret. Reglerna för julklappar till anställda gäller också om du vill ge julklappar till styrelseledamöter.

Om du är anställd i ditt eget bolag kanske du är frestad att ge dig själv en väldigt dyr julklapp. Det kan du förstås göra, men inte skattefritt.

Hur mycket får man ge i julgåva?

Det finns ett antal kriterier som du behöver uppfylla för att du ska kunna göra din julgåva skattefri. 

Det finns flera tillfällen då julgåvorna från företaget inte räknas som skattefria.

  • Pengar är inte en skattefri gåva
  • Kontanter är inte en skattefri gåva
  • En donation är inte en skattefri gåva

Är julfest avdragsgill?

Om man vill ge en julgåva till sina anställda, och den anställde ska slippa att bli beskattad, måste man som företagare tänka på att julgåvan inte får kosta mer än 500 kronor inklusive moms.

Hur bokföra julgåva?

När du bokför de ekonomiska händelserna i ditt företag behöver du alltid ett underlag som visar och styrker vad som hänt, är det en inbetalning eller utbetalning, intäkt eller kostnad? Allt som oftast får du en faktura eller annan bekräftelse på händelsen. Du behöver också klassificera händelsen med ett konto ur din kontoplan. En gåva till exempelvis en hjälporganisation är en kostnad för företaget utan att vara ett direkt inköp som driver verksamheten framåt. I stället bokför du din gåva som diverse övrig kostnad, du för in den i kontoklass 6, förslagsvis 6993, enligt BAS-kontoplanen 2022.

Hur bokför jag julgåva till personal?

Info om julgåvor: Du får köpa julklappar till anställda för max 500 kr person (inklusive moms) och det är då avdragsgillt för dig och skattefritt för den anställde. Du bokför julgåvan på kontot för övriga personalkostnader (7690) eller personalrepresentation, avdragsgill (konto 7631) och ingående moms. Om gåvan överstiger 500 kr är hela beloppet skattepliktigt för den anställde. Om du har enskild firma får du ge julgåvor till anställda, men inte till dig själv. Har du aktiebolag räknas du som anställd och det är därmed ok att ge julgåva till dig själv.

Julgåvor till kunder är bara avdragsgillt om det är reklamgåvor av mindre värde, max 300 kr exklusive moms.

Hur mycket är rimligt att lägga på julklappar?

En present kan kosta olika mycket pengar och ofta är det så att man ger lite dyrare present i samband med att personen fyller jämnt. Sedan är det så att det även beror på om du är ensam givare eller om ni är ett par som gemensamt ska lägga pengar på present.

Är det så att personen fyller 30, 40 eller 50, så kan detta vara ett riktmärke:

  • Bekant/vän 300-500 kr eller 500-1000 kr/par
  • Nära vän 500-3.000 kr eller 1000-6.000 kr/par
  • Familjemedlem 500-3.000 kr eller 1000-6.000 kr/par

Det har gjorts undersökningar som säger att vi svenskar köper julklappar i genomsnitt för 3 300 kronor. Men det är ju så att en del lägger bra mycket mer pengar och andra kanske bra mycket mindre. Det varierar alltså en hel del vad som läggs. Sedan beror det på vem som ska få julklappen vad den kostar. Ett riktmärke är dessa summor:

  • Julklapp till barn: 200-1000 kr
  • Julklapp till vän: ca 100-300 kr
  • Julklapp till pappa: ca 200-1000 kr
  • Julklapp till mamma: ca 200-1000 kr
  • Julklapp till övriga: ca 50-200 kr

Detta är baserat på att det är vuxna som handlar julklapparna. Är det barn under 18, så räcker mindre summa, alternativt hemgjorda klappar. Är ni ett par som ska ge tillsammans, så kan ni dubbla summan.

Hur mycket får man ge i julklapp till sina anställda?

Om en gåva till en anställd inte är skattepliktig för den anställde innebär det att du som arbetsgivare inte heller behöver betala arbetsgivaravgifter på gåvans värde. Men tänk på att gåvobeloppet inte får överstiga gränsbeloppet, som för en julgåva 2022 är 500 kronor inklusive moms. 

Om gränsbeloppet överstigs, oavsett med hur mycket, är gåvan inte längre skattefri för den anställde och arbetsgivaren behöver således betala arbetsgivaravgifter på hela beloppet. En skattefri gåva till en anställd är alltid avdragsgill så länge den är skattefri för den anställde, men om gränsbeloppet överstigs är det inte längre en avdragsgill kostnad, utan ses som lön. Med andra ord är det av yttersta vikt att hålla koll på vilka gränsbelopp som gäller för gåvor till anställda.

En julgåva 2022 är avdragsgill för ett företag och skattefri för den anställde om marknadsvärdet understiger 500 kronor inklusive moms. Övriga krav för att gåvan ska räknas som julgåva är att den ges till en större grupp av anställda. Julgåvor ges av företag till anställda i slutet av året, men det är upp till arbetsgivaren om det ska delas ut julgåvor eller inte.

