:

Hur mycket skatt betalar man som 16 åring?

Innehållsförteckning:

 1. Hur mycket skatt betalar man som 16 åring?
 2. Hur mycket får en 16 åring tjäna utan att betala skatt?
 3. Hur mycket kan man tjäna på sommarjobb utan skatt?
 4. Hur mycket får ungdom tjäna utan skatt 2023?
 5. Hur mycket ska en 16 åring tjäna i timmen?
 6. Vilka regler gäller för sommarjobb?
 7. Hur mycket Swish kan man ta emot utan att skatta?
 8. Hur mycket ska en 17 åring betala i skatt?
 9. Får en 16 åring stå i kassan?
 10. Hur mycket tjänar man på ICA som 16 åring?
 11. När läggs sommarjobb ut?
 12. Är feriejobb och sommarjobb samma sak?
 13. Kan Skatteverket kolla privata bankkonton?
 14. När kollar Skatteverket Swish?
 15. Får man jobba på ICA om man är 15 år?

Hur mycket skatt betalar man som 16 åring?

Du kan beställa ett skattekort via internet, i e-tjänsten MinSkatt. För att kunna beställa ett skattekort måste du ha finländska bankkoder. Här kan du läsa anvisningar för hur du beställer ett skattekort i MinSkatt. 

Du kan också beställa genom att ringa till numret 029 497 001. Det kostar att ringa till numret.

Du kan också beställa skattekortet på en av skattebyråerna. Här finns kontaktuppgifter till skattebyråerna.

Hur mycket får en 16 åring tjäna utan att betala skatt?

Under 2023 är behöver man inte betala skatt på inkomst under 22 208 kronor. Det innebär att många skolungdomar och studerande som drygar ut kassan genom att jobba extra under sommaren kan göra det skattefritt och de får ut hela lönen utan skatteavdrag.

Hur mycket kan man tjäna på sommarjobb utan skatt?

Skatt är något som alla i Sverige betalar, men det finns undantag för de som sommarjobbar med begränsad inkomst under resten av året. Det finns med andra ord möjlighet att påverka hur mycket man betalar i skatt på ett sommarjobb.

Så hur mycket ska man betala i skatt för sitt sommarjobb?

Hur mycket får ungdom tjäna utan skatt 2023?

Som sommarjobbare finns det dock anledning att titta över hur mycket man kommer tjäna under året. I Sverige behöver man inte betala skatt på inkomst under 22 208 kronor per år (gäller för 2023). Det betyder att om du till exempel tjänar 22 000 kronor på ditt sommarjobb så kommer du inte behöva betala någon skatt utan du kan få hela beloppet utbetalt på ditt bankkonto. Läs mer hos Skatteverket.

Du måste fylla i blanketten intyg för utbetalning av lön utan skatteavdrag och lämna till din arbetsgivare. Annars kommer arbetsgivaren automatiskt att dra av cirka 30% av din lön i skatt. Dessa pengarna får du då först tillbaka i samband med att man gör en deklaration cirka ett år senare. Var därför mycket noga med att lämna in denna blankett så att du får hela lönen du har förtjänat direkt!

Hur mycket ska en 16 åring tjäna i timmen?

Tyvärr blir våra tonåringar inte alltid bra behandlade på arbetsmarknaden. Det har hänt fler än en gång att arbetsgivare vägrar dela ut ordentliga scheman, eller att ungdomar provjobbar helt gratis, många timmar, innan det end blir tal om ett anställningskontrakt.

Detta är två exempel på saker som inte är okej för en arbetsgivare att göra.

Här listar vi ytterligare några viktiga saker att ha koll på för dig och din ungdom som ska börja jobba.

Vilken lön man får som tonåring avgörs i olika avtal och regler. Det ser olika ut inom olika branscher, och inom samma bransch kan olika avtal gälla. De flesta arbetsgivare är anslutna till ett avtal, så ta reda på vilket avtal som gäller på din arbetsplats. Läs på vilken lönenivå som finns i avtalet, så att du kan försäkra att du inte ligger under den.

Det är också bra att ha koll på OB-tillägg och övertidsersättning. Vad gäller om du måste stanna längre på jobbet än du är schemalagd – får du mer pengar i timmen då? OB handlar istället om att jobba på obekväma arbetstider, till exempel helger, sena kvällar eller tidiga mornar. Även då ska du få mer betalt.

Detta är på ett ungefär de löner som gäller i avtalen inom vanliga sommarjobb-sektorer 2021:

Vilka regler gäller för sommarjobb?

De flesta sommarjobb hittar du inom service, handel och omsorg. Till exempel på restauranger och kaféer, i affärer och butiker, och inom vård och äldreomsorg. Dessutom brukar det behövas en hel del sommarjobbare till park- och trädgårdsarbete, frukt- och bärplockning, städning och olika typer av kontorsarbete. Ju fler områden du kan tänka dig att jobba inom, desto större chans att få jobb!

Din ansökan ska bestå av ett ansökningsbrev och ett CV eller meritförteckning.

Hur mycket Swish kan man ta emot utan att skatta?

Hej, tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Det är svårt att säga om du ska skatta dessa 9000kr du fått av en kompis utan att veta bakgrunden till varför du fick dem. Är dessa 9000kr bara en gåva så behöver du inte skatta på dem (8 kap. 2 § inkomstskattelagen (1999:1229). Om det är så att du utfört ett arbete åt din vän eller sålt något åt honom eller henne så hänför sig dessa pengar antingen till inkomstslaget tjänst, näringsverksamhet eller kapital 10, 13 respektive 41 kap. inkomstskattelagen (1999:1229). Det innebär att dessa ska beskattas genom att summan tas upp i din deklaration. Så för att ge svar på din fråga det beror på om pengarna är en gåva, hänför sig till ett arbete eller försäljning. Om de hänför sig till en försäljning så ska de endast skattas om du gjort en vinst genom försäljningen.

