:

Hur bokför man hyra av lokal?

Innehållsförteckning:

  1. Hur bokför man hyra av lokal?
  2. Är det moms på lokaler?
  3. När får man dra momsen på hyra?
  4. Vad gäller vid uthyrning av lokal?
  5. Vad har 25% moms?
  6. Vilka verksamheter är momsfria?
  7. Måste momsen stå på fakturan?
  8. Vilka företag är momsbefriade?
  9. Hur sker hyressättning för lokaler?
  10. Kan privatperson hyra ut lokal till företag?
  11. Är moms 20 eller 25 procent?
  12. Är moms 20%?
  13. Är lokalhyra avdragsgill?
  14. Hur mycket moms på restaurang?
  15. Kan man skicka faktura utan moms?

Hur bokför man hyra av lokal?

En redovisningsenhet betalar lokalhyra för att få utnyttja en yta i en fastighet (lokal) under en viss tid för sin näringsverksamhet. En lokal kan vara en kontorslokal, en lagerlokal, en butikslokal eller en industrilokal.

I en redovisningsenhet finns det normalt ett behov av lokaler för att bedriva näringsverksamhet. En redovisningsenhet som inte äger egna lokaler kan hyra yta i lokaler som ägs av en extern hyresvärd eller hyra lokaler som ägs av en anställd. En enskild näringsidkare kan använda ett särskilt inrett arbetsrum i sin bostad och få avdrag för de verkliga merkostnaderna eller använda ett arbetsrum i bostaden som inte är särskilt inrett och få göra schablonavdrag.

Är det moms på lokaler?

En redovisningsenhet betalar lokalhyra för att få utnyttja en yta i en fastighet (lokal) under en viss tid för sin näringsverksamhet. En lokal kan vara en kontorslokal, en lagerlokal, en butikslokal eller en industrilokal.

I en redovisningsenhet finns det normalt ett behov av lokaler för att bedriva näringsverksamhet. En redovisningsenhet som inte äger egna lokaler kan hyra yta i lokaler som ägs av en extern hyresvärd eller hyra lokaler som ägs av en anställd. En enskild näringsidkare kan använda ett särskilt inrett arbetsrum i sin bostad och få avdrag för de verkliga merkostnaderna eller använda ett arbetsrum i bostaden som inte är särskilt inrett och få göra schablonavdrag.

När får man dra momsen på hyra?

Viss fastighetsuthyrning är alltid momspliktig. Detta gäller exempelvis hotellverksamhet, garage, idrottslokaler, utrymme för reklam och annonsering, hamnar eller flygplatser och terminalanläggningar till trafikoperatörer.

Vad gäller vid uthyrning av lokal?

Erik Ljungqvist på Delphi reder ut vad som gäller om man vill hyra ut delar av sin lokal i andra hand.

FRÅGA: Vi hyr sedan ett par år en större kontorslokal där vi har vårt huvudkontor. Sedan vi sålt delar av verksamheten och dragit ned på personal har stora delar av lokalen kommit att stå tomma. Vi har därför övervägt att hyra ut delar av lokalen i andra hand. Vår revisor har dock uppmärksammat oss på att det i hyreskontraktet anges att vi inte får hyra ut lokalen "helt eller delvis" i andra hand. Innebär det att vi inte får hyra ut de delar som nu står tomma? Vad gäller?

Vad har 25% moms?

När du säljer vissa varor och tjänster ska du inte ta ut 25 procents moms utan i stället 12 eller 6 procent. I vissa fall ska du inte ta ut någon moms alls.

Här kan du läsa om vilka varor och tjänster det inte är 25 procents moms på.

Vilka verksamheter är momsfria?

Kammarrätten i Göteborg har i två nya domar tagit ställning till vilket underlag momsen ska beräknas på när ett moderbolag tillhandahållit momspliktiga tjänster till helt eller delvis momsbefriade dotterbolag.

Förutsättningarna i båda målen var lite förenklat att moderbolagen fakturerade momspliktiga företagsledningstjänster till dotterbolagen till ett pris som enligt Skatteverket utgjorde underpris. Detta berodde på att moderbolagen inte hade fakturerat ett pris som motsvarade samtliga kostnader, som direkt och indirekt kunde kopplas till de tillhandahållna tjänsterna, till dotterbolagen. Bland annat hade kostnader för en planerad avbruten börsintroduktion inte ingått i utfakturerad ersättning.