Hur mycket pengar får man ge bort skattefritt 2023?

Gåvoskatten beräknas alltid enligt det sammanlagda värdet av gåvor som du fått av samma gåvogivare under tre år.

Om en person får flera gåvor av samma gåvogivare under tre år ska gåvotagaren deklarera alla gåvor i gåvoskattedeklarationen när gåvornas värde överstiger 5 000 euro. Gåvoskattedeklarationen ska göras även om värdet på en enskild gåva underskrider det beskattningsbara värdet.

Exempel: Far gav sin dotter 4 000 euro i penninggåva 3.1.2021. Senare, 1.5.2022, gav far henne ytterligare 2 000 euro i gåva. Gåvornas sammanlagda värde är 6 000 euro. Eftersom gränsen på 5 000 euro har nåtts ska dottern lämna gåvoskattedeklaration om gåvan hon fick 1.5.2022 och ange i deklarationen också gåvan hon fick 3.1.2021.

Hur stor summa får man ge bort?

  • den ska vara överlämnad, eller traderad som det heter på juristspråk.
  • det ska finnas en gåvoavsikt, alltså att man ger utan att kräva något tillbaka. 
  • det ska vara en förmögenhetsöverföring från givaren, det vill säga gåvotagaren ska bli berikad. 

Hur bokför man julgåva?

Under pandemin tycker vi på SpeedLedger att det är det extra viktigt att på olika sätt stötta företagarna och våra lokala verksamheter. Det tycker också regeringen, som  har vidtagit flera åtgärder för att främja småföretagandet trots pandemins svårigheter. En åtgärd som tagits fram är den så kallade “coronagåvan” som slog i kraft 2020. I det här inlägget går vi igenom vad coronagåvan innebär och vilka regler som gäller.

Regeringens syfte med en coronagåva är att främja svenska småföretag och stärka den ekonomiska upphämtningen. Genom att få företag och företagare att gå på restaurangbesök, köpa gåvor eller presentkort till sin personal stöttar man lokala företag och det lokala näringslivet. Det är såklart även ett bra tillfälle att visa sin personal lite extra uppskattning!

Hur bokför man Julgåvor till anställda?

Info om julgåvor: Du får köpa julklappar till anställda för max 500 kr person (inklusive moms) och det är då avdragsgillt för dig och skattefritt för den anställde. Du bokför julgåvan på kontot för övriga personalkostnader (7690) eller personalrepresentation, avdragsgill (konto 7631) och ingående moms. Om gåvan överstiger 500 kr är hela beloppet skattepliktigt för den anställde. Om du har enskild firma får du ge julgåvor till anställda, men inte till dig själv. Har du aktiebolag räknas du som anställd och det är därmed ok att ge julgåva till dig själv.

Julgåvor till kunder är bara avdragsgillt om det är reklamgåvor av mindre värde, max 300 kr exklusive moms.

Är en gåva avdragsgill?

Inom skatterätten finns ett generellt avdragsförbud för gåvor. Från detta finns några undantag, exempelvis julgåvor till anställda. Men huvudprincipen för gåvor är inget avdrag för givaren och skattefritt för gåvomottagaren.

Ett avsteg från avdragsförbudet är möjligheten för fysiska personer att få skattereduktion.

När är en gåva avdragsgill?

Cancerfonden och våra samarbetspartners sparar information på din enhet för att kunna erbjuda anpassad funktionalitet, samla in besöksstatistik och möjliggöra personaliserad marknadsföring. Du väljer vilka typer av cookies du tillåter utöver de som är nödvändiga för att webbplatsen ska fungera.

Besöksstatistik Marknadsföring

Hur mycket får företag ge i julklapp?

Gåvor från arbetsgivare till anställda är normalt en skattepliktig förmån för den anställde, men det finns vissa gåvor från arbetsgivaren till anställda som kan vara icke skattepliktiga. Julgåvor av mindre värde är en sådan gåva.

Under 2022 är julgåvor till anställda skattefria om gåvans marknadsvärde inte överstiger 500 kronor inklusive moms. Det krävs även att gåvan ges till alla anställda eller åtminstone en större grupp av anställda. Om gåvans marknadsvärde överstiger gränsvärdet 500 kronor ska den anställde förmånsbeskattas för gåvans fulla värde från första kronan – och arbetsgivaren ska betala arbetsgivaravgifter på hela värdet. Viktigt att tänka på är att med gåvans marknadsvärde menas värdet för den anställde. Om gåvan i handeln kostar mer än 500 kronor har gåvan ett för högt värde för att vara en skattefri gåva även om arbetsgivaren av någon anledning kunnat köpa in gåvan billigare. Kostnaden är då visserligen avdragsgill som en lönekostnad, men arbetsgivaren får inte göra avdrag för ingående moms på inköpet av gåvan.

Under 2020 och 2021 har det funnits möjlighet att ge en skattefri gåva till anställda med ett högre belopp, till följd av en tillfällig lagstiftning med anledning av pandemin. Den möjligheten finns inte kvar i år.