:

När taxeringsvärdet är högre än marknadsvärdet?

Innehållsförteckning:

  1. När taxeringsvärdet är högre än marknadsvärdet?
  2. Hur stor del av marknadsvärdet är taxeringsvärdet?
  3. Är det bra att ha högt taxeringsvärde?
  4. Hur förhåller sig taxeringsvärde till marknadsvärde?
  5. Vad har taxeringsvärdet för betydelse vid försäljning?
  6. Vad händer om man säljer under taxeringsvärdet?
  7. Vad är skillnaden mellan marknadsvärde och taxeringsvärde?
  8. Vad spelar taxeringsvärde för roll?
  9. Vad är skillnaden mellan taxeringsvärde och marknadsvärde?
  10. Vad händer om man har fel taxeringsvärde?
  11. Vad spelar taxeringsvärdet för roll?
  12. Kan man sänka taxeringsvärdet?
  13. Kan man överklaga taxeringsvärde?
  14. Kan man köpa ett hus under taxeringsvärde?

När taxeringsvärdet är högre än marknadsvärdet?

Ett taxeringsvärde är ett samlat värde av en fastighet. Det kan vara både ett tomtvärde och ett byggnadsvärde beroende på hur ägarförhållandena ser ut. Taxeringsvärdet ligger till grund för hur mycket fastighetsskatt eller fastighetsavgift du ska betala. Ju högre taxeringsvärde desto högre avgift. Men äger du ett hus som har ett taxeringsvärde över 1 060 000 kronor betalar du ändå inte mer än takbeloppet för fastighetsavgiften, vilket för inkomståret 2020 är 8 349 kronor för småhus.

Taxeringsvärdet på din fastighet kan också ha betydelse om du behöver ta ett banklån och vill ha din fastighet som säkerhet. Ditt försäkringsbolag kan också titta på taxeringsvärdet om du råkar ut för en skada på huset och de behöver räkna på ersättning. Dessutom använder kommunen taxeringsvärdet när de ska beräkna tomträttsavgälder. Och det används i vissa fall som underlag vid friköp av tomträtter, samt vid en fastighetsvärdering.

Hur stor del av marknadsvärdet är taxeringsvärdet?

Ett taxeringsvärde är det samlade värdet av en fastighet du äger och är det som ligger till grund för hur mycket fastighetsskatt eller fastighetsavgift du ska betala. Som standard brukar taxeringsvärdet vara ungefär 75 procent av fastighetens marknadsvärde och det är Skatteverket som tar beslutet för vad ditt taxeringsvärde blir. För att fastighetsavgiften inte ska bli för hög finns det ett takbelopp som varierar för varje år. 2021 var takbeloppet 8 524 kronor för småhus.

Är det bra att ha högt taxeringsvärde?

Ett taxeringsvärde är samlat värde av en fastighet. Detta ligger till grund för vad du får betala i fastighetsavgift. Om fastigheten är obebyggd består taxeringsvärdet endast av det eventuellt tomtvärde. För en fastighet med byggnad på ofri grund får markägaren ett taxeringsvärde som består av tomtvärdet – och den som äger byggande på ofri grund får då istället ett taxeringsvärde som består av byggnadsvärdet på fastigheten.

Taxeringsvärdet fastställs vid fastighetstaxeringen och ska motsvara 75% av fastighetens marknadsvärde.

Att tänka på: När du letar efter en ny bostad kan det vara bra att ta reda på vad taxeringsvärdet är på det hus eller den fastighet du planerar att köpa. Taxeringsvärdet kan ha en betydelse om du skall låna pengar hos en bank med fastigheten som säkerhet eller få försäkringsersättning för skador på fastigheten

Skatteverket som justerar taxeringsvärdet och det görs var tredje år baserat på ett genomsnitt av tidigare års försäljningspriser. Taxeringsvärdet ska motsvara 75 procent av det sannolika marknadsvärdet för fastigheten i värdeområdet, två år före taxeringsåret som det avser. Vid småhustaxeringen 2018 är det försäljningar under åren 2014-2016 som avgör om taxeringsvärdet gått upp eller ned sedan förra taxering gjordes.

Inför taxeringen tar Skatteverket, tillsammans med Lantmäteriet och oberoende fastighetsvärderare, fram försäljningsstatistik för olika områden som används som underlag vid taxeringen. Det är alltså var en fastighet ligger, Skatteverket använder sig av värdeområden, som till stor del bestämmer taxeringsvärdet.