Hur mycket ska en 17 åring betala i skatt?

Barn och ungdomar som inte fyllt 13 år får i stort sett inte jobba alls. Vissa undantag finns för bl a lättare arbete i familjens jordbruk och hobbyförsäljning av t ex majblommor. Det går också att få tillstånd från Arbetsmiljöverket för att jobba som skådespelare, statist och liknande.

Ungdomar i åldern 13–15 år får under skollovet arbeta högst 7 timmar/dag och högst 35 timmar/ vecka. Arbetet får inte börja före kl 06.00 och inte sluta senare än kl 20.00. De ska ha ledigt minst 14 timmar i sträck per dygn (nattvila), och 36 timmar i sträck varje vecka, helst på helgen (veckovila). De ska också vara lediga minst fyra veckor i sträck på sommaren. Arbetet ska vara enkelt och ofarligt och föräldrarna ska ha gett sitt tillstånd till arbetet.

Får en 16 åring stå i kassan?

På Ica Maxi i Uppsala måste man vara 18 år, både för kassajobb och för att packa upp varor. Butikens skyddsombud Maria Deras gör tummen upp. Hon vet vad man kan mötas av i kassan.– Jag har blivit kallad det mesta när jag bett unga killar om leg och de inte har det med sig. Jävla fitta, hora, fan ta dig. I början blev jag ledsen, men nu tar jag det inte personligt. Man har mer skinn på näsan när man är över 18.

En anledning till åldersgränsen är att arbetstidsreglerna är olika för dem under och över 18. Det blir enklare när alla följer samma regler.– Dessutom är det lite för ungt att vara 16 och sitta i kassan. Jag inbillar mig att det är svårare att neka folk att köpa öl och tobak då, säger Icahandlaren Urban Malm.

Hur mycket tjänar man på ICA som 16 åring?

Min unge som är 16 har tänkt att söka jobb på ica/Coop/Willys m.m hur mycket kan man då tjäna per timme och hur mycket kan man förväntas att jobba i månaden

Medlem

När läggs sommarjobb ut?

Sommarjobbssäsongen 2023 ser inte ut att bli en helt vanlig säsong den heller. Coronapandemin är över, men nu ser vi en svagare ekonomi där många företag börjat skära ner på anställda. De sommarjobb som erbjuda i år ser alltså ut att bli färre jämfört med tidigare år. Det, tillsammans med att många har blivit av med jobbet under det senaste året, gör att konkurrensen om årets sommarjobb är hårdare än vanligt. 

Många arbetsgivare har redan nu sett en ökning bland ansökningarna inför sommaren – kanske redan innan de hunnit lägga ut annonserna om sommarens lediga jobb. 

Är feriejobb och sommarjobb samma sak?

En tillsvidareanställning, kallas även för fast anställning i vardagligt tal, betyder att anställningen fortsätter tills du själv vill sluta, blir uppsagd eller går i pension. Det finns inte något tidsbestämt datum när anställningen upphör.

Kan Skatteverket kolla privata bankkonton?

När du har ett mottagande bankkonto registrerat, oavsett om det är ett svenskt eller utländskt bankkonto, kan du alltid begära utbetalning i e-tjänsten Skattekonto. Du kan även kontakta Skatteupplysningen eller ett Servicekontor för att begära utbetalning av överskottet. Tänk på att samtidigt be om hjälp av Skatteupplysningen eller Servicekontoret att anmäla ett mottagande konto, så att du får dina pengar direkt på kontot nästa år.

Om du vill ha utbetalat till ett bankkonto, men inte kan anmäla det som ett mottagande bankkonto, kan du begära utbetalning via brev till Skatteverket. Nedan ser du vilka handlingar du måste skicka in för att du ska få ditt överskott utbetalat till bankkontot.

Om du inte tar ut överskottet, och inget annat än ränta registreras på kontot i tio år, tillfaller beloppet staten i februari det elfte året. Registreras något på skattekontot, till exempel en ny inbetalning, startar en ny tioårsperiod efter detta datum.

När kollar Skatteverket Swish?

Hej, tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Det är svårt att säga om du ska skatta dessa 9000kr du fått av en kompis utan att veta bakgrunden till varför du fick dem. Är dessa 9000kr bara en gåva så behöver du inte skatta på dem (8 kap. 2 § inkomstskattelagen (1999:1229). Om det är så att du utfört ett arbete åt din vän eller sålt något åt honom eller henne så hänför sig dessa pengar antingen till inkomstslaget tjänst, näringsverksamhet eller kapital 10, 13 respektive 41 kap. inkomstskattelagen (1999:1229). Det innebär att dessa ska beskattas genom att summan tas upp i din deklaration. Så för att ge svar på din fråga det beror på om pengarna är en gåva, hänför sig till ett arbete eller försäljning. Om de hänför sig till en försäljning så ska de endast skattas om du gjort en vinst genom försäljningen.

Får man jobba på ICA om man är 15 år?

Den som gått ut grundskolan och fyller 16 år under året får ha ett ”normalt och ofarligt” arbete. Ungdomar under 18 år ska ha en handledare på jobbet. Arbetsgivaren ska göra en riskbedömning och ge tydliga instruktioner.

Det är inte förbjudet i lag eller föreskrifter. Arbetsgivaren ska dock ta hänsyn till personens mognad när man bedömer riskerna. Handledare ska finnas som stöd. Många butikskedjor, till exempel Axfood och City Gross har åldersgräns 18 år för kassaarbete. Coop tillåter dock att minderåriga står i kassan.