Kan man ha en förening vilande?
Innehållsförteckning:
- Kan man ha en förening vilande?
- Hur lägger man ner en ideell förening?
- Vad händer om man lägger ner en förening?
- Kan man ha en förening utan styrelse?
- Vad händer om ingen vill sitta i styrelsen?
- Kan man utesluta någon ur en förening?
- Kan man ta ut lön ideell förening?
- Hur upplöses en ideell förening?
- Vad händer om styrelsen inte är fulltalig?
- Vad händer med pengarna när en förening upplöses?
- Kan man gå ur en styrelse när som helst?
- Vad kostar en extern styrelse?
- Måste man ha en ordförande i en förening?
- Hur går man ur en förening?
- Kan man bli utesluten ur en bostadsrättsförening?
Kan man ha en förening vilande?
Tyvärr så är det ibland så att man inte längre har möjlighet att vara en förening. Då kan det vara bra att veta hur man går tillväga.
Om ni har dessa funderingar så tycker vi att ni i ett första steg ska kontakta regionens föreningsutvecklare. Där kan ni få hjälp att fundera vidare på lösningar som fungerar för er.
Hur lägger man ner en ideell förening?
Tyvärr så är det ibland så att man inte längre har möjlighet att vara en förening. Då kan det vara bra att veta hur man går tillväga.
Om ni har dessa funderingar så tycker vi att ni i ett första steg ska kontakta regionens föreningsutvecklare. Där kan ni få hjälp att fundera vidare på lösningar som fungerar för er.
Vad händer om man lägger ner en förening?
Normalt innehåller stadgarna regler om i vilka fall föreningen kan eller ska genomgå en frivillig upplösning och hur det ska gå till.
Det är vanligt att stadgarna föreskriver att det är föreningsstämman (föreningsmötet) som kan besluta om upplösning. Ibland anger stadgarna att en förening ska upplösas om en viss händelse inträffar, t.ex. att antalet medlemmar inte kan väntas bli tillräckligt för att fullfölja föreningens ändamål. Stadgarna kräver ofta en viss andel av medlemmarnas röster för att upplösa föreningen, t.ex. 2/3 av samtliga medlemmars röster eller 4/5 av dem som närvarar på årsmötet.
Det åligger styrelsen att fullfölja årsmötets beslut. Styrelsen avvecklar föreningen genom att
Kan man ha en förening utan styrelse?
En ideell förening måste ha en styrelse. Styrelsens uppdrag är att bereda olika frågor, förvalta de beslut som årsmötet fattat, leda föreningens arbete samt representera föreningen i olika sammanhang. En styrelse kan se ut på många sätt och det är föreningens stadgar som avgör hur många ledamöter styrelsen ha. Beroende på om det är en stor eller liten förening, vilket ändamål föreningen har och vilka principer som styr föreningen kan styrelsen vara sammansatt på olika sätt. Traditionellt sett finns det en ordförande, en kassör, en sekreterare, en vice ordförande och ett visst antal övriga ledamöter och suppleanter.
Styrelsen ska också besluta vem som ska vara firmatecknare. Detta innebär att ha rätt att skriva under olika typer av kontrakt och avtal i föreningens namn. Det kan handla om att ta ut pengar från föreningens plusgiro, eller skriva under en bidragsansökan eller hyresavtal. Firmateckningen kan vara enskild eller kollektiv. Enskild betyder att en eller flera styrelseledamöter ”var för sig” kan skriva under. Kollektiv innebär att hela styrelsen eller minst två personer tillsammans måste skriva under för att det ska vara korrekt. Tänk på att det är personen som blir vald till firmatecknare, inte funktionen. Det är t.ex. inte ordförande som funktion som blir vald utan personen som är ordförande som blir vald.
Vad händer om ingen vill sitta i styrelsen?
I vissa fall händer det att medlemmarna i föreningen inte har tid eller lust att engagera sig i föreningsarbetet vilket leder till att det är få av de boende som vill ställa upp som ledamöter i styrelsen. Men saknas styrelse helt eller om man inte får ihop tillräckligt många ledamöter så uppstår en så kallad likvidationsplikt för föreningen. Detta betyder att Bolagsverket startar ett ärende och om inte nya ledamöter väljs inom en viss tid, beslutas det att föreningen ska träda i likvidation och en likvidator tillsätts. Likvidatorns uppgift är att sälja alla föreningens tillgångar och dela eventuellt överskott till bostadsrättshavarna. När föreningen är avvecklad och fastighet har sålts upphör bostadsrätterna och de boende kommer istället att inneha lägenheterna med hyresrätt.
Det är därför helt avgörande för föreningen att det finns en styrelse.
Kan man utesluta någon ur en förening?
S.N. och hans hustru G.N. anförde efter stämning å föreningen vid Eslövs TR: De har varit medlemmar i föreningen sedan den bildades. S.N. har ingått i styrelsen under sammanlagt ca 15 år och ägnat en stor del av sin fritid åt ideellt arbete inom föreningen. Meningsskiljaktigheter har uppstått mellan makarna N. och styrelsen, vilket fått till följd att styrelsen d 6 febr 1988 beslutat utesluta makarna N. från fortsatt medlemskap i föreningen. Makarna N. har inte fått veta grunden för uteslutningen och några sakliga skäl för uteslutning föreligger inte. Beslutet är formellt ogiltigt och saknar dessutom materiell grund. - Makarna N. yrkar därför att TR:n förklarar att de har rätt till medlemskap i föreningen.
Föreningen bestred käromålet och anförde att frågan om uteslutning handlagts enligt stadgarna och att beslutet därför var giltigt.
