:

Hur vet jag när jag får mina skattepengar?

Innehållsförteckning:

  1. Hur vet jag när jag får mina skattepengar?
  2. När får man reda på skatteåterbäringen 2023?
  3. När kommer pengarna från deklarationen?
  4. När ska man betala tillbaka på skatten?
  5. Har inte fått deklarationen 2023?
  6. Hur ser jag saldot på mitt Skattekonto?
  7. Har inte fått slutskattebesked 2023?
  8. Varför har jag inte fått min deklaration i kivra?
  9. Var kan jag se mitt slutskattebesked?
  10. Kan jag se min deklaration?
  11. Hur mycket betalar man i skatt om man tjänar 50000?
  12. Hur mycket Swish kan man ta emot utan att skatta?
  13. När betalas pengar ut från skattekontot?
  14. Kan man se slutskattebesked på Skatteverket?
  15. Vad händer med Kivra när man dör?

Hur vet jag när jag får mina skattepengar?

  • Skatteåterbäring 5 – 7 april 2023
  • Andra viktiga datum kring deklarationen
  • Skatteregler som påverkar din skatt

Skatteåterbäring är en återbetalning från Skatteverket som du får om du betalat in för mycket skatt under föregående år. Du kan också få skatteåterbäring om din beskattningsbara inkomst har blivit mindre under året som gått.

En vanlig orsak till att man betalat in för mycket skatt är att du har lån eller andra skulder som du betalar ränta för. Räntekostnader är nämligen avdragsgilla. Om du har varierande inkomst och inte jämkar ökar också sannolikheten för att du betalat in för mycket skatt. Personer som bara jobbar under del av året, till exempel säsongsarbetare och studenter som sommarjobbar tenderar också betala in för mycket skatt under året.

Det är också möjligt att ha betalat in för lite skatt under året. Om du betalat in för lite skatt kommer du att få restskatt istället för skatteåterbäring, vilket innebär att du måste betala in mellanskillnaden till Skatteverket.

När får man reda på skatteåterbäringen 2023?

Om du har betalat in för mycket skatt under året betalas den överbetalda delen tillbaka till ditt konto efter att du deklarerat. Detta kallas för skatteåterbäring. I de fall du betalat för lite skatt under året behöver du betala in det återstående beloppet, även kallat kvarskatt.

Som privatperson har du möjlighet att göra avdrag på en rad olika kostnader. På så vis sänks den inkomst din skatt beräknas på och det betyder att du kommer betala mindre i skatt. De flesta avdragsgiltiga kostnaderna redovisas automatiskt i din deklaration men flera kostnader behöver du själv deklarera. Genom att göra avdrag kan du påverka den summa du får tillbaka i skatteåterbäring.

När kommer pengarna från deklarationen?

Nu är det snart dags igen! Skaffa Kivra senast 5 mars så kommer deklarationen mellan 6-10 mars. Vill du ha återbäringen så snart som möjligt? Vi berättar hur.

Rätt snart, faktiskt. Goda nyheten är att du ofta själv kan påverka hur tidigt du får din skatteåterbäring. För att få den så tidigt det går, det vill säga 5-6 april, behöver du ha godkänt din deklaration utan ändringar eller tillägg senast den 30 mars. Kom ihåg att du behöver ha registrerat bankkonto på Skatteverket eller i appen så pengarna har någonstans att landa.

När ska man betala tillbaka på skatten?

Restskatt, kvarskatt eller underskott är den summa pengar du är skyldig Skatteverket om du inte betalade tillräckligt med preliminärskatt förra året. Om det tvärtom visar sig att du betalade för mycket skatt får du tillbaka pengar, skatteåterbäring.

Skatteverket skickar ut ett preliminärt skattebesked tillsammans med inkomstdeklarationen. I beskedet framgår om du behöver betala restskatt eller om du ska få skatteåterbäring. Det är denna summa som gäller om du inte gör några ändringar i deklarationen. Om du däremot har en enskild firma, ska ansöka om avdrag, sålt en bostad eller aktier kan summan komma att förändras. I dessa fall får du ditt slutskattebesked efter att du har deklarerat.

Har inte fått deklarationen 2023?

6–10 mars 2023: Du som har en digital brevlåda eller skaffar en digital brevlåda senast den 5 mars i år får deklarationen där.

14 mars 2023: Deklarationstjänsten öppnar men den som har e-legitimation kan logga in och se deklarationen redan 10 mars.

15 mars–15 april 2023: Du som inte har digital brevlåda får en hemskickad pappersdeklaration.

För dig som har fonder på fondkonto, depå eller ISK Du som har fondandelar (t.ex. på fondkonto eller depå) och investeringssparkonto (ISK) beskattas för en schablonintäkt som utgör inkomst av kapital. Schablonintäkten beräknas av banken eller fondbolaget. Schablonintäkterna är redan ifyllda i deklarationen. Skattesatsen för kapitalinkomster är 30 procent. Hur schablonintäkten beräknas varierar mellan sparformerna.

