:

Måste man skatta på NFT?

Innehållsförteckning:

 1. Måste man skatta på NFT?
 2. Har Skatteverket koll på kryptovaluta?
 3. Hur deklarerar man NFT?
 4. Hur undviker man skatt på krypto?
 5. Är NFT lagligt i Sverige?
 6. Hur mycket pengar kan man få utan att skatta?
 7. Måste man deklarera krypto?
 8. Hur mycket pengar får man ta emot utan att skatta?
 9. Vad händer om man inte deklarerar krypto?
 10. Hur säljer man sin konst som NFT?
 11. Hur mycket Swish kan man ta emot utan att skatta?
 12. Hur mycket pengar får man ge bort skattefritt 2023?
 13. Har Skatteverket tillgång till Binance?
 14. Hur mycket svarta pengar får man tjäna?
 15. Vilken är den dyraste NFT?

Måste man skatta på NFT?

NFT-skatterna lämnas in med hjälp av K4-blanketten avsnitt D. Vinsterna beskattas med 30 %, medan 70 % av förlusterna kan dras av från dina vinster. Om du skapar NFT:er (inte bara köper och säljer) kan det betraktas som inkomstskatt.Du måste betala skatt på NFT:er som du har köpt eller sålt. Hur mycket du ska betala i skatt och hur du deklarerar ditt innehav beror bland annat på om du har sålt, köpt eller skapat NFT:n. Precis som kryptovalutor så klassas NFT:er som Övriga tillgångar under kapitel 52 i Sveriges Inkomstskattelag.

NFT. Hur NFT:s beskattas beror på det specifika fallet. Om du endast har köpt och sålt en NFT hanteras detta på samma sätt som om du köpt och sålt vilken annan kryptovaluta som helst. Det innebär att du betalar reavinstskatt och deklarerar var och en i K4-formuläret.

Har Skatteverket koll på kryptovaluta?

Enligt ett förhandsavgörandet i högsta förvaltningsdomstolen har det klargjorts att handel med kryptovalutor, ur ett skatteperspektiv inte ska jämföras med utländsk valuta eller värdepapper. Kryptovalutor ska istället behandlas enligt bestämmelserna om andra tillgångar i 52 kap. inkomstskattelagen. Detta innebär att avyttring av bitcoin ska redovisas som kapitalvinst. En avyttring sker om du:

 • Säljer kryptovaluta mot en fiat valuta (Kronor, Euro, USD mm)
 • Nedan går vi igenom olika situationer och hur de beskattas.

  Du som privatperson ska alltid betala skatt på inkomster från mining av bitcoin och andra kryptovalutor. Normalt beskattas dessa som inkomst av tjänst (hobby) och i enskilda fall kan dessa inkomster beskattas som inkomst från näringsverksamhet.

  Kriterier för att det ska klassas som näringsverksamhet är att verksamheten drivs under en längre period på ett professionellt sätt med utrustning anpassad för mining. Samt att det förväntas att verksamheten ska generera vinst och att kapaciteten antas kunna generera 25 bitcoin eller mer årligen.

  Hur deklarerar man NFT?

  Det kommer säkert inte som någon överraskning för dig att även krypto ska deklareras eftersom Skatteverket betraktar det som en tillgång. Deklarationen av krypto sker i samband med att du lämnar in din vanliga inkomstdeklaration på våren.

  Du måste deklarera krypto om du har:

  Hur undviker man skatt på krypto?

  • 14 mars 2023 - Skatteverket öppnar upp för att deklarera.
  • 2 maj 2023 - Sista dagen att deklarera.

  Om du behöver mer tid för att deklarera kryptoskatter kan du ansöka om en skatteförlängning som sträcker sig fram till den 16 maj 2023. Du kan ansöka om förlängning i Skatteverkets onlineportal.

  Är NFT lagligt i Sverige?

