:

När betalar man skatt vid försäljning av bostadsrätt?

Innehållsförteckning:

  1. När betalar man skatt vid försäljning av bostadsrätt?
  2. Hur mycket skattar man på vinst vid försäljning av bostadsrätt?
  3. Kan man skjuta upp skatten vid försäljning av bostadsrätt?
  4. Hur undviker man vinstskatt?
  5. Får man dra av Mäklararvodet på vinstskatten?
  6. När behöver man inte betala vinstskatt?
  7. Vad ska man tänka på vid försäljning av bostadsrätt?
  8. Kan man komma undan vinstskatt?
  9. Får man dra av flyttstädning vid försäljning?
  10. Vilka kostnader kan man dra av vid försäljning av bostadsrätt?
  11. Får man dra av mäklararvodet på vinstskatten?
  12. Får man dra av hela mäklararvodet?
  13. Får man dra av vitvaror i deklarationen?

När betalar man skatt vid försäljning av bostadsrätt?

När du säljer en privatbostad betalar du 22 procent skatt på vinsten.

Hur mycket skatt du ska betala beror på resultatet av din bostadsförsäljning, det vill säga hur stor vinsten eller förlusten blir. Det räknas ut på olika sätt beroende på vilken typ av privatbostad du sålt: antingen bostadsrätt eller hus/villa/tomt/ägarlägenhet.

Att räkna ut vinstskatten på försäljningen av en bostadsrätt är lite speciellt, eftersom en bostadsrätt innebär att äga en andel av en förening, snarare än att äga en fastighet.

För att räkna ut resultatet tar du försäljningspriset minus följande summor:

  • Ditt inköpspris.
  • Försäljningskostnader och förbättringskostnader. (Läs mer längre ner om vilka avdrag du får göra på vinstskatten!)
  • Det kapitaltillskott som du betalat till bostadsrättsföreningen. Det betyder specifikt de pengar som gått till amorteringen av föreningens lån.
  • Din andel av föreningens inre reparationsfond.

Hur mycket skattar man på vinst vid försäljning av bostadsrätt?

Reavinst eller realisationsvinst är det äldre uttrycket för kapitalvinst, det vill säga den vinst du gör när du säljer en bostad för mer än du köpte den för. Och för kapitalvinsten betalar du (rea)vinstskatt . Om du istället sålde din bostad för mindre än du köpte den för har du däremot gjort en reaförlust, och det kan du läsa mer om längre ner. Oavsett om du gjort en vinst eller förlust måste du ta upp försäljningen i din inkomstdeklaration.

När du har deklarerat din kapitalvinst måste du betala vinstskatt på den. Här råder ofta förvirring kring om det är 22 % eller 30 % skatt som gäller. Så låt oss räta ut alla frågetecken – vinstskatten på privatbostäder är 22 %. Du kan läsa mer detaljerat om den längre ner under Om du har sålt med vinst.

Kan man skjuta upp skatten vid försäljning av bostadsrätt?

Uppskov innebär att skjuta upp den vinstskatt du behöver betala om du säljer en bostad med vinst. Det kan vara ett bra alternativ, om du till exempel ska köpa en ny bostad och behöver använda pengarna från försäljningen till kontantinsats.

Hur undviker man vinstskatt?

Har du sålt en bostad med vinst behöver du betala en vinstskatt. Här kan du läsa om hur du räknar ut vinstskatten och om vilka skatteavdrag du kan få göra.

Om du säljer din bostad till ett högre pris än det du köpte den för gör du en kapitalvinst. Den vinsten måste du betala en vinstskatt på, som ibland även kallas reavinstskatt.

Reavinst, som är en förkortning av realisationsvinst, är ett äldre uttryck för kapitalvinst. Numera säger man oftast just kapitalvinst istället, och bara vinstskatt istället för reavinstskatt.

Får man dra av Mäklararvodet på vinstskatten?

Det finns fem stycken olika kategorier som man kan dela upp avdragen inom:

Du får göra avdrag för de renoveringar som du utfört under försäljningsåret och de senaste 5 kalenderåren innan försäljningsåret (om du sålt bostaden under år 2023 kan du alltså dra av för renoveringar från och med 2018).

Utöver att renoveringen är max 5 kalenderår gammal krävs det även att dina kostnader uppgår till minst 5 000 kr under ett och samma år för att de skall vara avdragsgilla. Du får alltså inte dra av beloppet om du tex målat om hallen och kostnaden inte uppgick till 5 000 kr eller mer. MEN om du under samma år byter toalettstol och den totala kostnaden för dessa två förbättringar uppgår till över 5 000 kr så får du dra av totalkostnaden.

