:

Kan företaget betala resa?

Innehållsförteckning:

  1. Kan företaget betala resa?
  2. Vilka resor är avdragsgilla?
  3. Kan man dra av resor på företaget?
  4. Hur mycket får man dra av för hemresor?
  5. Är flygbiljetter avdragsgilla?
  6. Hur kontrollerar Skatteverket avdrag för resor?
  7. Är resekostnader avdragsgilla?
  8. När får man göra avdrag för resor?
  9. Vad krävs för att få göra reseavdrag?
  10. Hur deklarerar jag hemresor?
  11. Hur bokför man en resa?
  12. Kan man köpa flygbiljett på faktura?
  13. Måste man ha kvitton för reseavdrag?
  14. Varför får jag inte hela reseavdraget?
  15. Hur deklarerar man avdrag för resor?

Kan företaget betala resa?

En dator eller mobiltelefon räknas som en tillgång i företaget – under förutsättning att det är någonting du behöver för att kunna bedriva din verksamhet. Inventarier som kostar mindre än 23 800 kronor (under 2021), eller beräknas ha en ekonomisk livslängd på högst tre år får du dra av kostnaden för direkt.

Dufår göra avdrag för tjänsteresor med egen bil i din verksamhet, till exempel resor till kunder och andra resor som du behöver göra för ditt företag. Avdraget är 18,50 kr per mil. Dessutom får du göra avdrag för trängselskatt vid tjänsteresorna.

Skyddskläder, skyddsutrustning och uniformer är typer av arbetskläder som du får göra avdrag för. Villkoret är att kostnaden avser kläder som är speciellt anpassade för ditt arbete, och som inte är lämpliga att använda privat.

Vilka resor är avdragsgilla?

Detta är viktigaste punkten. Det finns många typer av tjänsteresor. Syftet kan till exempel vara att

  • sälja eller marknadsföra
  • göra inköp
  • representera företaget
  • gå på extern utbildning
  • delta i interna kurser och konferenser
  • göra studiebesök eller marknadsundersökningar
  • träffa potentiella kunder eller leverantörer
  • bli inspirerad.

Ur skattesynpunkt är det en avgörande skillnad mellan resor som kan klassificeras som tjänsteresor och resor som räknas som privata:

Vid studieresor och liknande resor är det inte ovanligt att en del av resan bedöms vara av privat karaktär. För att kunna bedöma detta måste samtliga omständigheter – som exempelvis syftet med resan, arrangör, program för resan, privata inslag, anknytning till företagets verksamhet och den ekonomiska nyttan av resan – vägas in.

För att studie- och konferensresor samt kurser ska ses som tjänsteresor i sin helhet krävs att resan/kursen inte har för stora inslag av rekreation och att de studiebesök/möten du har kan antas vara till ekonomisk nytta för verksamheten. 

Sex timmars studier eller arbete per arbetsdag under resan, det är kravet som Skatteverket ställer. Eftersom du kan komma att få frågor om resan lång tid efteråt är det bra att skriva ner en tidplan dag för dag under resan, för att kunna visa Skatteverket vid eventuella frågor.

Kan man dra av resor på företaget?

• Schablonavdraget för arbetsrum i hemmet är 2 000 kronor per år om du arbetar hemma i en villa, oavsett om det är du eller din make som äger fastigheten.

• Om du arbetar hemma i en hyresrätt eller bostadsrätt är schablonavdraget 4 000 kronor per år.

Serviceavgiften är en avdragsgill kostnad i näringsverksamhet. Förbundsavgiften är INTE avdragsgill.

Hur mycket får man dra av för hemresor?

Vi kan börja med att reda ut vad som gäller för att Skatteverket ska klassa din situation som dubbel bosättning. Först och främst ska du ha behövt skaffa den nya bostaden på grund av arbete på den nya orten och den nya arbetsorten måste ligga över 50 kilometer från den gamla.

Ett exempel är om du fått ett nytt jobb på en ort långt bort men samtidigt har familjen kvar i bostaden på orten du tidigare jobbade. Skaffar du då en övernattningsbostad på den nya orten räknas det som att du har dubbel bosättning.

Du kan då göra avdrag för dina dubbla bostäder. Inte bara för bostadskostnader utan även för mat och andra småutgifter. Men mer om det lite senare i texten!

