:

Vad gäller vid resor i tjänsten?

Innehållsförteckning:

  1. Vad gäller vid resor i tjänsten?
  2. Kan man dra av resor på företaget?
  3. Vad är rimligt att ta ut i milersättning?
  4. Hur mycket får jag dra av för resor?
  5. Vad krävs för reseavdrag?
  6. Kan arbetsgivaren betalar resor till och från arbetet?
  7. Hur drar jag av resor till jobbet?
  8. Hur gör man avdrag för resor till och från jobbet?
  9. När höjs milersättning 2023?
  10. Vad är rimligt att fakturera i milersättning 2023?
  11. Hur mycket får man tillbaka för resor till jobbet?
  12. Hur gör jag avdrag för resor till och från jobbet?
  13. Vilka resor är avdragsgilla?
  14. Kan man få milersättning till och från jobbet?
  15. Kan man få ersättning för resa till jobbet?

Vad gäller vid resor i tjänsten?

I Stockholms universitets policy för möten och resor framgår att medarbetare och studenter alltid ska noggrant utvärdera behovet av en resa i tjänsten eller som utgör en del av utbildningen. För att minimera påverkan på klimat och miljö ska resor så långt som möjligt ersättas med digitala mötesformer. Detta gäller även i de fall då uppdraget bekostas eller tillhandahålls av externa parter. Det är inte tillåtet att flyga till ett möte eller en aktivitet som pågår mindre än en arbetsdag om digital medverkan kan erbjudas.

Stockholms universitets kostnader i samband med resor (biljetter, hotell m.m.) utgör en av universitetets största kostnadsposter. Universitetet har som mål att tjänsteresor ska planeras och genomföras så kostnadseffektivt och miljöanpassat som möjligt.

Kan man dra av resor på företaget?

En dator eller mobiltelefon räknas som en tillgång i företaget – under förutsättning att det är någonting du behöver för att kunna bedriva din verksamhet. Inventarier som kostar mindre än 23 800 kronor (under 2021), eller beräknas ha en ekonomisk livslängd på högst tre år får du dra av kostnaden för direkt.

Dufår göra avdrag för tjänsteresor med egen bil i din verksamhet, till exempel resor till kunder och andra resor som du behöver göra för ditt företag. Avdraget är 18,50 kr per mil. Dessutom får du göra avdrag för trängselskatt vid tjänsteresorna.

Skyddskläder, skyddsutrustning och uniformer är typer av arbetskläder som du får göra avdrag för. Villkoret är att kostnaden avser kläder som är speciellt anpassade för ditt arbete, och som inte är lämpliga att använda privat.

Vad är rimligt att ta ut i milersättning?

När du avtalar om arbete på löpande räkning har du ofta ett timpris och ett materialpris som du utgår ifrån. Många hantverkare vill också ha ersättning för resor till och från din byggarbetsplats, sk milersättning eller reseersättning. Ser du inte upp så kan du få betala fullständigt orimliga belopp som 42 kr per kilometer, värre än en taxiresa.

Många hantverkare lägger på en milersättning eller reseersättning på fakturan, som är tänkt att motsvara kostnaden som uppstår då de reser till och från byggplatsen, dels i form av tid, dels i form av kostnader som rör bilen: bränsleförbukning, slitage, försäkring, utrustning mm. Ersättningen grundar sig vanligen på antalet mil som hantverkaren reser och tiden detta tar. 

Hur hantverkaren sedan väljer att ta betalt för detta varierar och är ibland också en källa till konflikt mellan kunden och hantverkaren. Vissa bakar in det i sitt timpris och tar ingen separat milersättning, andra tar betalt för resor separat. Konflikter uppstår ofta när man i förväg inte kommit överens om storleken på milersättning, eller om priset inte kommit på tal i samband med att man diskuterat priset för tjänsten i övrigt.

Hur mycket får jag dra av för resor?

  • Beräkna kostnaderna enligt det billigaste tillgängliga biljettpriset även om du skulle ha köpt en annan slags biljett eller gjort resorna till exempel med egen bil.
  • Om du har flera alternativ att resa kollektivt, kan exempelvis lika gärna använda tåg eller buss, beräknas avdraget enligt det billigaste alternativet.
  • Det billigaste biljettalternativet är i allmänhet månadsbiljett (med eventuell anslutningsbiljett), 44 resors biljett eller regionbiljett.
  • Om du har arbetat hela året är antalet arbetsmånader i allmänhet 11 eftersom avdrag inte kan göras för semestermånaden.
  • Kom ihåg att också beakta till exempel distansarbete, alterneringsledighet, arbetskommenderingar eller andra situationer som avbryter perioden av resor mellan bostaden och arbetsplatsen. Deklarera resekostnaderna enligt de faktiska resorna.