  • Även om själva konsten kan dupliceras har du äganderätten till den unika blockkedjekoden
  • NFT-konst är efterfrågat, vilket styrks av Christie’s auktion som gav 69 miljoner dollar
  • Många ser framtiden ur ett digitalt perspektiv. Där är utvecklandet av denna marknad grundläggande för den konstintresserade
  • Den avancerade blockkedjetekniken och dess smarta kontrakt är säkra och transparenta
  • Konsten kan säljas direkt utan mellanhand, vilket kan innebära en större, möjlig vinst till ägaren
  • En stor del NFT:er är baserade på det populära Ethereum-nätverket

  NFT-konst är en typ av unik, digital art såsom bilder, videoklipp och konstverk. NFT står för non fungible tokens, vilket på svenska betyder icke-fungibla polletter”. Dessa innehar en unik blockkedjekod som inte kan kopieras. Däremot kan själva konsten kopieras och delas av andra, men det exklusiva ligger i att ägaren till NFT:en är ensam om koden.

  Vidare kan vem som helst skapa och sälja NFT-konst. Allt du behöver göra är att minta en unik blockkedjekod och därefter lägga ut din konst till försäljning. På så vis har du möjlighet kunna få royalties på din konst beroende på vad som avtalats i det smarta kontraktet.

  Samtidigt går det även att dela upp en NFT i flera delar och därav ge utrymme för flera ägare. Detta bidrar till ett demokratiskt ägande.

  Hur mycket pengar kan man få utan att skatta?

  Som sommarjobbare finns det dock anledning att titta över hur mycket man kommer tjäna under året. I Sverige behöver man inte betala skatt på inkomst under 22 208 kronor per år (gäller för 2023). Det betyder att om du till exempel tjänar 22 000 kronor på ditt sommarjobb så kommer du inte behöva betala någon skatt utan du kan få hela beloppet utbetalt på ditt bankkonto. Läs mer hos Skatteverket.

  Du måste fylla i blanketten intyg för utbetalning av lön utan skatteavdrag och lämna till din arbetsgivare. Annars kommer arbetsgivaren automatiskt att dra av cirka 30% av din lön i skatt. Dessa pengarna får du då först tillbaka i samband med att man gör en deklaration cirka ett år senare. Var därför mycket noga med att lämna in denna blankett så att du får hela lönen du har förtjänat direkt!

  Måste man deklarera krypto?

  • Växlat mellan olika kryptovalutor (BTC till ETH)
  • Köpt en produkt exempelvis dator på nätet med kryptovalutor
  • Lånat ut dina kryptovalutor

  Deklaration av handel med kryptovalutor ska ske för de beskattningsår som avyttring har skett. Med avyttring menas framförallt försäljning men det finns även andra tillfällen som klassas som avyttring.

  Det är 30% skatt på vinsten när du handlar med kryptovalutor. Om du gör en förlust så kan du dra av 70% av förlusten vid handel med kryptovalutor.

  Hur mycket pengar får man ta emot utan att skatta?

  Om du har en hobby som kan ge dig pengar finns det inget som hindrar att du tjänar en hacka på det du kan. Det kan till exempel handla om hemslöjd, biodling – eller något helt annat.

  För att det du gör ska räknas som en hobby ska det vara:

  Vad händer om man inte deklarerar krypto?

  Har du handlat med bitcoin eller andra kryptovalutor under året så måste du ta upp detta i din deklaration. Specifikt så gäller det när du avyttrat dina bitcoin, alltså om du sålt dem men även om du betalat med bitcoin när du köpt saker eller om du växlat bitcoin mot andra kryptovalutor. Så länge du bara köpt bitcoin och sparat dem behöver du alltså inte fundera över deklaration men så fort du på något sätt gjort dig av med bitcoin så blir det aktuellt.

  För varje avyttring så måste du räkna ut hur stor vinst/förlust just den avyttringen innebar och för att kunna göra detta på ett korrekt sätt måste du hålla löpande koll på det genomsnittliga omkostnadsbeloppet.

  När du räknat ut vinst/förlust på alla dina avyttringar så kan du slå ihop alla vinster till en rad och alla förluster till en annan och sedan fylla i dessa på blankett K4 i din deklaration. En sak som är viktig att veta här är att man bara får dra av 70% av förlusterna, vilket kan ställa till det en del speciellt om köpt/sålt mycket fram- och tillbaks eftersom det kan innebära att du får betala skatt trots att du gått back totalt. Mer om det längre ned.

  Det kan låta rätt krångligt det här men själva uträkningarna är egentligen inte så svåra att förstå, det svåra är att se till att man faktiskt hållit reda på alla köp/försäljningar och inte missar något. Om du gör mer än några enstaka köp/försäljningar så rekommenderar vi att du använder en tjänst som kan hålla reda på alla dina transaktioner och automatiskt skapa en K4-blankett åt dig. Två sådana tjänster hittar du nedan, nämligen Divly och Koinly. Vill du istället göra allting själv så går vi igenom exakt hur omkostnadsbelopp funkar lite längre ner på den här sidan.