För att du skall få dra av en vanlig renovering krävs det att åtgärden är ”förbättrande”. Det kan man dock nästan alltid hävda att den är (om inte bostaden var ny när du köpte den). Skatteverket nekar väldigt sällan ett sådant påstående.

Om du under din boendetid bygger om och/eller lägger till något som tidigare inte fanns i bostaden så är detta avdragsgillt oavsett ålder så länge kostnaderna för åtgärderna totalt uppgår till minst 5 000 kr under ett och samma kalenderår. Dvs om du bygger en altan och det inte fanns någon altan där tidigare så får du dra av denna kostnad oavsett om altanen är 5, 10 eller 15 år gammal.

För att få göra avdrag i denna kategori krävs det att åtgärden är en grundförbättring för bostaden. Det kan vara ny-, till- och ombyggnad samt nytillskott av utrustning som inte funnits tidigare i bostaden.

Många gör en ”fuling” och drar av sådant som egentligen borde ligga under renoveringar/förbättringar som ny- till- och ombyggnad. Om man exempelvis köpt en ny tvättmaskin som vid försäljningen är över 5 år gammal så kan man ju egentligen inte dra av den kostnaden. Då kan man ju dock köra en ”fuling” och hävda att det inte fanns någon tvättmaskin i bostaden när man köpte den. Då räknas ju tvättmaskinen som ett tillägg till bostaden.

När behöver man inte betala vinstskatt?

Reavinst eller realisationsvinst är det äldre uttrycket för kapitalvinst, det vill säga den vinst du gör när du säljer en bostad för mer än du köpte den för. Och för kapitalvinsten betalar du (rea)vinstskatt . Om du istället sålde din bostad för mindre än du köpte den för har du däremot gjort en reaförlust, och det kan du läsa mer om längre ner. Oavsett om du gjort en vinst eller förlust måste du ta upp försäljningen i din inkomstdeklaration.

När du har deklarerat din kapitalvinst måste du betala vinstskatt på den. Här råder ofta förvirring kring om det är 22 % eller 30 % skatt som gäller. Så låt oss räta ut alla frågetecken – vinstskatten på privatbostäder är 22 %. Du kan läsa mer detaljerat om den längre ner under Om du har sålt med vinst.

Vad ska man tänka på vid försäljning av bostadsrätt?

Den första frågan som kan vara bra att fundera kring är om det är läge att sälja just nu, eller om det är bättre att vänta. Många undrar när den bästa månaden att sälja lägenhet är. På den här frågan finns inget givet svar. Generellt sett säljer lägenheter bra under hela året, men under perioderna april-juni samt augusti-september är utbudet av lägenheter till försäljning som störst, vilket kan innebära en högre konkurrens från liknande lägenheter i området.

En högre konkurrens kan vara både positivt och negativt. Det gäller helt enkelt att se till din egen privatekonomi och hur den aktuella bostadsmarknaden ser ut, både där din nuvarande lägenhet ligger och där du vill bo i framtiden.

Naturligtvis vill du som säljare precis som många andra försäkra dig om att få maximalt betalt för din bostad. För att göra det lättare att fatta beslut om en eventuell försäljning kan det vara bra att kontakta mäklare i god tid, där ett viktigt första steg att värdera bostaden.

Många mäklare kan ge dig tips på vad som eventuellt skulle kunna göras för att höja värdet inför försäljningen av din lägenhet. Mäklare har också en bra uppfattning om den rådande prisbilden och omvärldsfaktorer som kan påverka försäljningspriset på dagens marknad.

Kan man komma undan vinstskatt?

I dag kan man i vissa fall helt komma undan skatt, vid bland annat företagsföräljningar, om man först säljer till ett utländskt holdingbolag och sen flyttar utomlands. SVT och TT har via Paradisläckan visat att ettusen svenskar finns i Bolag på Malta vilket kan öppna för denna möjlighet.

Men Skatteverkets förslag är ett försök att täppa till detta och andra sätt att slippa svensk skatt genom att skriva sig utomlands.  Förslaget kan ge cirka en miljard i ökade skatteintäkter tror finansministern.

Får man dra av flyttstädning vid försäljning?

Du får dra av alla kostnader som rör själva flytten, i princip det som en flyttfirma kan göra. Det vill säga nedpackning, lastbilstransport och uppackning av alla era saker. Tänk på att ofta så ingår inte uppackningen i en normal flyttfirmeoffert. Även fast det bara är du som behöver flytta så får ni dra av hela familjens flyttkostnader från ett hem till ett annat.