För att få göra avdrag för dubbel bostad krävs det som sagt först och främst att du har behov av det. Giltiga anledningar att ha dubbel bosättning kan vara jobb, familjesituation eller nuvarande boendeform.

Avståndet mellan bostäderna måste också vara över 50 kilometer, och det krävs att du övernattat på den nya arbetsorten för att du ska kunna göra avdrag. Precis som med de flesta andra avdrag som görs till Skatteverket måste du också kunna redovisa dina kostnader.

Är flygbiljetter avdragsgilla?

• Schablonavdraget för arbetsrum i hemmet är 2 000 kronor per år om du arbetar hemma i en villa, oavsett om det är du eller din make som äger fastigheten.

• Om du arbetar hemma i en hyresrätt eller bostadsrätt är schablonavdraget 4 000 kronor per år.

Serviceavgiften är en avdragsgill kostnad i näringsverksamhet. Förbundsavgiften är INTE avdragsgill.

Hur kontrollerar Skatteverket avdrag för resor?

Här kan du som gör avdrag för resor till och från arbetet läsa mer om vad som gäller för dig.

Om du begär ett avdrag i din deklaration är det du som ska visa att du har rätt att göra avdraget. Det innebär att om du begär avdrag för resor till och från arbetet så ska du kunna visa att du faktiskt har gjort det antal resor som du begär avdrag för. Det kan du till exempel visa med kvitton och biljetter.

Är resekostnader avdragsgilla?

Begreppet avdragsgill används oftast när man pratar om avdragsgill kostnad, och betyder en kostnad som kan dras av från årets resultat i syfte att få skattemässiga fördelar. Avdragsgill innebär alltså att man, genom att göra avdrag, minskar företagets vinst. Detta leder till att även skatten blir lägre. 

Dock finns det regler för vad ett företag kan räkna som avdragsgill kostnad.

Grundregeln är alltid att ett företag endast får avdrag för kostnader som läggs ner för att företaget ska få inkomster. Den avdragsgilla utgiften ska alltså ha en direkt relation till verksamheten i företaget och vara förenlig med företagets verksamhet. Vad som anses vara avdragsgillt i verksamheten och hur stora belopp det rör sig om, avgörs alltid av Skatteverket. Det kan vara utgifter för till exempel dubbel bosättning, representation, julgåvor, tjänsteresor eller friskvård. 

När får man göra avdrag för resor?

  • Beräkna kostnaderna enligt det billigaste tillgängliga biljettpriset även om du skulle ha köpt en annan slags biljett eller gjort resorna till exempel med egen bil.
  • Om du har flera alternativ att resa kollektivt, kan exempelvis lika gärna använda tåg eller buss, beräknas avdraget enligt det billigaste alternativet.
  • Det billigaste biljettalternativet är i allmänhet månadsbiljett (med eventuell anslutningsbiljett), 44 resors biljett eller regionbiljett.
  • Om du har arbetat hela året är antalet arbetsmånader i allmänhet 11 eftersom avdrag inte kan göras för semestermånaden.
  • Kom ihåg att också beakta till exempel distansarbete, alterneringsledighet, arbetskommenderingar eller andra situationer som avbryter perioden av resor mellan bostaden och arbetsplatsen. Deklarera resekostnaderna enligt de faktiska resorna.

Exempel: Antti bor i Juva och åker med egen bil till arbetsplatsen i centrum av Varkaus. Den dagliga tur- och returresan mellan hemmet och arbetsplatsen är 100 km. Resekostnader beräknade enligt egen bil skulle uppgå till 6 600 euro per år, men Antti kan inte dra av ett så stort belopp i sin beskattning. Orsaken till det är att Antti skulle ha möjlighet att åka kollektivt mellan Juva och Varkaus.

Du kan dra av resekostnader beräknade enligt användningen av egen bil endast med någon av följande motiveringar:

  • Det finns inga kollektivtrafikförbindelser över huvudtaget.
  • Promenadavståndet i en riktning är sammanlagt minst 3 kilometer. Exempelvis om promenadavståndet hemifrån till hållplatsen är 2 kilometer och avståndet från den hållplats du stiger av till arbetsplatsen också är 2 kilometer är promenadavståndet i en riktning sammanlagt 4 kilometer.
  • Väntetiden (alltså inte resetiden) under en tur-returresa är sammanlagt minst 2 timmar.
  • Din resa börjar eller avslutas mellan kl. 00.00 - 05.00.