  • Schablonintäkten för andelar i fonder är 0,4 procent av värdet av dina fondandelar vid årets ingång.Exempel: Fondvärdet per den 1 januari 2022 var 100 000 kronor. Schablonintäkten blir 400 kronor (0,4 procent av 100 000 kronor) och skatten blir 120 kronor (30 procent av 400 kronor). Det motsvarar 0,12 procent av värdet.
  • Schablonintäkten för ISK är 1,25 procent av ett framräknat kapitalunderlag. Exempel: Beräknat kapitalunderlag för 2022 är 100 000 kronor. Schablonintäkten blir 1 250 kronor och skatten blir 375 kronor (30 procent av 1 250 kronor). Det motsvarar 0,375 procent av kapitalunderlaget.

Skjuta upp, behålla eller skatta fram uppskov? Eftersom det inte längre kostar något att skjuta upp beskattningen av bostadsvinsten kan det vara lönsamt att ansöka om bostadsuppskov. Du kan även göra det i efterhand. Man kan uttrycka det som att du har ett räntefritt lån av staten eftersom du kan skjuta upp skatten på din vinst. Du kan fortfarande välja mellan att skatta av vinsten eller att begära uppskov med beskattningen (under förutsättning att du uppfyller villkoren).

Det är dock viktigt att komma ihåg att du fortfarande har en latent skatteskuld. När du plockar fram din vinst till beskattning är det den vid tillfället gällande skattesatsen som du ska betala.

Skatten på kapital är 30 procent men eftersom det endast är 22/30 av vinsten som beskattas blir den 22 procent. Därför brukar man lite slarvigt säga att skatten på kapitalvinst vid bostadsförsäljning är 22 procent.

Hur ser jag saldot på mitt Skattekonto?

På ditt skattekonto hos Skatteverket bokförs alla skatter och avgifter som omfattas av skattelagstiftningen. För dig som är enskild näringsidkare omfattar skattekontot både företagets och dina privata skatter och avgifter. Som företagets skatter och avgifter räknas till exempel:

  • Preliminärskatt för anställda
  • Arbetsgivaravgifter för anställda
  • Särskild löneskatt för anställdas pensionskostnader
  • Moms
  • Fastighetsskatt och fastighetsavgift för näringsfastigheter.

Som privata skatter och avgifter räknas till exempel inkomstskatter, egenavgifter och särskild löneskatt på det egna pensionssparandet.

I aktiebolag är det viktigt att man ser vilka transaktioner i bokföringen som påverkat skattekontot. Bokföringskontot som används i Bokio är 1630. Saldot på 1630 bör stämma överens med saldot på skattekontot hos Skatteverket. Skulle de inte stämma överens så saknas det förmodligen något i bokföringen. Läs här om hur du stämmer av bokföringen mot skattekontot.

I företaget behöver man i regel skilja mellan de olika skatte- och avgiftsbeloppen. Det görs enklast genom att bokföra på olika konton. Företaget ska därför ha separata skuld- eller avräkningskonton för arbetsgivaravgifter, personalskatt och moms. När du hanterar och bokför dina löner i Bokios lönefunktion samt använder de smarta bokföringsmallarna får du hjälp med både arbetsgivaravgifter, personalskatt och moms. Utöver dem vanliga formerna av skatt finns också så kallade punktskatter. Detta kan exempelvis vara alkohol- och tobaksskatt. Läs mer om punktskatter hos Skatteverket.

Inbetalning på skattekontot vid aktiebolag bokförs med mallen Insättning till skattekonto så här:

Har inte fått slutskattebesked 2023?

Nu är det snart dags att deklarera för dina inkomster och eventuella avdrag under 2022. Innan du sätter igång kan det vara bra att ha koll på vilka datum som gäller, bland annat för när du ska lämna in fastighetsdeklaration och när du ska betala in kvarskatt.

Senast den 2 maj 2023 måste din inkomstdeklaration finnas hos Skatteverket, men ett gott råd är att inte vänta för länge med att göra din deklaration. Du kanske behöver kolla upp och stämma av en del uppgifter och då kan det vara skönt att vara ute i god tid. Det är också bra att tidigt beräkna om du kommer få kvarskatt. För belopp över 30 000 kronor börjar nämligen en kostnadsränta på 1,25 procent att räknas från och med den 13 februari.

Om du sålt en bostad under året ska du deklarera för vinsten eller förlusten. Vi förklarar allt om hur det går till. 

Varför har jag inte fått min deklaration i kivra?