  Hur säljer man sin konst som NFT?

  Digital konst erbjuder en mängd olika möjligheter för konstnärer – men man tjäna pengar på den? Upptäck hur du kan förvandla din passion till ett blomstrande onlineföretag i den här kompletta guiden till försäljning av digital konst online.

  Konstvärlden frodas i förändring. Konstmedier – och sättet vi konsumerar och tolkar konstverk på – utvecklas ständigt, och ribban flyttas ständigt till nya outforskade höjder.

  Vare sig du är en blivande Picasso, en spirande Banksy eller en begåvad designer ger digital konst dig en fantastisk möjlighet att förvandla din talang till en aktiv eller passiv inkomst.

  Om du skapar ett ovärderligt handmålat konstverk som säljs på auktion eller en begränsad serie grafiska designtryck är det ju fysiska kopior av konsten du säljer. Köparen tar med konsten hem och kan njuta av den som ägare.

  Med digital konst kan en köpare av ditt konstverk i princip dela och återanvända verket hur hen vill så fort köpet gått igenom.

  Detta lyfter en intressant fråga: Hur kan man skapa digital konst som är värdefull för en köpare?

  Hur mycket Swish kan man ta emot utan att skatta?

 • Logga in i vår app och klicka på Swishloggan på översiktsfliken. I nätbankenÖppnas i nytt fönster klickar du på Betalningar – Hantera Swish.
 • Anslut ditt mobilnummer till ditt kontonummer. Du behöver en smartphone och Mobilt BankID.
 • Att swisha är precis lika säkert som att använda vår app eller nätbank. Här är några anledningar till att du kan känna dig trygg.

  Hur mycket pengar får man ge bort skattefritt 2023?

  Du som skänker minst 2 000 kronor under ett år till en eller flera ideella organisationer kan få avdrag på skatten. Det här gäller för skattereduktionen:

  Klicka här för att läsa mer om skattereduktion för gåvor hos Skatteverket  

  Har Skatteverket tillgång till Binance?

  Idag finns ingen reglering som täcker kryptovalutor i Sverige, vilket innebär att Finansinspektionen inte utövar tillsyn. Det innebär bland annat att spekulanter i kryptovalutor bör vara vaksamma på en förhöjd risk för bedrägerier.

  Vissa aspekter av kryptotillgångar regleras dock, exempelvis växlingen mellan vanlig valuta och krypto vad gäller penningtvätt.

  Och för kryptotillgångar som är underliggande tillgång för finansiella instrument, till exempel ett certifikat, gäller redan idag reglerna i MiFID 2, ”Markets in Financial Instruments Directive”, berättar Per Nordkvist, biträdande områdeschef på Bankområdet, Finansinspektionen.

  Hur mycket svarta pengar får man tjäna?

  Om du har en hobby som kan ge dig pengar finns det inget som hindrar att du tjänar en hacka på det du kan. Det kan till exempel handla om hemslöjd, biodling – eller något helt annat.

  För att det du gör ska räknas som en hobby ska det vara:

  Vilken är den dyraste NFT?

  Är NFT en bra investering? Att investera i en tillgång bara för att den är tokeniserad till en NFT är inte en bra idé. NFT:er i sig är inte investeringar, så se till att förstå värdet av den underliggande tillgången som du köper innan du köper NFT.

  En NFT, eller icke-fungibel token, i huvudsak låter köparen säga att de äger originalkopian av en digital fil på samma sätt som du kanske äger originalkopian av ett fysiskt konstverk. Många eller alla produkter som visas här är från våra partners som kompenserar oss.

  NFT står för icke-svampbar token. Det är i allmänhet byggt med samma typ av programmering som kryptovaluta, som Bitcoin eller Ethereum, men det är där likheten slutar. Fysiska pengar och kryptovalutor är "fungibla", vilket innebär att de kan handlas eller bytas mot varandra.

  Faktum är att även om själva den digitala filen kan kopieras – det vill säga den digitala bilden, ljudet eller videoklippet – NFT kan inte. Och som jag förklarade i den här artikeln, är NFT verkligen där värdet ligger.