Observera att följande grunder inte duger som motivering för avdrag enligt kostnaderna för användningen av egen bil i beskattningen:

Vad krävs för att få göra reseavdrag?

Här kan du som gör avdrag för resor till och från arbetet läsa mer om vad som gäller för dig.

Du får dra av olika stort belopp beroende på vilket transportmedel du har använt. Med egen bil inkluderas även el- och hybridbil förutom bilar som drivs med andra bränslen.  Schablonbeloppen hittar du på sidan Beräkna ditt reseavdrag

Hur deklarerar jag hemresor?

Det är inte bara viktigt att deklarera rätt inkomster utan även att göra rätt avdrag. Nedan tar vi upp ett urval av sådant som man kan ha rätt att dra av.

Vill du ha möjlighet att ringa en skatteexpert är det en god idé att bli medlem i Skattebetalarna om du inte redan är det. Våra erfarna skattejurister finns till för våra medlemmar och svarar på frågor per telefon och mail.

Hur bokför man en resa?

Eftersom kostnaden per körd mil anses vara högre än 25 kronor kan det vara värt att fakturera kunden för bilkostnaderna i ett specifikt uppdrag. Att köra en ny bil kan kosta uppemot 80 kronor per mil när man även räknar in kostnader för skatt, försäkring, reparationer och värdeminskning. Av dessa 80 kronor kan du fortfarande ta ut 25 kronor från ditt företag som en skattefri milersättning om du kör med egen privat bil. Nettot, det vill säga övriga 55 kronor, räknas som en intäkt i företaget. 

Kan man köpa flygbiljett på faktura?

Med Fast delbetalning delar du upp betalningen över ett visst antal månader istället för att betala allt på en gång. Du kan välja att dela upp din betalning på 3, 6 eller 12 månader:

  • 3 månader, 0 % ränta (uppläggningsavgift 95 kr)
  • 6 månader, 0 % ränta (uppläggningsavgift 195 kr)
  • 12 månader, 0 % ränta (uppläggningsavgift 295 kr)

Måste man ha kvitton för reseavdrag?

Om du reser till, från eller i jobbet så kan du ha rätt till skattefri reseersättning. För att få göra ett reseavdrag måste du uppfylla följande tre krav:

För att få din reseersättning för pendling till och från jobbet så ansöker du om detta i och med att du skickar in din deklaration. Du gör det enkelt genom att fylla i ett reseavdrag för den summa som du har spenderat på din pendling under årets gång. Reseersättningen betalas sedan ut i samband med att deklarationen godkänns.

Tänk på att spara alla kvitton eftersom du behöver dem vid din deklaration. Då kan du räkna ut hur mycket pengar du har förbrukat samt bevisa att du har tankat din bil inför pendlingen etcetera. Du behöver inte skicka in dina kvitton i samband med att du ansöker om reseavdraget i din inkomstdeklaration. Du ska dock kunna göra det om Skatteverket kontaktar dig för att få se dem.

Du ska även kunna visa att ditt fordon har rullat det antal mil som du uppger att du har pendlat till och från jobbet. Det är extra viktigt att tänka på om du byter bil eller lånar en bil av familj och vänner.

Varför får jag inte hela reseavdraget?

Att du gör ett avdrag för resor till och från arbetet innebär inte att du får tillbaka hela beloppet. Avdraget sänker istället den inkomst som din skatt beräknas på.

Hur mycket lägre skatten blir på grund av ett avdrag beror på hur hög just din skatt är. Här kan du läsa ett exempel.

Hur deklarerar man avdrag för resor?

Närmare en miljon personer gör varje år avdrag för resor i sin deklaration, men många gör fel och reglerna kan uppfattas som svåra. Därför är det bra att använda Skatteverkets beräkningshjälp där det enkelt går att räkna ut om du har rätt till avdraget och i så fall med hur mycket.

Avdrag för resor till och från arbetet är det vanligaste avdraget och de allra flesta gör avdrag för bilresor. För att få göra avdrag för resor med bil måste flera villkor vara uppfyllda. I Skatteverkets kontroller har det varit fel i ungefär vartannat fall och det är framförallt tre saker där de flesta felen uppstår.