Exempel: Antti bor i Juva och åker med egen bil till arbetsplatsen i centrum av Varkaus. Den dagliga tur- och returresan mellan hemmet och arbetsplatsen är 100 km. Resekostnader beräknade enligt egen bil skulle uppgå till 6 600 euro per år, men Antti kan inte dra av ett så stort belopp i sin beskattning. Orsaken till det är att Antti skulle ha möjlighet att åka kollektivt mellan Juva och Varkaus.

Du kan dra av resekostnader beräknade enligt användningen av egen bil endast med någon av följande motiveringar:

  • Det finns inga kollektivtrafikförbindelser över huvudtaget.
  • Promenadavståndet i en riktning är sammanlagt minst 3 kilometer. Exempelvis om promenadavståndet hemifrån till hållplatsen är 2 kilometer och avståndet från den hållplats du stiger av till arbetsplatsen också är 2 kilometer är promenadavståndet i en riktning sammanlagt 4 kilometer.
  • Väntetiden (alltså inte resetiden) under en tur-returresa är sammanlagt minst 2 timmar.
  • Din resa börjar eller avslutas mellan kl. 00.00 - 05.00.

Observera att följande grunder inte duger som motivering för avdrag enligt kostnaderna för användningen av egen bil i beskattningen:

Vad krävs för reseavdrag?

Det största missförståndet är kort och gott att alla har rätt att göra avdrag för resor till och från jobbet. När det i stället är följande krav:

– Man måste tjäna två timmar varje dag jämfört med kollektivtrafiken, säger Schauman.

Lagenställer framför allt tre krav på den som vill göra reseavdrag med bil.

Kan arbetsgivaren betalar resor till och från arbetet?

Om en av företagets anställda inte redovisar sina privata resor med ett tjänstekort (årskort), ska arbetsgivaren värdera förmånen till ”kostnaden för ett årskort om det inte finns några inskränkningar av den privata användningen”.

Om tjänstekortet (årskortet) däremot inte till, någon del, används för privata resor av den anställde, uppkommer ingen skatte- och avgiftspliktig förmån. Och hur kontrolleras det? Omständigheter som tyder på att tjänstekortet inte används privat är om ett avtal träffas mellan företaget och den anställde, där det tydligt framgår att tjänstekortet endast får användas för resor i tjänsten.

Hur drar jag av resor till jobbet?

Reseavdraget är ett avdrag på skatten för resor till och från jobbet. Huruvida du har rätt att göra avdraget eller inte beror på hur långt du har till arbetsplatsen och på vilket sätt du tar dig dit. Du kan även ha rätt att göra avdrag för tjänsteresor.

Reseavdraget finns bland annat för att skapa en rörlig arbetsmarknad och för att uppmuntra arbetssökande att söka tjänster, och acceptera jobberbjudanden, även om det innebär en längre resväg.

Du ansöker om reseavdraget i samband med den årliga skattedeklarationen.

Det är lätt att tro att du får tillbaka det belopp som du får när du räknar ut ditt reseavdrag. Men så är det inte. Beloppet på reseavdraget sänker den inkomst som din skatt beräknas på. Det innebär då att du istället betalar en lägre skatt på din årsinkomst.

Hur gör man avdrag för resor till och från jobbet?

För att du ska kunna göra avdrag för resor i kollektivtrafiken krävs att du har minst två kilometer till jobbet.

Du kan bara göra avdrag för det billigaste färdsättet. Om det finns två sätt för dig att färdas till jobbet – till exempel tåg eller buss – kan du alltså bara få avdrag för det billigare alternativet.

Det går bara att göra avdrag för resekostnader som överstiger 11 000 kronor per år. Det är också bara summan som överstiger 11 000 kronor som är avdragsgill. Det gäller även för andra färdsätt, som bil.

När höjs milersättning 2023?

Då har du kanske tänkt både en och två gånger att ersättningarna vi har idag, inte riktigt följt med verkligheten. 

De skattefria milersättningar som finns i dagsläget har vi haft sedan 2007 och på dessa 15 år har våra omkostnader och drivmedelspriser ändrats markant, uppåt.

Vad är rimligt att fakturera i milersättning 2023?

Utlägg åt kunden faktureras utan moms. Inköpet ska heller inte bokföras med moms, utan behandlas helt och hållet som utlägg. Det påverkar inte dina siffror. Gäller det istället vidarefakturering ska moms faktureras. Om du normalt sett fakturerar med 25 % moms är det samma som gäller för vidarefaktureringen, även om det rör sig om ett taxikvitto som har 6 % moms. Det spelar alltså ingen roll vilken momssats som står på kvittot/fakturan, du fakturerar med den momssats som du brukar.

