:

Hur loggar man in på sitt skattekonto?

Innehållsförteckning:

  1. Hur loggar man in på sitt skattekonto?
  2. Vad är skattekonto företag?
  3. Kan man se saldo på skattekonto?
  4. Vad registreras på ett företags skattekonto?
  5. När dras skatten från skattekontot företag?
  6. Hur begär man utbetalning från skattekontot företag?
  7. När betalas pengar ut från skattekontot företag?
  8. Hur mycket får man ligga minus på skattekontot företag?
  9. Kan man ta ut pengar från skattekontot företag?
  10. Måste man bokföra skattekontot?
  11. Hur mycket skatt betalar man som egen företagare?
  12. När kommer Elstödet till företag?
  13. Vad händer om man har minus på skattekontot företag?
  14. Var hittar jag mitt slutskattebesked företag?
  15. Hur får man ut pengarna från skattekontot?

Hur loggar man in på sitt skattekonto?

Uppdaterad 2023-06-30

Genom att koppla ditt skattekonto i app.bjorlunden.se kan du på ett smidigt sätt följa utvecklingen på ditt konto direkt i systemet, utan att behöva logga in hos Skatteverket. Saldot på skattekontot uppdateras varje natt.

Vad är skattekonto företag?

På ditt skattekonto hos Skatteverket bokförs alla skatter och avgifter som omfattas av skattelagstiftningen. För dig som är enskild näringsidkare omfattar skattekontot både företagets och dina privata skatter och avgifter. Som företagets skatter och avgifter räknas till exempel:

  • Preliminärskatt för anställda
  • Arbetsgivaravgifter för anställda
  • Särskild löneskatt för anställdas pensionskostnader
  • Moms
  • Fastighetsskatt och fastighetsavgift för näringsfastigheter.

Som privata skatter och avgifter räknas till exempel inkomstskatter, egenavgifter och särskild löneskatt på det egna pensionssparandet.

I aktiebolag är det viktigt att man ser vilka transaktioner i bokföringen som påverkat skattekontot. Bokföringskontot som används i Bokio är 1630. Saldot på 1630 bör stämma överens med saldot på skattekontot hos Skatteverket. Skulle de inte stämma överens så saknas det förmodligen något i bokföringen. Läs här om hur du stämmer av bokföringen mot skattekontot.

I företaget behöver man i regel skilja mellan de olika skatte- och avgiftsbeloppen. Det görs enklast genom att bokföra på olika konton. Företaget ska därför ha separata skuld- eller avräkningskonton för arbetsgivaravgifter, personalskatt och moms. När du hanterar och bokför dina löner i Bokios lönefunktion samt använder de smarta bokföringsmallarna får du hjälp med både arbetsgivaravgifter, personalskatt och moms. Utöver dem vanliga formerna av skatt finns också så kallade punktskatter. Detta kan exempelvis vara alkohol- och tobaksskatt. Läs mer om punktskatter hos Skatteverket.

Inbetalning på skattekontot vid aktiebolag bokförs med mallen Insättning till skattekonto så här:

Kan man se saldo på skattekonto?

Alla fysiska eller juridiska personer som betalar skatt i Sverige måste ha ett skattekonto. Skattekontot innehåller alla dina skatteuppgifter, såsom:

  • Skatteinbetalningar
  • Din preliminära skatt enligt kontrolluppgifterna
  • Din slutgiltiga skatt enligt slutskattebeskedet
  • Du kan även välja vilket bankkonto du vill använda för skatteåterbäring. 
  • Varje månad stäms skattekontot av och eventuella överskott betalas ut.

Vad registreras på ett företags skattekonto?

Följande ska registreras på skattekontot:

En registrering på skattekontot innebär antingen att kontot krediteras (tillgodoförs) ett belopp eller att kontot debiteras (påförs ett belopp att betala).

När dras skatten från skattekontot företag?

Varje år ska alla företag deklareras och varje år är nyfikenheten kring skatteåterbäringen stor. Vi har i den här artikeln samlat Skatteverkets datum för årets skatteåterbäring oavsett om du driver enskild firma, aktiebolag, handelsbolag eller en förening.