Kan man ta ut lön ideell förening?
Ni behöver inte betala arbetsgivaravgifter eller dra skatt på ersättningar under 26 250 kronor per idrottsutövare under år 2023 och 24 150 kronor 2022. Det gäller för ideella föreningar som främst ägnar sig åt idrottslig verksamhet. Föreningen ska ha ett syfte som är till nytta för allmänheten, en öppen medlemsantagning och en verksamhet som bidrar till att stödja föreningens syfte.
Ni ska alltså betala arbetsgivaravgifter och dra skatt på hela beloppet om ersättningen, per idrottsutövare, sammanlagt är 26 250 kronor eller mer under 2023.
Traktamenten, bilersättningar eller andra kostnadsersättningar som idrottsutövaren får göra avdrag för ska inte räknas med i beloppet.
Hur upplöses en ideell förening?
Hej, kul att du valt att vända dig till oss på Lawline för att få svar på din fråga!
Det finns ingen lag som gäller särskilt för ideella föreningar (organisationer), istället får man dra paralleller till vad som generellt gäller när en verksamhet läggs ner.
Vad händer om styrelsen inte är fulltalig?
Av olika anledningar kan ledamöter i styrelsen välja att lämna sitt uppdrag under mandatperioden. Denna person ska då meddela styrelsen detta. Det kan också anses rimligt att personen ger en förklaring till detta val. Om styrelsen fortfarande är beslutsmässig, det vill säga att styrelsen fortfarande har minst hälften av ledamöterna kvar, händer det ingenting. Styrelsen fortsätter som vanligt. Om detta inte är fallet får styrelsen kalla till ett årsmöte där en eller flera personer väljs till nya styrelseledamöter, detta kallas fyllnadsval. Läs mer under Valberedningen.
När en förtroendevald lämnar sin post, oavsett om mandattiden är slut eller om personen väljer att hoppa av under tiden, bör föreningen framföra sitt tack till honom eller henne. Det är vanligt att denna avtackning görs på årsmötet då alla medlemmar har möjlighet att delta.
Vad händer med pengarna när en förening upplöses?
Tyvärr så är det ibland så att man inte längre har möjlighet att vara en förening. Då kan det vara bra att veta hur man går tillväga.
Om ni har dessa funderingar så tycker vi att ni i ett första steg ska kontakta regionens föreningsutvecklare. Där kan ni få hjälp att fundera vidare på lösningar som fungerar för er.
Kan man gå ur en styrelse när som helst?
En styrelseledamot eller suppleant kan vilja avgå från sitt uppdrag. Det är upp till den personen och inget som styrelsen kan ha synpunkter på. Ledamöter flyttar ibland också under styrelseåret. Vad måste styrelsen göra då? Behöver föreningen ha en extra föreningsstämma? Stadgarna ger svaren.
Regel nummer ett, att alltid ha med sig i bakhuvudet när olika frågor dyker upp, är att se vad som står i stadgarna. Där finns ofta svaret på hur styrelsen behöver agera, även om skrivningarna ibland behöver tolkas för att dra rätt slutsatser. Så även när någon avgår ur styrelsen.
Vad kostar en extern styrelse?
– En extern styrelseledamot kommer med en neutralitet och ett utifrånperspektiv, berättar Charlotte som är verksamhetsledare på StyrelseAkademien Sydost. Själv “ser man kanske inte skogen för alla träd” utan man jobbar på och det finns en risk för korta perspektiv. En extern ledamot ser saker utifrån och kommer med strategiska tankar för framtiden, inte bara det operativa.
– I nio fall av tio kommer den externa styrelseledamoten från en annan ort, i de fall vi får rekryteringsuppdraget, säger Nils-Erik som är lärare samt styrelserekryterare på StyrelseAkademien Sydost. De har därmed inte förutfattade meningar baserat på tidigare kännedom om bolaget och omgivningarna. Bolaget blir boostat av att det kommer in en ny person som ser möjligheter företaget inte har sett tidigare, lyfter värdefull kompetens och ger självförtroende.
Måste man ha en ordförande i en förening?
I en del, särskilt små, bostadsrättsföreningar är det ibland svårt att få ihop en styrelse. Ännu svårare kan det vara att få någon att ta på sig rollen som ordförande. Men en ledning måste föreningen ha enligt lag. Så utan ordförande eller tillräckligt antal ledamöter kan inte föreningen existera.
Under våren 2023 arrangerar Skatteverket ett antal webbseminarier för bostadsrättsföreningar. Träffarna riktar sig till dig som är företrädare, styrelseledamot eller ekonomisk förvaltare i en förening.
Ledamöter som pratar i munnen på varandra eller diskuterar helt andra saker än de som står på dagens agenda. Känns det igen? Att leda styrelsemötet som ordförande är inte alltid helt lätt. Bostadsrätternas Kerstin Frykberg Andersson ger råd.
Hur går man ur en förening?
Innan en medlem utesluts bör han eller hon få tillfälle att yttra sig. Om medlemmen inte godtar beslutet om uteslutning, kan han eller hon vända sig till tingsrätten och yrka att beslutet om uteslutning upphävs. Detta är dock ytterst ovanligt i ideella föreningar.
Föreningen måste ha sakliga skäl för uteslutningen innan beslutet fattas. Personmotsättningar är inte tillräcklig orsak för uteslutning. En uteslutning bör göras skriftligt.
Kan man bli utesluten ur en bostadsrättsförening?
Hej! Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!
För bostadsrättsföreningar gäller bostadsrättslagen.