:

Vad innebär det att ha enskild näringsverksamhet?

Innehållsförteckning:

  1. Vad innebär det att ha enskild näringsverksamhet?
  2. Vad räknas som inkomst av näringsverksamhet?
  3. Har jag enskild näringsverksamhet?
  4. När anses man bedriva näringsverksamhet?
  5. Var går gränsen för näringsverksamhet?
  6. Hur mycket skatt enskild näringsverksamhet?
  7. Vem bedriver näringsverksamhet?
  8. Hur mycket får man tjäna utan att betala skatt enskild firma?
  9. Hur mycket Swish kan man ta emot utan att skatta?
  10. Vad kostar enskild näringsverksamhet?
  11. Måste jag betala skatt varje månad enskild firma?
  12. När kollar Skatteverket Swish?
  13. Kan Skatteverket kolla privata bankkonton?
  14. Får man ta ut pengar från enskild firma?
  15. Hur mycket får man tjäna skattefritt enskild firma?

Vad innebär det att ha enskild näringsverksamhet?

 är ingen juridisk person. Som organisationsnummer används företagarens personnummer. Det innebär att du som enskild näringsidkare personligen ansvarar för företagets alla förpliktelser, exempelvis skulder och ingångna avtal. Det är du som privatperson och inte företaget som till exempel hyr en lokal eller är part i en domstolsprocess. Det betyder också att du själv måste betala företagets skulder om inte pengarna i företaget räcker till. En del av den personliga risken kan du minska genom att teckna en företagsförsäkring. 

 kan ha anställda. När du anställer första gången ska du registrera dig som arbetsgivare hos Skatteverket. 

Vad räknas som inkomst av näringsverksamhet?

Inkomst av näringsverksamhet är ett av tre inkomstslag i det svenska skattesystemet.

Till inkomstslaget räknas inkomster och utgifter på grund av näringsverksamhet. Med näringsverksamhet menas förvärvsverksamhet som bedrivs yrkesmässigt (varaktigt och med vinstsyfte) och självständigt. Innehav av näringsfastigheter och näringsbostadsrätter samt avverkningsrätt till skog räknas alltid som näringsverksamhet. För juridiska personer räknas inkomster och utgifter på grund av kapital alltid till inkomstslaget näringsverksamhet.

Har jag enskild näringsverksamhet?

När du startar enskild näringsverksamhet (enskild firma) ska du ansöka om att bli godkänd för F-skatt. Du ska också registrera dig för moms. Om du ska ha anställda ska du registrera dig som arbetsgivare. Allt det gör du hos Skatteverket via e-tjänsten Mina sidor.

(enskild firma) ska du ansöka om att bli godkänd för F-skatt.

I samma e-tjänst kan du också anmäla att du ska vara momsregistrerad och registrera dig som arbetsgivare.

När anses man bedriva näringsverksamhet?

Näringsverksamhet definieras enligt 13 kap. 1 § inkomstskattelagen (1999:1229) som en förvärvsverksamhet som bedrivs yrkesmässigt och självständigt. Dessa krav brukar beskrivas som att verksamheten ska bedrivas självständigt, varaktigt och med vinstsyfte. Uttrycket "självständighet, varaktighet, vinstsyfte" återkommer ofta, och brukar även användas för att beskriva avgränsningen mot inkomstslagen tjänst och kapital.

Den som vill ansöka om F-skattesedel måste uppfylla samtliga tre krav. Läs mer om det i Skatteverkets information om utfärdande och återkallelse av F-skattsedel, M 2009:04

Var går gränsen för näringsverksamhet?

Har du en hobby eller fritidsaktivitet vid sidan av jobb eller skola som du vill tjäna pengar på, eller redan tjänar pengar på? Då kan det vara bra att hålla reda på vart gränsen går mellan hobbyverksamhet och näringsverksamhet. Annars finns det risk att du av Skatteverket bedöms bedriva näringsverksamhet och behöver då beskattas som näringsverksamhet.

Enligt skatteverket så ska tre villkor vara uppfyllda för att en verksamhet som bedrivs av en fysisk person ska anses vara en näringsverksamhet:

Hur mycket skatt enskild näringsverksamhet?

Är du född 1956 eller senare betalar du full egenavgift, det vill säga 28,97 procent. Då gör du ett schablonavdrag på dina inkomster för egenavgifter med 25 procent.

Är du äldre betalar du en lägre egenavgift och gör därför ett mindre schablonavdrag. Andra anledningar till att du ska betala lägre egenavgifter kan vara att du har hel sjuk- eller aktivitetsersättning.

Vem bedriver näringsverksamhet?

Med näringsverksamhet avses fortlöpande affärs- eller förvärvsverksamhet som bedrivs yrkesmässigt och självständigt i syfte att förtjäna en inkomst. I Sverige gäller näringsfrihet, vilket innebär att i stort sett vem som helst är fri att starta och bedriva företag. Såväl fysiska som juridiska personer, till exempel aktiebolag, får bedriva näringsverksamhet förutsatt att den är förenlig med god sed och gällande lagar. Näringsverksamhet kan delas in i tre grupper:

Näringsverksamhet vars bedrivande inte förutsätter någon anmälan

Hur mycket får man tjäna utan att betala skatt enskild firma?