Vid fakturering av milersättning är det 18,50 kronor/mil som är skattefritt. Det hindrar dock inte från att fakturera ett annat belopp, det får du komma överens om med kunden. Låt säga att ni har bestämt 30 kronor/mil och du ska fakturera 10 mil. Då blir det 300 kronor + moms, det vill säga 375 kronor som ska stå på kundfakturan. Det skattefria beloppet som du kan ta ut från företaget är fortfarande 185 kronor (18,50 x 10), det vill säga oförändrat, men det styr inte vilket pris du sätter på fakturan.

Hur mycket får man tillbaka för resor till jobbet?

Reseavdraget är ett avdrag på skatten för resor till och från jobbet. Huruvida du har rätt att göra avdraget eller inte beror på hur långt du har till arbetsplatsen och på vilket sätt du tar dig dit. Du kan även ha rätt att göra avdrag för tjänsteresor.

Reseavdraget finns bland annat för att skapa en rörlig arbetsmarknad och för att uppmuntra arbetssökande att söka tjänster, och acceptera jobberbjudanden, även om det innebär en längre resväg.

Du ansöker om reseavdraget i samband med den årliga skattedeklarationen.

Det är lätt att tro att du får tillbaka det belopp som du får när du räknar ut ditt reseavdrag. Men så är det inte. Beloppet på reseavdraget sänker den inkomst som din skatt beräknas på. Det innebär då att du istället betalar en lägre skatt på din årsinkomst.

Hur gör jag avdrag för resor till och från jobbet?

Många svenskar gör avdrag för resor till och från jobbet men närmare hälften av dessa blir fel. Här får du tips på hur du enkelt gör rätt reseavdrag i din deklaration.

Många utnyttjar rättigheten att göra avdrag för resor till och från jobbet. Avdraget är populärt men blir ofta fel. Så många som hälften av alla reseavdrag bedöms som felaktiga enligt Skatteverket.

Vilka resor är avdragsgilla?

Sommar och semester, men kanske också kombinerad tjänsteresa? Vad får du göra avdrag för – var går gränsen? Läs vidare och få svaret!

Det här med semester som också är en tjänsteresa – har du gjort avdrag för det någon gång? Att veta var gränsen går kan vara svårt. Vad går egentligen igenom hos Skatteverket? Det finns tydliga regler: En tjänsteresa för dig eller dina anställda ska ha ett tydligt syfte kopplat till verksamheteten i företaget. Man kan säga att resan ska generera mervärde för verksamheten. Vid kontroller i efterhand ska man kunna bevisa vad syftet med resan var, det kan till exempel handla om leverantörsbesök, kundbesök eller annat typ av arbete. Om du är på tjänsteresa på annan ort och väljer att förlänga din vistelse med semester i samband med resan finns lagar och regler du måste rätta dig efter.

Kan man få milersättning till och från jobbet?

Om du reser till, från eller i jobbet så kan du ha rätt till skattefri reseersättning. För att få göra ett reseavdrag måste du uppfylla följande tre krav:

För att få din reseersättning för pendling till och från jobbet så ansöker du om detta i och med att du skickar in din deklaration. Du gör det enkelt genom att fylla i ett reseavdrag för den summa som du har spenderat på din pendling under årets gång. Reseersättningen betalas sedan ut i samband med att deklarationen godkänns.

Tänk på att spara alla kvitton eftersom du behöver dem vid din deklaration. Då kan du räkna ut hur mycket pengar du har förbrukat samt bevisa att du har tankat din bil inför pendlingen etcetera. Du behöver inte skicka in dina kvitton i samband med att du ansöker om reseavdraget i din inkomstdeklaration. Du ska dock kunna göra det om Skatteverket kontaktar dig för att få se dem.

Du ska även kunna visa att ditt fordon har rullat det antal mil som du uppger att du har pendlat till och från jobbet. Det är extra viktigt att tänka på om du byter bil eller lånar en bil av familj och vänner.

Kan man få ersättning för resa till jobbet?

När du ska på en anställningsintervju kan du få ersättning för rese- och boendekostnader om du uppfyller alla följande villkor. Du

  • har fyllt 20 år och är eller riskerar att bli arbetslös
  • är inskriven hos oss som arbetssökande
  • har svårt att få jobb i närheten av där du bor
  • kan visa att arbetsgivaren har kallat dig till ett besök hos dem.