Exempel: Om vi ska ta fram ett taxeringsvärde för 2018 används försäljningsstatistiken under 2014–2016 för att utreda marknadspriserna. Därefter räknas marknadspriset om till 2016-års prisnivå. Sedan blir taxeringsvärdet 75 % av det uppskattade marknadsvärdet.

Hur förhåller sig taxeringsvärde till marknadsvärde?

Småhus kommer snart att få nya taxeringsvärden. Förändringarna beror på ökningen av fastighetspriser mellan 2020 och 2022. Det och andra nyheter gick Skatteverket ut med i ett pressmeddelande.

  • Över 2,4 miljoner småhus får nya taxeringsvärden.
  • Genomsnittlig ökning: 31 procent.
  • Variation i ökning: Jämtland (43 %), Gotland (38 %), Blekinge (26 %).

Ett taxeringsvärde är det samlade värdet av en ägd fastighet, och ligger till grund till den fastighetsskatt som ska betalas för fastigheten. Standard brukar vara att taxeringsvärdet ska ligga på ungefär 75 procent av fastighetens marknadsvärde och beräknas av Skatteverket.

Eftersom priserna oftast ändras snabbare på bostadsmarknaden än vad Skatteverket hinner registrera kan det vara bra att själv dubbelkolla och räkna ut ett fastighets taxeringsvärde med hjälp av Skatteverket.

Vad har taxeringsvärdet för betydelse vid försäljning?

Ett taxeringsvärde är ett samlat värde av en fastighet. Taxeringsvärdet ska motsvara 75 procent av det sannolika marknadsvärdet för fastigheter i värdeområdet, två år före taxeringsåret, det så kallade nivååret.

Det som påverkar taxeringsvärdet på en taxeringsenhet är, förutom värdenivån, också sådana värdefaktorer som bland annat avstånd till vattendrag, tillgång till vatten- och avlopp, bostadsbyggnadens byggnadskategori, ålder, storlek och standard.

Vid småhustaxeringen 2024 är det prisutvecklingen under åren 2020-2022 och prisnivån under 2022 som har avgjort om taxeringsvärdena gått upp eller ner sedan förra taxeringen.

Vad händer om man säljer under taxeringsvärdet?

Försäljningen kommer att ses som ett så kallat blandat fång, vilket innebär att en del ses som en försäljning och den andra delen ses som en gåva.

Vad är skillnaden mellan marknadsvärde och taxeringsvärde?

Taxeringsvärde är ett samlat värde av en fastighet som bestäms av Skatteverket. Är fastigheten ett hus består taxeringsvärdet dels av ett byggnadsvärde, dels av ett tomtvärde. Är fastigheten obebyggd består den endast av ett tomtvärde. Taxeringsvärde räknas ut på samma sätt oavsett om det är ett hus med bostadsrätter, en villa eller en jordbruksfastighet. Taxeringsvärdet ska motsvara 75% av marknadsvärdet på fastigheten.

- När Skatteverket räknar ut taxeringsvärdet räknar de på det sannolika marknadsvärdet i det värdeområde som fastigheten ligger i, säger Katarina Henriksson, privatrådgivare på Sparbanken Tanum.

Värdeområde är ett sätt att dela upp fastigheter utifrån vilket marknadsvärde de haft vid försäljningar under de senaste två åren samt om det finns geografiska faktorer som kan påverka en fastighets taxeringsvärde, till exempel buller från en motorväg. Andra saker som påverkar taxeringsvärdet är bland annat tomtstorleken, om det finns vatten och avlopp samt storlek och skick på bebyggelsen på tomten.

Vad spelar taxeringsvärde för roll?

Det är Skatteverket som räknar ut din fastighets taxeringsvärde, men du kan också göra det på egen hand. När man räknar ut en fastighets taxeringsvärde finns det dock många olika variabler att ha i åtanke.

Taxeringsvärdet räknas ut var tredje år och därmed är det inte så konstigt om din bostad kan hinna få ett nytt taxeringsvärde innan Skatteverket beräknar det på nytt.  Allt på grund av den föränderliga bostadsmarknaden.