När du driver enskild firma deklarerar du ditt företag samtidigt som du gör din vanliga inkomstdeklaration som privatperson. Du lägger till en NE-blankett till din vanliga deklaration. Om du driver aktiebolag deklarerar du företaget helt fristående från din privatekonomi och oftast vid en annan tidpunkt. Därför skiljer det sig också åt i tid när du som företagare får din skatteåterbäring.

Datum för skatteåterbäring för dig som driver enskild firma:

  8-9 juni. Du som deklarerar senast den 2 maj, digitalt eller på papper. Datum för kvarskatt och anstånd för enskild firma:

Hur begär man utbetalning från skattekontot företag?

Varje år ska alla företag deklareras och varje år är nyfikenheten kring skatteåterbäringen stor. Vi har i den här artikeln samlat Skatteverkets datum för årets skatteåterbäring oavsett om du driver enskild firma, aktiebolag, handelsbolag eller en förening.

När du driver enskild firma deklarerar du ditt företag samtidigt som du gör din vanliga inkomstdeklaration som privatperson. Du lägger till en NE-blankett till din vanliga deklaration. Om du driver aktiebolag deklarerar du företaget helt fristående från din privatekonomi och oftast vid en annan tidpunkt. Därför skiljer det sig också åt i tid när du som företagare får din skatteåterbäring.

Datum för skatteåterbäring för dig som driver enskild firma:

  8-9 juni. Du som deklarerar senast den 2 maj, digitalt eller på papper. Datum för kvarskatt och anstånd för enskild firma:

När betalas pengar ut från skattekontot företag?

Nej, ingen ansökan behövs. Du som arbetsgivare ska betala ut sjuklön till dina anställda precis som vanligt. Som arbetsgivare lämnar du varje månad in en arbetsgivardeklaration till Skatteverket och fyller i sjuklönekostnaden.

Skatteverket meddelar i sin tur Försäkringskassan om dina sjuklönekostnader och lönekostnader. Utifrån dessa uppgifter beslutar Försäkringskassan om din ersättning. Försäkringskassan betalar ut ersättningsbeloppet till ditt skattekonto hos Skatteverket. Du kan själv begära utbetalning av pengarna eller låta dem stå kvar för att täcka skatter och avgifter som ska betalas. Mer information om hur du begär utbetalning från skattekontot finns på Skatteverkets webbplats.

Utbetalning från skattekontoret — för dig som är företagare (skatteverket.se)

Hur mycket får man ligga minus på skattekontot företag?

Många företag får vid något tillfälle svårt att betala skatten i tid. Det kan till exempel bero på att en kund är sen med en betalning eller att en viktig uppdragsgivare har försatts i konkurs. I den här artikeln beskriver vi vad som händer om ett företag inte betalar skatten i tid.

Kan man ta ut pengar från skattekontot företag?

Räntan på skattekontot, den så kallade basräntan, höjdes i november 2022 från 1,25 procent till 2,5 procent. Det var första gången på nästan tio år. Skatteverket höjde sedan räntan ytterligare den 1 februari 2023 till hela 3,75 procent. I och med denna förändring kan det vara läge att justera kvarskatten.

Räntan utgår på kvarskatt som överstiger 30 000 kronor från och med 12 februari 2023 för privatpersoner och företag med kalenderår som räkenskapsår och på belopp som understiger 30 000 kronor från och med 4 maj 2023. För att minska räntekostnaden bör en insättning ske på skattekontot som täcker den förväntade skattekostnaden. 

Måste man bokföra skattekontot?

Jo, det är ett konto hos Skatteverket som används för att hantera skatter och avgifter. Bokföring på skattekontot fungerar egentligen som bokföringen på ett vanligt tillgångskonto t ex företagskontot. När pengar flyttas till kontot debiteras det och när pengar dras från kontot krediteras det. Vem har ett skattekonto? Skattekonto är något alla som betalar skatt i Sverige har,  både företag och privatpersoner.  

