:

Kan man få uppskov på fritidshus?

Innehållsförteckning:

 1. Kan man få uppskov på fritidshus?
 2. Kan man skjuta upp reavinsten?
 3. Hur mycket av vinsten får man uppskov med?
 4. Hur länge kan man få uppskov på vinstskatt?
 5. Hur mycket är beskattning av vinst vid försäljning av fritidshus?
 6. När får man inte göra uppskov?
 7. Hur beskattas reavinst på fastighet?
 8. Vad kostar uppskov av reavinstskatt?
 9. När är det bäst att sälja fritidshus?
 10. Hur undviker man vinstskatt?
 11. Kan man slippa betala vinstskatt?
 12. Vilka avdrag får man göra vid försäljning av fritidshus?
 13. Vad ökar värdet på ett fritidshus?
 14. Hur mycket skatt vid försäljning av fritidshus?
 15. Hur gör man för att skjuta upp vinstskatt?

Kan man få uppskov på fritidshus?

Hem och familj

Det är alltid en hel del att tänka på när man ska köpa eller sälja sitt fritidshus. Viktigt och komma ihåg är att även om dina egna krav är färre än när du köper en permanent bostad så fungerar alla regler på samma sätt – det är alltså mycket du behöver kontrollera och se till att göra rätt.

Kan man skjuta upp reavinsten?

Kalkylatorn hjälper dig att räkna ut hur stor del av din vinst du kan skjuta upp och hur mycket som måste beskattas.

Tänk på att vinst + eventuellt gammalt uppskov uppgå till minst 50 000 kr för att uppskov skall kunna göras.

Tänk även på att uppskovstaket är på 3 miljoner kr per bostad. Omden nya bostaden ägs ihop med någon annan måste du alltså ta hänsyn till att ni totalt kan göra uppskov på max 3 miljoner kr per person.

Att göra uppskov betyder att du väntar med att betala vinstskatten på försäljning av en bostad. I stället för att betala in hela skatten direkt kan du skjuta upp det till ett senare tillfälle. Du kan skjuta upp vinsten ända fram tills du dör så länge du uppfyller reglerna för uppskov. Du kan begära uppskov hos Skatteverket när du deklarerar försäljningen av en bostad, vilket alltså blir året efter att du sålt din bostad.

Att göra uppskov innebär inte att du slipper betala skatten utan att du skjuter fram betalningenEtt uppskov räknas alltså som en skatteskuld. Sedan uppskovsräntan togs bort får man dock ha den skatteskulden helt räntefritt vilket såklart är mycket fördelaktigt.

Hur mycket av vinsten får man uppskov med?

Reavinst eller realisationsvinst är det äldre uttrycket för kapitalvinst, det vill säga den vinst du gör när du säljer en bostad för mer än du köpte den för. Och för kapitalvinsten betalar du (rea)vinstskatt . Om du istället sålde din bostad för mindre än du köpte den för har du däremot gjort en reaförlust, och det kan du läsa mer om längre ner. Oavsett om du gjort en vinst eller förlust måste du ta upp försäljningen i din inkomstdeklaration.

När du har deklarerat din kapitalvinst måste du betala vinstskatt på den. Här råder ofta förvirring kring om det är 22 % eller 30 % skatt som gäller. Så låt oss räta ut alla frågetecken – vinstskatten på privatbostäder är 22 %. Du kan läsa mer detaljerat om den längre ner under Om du har sålt med vinst.

Hur länge kan man få uppskov på vinstskatt?

EES-området (Europeiska Ekonomiska Samarbetsområdet) består av de 27 EU-länderna (Belgien, Bulgarien, Cypern, Danmark, Estland, Finland, Frankrike, Grekland, Irland, Italien, Kroatien, Lettland, Litauen, Luxemburg, Malta, Nederländerna, Polen, Portugal, Rumänien, Slovakien, Slovenien, Spanien, Sverige, Tjeckien, Tyskland, Ungern och Österrike) samt Island, Liechtenstein och Norge.

Du kan inte få bostadsuppskov om du säljer eller köper en bostad i Storbritannien efter utgången av år 2020.

Hur mycket är beskattning av vinst vid försäljning av fritidshus?

Hem och familj

Det är alltid en hel del att tänka på när man ska köpa eller sälja sitt fritidshus. Viktigt och komma ihåg är att även om dina egna krav är färre än när du köper en permanent bostad så fungerar alla regler på samma sätt – det är alltså mycket du behöver kontrollera och se till att göra rätt.

När får man inte göra uppskov?

