:

Vad kan man ge sina anställda?

Innehållsförteckning:

  1. Vad kan man ge sina anställda?
  2. Hur mycket får man ge i gåva till anställda?
  3. Får man ge presentkort till anställda?
  4. Hur mycket pengar får man ge bort skattefritt 2023?
  5. Hur bokför man presentkort till anställda?
  6. Måste man ge julgåva till alla anställda?
  7. Hur stor summa får man ge bort?
  8. Får man bjuda sina anställda på frukost?
  9. Hur mycket Swish kan man ta emot utan att skatta?
  10. Hur mycket pengar får man ge bort utan gåvobrev?
  11. Kan man få pengar istället för presentkort?
  12. Vilka regler gäller för presentkort?
  13. Vad får företaget bjuda på?
  14. Får man bjuda anställda på julbord?
  15. Får jag ge bort pengar till ett barn innan jag dör?

Vad kan man ge sina anställda?

Det finns ett antal kriterier som du behöver uppfylla för att du ska kunna göra din julgåva skattefri. 

Det finns flera tillfällen då julgåvorna från företaget inte räknas som skattefria.

  • Pengar är inte en skattefri gåva
  • Kontanter är inte en skattefri gåva
  • En donation är inte en skattefri gåva

Hur mycket får man ge i gåva till anställda?

Det finns många regler kring hur företag ska hantera gåvor till anställda. Huvudregeln är att alla gåvor som en anställd får av sin arbetsgivare är skattepliktig, men det finns undantag.

För att minimera risken för felhantering avseende gåvor till anställda är det viktigt med bra processer och policydokument där det tydligt framgår vad som gäller inom verksamheten. Våra specialister ger er svar på frågor om regelverket och kan utbilda medarbetare, chefer och befattningshavare på ert företag samt ta fram förslag på policydokument.

Får man ge presentkort till anställda?

Gåvor från en arbetsgivare är skattepliktiga med undantag för julgåvor, jubileumsgåvor och minnesgåvor. En förutsättning för att dessa gåvor ska vara skattefria för de anställda är att de är av mindre värde. Gåvornas marknadsvärde inkl moms får inte överstiga det skattepliktiga beloppet som Skatteverket har bestämt. Marknadsvärdet inkluderar moms då man tänker sig att den totala summan är den faktiska utgiften som den anställde själv skulle behöva betala. Gåvan får inte heller lämnas som pengar eller som check, postväxel eller presentkort som kan bytas mot pengar.

Planerar du som arbetsgivare att ge personalen julklappar i år? Eller till dina kunder? Det spelar stor roll till vilka man riktar gåvan till. Och i vilken bolagsform man driver sitt företag.

Hur mycket pengar får man ge bort skattefritt 2023?

Du som skänker minst 2 000 kronor under ett år till en eller flera ideella organisationer kan få avdrag på skatten. Det här gäller för skattereduktionen:

Klicka här för att läsa mer om skattereduktion för gåvor hos Skatteverket  

Hur bokför man presentkort till anställda?

Med extern representation menas sådant värdskap och gästfrihet som underlättar de externa kontakterna med företrädare för verksamhet som är av vikt för SLU.

Vid all representation är det ett krav att det ska finnas ett omedelbart samband mellan representationen och SLU:s verksamhet. Exempel på situationer där omedelbart samband kan anses föreligga är större jubileer, invigningar, demonstrationer och dylikt där representationen används som ett led i SLU:s marknadsföring och PR-verksamhet. Representation bör hållas på verksamhetsorten för att man ska kunna styrka ett omedelbart samband.

Måste man ge julgåva till alla anställda?

En julgåva till anställda kan vara allt från ett lyxigt bäddset till ett paket med doftljus. Du kan också skänka gåvokort, som anställda kan använda för att själv välja ut en personlig gåva eller skänka pengar till välgörenhet. Gåvan kan numera bestå av nästan vad som helst men det får inte vara en gåva i rena pengar.

Detta gäller för julgåva från företag till anställda:

 Kostnaden för julgåvor till anställda är avdragsgill för arbetsgivaren om värdet inte överstiger 500 kronor inklusive moms. Arbetsgivaren måste ge gåvan till alla anställda eller till en större grupp av anställda för att reglerna om skattefrihet ska gälla. Även en företagare som är ensam anställd i sitt aktiebolag får ta emot en skattefri julgåva. Du som har enskild firma kan ge dina anställda skattefria julgåvor men får inte avdrag för kostnader om du ger en julgåva till dig själv. Du som har enskild firma kan inte göra avdrag för egna personalfester.

Julgåvor till anställda är endast skattefria om värdet inte överstiger 500 kronor inklusive moms. I det värdet inräknas inte fraktkostnader eller administrativa kostnader. En gåva med högre värde blir skattepliktig från första kronan. För att julgåvan ska vara avdragsgill får den heller inte bestå av kontanter, check eller postväxel. Värdepapper och julgåva i form av presentkort, som inte kan bytas mot pengar, kan vara skattefria.

Om du på begäran av en anställd, i stället för julgåva, väljer att skänka pengar till ideell verksamhet, är en sådan gåva inte avdragsgill – varken som lönekostnad eller gåva. I stället beskattas den anställde för gåvans värde som för lön.

Om du som företagare däremot för egen del bestämmer dig för att skänka pengar till välgörenhet i stället för att ge julklappar behöver dina anställda inte skatta men du får inte heller göra avdrag för julgåvor.