På skattekontot registreras avgifter och skatter som du ska betala eller få tillbaka av Skatteverket. Precis som på ett vanligt bankkonto så har du ett kontoutdrag för skattekontot och detta kontoutdrag hittar du när du är inloggad på Skatteverkets hemsida. Skattekontot stäms av varje månad och om det saknas pengar på kontot så skickar Skatteverket ut en betalningsuppmaning till dig. På verksamt.se finns filmen Skattekonto som tar upp vanliga frågor som Skatteverket får gällande skattekontot. 

När du flyttar pengar från ditt företagskonto till skattekontot

Hur mycket skatt betalar man som egen företagare?

I Sverige finns det runt 800 000 företagare som driver enskild firma, trots det är det många som inte vet vilka skatteregler som gäller för enskild firma och de flesta skatteexperter är också inriktade på aktiebolag. Urban Rydin, skattechef på skogsfastighetskonsulten Ludvig & Co, är dock specialiserad på skatter för enskild firma och svarar här på några frågor.

Först och främst, hur uppstår ett resultat i enskild firma? Du startar din verksamhet och får intäkter för uppdrag som du fakturerar och du har även lite kostnader. Intäkterna minus kostnaderna blir ditt resultat och det är det du som utgångspunkt skattar för om du inte använder dig av de planeringsinstrument som skattereglerna fullt lagligt ger.

När kommer Elstödet till företag?

När du går på ett event, eller på andra sätt delar med dig av dina personuppgifter såsom namn och e-post med mera till Företagarna, önskar vi ditt samtycke till behandling av personuppgifter.

Behandling av personuppgifter, d.v.s. uppgifter som kan knytas till en viss levande person, omfattas av bestämmelserna i  EUs allmänna dataskyddsförordning ”GDPR”. (Tidigare personuppgiftslagen (1998:204), ”PuL”)

Vad händer om man har minus på skattekontot företag?

Betalningskravet visar hur stort underskottet var vid den senaste avstämningen. Det betyder att om företaget har andra skatter eller avgifter som behöver betalas, till exempel moms, arbetsgivaravgifter och preliminärskatt, så syns inte dessa på kravet. I e-tjänsten Skattekonto kan du räkna ut hur mycket företaget bör betala in till skattekontot för att vara säker på att underskottet inte kvarstår.

Logga in på skattekontot regelbundet, till exempel den 12 och den 26 varje månad och kolla vilka skatter och avgifter som förfaller till betalning. Då minskar risken att företaget får underskott på skattekontot.

Var hittar jag mitt slutskattebesked företag?

Nu är det snart dags att deklarera för dina inkomster och eventuella avdrag under 2022. Innan du sätter igång kan det vara bra att ha koll på vilka datum som gäller, bland annat för när du ska lämna in fastighetsdeklaration och när du ska betala in kvarskatt.

Senast den 2 maj 2023 måste din inkomstdeklaration finnas hos Skatteverket, men ett gott råd är att inte vänta för länge med att göra din deklaration. Du kanske behöver kolla upp och stämma av en del uppgifter och då kan det vara skönt att vara ute i god tid. Det är också bra att tidigt beräkna om du kommer få kvarskatt. För belopp över 30 000 kronor börjar nämligen en kostnadsränta på 1,25 procent att räknas från och med den 13 februari.

Om du sålt en bostad under året ska du deklarera för vinsten eller förlusten. Vi förklarar allt om hur det går till. 

Hur får man ut pengarna från skattekontot?

Nu är det snart dags att deklarera för dina inkomster och eventuella avdrag under 2022. Innan du sätter igång kan det vara bra att ha koll på vilka datum som gäller, bland annat för när du ska lämna in fastighetsdeklaration och när du ska betala in kvarskatt.

Senast den 2 maj 2023 måste din inkomstdeklaration finnas hos Skatteverket, men ett gott råd är att inte vänta för länge med att göra din deklaration. Du kanske behöver kolla upp och stämma av en del uppgifter och då kan det vara skönt att vara ute i god tid. Det är också bra att tidigt beräkna om du kommer få kvarskatt. För belopp över 30 000 kronor börjar nämligen en kostnadsränta på 1,25 procent att räknas från och med den 13 februari.

Om du sålt en bostad under året ska du deklarera för vinsten eller förlusten. Vi förklarar allt om hur det går till.