Om du bara säljer tjänster mot ersättning ett fåtal gånger per år ska du inte redovisa mervärdesskatt, moms. Om du regelbundet säljer tjänster mot ersättning kan du bli skyldig att redovisa moms om ersättningen exklusive moms överstiger 80 000 kronor.

Skattesatsen är oftast 25 procent. Då är momsen 20 procent av det pris som kunden betalar. Vissa branscher är undantagna från moms och vissa branscher har lägre skattesats.

Hur mycket Swish kan man ta emot utan att skatta?

  • Logga in i vår app och klicka på Swishloggan på översiktsfliken. I nätbankenÖppnas i nytt fönster klickar du på Betalningar – Hantera Swish.
  • Anslut ditt mobilnummer till ditt kontonummer. Du behöver en smartphone och Mobilt BankID.
  • Att swisha är precis lika säkert som att använda vår app eller nätbank. Här är några anledningar till att du kan känna dig trygg.

    Vad kostar enskild näringsverksamhet?

    När du startar enskild näringsverksamhet (enskild firma) ska du ansöka om att bli godkänd för F-skatt. Du ska också registrera dig för moms. Om du ska ha anställda ska du registrera dig som arbetsgivare. Allt det gör du hos Skatteverket via e-tjänsten Mina sidor.

    (enskild firma) ska du ansöka om att bli godkänd för F-skatt.

    I samma e-tjänst kan du också anmäla att du ska vara momsregistrerad och registrera dig som arbetsgivare.

    Måste jag betala skatt varje månad enskild firma?

    Om du är bosatt i Sverige och bedriver näringsverksamhet i Norge måste du själv betala din skatt i Sverige för verksamheten. För att bestämma storleken på din skatt ska du lämna in blanketten Skatte- och avgiftsanmälan, SKV 4620, till Skatteverket. Skatteanmälan innebär också en ansökan om F-skatt och efter behov även ansökan om registrering till moms och arbetsgivarregistrering.

    När kollar Skatteverket Swish?

    För att Skatteverket ska ha koll på Swish måste de veta vem som gör transaktionerna och hur mycket pengar som överförs.

    – Vi ska titta över lagstiftningen när det gäller kassaregister. När man köper något och får ett kvitto så står det att betalningen skett med kort eller kontant men Swish är ju varken eller. Här måste det bli tydligare så att det framgår på kvittot hur varan eller tjänsten har betalats, säger Conny Svensson.

    Kan Skatteverket kolla privata bankkonton?

    Rapporteringsskyldiga finansiella institut ska granska befintliga och nya konton för att identifiera vilka konton som är rapporteringspliktiga konton. Om granskningen visar att kontot är ett rapporteringspliktigt konto ska det anses vara ett sådant ända tills kontohavaren inte längre har skatterättslig hemvist i något annat land (4 kap. 12 § IDKAL). Till skillnad från FATCA-reglerna finns här inte några beloppsgränser för när ett konto ska granskas. Detta gäller oavsett om kontot är befintligt eller nytt.

    Vissa konton anses dock inte vara rapporteringspliktiga konton trots att de har identifierats som sådana (2 kap. 20 § IDKAL). Vissa andra konton har undantagits från definitionen av finansiella konton (3 kap. 2 § IDKAL). Detta innebär att de varken behöver granskas eller rapporteras.

    I SFL och IDKAL används uttrycket ”annan stat eller jurisdiktion”. Med det menas en annan stat eller jurisdiktion än Sverige eller USA (2 kap. 22 § IDKAL). I stället för begreppet ”annan stat eller jurisdiktion” används här begreppet ”annat land”.

    Ett befintligt lågvärdekonto är ett konto som innehas av en eller flera fysiska personer och där saldot eller värdet på kontot inte översteg 1 000 000 US-dollar den 31 december 2015 (2 kap. 22 § IDKAL). Ett rapporteringsskyldigt finansiellt institut har två möjligheter att genomföra granskningen av dessa konton, antingen genom

    Får man ta ut pengar från enskild firma?

    När man bedriver Enskild Firma och vill ta ut lön så gör du egentligen ett eget uttag ur din firma. Här beskriver vi hur du rent praktiskt kan gå tillväga för att ta ut lön i Enskild Firma.

    När du bedriver verksamhet som enskild näringsidkare så är det din vinst som är din lön. Alla pengar som du alltså har efter att dina kostnader är avdragna räknas som din personliga vinst och samtidigt en skuld för företaget. Detta är ju dina pengar som privatperson så för företaget blir det en skuld. Det är från dessa pengar som du kan ta ut din lön eller göra ett så kallat eget uttag.

    Hur mycket får man tjäna skattefritt enskild firma?

    I Sverige finns det runt 800 000 företagare som driver enskild firma, trots det är det många som inte vet vilka skatteregler som gäller för enskild firma och de flesta skatteexperter är också inriktade på aktiebolag. Urban Rydin, skattechef på skogsfastighetskonsulten Ludvig & Co, är dock specialiserad på skatter för enskild firma och svarar här på några frågor.

    Först och främst, hur uppstår ett resultat i enskild firma? Du startar din verksamhet och får intäkter för uppdrag som du fakturerar och du har även lite kostnader. Intäkterna minus kostnaderna blir ditt resultat och det är det du som utgångspunkt skattar för om du inte använder dig av de planeringsinstrument som skattereglerna fullt lagligt ger.