När Skatteverket räknar ut taxeringsvärdet så baseras det på din fastighets uppskattade marknadsvärde. Här tar man bland annat byggnadens ålder i åtanke, något som går under begreppet värdeår. Det uppskattade marknadsvärdet baseras i sin tur på den prisutveckling som skett under de två första åren sen den senaste beräkningen av ditt taxeringsvärde. Det baseras även på andra bostäders värde i samma område.

Vad är skillnaden mellan taxeringsvärde och marknadsvärde?

Byggnadsvärdet och tomtvärdet utgör tillsammans taxeringsvärdet för en fastighet. Saknas bebyggelse beräknas taxeringsvärdet endast på tomten. Taxeringsvärdet avgör hur mycket du som fastighetsägare ska betala i antingen fastighetsskatt eller fastighetsavgift. Det kan också ha stor påverkan på hur mycket du kan få i bolån när du vill köpa en fastighet.

Vad händer om man har fel taxeringsvärde?

Var en fastighet ligger har stor betydelse för värdet. Det beror på att prisnivåerna för fastigheter skiljer sig åt mellan olika områden. Inom fastighetstaxeringen delar man därför in landet i olika geografiskt avgränsade områden, så kallade värdeområden. Inom varje värdeområde fastställer vi värdenivåer så att de är lika för alla jämförbara fastigheter inom området. Det finns separata värdenivåer för de olika byggnadskategorierna friliggande småhus, radhus och kedjehus, parhus med flera.

Inom ett värdeområde kan Skatteverket även fastställa att det typiskt sett råder särskilda förutsättningar vid värderingen. Till exempel kan ett värdeområde ha bildats bara för de fastigheter som ligger utefter en hårt trafikerad väg och som alla är påverkade av buller och andra störningar från trafiken. Värderingen inom det området är därmed redan från början gjord med hänsyn till trafikstörningarna. Du som fastighetsägare i ett sådant område behöver därför inte själv begära att ditt taxeringsvärde justeras ner av det skälet.

Vad spelar taxeringsvärdet för roll?

Ett av taxeringsvärdets huvudsyfte är att uppskatta din fastighets marknadsvärde. Taxeringsvärdet skall motsvara 75 % av marknadsvärde två år före taxeringen. Nyhet från och med fastighetstaxering av lantbruk 2017 är att den produktiva skogsbruksarealen delas upp i två delar: Produktiv skogsmark med och utan avverkningsrestriktioner. Från omkring den 15 juni 2017 kan du som fastighetsägare ta del av taxeringsbeslut via skatteverkets hemsida.

Kan man sänka taxeringsvärdet?

Marken på din lantbruksfastighet delas upp i ägoslagen produktiv skogsmark med eller utan avverkningsrestriktioner, skogligt impediment, betesmark, åkermark och övrig mark. Här får du information om hur du fyller i dessa delar av fastighetsdeklarationen.

Ekonomibyggnader är byggnader som är inrättade för jordbruk eller skogsbruk. Det kan till exempel vara djurstallar, logar, maskinhallar, lagerhus, magasin eller växthus.

Kan man överklaga taxeringsvärde?

Det är viktigt att fastighetstaxeringen blir rätt så att du inte betalar mer i skatt än vad du behöver eller borde. Vi på AXI Property Tax är experter inom fastighetsrelaterade skattefrågor och har lång erfarenhet med fastighetstaxeringar. Vi täcker allt från småhus, hyreshus, industrifastigheter till elproduktionsenheter, specialenheter, med flera. Behöver du hjälp med din fastighetstaxering? Ring oss på 0705-740 750 eller fyll i formuläret så hör vi av oss så snart som möjligt!

På följande sätt kan vi hjälpa dig med din fastighetstaxering:

Kan man köpa ett hus under taxeringsvärde?

Sv: Köpa hus under taxeringsvärde, nån som vet?

Fast du får inte tänka snett när du ger människor råd. Lite förenklat, säg att de köper fastigheten för 500.000:-. Det har ett nuvärde på 1.500.000:-. Så tar de över omkostnadsbeloppet vilket kanske är 100.000:- som de idag kan hitta kvitton på (om ens det). Så under årens lopp fixar de och dolar och kommer upp i 100.000:- till i förbättrande åtgärder. Då är de uppe i 700.000:- och skulle de sälja gården för 2 miljoner den dagen har de gjorde en reavinst på 1.3 miljoner, vilket innebär att de beskattas på den delen med 30%, vilket blir 390.000:-. Men då har de ju tjänat rätt så bra på gården också!