:

Var skickar jag min deklaration?

Innehållsförteckning:

 1. Var skickar jag min deklaration?
 2. Var lämnar man Pappersdeklaration?
 3. Hur skickas deklarationen ut?
 4. Kan man lämna deklarationen hos Skatteverket?
 5. Kan man posta sin deklaration?
 6. Måste man ha frimärke på brev till Skatteverket?
 7. När skickas Pappersdeklaration ut?
 8. Hur vet jag om min deklaration är godkänd?
 9. Har Deklarationen skickas ut?
 10. Vart ska man skicka inkomstdeklaration 2?
 11. Måste man skicka in deklarationen?
 12. Hur skickar man in bilagor till Skatteverket?
 13. När får man besked om deklarationen är godkänd?
 14. När får man pengar från deklarationen?
 15. När skickar man inkomstdeklaration?

Var skickar jag min deklaration?

I den här artikeln går vi bland annat igenom vem som ska lämna inkomstdeklaration och sammanfattar de viktigaste tidpunkterna för årets deklarationsarbete. Vi fokuserar på vad som gäller för deklarationen för fysiska personer och dödsbon.

Det börjar närma sig deklarationstider för fysiska personer. Det första datumet att hålla reda på är den 5 mars, senast då bör man skaffa en digital brevlåda för att få deklarationen digitalt. Då kommer deklarationen redan i början av mars och den 14 mars kan man deklarera Inkomstdeklaration 1. De som inte har digital brevlåda får deklarationen med posten mellan 15 mars och 15 april. Senaste dagen att deklarera är den 2 maj.

Var lämnar man Pappersdeklaration?

När du postar deklarationen behöver du ha ett frimärke på kuvertet. Posta din deklaration tillsammans med eventuella bilagor till adressen:

Hur skickas deklarationen ut?

I den här texten kommer du få läsa om hur det svenska skattesystemet fungerar. Du kommer också få läsa om deklaration och hur du gör för att deklarera.

Skatt är en avgift för att betala för offentliga utgifter. Vi betalar skatt på vår inkomst, och på varor och tjänster.

Kan man lämna deklarationen hos Skatteverket?

Ja, du kan göra ändringar i en deklaration som du har skickat in. Du kan göra ändringar upp till sex år efter inkomståret. Det innebär att du under 2023 kan göra ändringar som gäller inkomståret 2017 eller senare.

Har du ännu inte fått slutskattebeskedet kan du logga in i e-tjänsten Inkomstdeklaration 1 och skicka in deklarationen på nytt efter att du gjort ändringen. Har du redan fått slutskattebeskedet kallas det för att du begär en omprövning. Hur du ska göra beror på vilket inkomstår som ändringen gäller.

Kan man posta sin deklaration?

 • Deklarationen skickas till digitala brevlådor 7-13 mars och på papper 15 mars till 15 april. För att få deklarationen digitalt krävs anslutning till en digital brevlåda för myndighetspost senast 28 februari.
 • Deklarationen öppnar 19 mars. Sista dagen att deklarera är 2 maj. Säkrast och snabbast är att deklarera digitalt – genom att ringa, sms:a, använda appen eller e-tjänsten.
 • Hela listan – alla kontor där du kan lämna deklaration under öppettid samt platser där det finns tillfälliga brevlådor eller brevinkast 16 april-2 maj.

Måste man ha frimärke på brev till Skatteverket?

När du har gjort flyttanmälan sprider Skatteverket din nya adress till många myndigheter, kommuner och regioner, till exempel:

När skickas Pappersdeklaration ut?

Mellan den 6 och 10 mars skickas deklarationerna ut till den digitala brevlådan. För att man ska få deklarationen digitalt behöver man ha skaffat en digital brevlåda senast den 5 mars. Pappersdeklarationerna skickas ut ett par veckor senare. Pappersdeklarationen kommer att skickas ut i kuvert i stället för med plastemballage. Specifikationen som följer med deklarationen kommer att få ett nytt utseende för att vara mer tillgängligt.

Deklarera kan man göra från och med den 14 mars genom att logga in med e-legitimation på e-tjänsten Inkomstdeklaration. Vill man ha skatten tillbaka redan i april behöver man godkänna sin deklaration digitalt senast den 30 mars. Man får då inte ha gjort några ändringar eller tillägg i deklarationen.

Hur vet jag om min deklaration är godkänd?