Om du byter arbetsgivare i samband med flytten så medges generellt inget avdrag. Dock kan det i vissa undantagsfall finnas möjlighet till avdrag. Det är bara verifierbara ”riktiga” kostnader som är avdragsgilla, dock om du använder egen bil så kan du få göra schablonavdrag för bil. Om du blir tvungen att sälja bostadsrätt eller villa med förlust på grund av flytten så är förlusten inte avdragsgill som flyttkostnad. Däremot finns det ju andra regler för reaförlust- och reavinstbeskattning. Du får heller inte dra kostnader för nya möbler, gardiner, persienner etc. Även fast du känner att det behövs i nya bostaden så anser inte Skatteverket att denna merkostnad är avdragsgill som flyttkostnad.

Vilka kostnader kan man dra av vid försäljning av bostadsrätt?

Vinstskatt kallas även för kapitalvinstskatt eller reavinstskatt - och är en skatt du måste betala om du säljer din bostad med vinst. (Om du har sålt med förlust - går vi igenom det lite längre ned i artikeln.) Skatten ligger idag på 22 procent av vinsten - och du ska deklarera och betala skatten till Skatteverket. Vilka avdrag du får göra beror på om du sålt en bostadsrätt eller en fastighet.

Ordet reavinst - eller realisationsvinst - är ett äldre uttryck för kapitalvinst.

Försäljningen ska deklareras året efter du skrivit kontrakt. Vinstskatten ska betalas in samma år som du deklarerar. För att undvika kostnadsränta kan du göra en egen inbetalning, ävenkallad fyllnadsinbetalning, till ditt skattekonto. Oavsett om du har gjort en vinst eller förlust måste du ta upp försäljningen i din inkomstdeklaration.

Tänk på: Du deklarerar din fastighetsförsäljning samma inkomstår som du och köparen skrev under köpekontraktet. Dagen för tillträde till bostaden spelar ingen roll. (Inkomstår är kalenderåret före året då deklarationen lämnas in).

Eventuell vinst vid en försäljning ska tas upp i inkomstdeklarationen tillsammans med övriga inkomster. Du behöver dock inte skatta på hela vinsten om du har sålt en privatbostad utan endast 22/30 tas upp till beskattning. Så här fungerar det:

Om vi säger att du köper en lägenhet för 2 miljoner kronor - och säljer den för 3 miljoner kronor och du inte har några andra avdrag. Då har du alltså gjort en vinst på 1 miljon kronor.

Får man dra av mäklararvodet på vinstskatten?

Grattis till bostadsförsäljningen! Kom ihåg att försäljningen ska deklareras året efter att du har sålt din bostad. Här går vi igenom vad du ska tänka på – innan, under och efter deklarationen.

Du ska deklarera din bostadsförsäljning innan den 2 maj, året efter försäljningen. Att deklarera är enklare än många tror, det viktigaste är att du har koll på alla uppgifter som rör bostadsförsäljningen. För att deklarera loggar du in på Skatteverkets e-tjänst Inkomstdeklaration 1. Under fliken ”bilagor” finner du blanketten ”Försäljning av privatbostad”. Klicka på den för att börja deklarera din bo-stadsförsäljning.

Får man dra av hela mäklararvodet?

Om en bostadsrätt anses vara en privatbostadsrätt, näringsbostadsrätt eller oäkta bostadsrätt beror både på den faktiska användningen av bostaden och på egenskaperna hos bostadsföretaget (till exempel bostadsrättsföreningen). Det i sin tur påverkar hur eventuell vinst beskattas och hur du ska deklarera försäljningen.

Med privatbostad menas en bostad vars yta till mer än 50 procent används eller är avsedd att användas av dig som ägare eller dina närstående för permanent boende eller som fritidsbostad. Uppfylls inte kraven är bostaden en så kallad näringsbostadsrätt. Bedömningen av om bostadsrätten är en privatbostad eller inte görs alltid på försäljningsdagen.

En privatbostadsrätt eller näringsbostadsrätt måste vara en del i ett privatbostadsföretag (till exempel en äkta bostadsrättsförening), annars är det en oäkta bostadsrätt, det vill säga en andel i ett oäkta bostadsföretag.

Om du har sålt en privatbostadsrätt kan du använda tjänsten för att beräkna vinst och förlust på din bostadsförsäljning samt hur mycket skatt du behöver betala för din eventuella vinst.

Du räknar ut vinst eller förlust så här:

Försäljningspris- försäljningsutgifter- inköpspris- förbättringsutgifter- kapitaltillskott- andel av inre reparationsfond vid försäljningen+ andel av inre reparationsfond vid köpet+ återföring av uppskovsbelopp= vinst eller förlust

Får man dra av vitvaror i deklarationen?

Beroende på om du har sålt ett småhus eller en bostadsrätt får du göra avdrag olika långt tillbaka i tiden.

Klicka på flikarna för att se listor med exempel på sådant som räknas som grundförbättringar för småhus respektive bostadsrätt.