Den 1 januari i år slopades uppskovsräntan på uppskjuten vinstskatt vilket innebär att man nu kan skjuta upp att betala vinstskatten utan att behöva betala någonting. De nya reglerna gäller även retroaktivt, eftersom man har rätt att begära uppskov upp till 6 år efter försäljningen som gav vinsten. Så vad betyder det här för dig om du har sålt din bostad med vinst? Och kan det löna sig att begära retroaktivt uppskov om du valde att betala in vinstskatten direkt? 

Vi börjar med att backa tillbaka bandet lite och gå igenom grunderna och hur det funkar med vinstskatt och uppskov. 

Hur beskattas reavinst på fastighet?

Bostad & Fastighet

Hej! Jag undrar hur det ser ut med vinstskatt då jag blir utköpt ur en fastighet jag ägt tillsammans med en person?

Vad kostar uppskov av reavinstskatt?

Du betalar den årliga skatten på ditt nuvarande bostadsuppskov till och med inkomståret 2020, som du deklarerar 2021. Sedan upphör den.

Skatten tas ut genom en schablonintäkt som Skatteverket fyller i, i din inkomstdeklaration. Schablonintäkten är en kapitalinkomst.

När är det bäst att sälja fritidshus?

 • Sommarhus & torp säljs bäst på våren och sommaren (bäst runt påsk)
 • Fjällstugor säljs bäst på hösten & vintern

Tips:Passa på att låta mäklaren ta bilder på ditt fritidshus när naturen runt om är som finast. Då kan du använda bilderna till marknadsföringen oavsett när du väljer att sälja.

Du kan välja mellan att sälja själv eller anlita en mäklare. Vi rekommenderar att anlita en mäklare så länge ditt fritidshus har ett marknadsvärde som överstiger 500 000 kr.

Hur undviker man vinstskatt?

Vinsten eller förlusten vid bostadsförsäljningen räknas samman med kapitalinkomster och kapitalutgifter i din deklaration.

Lägg ihop dina kapitalinkomster med dina kapitalvinster och dra bort dina kapitalutgifter och dina kapitalförluster. Då får du antingen ett överskott eller ett underskott av kapital.

Kan man slippa betala vinstskatt?

Gillar du vårt arbete? Stötta oss på Patreon!

FRÅGA: Jag har mina besparingar i aktier och fonder i depå. Behöver få loss 100 000 kr till ett vägbygge. Finns det något alternativ till att sälja och betala 30 % i skatt? Gå över till ISKkonto före försäljning?

Vilka avdrag får man göra vid försäljning av fritidshus?

Vid ett villaköp tillkommer ofta stora kostnader i form av pantbrev och lagfart. Glöm inte bort att såväl lagfartskostnad som pantbrev är avdragsgillt. Bara detta kan spara dig många tusenlappar.

Vad ökar värdet på ett fritidshus?

Vad kan man göra för att höja värdet på sitt fritidshus om man går i tankar på att sälja, eller hyra ut? Det första är att skaffa större yta och fler sovrum. Många köpare vill ha bra plats till hela familjen och även möjlighet att erbjuda övernattning till vänner och släkt. Finns det möjlighet att bygga om, bygga ut eller skaffa ett gästhus?

Vad mer tittar köpare och hyresgäster efter? Att man har en bra internetuppkoppling är viktigt. De flesta vill kunna jobba från fritidshuset. Om det inte finns bra mobiltäckning så undersök möjlighet till fast uppkoppling.

Hur mycket skatt vid försäljning av fritidshus?

Hem och familj

Det är alltid en hel del att tänka på när man ska köpa eller sälja sitt fritidshus. Viktigt och komma ihåg är att även om dina egna krav är färre än när du köper en permanent bostad så fungerar alla regler på samma sätt – det är alltså mycket du behöver kontrollera och se till att göra rätt.

Hur gör man för att skjuta upp vinstskatt?

Om du har sålt en bostad med vinst vet du att du måste betala vinstskatt. Du har dock rätt att ansöka om att senarelägga betalningen om du vill använda pengarna från försäljningen för att betala en ny bostad. Detta kallas för att ansöka om uppskov.

Nedan får du lära dig mer om vad uppskov är, när du kan ansöka om det samt vad som krävs för att din ansökan ska bli beviljad.

Ansökan om uppskov skickar du till Skatteverket året efter att du har sålt din bostad och i samband med deklarationen. Har du sålt en bostadsrätt finns alla uppgifter om försäljningen förtryckta i din deklaration och har du. gjort en vinst ska du redovisa den i K6-blanketten som du bifogar med deklarationen. Om du istället sålt ett hus finns det inga uppgifter om det i din deklaration. Då ska du själv räkna fram vinsten och redovisa den i en K5-blankett.