I den här artikeln går vi bland annat igenom vem som ska lämna inkomstdeklaration och sammanfattar de viktigaste tidpunkterna för årets deklarationsarbete. Vi fokuserar på vad som gäller för deklarationen för fysiska personer och dödsbon.

Det börjar närma sig deklarationstider för fysiska personer. Det första datumet att hålla reda på är den 5 mars, senast då bör man skaffa en digital brevlåda för att få deklarationen digitalt. Då kommer deklarationen redan i början av mars och den 14 mars kan man deklarera Inkomstdeklaration 1. De som inte har digital brevlåda får deklarationen med posten mellan 15 mars och 15 april. Senaste dagen att deklarera är den 2 maj.

Har Deklarationen skickas ut?

Du som har en digital brevlåda får din deklaration digitalt den 6–10 mars.

Deklarationen finns också som pdf på Mina sidor senast den 10 mars. Då kan alla med e-legitimation logga in på skatteverket.se och se sin deklaration, oavsett om den skickats till digital brevlåda eller med posten.

Vart ska man skicka inkomstdeklaration 2?

Du kan inte lämna in bilagorna Räkenskapsschema (INK2R) och Skattemässiga justeringar (INK2S) i e-tjänsten Inkomstdeklaration 2 . Lämna i stället in dessa i e-tjänsten Filöverföring eller på papper.

Måste man skicka in deklarationen?

Nu är det snart dags att deklarera för dina inkomster och eventuella avdrag under 2022. Innan du sätter igång kan det vara bra att ha koll på vilka datum som gäller, bland annat för när du ska lämna in fastighetsdeklaration och när du ska betala in kvarskatt.

Senast den 2 maj 2023 måste din inkomstdeklaration finnas hos Skatteverket, men ett gott råd är att inte vänta för länge med att göra din deklaration. Du kanske behöver kolla upp och stämma av en del uppgifter och då kan det vara skönt att vara ute i god tid. Det är också bra att tidigt beräkna om du kommer få kvarskatt. För belopp över 30 000 kronor börjar nämligen en kostnadsränta på 1,25 procent att räknas från och med den 13 februari.

Om du sålt en bostad under året ska du deklarera för vinsten eller förlusten. Vi förklarar allt om hur det går till. 

Hur skickar man in bilagor till Skatteverket?

Tjänsten är till för redovisningsbyråer som ansvarar för:

Tjänsten är till för dig som hjälper andra med hela Inkomstdeklaration 1, som ska lämnas av:

 • fysiska personer (privatpersoner)
 • personer som har enskild näringsverksamhet
 • delägare i fåmansföretag, handelsbolag och kommanditbolag
 • dödsbon.

Du kan filöverföra hela Inkomstdeklaration 1 och 2, det vill säga deklarationens första sida, bilagor och eventuella övriga upplysningar. Deklarationen skrivs sedan under på Mina sidor av kunden, behörig firmatecknare eller deklarationsombud.

När får man besked om deklarationen är godkänd?

Skatteåterbäring är den summa pengar som man får tillbaka på skatten om man under föregående år betalat in för mycket i skatt. Både privatpersoner och företag kan få skatteåterbäring.

När får man pengar från deklarationen?

 • Skatteåterbäring 5 – 7 april 2023
 • Andra viktiga datum kring deklarationen
 • Skatteregler som påverkar din skatt

Skatteåterbäring är en återbetalning från Skatteverket som du får om du betalat in för mycket skatt under föregående år. Du kan också få skatteåterbäring om din beskattningsbara inkomst har blivit mindre under året som gått.

En vanlig orsak till att man betalat in för mycket skatt är att du har lån eller andra skulder som du betalar ränta för. Räntekostnader är nämligen avdragsgilla. Om du har varierande inkomst och inte jämkar ökar också sannolikheten för att du betalat in för mycket skatt. Personer som bara jobbar under del av året, till exempel säsongsarbetare och studenter som sommarjobbar tenderar också betala in för mycket skatt under året.

Det är också möjligt att ha betalat in för lite skatt under året. Om du betalat in för lite skatt kommer du att få restskatt istället för skatteåterbäring, vilket innebär att du måste betala in mellanskillnaden till Skatteverket.

När skickar man inkomstdeklaration?

Missa inga viktiga datum för årets inkomstdeklaration för ditt företag.

För att Skatteverket ska kunna fastställa den slutliga skatten måste alla företag och privatpersoner årligen lämna in en inkomstdeklaration.