Kammarrätten konstaterade att moderbolagens verksamhet bestod av att tillhandahålla momspliktiga tjänster till sina dotterbolag. Kammarrätten hänvisade till en dom från Högsta Förvaltningsdomstolen från 2014 som bland annat slår fast att Skatteverket får anses ha visat att fakturering av tjänster skett till underpris, om faktureringen understiger vad det kostar att tillhandahålla tjänsterna. Moderbolagen hade gjort avdrag för ingående moms på samtliga kostnader, och dessa översteg klart de belopp som hade fakturerats till dotterbolagen. Eftersom moderbolagen hade gjort avdrag för den ingående momsen bör, enligt Kammarrätten, moderbolagen ansett att dessa kostnader ingick som allmänna omkostnader i de momspliktiga tjänster som tillhandahölls dotterbolagen. Kammarrätten ansåg därför att dessa kostnader ska beaktas vid bestämmande av momsunderlaget för moderbolagens tjänster till dotterbolagen. Detta gällde även för så kallade aktieägarkostnader gällande den planerade börsintroduktionen.

Måste momsen stå på fakturan?

Det är i huvudsak tre faktorer som är avgörande för hur momsen ska hanteras när du fakturerar utländska kunder:

  • Om du säljer till företag eller privatperson.
  • Om du säljer en vara eller en tjänst.
  • Om kunden finns inom eller utanför EU.

Den största skillnaden ligger i om du säljer något till ett företag (eller annan beskattningsbar person) eller om du säljer till en privatperson (eller annan icke beskattningsbar person). Vi går först igenom vad du behöver tänka på när ditt företag säljer till andra företag, för att sedan adressera försäljning till privatpersoner.

Om du säljer varor till företag i ett annat EU land, ska det normalt inte vara någon moms på fakturan. Men för att du ska kunna sälja varorna utan att lägga på moms på fakturan behöver nedan krav uppfyllas:

  • din köpare ska vid förvärvet uppge ett giltigt momsregistreringsnummer (kundens VAT nummer) i ett annat EU land.
  • du som säljare måste lämna en periodisk sammanställning med korrekta uppgifter om den unionsinterna leveransen.
  • du som säljare måste kunna visa handlingar som styrker att varan har transporterats till ett annat EU land.

Huvudregeln när du säljer tjänster inom EU till en beskattningsbar person (tillexempel ett företag) är att tjänsterna ska beskattas i det land där köparen har etablerat sin verksamhet. Du ska då inte ta ut moms, utan köparen (företaget) måste redovisa momsen i sitt land.

För att detta ska gälla behöver du kontrollera att köparen är en beskattningsbar person, exempelvis genom ett VAT-nummer (momsregistreringsnummer) och att köparen är etablerad utomlands.

Det finns dock en mängd undantag till huvudregeln. Bland annat vad gäller fastighetstjänster, persontransporter och restaurang- och cateringtjänster. För dessa är utgångspunkten att tjänsterna anses omsatta i de land där de fysiskt utförs.

Vilka företag är momsbefriade?

All försäljning av varor och tjänster är i regel momspliktig om den sker i form av affärsverksamhet. I mervärdesskattelagen definieras dock separat vilka varors eller tjänsters försäljning är momsfri.

Momsfria är bland annat:

Hur sker hyressättning för lokaler?

Vid uthyrning av bostäder bestäms hyran i en enskild lägenhet inom ramen för det så kallade bruksvärdessystemet. Hyressättningen inom detta system baseras på ett antal bruksvärdesfaktorer, som exempelvis fastighetens och lägenhetens standard, utrustning i lägenheter och gemensamma utrymmen som tvättstugor, trapphus och gårdar. Även läge, så som tillgång till kollektivtrafik och avstånd till centrum, är en bruksvärdesfaktor. Baserat på dessa faktorer ska likvärdiga lägenheter ha lika hyra.

Hyressättningen sker normalt via ombud där hyresvärden ofta företräds av Fastighetsägarna och hyresgästerna av Hyresgästföreningen. Hyressättning kan också ske genom en direkt överenskommelse mellan hyresgäst och hyresvärd – så kallade direktförhandling.

Kan privatperson hyra ut lokal till företag?