  • När kommer min deklaration?
  • Jag har inte fått min inkomstdeklaration. Vad ska jag göra?
  • Var kan jag få tag på min deklaration som pdf?
  • Hur får jag en utskrift av mina deklarationsuppgifter, bilagor, skatteuträkning och kvittens?
  • Hur får jag en pappersdeklaration?
  • Jag behöver anstånd med att lämna deklarationen, hur gör jag?
  • Hur gör jag om det saknas eller finns en felaktig uppgift i min deklaration?
  • Jag har inte fått någon uppgift om min inkomst från min arbetsgivare eller pensionsutbetalare. Vad gör jag?
  • Vad innebär en schablonintäkt?
  • Jag har skaffat en digital brevlåda, hur deklarerar jag?
  • Kan jag deklarera digitalt från utlandet?
  • Varför kan jag inte deklarera i e-tjänsten med min e-legitimation?
  • Varför har jag inte fått några koder?
  • Mina koder fungerar inte att deklarera med, vad ska jag göra?
  • Kan jag låta någon annan lämna digital inkomstdeklaration åt mig?
  • Ska mitt barn lämna in en deklaration?
  • Vem ska skriva under deklarationen för barn under 18 år och hur lämnar man in den?
  • Hur gör jag om jag har fått uppmaning att redovisa försäljning av en fastighet i år, fast jag redovisade försäljningen förra året?  
  • Hur kan jag kontrollera om min deklaration har kommit in till Skatteverket?
  • Kan jag göra ändringar i min deklaration efter att jag lämnat in den?
  • Jag har fått ett meddelande om ändrade uppgifter från Skatteverket, behöver jag göra någonting?

Var kan jag se mitt slutskattebesked?

Nu är det snart dags igen! Skaffa Kivra senast 5 mars så kommer deklarationen mellan 6-10 mars. Vill du ha återbäringen så snart som möjligt? Vi berättar hur.

Rätt snart, faktiskt. Goda nyheten är att du ofta själv kan påverka hur tidigt du får din skatteåterbäring. För att få den så tidigt det går, det vill säga 5-6 april, behöver du ha godkänt din deklaration utan ändringar eller tillägg senast den 30 mars. Kom ihåg att du behöver ha registrerat bankkonto på Skatteverket eller i appen så pengarna har någonstans att landa.

Kan jag se min deklaration?

Efter att du har deklarerat går vi igenom uppgifterna i din deklaration och räknar ut din skatt. När vi är klara får du ditt slutskattebesked. Har du anmält ett konto till oss betalar vi också ut eventuell skatteåterbäring till dig automatiskt. 

Här kan du läsa mer om när du får dina pengar, beroende på när och hur du har deklarerat:

Hur mycket betalar man i skatt om man tjänar 50000?

Ta reda på hur mycket skatt du själv betalar på dinskatt.se. Du kan också jämföra hur mycket du hade betalat i skatt på samma lön för alla år ända tillbaka till 1971.

I denna video förklaras hur arbetsgivaravgifter och moms och andra konsumtionsskatter sammanlagt gör att skattebördan överstiger 50 procent för vanliga inkomster:

Hur mycket Swish kan man ta emot utan att skatta?

Med Swish kan du snabbt och säkert skicka och ta emot pengar med mobilen. När du skaffar Swish är beloppsgränsen 3000 kronor per vecka. Du kan enkelt ändra gränsen i internetbanken eller i vår app. 

När du skaffar Swish får du som är 18 år eller äldre automatiskt en beloppsgräns på 3000 kronor per rullande 7 dagar.

När betalas pengar ut från skattekontot?

Alla fysiska eller juridiska personer som betalar skatt i Sverige måste ha ett skattekonto. Skattekontot innehåller alla dina skatteuppgifter, såsom:

  • Skatteinbetalningar
  • Din preliminära skatt enligt kontrolluppgifterna
  • Din slutgiltiga skatt enligt slutskattebeskedet
  • Du kan även välja vilket bankkonto du vill använda för skatteåterbäring. 
  • Varje månad stäms skattekontot av och eventuella överskott betalas ut.

Kan man se slutskattebesked på Skatteverket?

Skatteverket skickar slutskattebesked till dig som har digital brevlåda och som inte tidigare fått ditt slutskattebesked eller som saknar skatteregistrering i Sverige. Du som får ditt slutskattebesked i december och har kvarskatt ska betala skatten senast den 13 mars 2023.

Du som inte har digital brevlåda får slutskattebeskedet med posten 1–3 veckor senare.

Vad händer med Kivra när man dör?

Juridik vid dödsfall

Hej! Dödsboet efter min pappa har haft en massa obetalade fakturor. Jag blev lite skraj att detta skulle orsaka problem för dödsboet så jag valde att betala dessa fakturor med egna medel eftersom att jag ville att dödsboet skulle vara "intakt". Nu när jag har lagt ut en massa egna pengar på fakturorna vill jag självklart bli ersatt för det! Problemet är bara att banken vägrar ge mig betalt. De säger att jag måste vänta till arvsskiftet. Är det verkligen rimligt att jag ska behöva ligga ute med pengarna till arvsskiftet? Jag har ju för fasiken kvar fakturorna och allting och kan redovisa vart enda öre jag har betalat... Hjälp mig att kringgå detta!