Hur stor summa får man ge bort?

Vad många däremot kanske inte vet är att du som förälder vid sidan av penninggåvor också kan ge så kallade bohagsgåvor till dina barn. Med bohagsgåvor menas till exempel inredning och hushållsmaskiner (dock ej konstföremål). Det är alltså möjligt att inreda barnets studiebostad med allt som behövs utan att detta anses utgöra en gåva som ger upphov till beskattning.

Maxbeloppet för bohagsgåvan är också 4.999 euro, men det kan ändå löna sig att hålla gåvans värde under 4.000 euro. Om bohagsgåvans värde understiger 4.000 euro beaktas den nämligen inte i sammanräkningen av de gåvor som fåtts från samma gåvogivare under en treårsperiod.

Man kan alltså ge flera bohagsgåvor som understiger 4.000 euro till samma mottagare, men genast som bohagsgåvans värde är 4.000 euro eller mer räknas de ihop på samma sätt som penninggåvor (i tre års perioder). För att vara på säkra sidan är det alltså lättast att alltid hålla gåvans värde under 4.000 euro, för då kan man ge flera bohagsgåvor med jämna mellanrum.

Får man bjuda sina anställda på frukost?

Det måste finnas ett omedelbart samband mellan representationen och den verksamhet som företaget bedriver för att kostnaderna ska kunna betraktas som avdragsgilla. Det gäller både tidpunkten och platsen för representationen och vilka personer den riktar sig mot.

Avdragsrätten för representationsmåltider (lunch, middag, supé och annan förtäring) slopades 1 januari 2017. Utgifter för förfriskningar och enklare förtäring av mindre värde kan dock fortfarande vara avdragsgill, läs mer om detta nedan.

Hur mycket Swish kan man ta emot utan att skatta?

Swish som betalningsmedel är enligt Skatteverket att räkna som kontant betalning. Om Swish-betalningarna tillsammans med kortbetalningar och betalning med sedlar och mynt överstiger 4 prisbasbelopp (motsvarar 190 400 kr för inkomståret 2021) måste företaget normalt ha ett certifierat kassaregister. 

Enligt Bokföringslagen ska det finnas en verifikation för varje affärshändelse. Vid försäljning mot kontant betalning får inbetalningar under en dags försäljning normalt dokumenteras med en gemensam verifikation. Det innebär att verifikationen kan bestå av en kassarapport från en kassaapparat. Vid försäljning via kassaregister ska det på kvittot tydligt framgå om betalningen har gjorts med Swish. Det gäller alltså att ha olika knappar i sitt kassaregister, en för kontant, en för kontokort och en för Swish.

Hur mycket pengar får man ge bort utan gåvobrev?

Hej, och tack för att du vänder dig till oss på Lawline med din fråga!

Regler om skattefria inkomster finns i 8 kap. inkomstskattelagen (IL).

Kan man få pengar istället för presentkort?

Utan att det går att spåra? Allt går att spåra på något sätt. Frågan är om spårandet är lagligt…

Det är självklart att stora företag flyttar pengar till skatteparadis, och ja, det är lagligt. Det som sker är att de utnyttjar det regelverk som finns för att minimera betald skatt.

Vilka regler gäller för presentkort?

Gåva i form av presentkort, som inte kan bytas mot pengar, till anställd ska inte tas upp till beskattning om gåvan avser julgåva, sedvanlig jubileumsgåva eller minnesgåva till varaktigt anställd, om övriga förutsättningar för skattefrihet enligt 11 kap. 14 § inkomstskattelagen (1999:1229),IL, är uppfyllda.

Vad får företaget bjuda på?

Innan vi tittar på frågorna ska vi kort redogöra för de övergripande skattereglerna kring personalfester.

Efter coronapandemin är det många som fortfarande arbetar hemifrån. Frågan uppkommer därför fortfarande om man kan ha digitala personalfester eller konferenser utan beskattning av måltider. Tanken är då att de anställda ska äta "tillsammans" framför sina datorer.

Får man bjuda anställda på julbord?

Mitt företag ska ordna julbord för de anställda, några vill ta med sina respektive. Hur är det – får jag bjuda även dem på julbord?

  Ja det är helt i sin ordning att bjuda med dem. Julbord som personalfest är en skattefri förmån till personalen och avdrag medges även för julgäster, såsom pensionerade anställda och anställdas familjemedlemmar, till exempel maka eller sambo, som deltar. Numera är måltidsutgifterna inklusive dryck inte avdragsgilla som intern representation i inkomstdeklarationen. Däremot får företag som bedriver momspliktig verksamhet avdrag för moms på ett underlag som uppgår till högst 300 kronor per person. Petra Örjegren, auktoriserad redovisningskonsult       Vill du också ställa en fråga om skatt, redovisning, arbetsrätt eller annat som rör ditt företagande? Maila Resultats experter på [email protected] Ett urval av frågorna som kommer in publiceras i tidningen Resultat samt på webben.

Får jag ge bort pengar till ett barn innan jag dör?

01 / 08 / 17Aktuellt Coelis jurist

En fråga som då och då dyker upp i mina möten med kunder är detta med laglotten och förälderns rätt att förfoga över sina tillgångar. Kan man ge bort egendom som man vill och till vem man vill utan några begränsningar när man har egna barn? Svaret på frågan är både ja och nej beroende på när i tiden egendom ges bort, till vem egendom ges bort och om gåvan är förenad med vissa villkor.