För dig som är anställd i ditt eget aktiebolag (eller har annan arbetsgivare) kan det vara svårt att få göra avdrag för arbetsrum. Alternativet kan vara att istället ta ut en hyra från bolaget. Det du behöver göra är att kunna ange rummets läge och storlek när du hyr ut det. Precis som du skulle göra om du hyrde ut till en extern aktör. En grundläggande förutsättning för att du ska få göra det här avdraget är att ditt företag verkligen har behov av utrymmet, det vill säga att bolaget inte har någon annan liknande lokal för sin verksamhet. Det är också viktigt att du upprättar ett hyresavtal där hyresvillkoren framgår. Tänk på att om du och din make/maka/partner äger bostaden tillsammans ska båda två stå som hyresvärdar. 

När du ser över möjligheterna att hyra ut en del av hemmet till bolaget måste du se över vilken nivå hyran ska ligga på. Här lönar det sig att göra en del research på din ort, du måste nämligen sätta en hyra som är marknadsmässig. Med marknadsmässig menas den hyra som bolaget skulle få betala för en liknande lokal på din ort. En hyra som överstiger en marknadsmässig hyra, så kallad överhyra, kommer att beskattas som lön. Du kommer med andra ord inte att vinna på att ta ut en hyra som inte är skälig.

Bolaget får avdrag för hyreskostnaden och du som hyresvärd kapitalbeskattas med 30 procent. När uthyrning sker till eget bolag/arbetsgivare finns ingen skattefri del, så som vid annan uthyrning av din bostad. Avdrag får enbart göras för de ökade kostnader du fått för exempelvis el, uppvärmning, slitage och liknande som uppkommit på  grund av uthyrningen. Merkostnaden för uthyrning av ett kontorsrum brukar normalt bli ungefär 1 000–3 000 kronor per år.

Är moms 20 eller 25 procent?

är undantagna momsplikt helt och hållet. Varor och tjänster som är momsfria är till exempel sjukvård, tandvård, social omsorg, skolverksamhet och bank- och försäkringstjänster.

Är moms 20%?

Att det heter mervärdesskatt beror på att det bara är det ökade värdet på en vara eller tjänst, mervärdet, som ett ­företag betalar in moms på.

Man skiljer mellan ingående moms och utgående moms.

Är lokalhyra avdragsgill?

Har du lokalen hemma, dvs i din lägenhet eller i din fastighet, blir reglerna speciella. Har du aktiebolag är det inget problem. Då hyr du ut till företaget och beskattas för hyran (minskat med ett rimligt avdrag för uthyrningen = 1 000–3 000 kr/år för ett kontorsrum eller ett garage) i inkomstslaget kapital med 30% skatt så länge den är marknadsmässig. Eventuell överhyra beskattas du för som lön.

Har du enskild firma har du två sätt att välja mellan för att dra av kostnaderna. Det vanligaste sättet är att du har en särskilt inrättad lokal i bostaden eller näringsfastigheten/bostadsrätten. Denna metod beskrivs utförligt nedan. Det andra sättet är att dra av enligt schablon. För att få göra det måste du ha arbetat i bostaden minst 800 timmar under året.

Hur mycket moms på restaurang?

Taxiföretag. Mats arbetar med persontransport. Utöver persontransporter erbjuder han även exempelvis hemtransport av mat. På persontransporter tillämpas den reducerade momssatsen på 10 %. Den allmänna momssatsen (24%) tillämpas däremot på hemtransport av mat.

Massageföretag. Pekka är en idrottsmassör d.v.s. yrkesmänniska inom hälsovården. Utöver massage erbjuder han också olika avslappningsbehandlingar. Massagen som en yrkesmänniska inom hälsovården ger är momsfri (moms 0 %). Den allmänna momssatsen (24%) tillämpas däremot på avslappningsbehandlingarna. Pekka säljer också olika motionsredskap till sina kunder. Momssatsen för redskapen är 24 %.

Tandläkare. Tandläkartjänsterna är i regel momsfria (moms 0 %). Estetisk tandvård (exempelvis blekning av tänder) som tandläkaren utför är momspliktig verksamhet och på estetisk tandvård tillämpas allmän mervärdesskatt (24%).

Kan man skicka faktura utan moms?

Den moms som du tar ut när du säljer momspliktiga varor och tjänster kallas utgående moms.

Om du bedriver näringsverksamhet och levererar varor eller tjänster måste du normalt

  • registrera dig hos skattemyndigheten i det land där du bedriver din verksamhet
  • debitera dina kunder moms och redovisa momsen för skattemyndigheten.